Feedback Feedback

Articole Medicale

Trebuie sa ne sperie ochiul rosu?

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Da, de cele mai multe ori trebuie sa ne sperie! Si, de obicei, ne sperie. Ideea ca “ne-a tras curentul” trebuie repede data la o parte. Semnul bun este cand vederea nu este afectata, dar acest lucru poate fi doar la inceputul unei boli, care poate evolua nedorit. Daca vederea este scazuta, urgenta poate fi mare si, implicit, necesitatea prezentarii la consultul oftalmologic. In acest sezon, infectiile oculare de tip conjunctivita acuta pot genera ochi rosu, mono- sau bilateral, simultan la cei doi ochi sau cu o diferenta de timp. Secretia, lipirea matinala a genelor, jena oculara sunt factori care il deranjeaza pe cel bolnav. Daca vederea nu a scazut, cum este de obicei regula, infectia nu este neaparat riscanta, desi aspectul il sperie, atat pe el cat si pe cei din jur.

Care sunt cauzele ochiului rosu?

Cauza bolii este, in mod obisnuit, infectia bacteriana, produsa prin contagiune sezoniera sau, eventual, un corp strain cornean sau conjunctival. Boala dureaza, de obicei, 10-14 zile. Fiind contagioasa, se impun reguli stricte: evitarea colectivitatilor, prosop si perna separata, spalat frecvent pe maini. Nu se va aplica pansament niciodata. Tratamentul este cu picaturi cu antibiotice, minimum 7 zile.

Conjunctivita poate fi cu aspectul descris mai sus, cu mai putina secretie insa, si atunci cauza bolii poate fi virala. Foarte contagioasa, aceasta poate fi insotitoare a unei stari gripale sau poate aparea dupa ea. Situatia este mult mai dramatica daca este insotita de afectarea corneei, boala fiind denumita acum keratoconjunctivita. Scaderea vederii, fotofobia ( jena la lumina) sunt factorii care ne fac sa ne gandim la acest diagnostic. Poate aparea in sezonul rece, