Feedback Feedback

Articole Medicale

Uveita trebuie tratata urgent

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
Raluca Elena Moisescu

Uveita reprezinta un tip de inflamatie oculara ce afecteaza invelisul mijlociu al globului ocular, numit tract uveal. Acesta este alcatuit din 3 segmente dispuse dinspre anterior spre posterior (irisul, corpul ciliar si coroida) si este caracterizat printr-o vascularizatie bogata si abundenta de pigment.

In functie de localizarea initiala a procesului inflamator se deosebesc urmatoarele forme clinice: uveita anterioara (irita si iridociclita), uveita intermediara (ciclita) si uveita posterioara (asociata de cele mai multe ori cu un grad de inflamatie a retinei – corioretinita). Frecvent, uveita se insoteste de inflamatia vitrosului si a bazei acestuia. Atunci cand tractul uveal este afectat in totalitate, vorbim despre panuveita. In functie de durata si severitatea simptomatologiei, se disting: uveite acute, subacute sau cronice.

Dintre cauzele uveitelor, cel mai frecvent intalnim:

  • infectiile bacteriene – TBC, boala ghearelor de pisica, boala Lyme, sifilis;
  • infectiile parazitare – toxoplasma, toxocara;
  • traumatismele oculare;
  • bolile inflamatorii sistemice (boala Crohn, colita ulcerativa);
  • afectiuni autoimune sistemice (spondilita ankilozanta, boala Behcet, sarcoidoza);
  • anumite neoplazii (limfoame).

Intr-o proportie mare de cazuri, etiologia nu poate fi stabilita cu exactitate. Indeosebi uveitele anterioare se pot asocia cu focare inflamatorii de vecinatate: infectii in sfera dentara sau ORL, sau la distanta: infectii urinare (sindrom Reiter) sau digestive.

Uveita poate fi unilaterala sau bilaterala, apare de regula la persoane tinere intre 20 si 50 ani, dar poate afecta si copiii sau varstnicii. Simptomele sunt de regula nespecifice la debut: hiperemie conjunctivala variabila (inrosirea ochilor), fotofobie (sensibilitate la lumina), miodezopsii („musculite zuburatoare”), dureri oculare sau scaderea acuitatii vizuale. Oricine manifesta cel putin unul dintre aceste simptome trebuie sa se prezinte de urgenta la oftalmolog deoarece in lipsa tratamentului adecvat, uveitele pot duce la complicatii serioase care pot merge pana la pierderea vederii. Cele mai frecvente complicatii sunt: glaucomul, cataracta, nevrita optica si dezlipirea de retina.

Tratamentul uveitei este de regula medicamentos, in situatii speciale sau in cazul aparitiei complicatiilor, fiind necesara interventia chirurgicala. Tratamentul medicamentos este atat local, cat si sistemic.

Tratamentul local presupune administrarea de picaturi pentru a reduce inflamatia si/sau infectia la nivelul globului ocular si pentru a preveni complicatiile. El trebuie supravegheat indeaproape de medicul oftalmolog prin controale repetate in scopul ajustarii dozelor. De multe ori este necesara asocierea injectiilor perioculare cu antiinflamator steroidian, acestea avand rolul de a grabi rezolutia procesului inflamator.

Tratamentul general are ca roluri:

  • Reducerea inflamatiei – se administreaza antiinflamatoare steroidiene pe cale generala;
  • Anihilarea infectiilor – presupune de multe ori colaborarea stransa cu specialistul in boli infectioase care va conduce impreuna cu medicul oftalmolog terapia antibiotica sau antiparazitara;
  • Imunosupresia sau imunomodularea in cazul afectiunilor sistemice de tip autoimun in care este necesara suplimentarea cu medicamente specifice, prescrise la recomandarea specialistului reumatolog.

Tratamentul chirurgical presupune tratarea complicatiilor (cataracta, dezlipire de retina) sau tratamentul tintit in cazul inflamatiilor intraoculare rebele prin implantarea la nivelul cavitatii vitreene a unor dispozitive care elibereaza local antiinflamatoare steriodiene potente.

De cele mai multe ori, in urma unui tratament efectuat corect, uveita se vindeca fara sechele, insa pentru aceasta este absolut necesara cooperarea totala a pacientului care trebuie sa semnaleze medicului curant orice modificare a simptomatologiei, sa urmeze recomandarile oftalomogului si sa se prezinte la controalele programate.

4.2/532 ratings

Dr. Raluca MOISESCU

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

14 comentarii “Uveita trebuie tratata urgent

  1. am fost descoperit cu uveita posterioara si am fost programat pentru interventie chirurgicala in data 10 -03 -2021 mi se pare prea mult a-si dori sa stiu si daca se poate opera la dumneavoastra cit mai repede si de ce este nevoie VA MULTUMESC

  2. Bună ziua. Ma interesează un consult pentru un copil de 11 ani diagnosticat cu uveita. Mulțumesc

  3. Buna ziua! Sunt o scriitoare deputantă, iar unul din personajele mele este diagnosticat cu uveită severă. Întrebarea mea este: Un pacient își poate pierde vederea complet dacă ceva merge greșit în intervenția chirurgicale? Si daca da, mai exista vreun tratament care să îl ajute după aceea?

    1. Buna ziua!
      In primul rand va doresc succes. Uveita nu se opereaza, se trateaza. Ea poate duce la complicatii, iar unele din acestea pot necesita interventii chirurgicale. Operatiile efectuate in astfel de cazuri pot fi mai complicate si implica riscuri mai mari.
      Tratamentul este personalizat in functie de caz. Variabilele sunt multiple.
      In acest articol sunt mai multe informatii despre uveita.
      O zi buna!

  4. Bună seara ,am fost diagnosticat cu uveita în urma unor controale amănunțite, și în urma pierderii vederii la unul dintre ochi.folosesc vreo 5 tipuri de picături,merg regulat la control.intrebarea mea este dacă îmi voi capata curând vederea la ochiul cu uveita.multumesc

  5. Buna ziua,
    fetita mea are 17 ani este diagnosticata cu uveita de 8 luni, in urma analizelor facute s-a descoperit ca ar avea sindrom TiNU elimina protenie si glucoza in urina a facut si biopsie renala, cat timp ia merol inflamatia ochilor scade, daca nu mai ia ochii se inflameaza din nou, de cand ia medrol nu are ciclu si ia crescut par pe tot corpul. ma poate ajunta cine cu un sfat. Va multumesc mult!

    1. Buna ziua,
      Pentru o astfel de afectiune atat de complexa, sfaturile pot fi oferita numai dupa o evaluare. Daca doriti sa veniti la noi, o puteti programa la Dr. Irina Lutic sau Dr. Radu Malciolu. Dumnealor se ocupa de astfel de cazuri.
      Va doresc numai bine,
      Dr. Andrei Filip

  6. Buna ziua, ma confrunt cu panuveita bilaterala in remisie de ceva ani, simt ca mi se reduce vederea Treptat, am probleme cu ochiul liber la lumina, am norișori in ochi, sindrom de ochi leneș, va rog sa’mi Spune-ți dacă sunt șanse de stopare sau Chiar vindecare…eventual intervenții chirurgicale, Menționez ca, am un întreg istoric in spital și clinici la nivel național majoritatea fără a găsi ceva serios referitor la boli ce pot da aceste efecte, ce sfaturi îmi recomandați??Astept cu interes raspunsul Dvs!

  7. Bună ziua
    Am fost diagnosticata cu uveita de peste 3 luni,am urmat tratament cu picături ,nu se vede nici o ameliorare,urmez și un tratament ptr sacreiloita.doresc sa știu dacă îmi v-a reveni vederea s-au trebuie sa fac altceva ,alt tratament.Ce îmi recomandați?

    1. Buna ziua,
      Va recomand o consultatie la noi in clinica pentru o opinie medicala corecta si pentru prescrierea unui tratament. Va puteti programa la Dr. Radu Malciolu, medicul specialist pentru astfel de afecțiuni la Ama Optimex.
      Este vorba de o afectiune complexa ce trebuie tratata cu mare atentie.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.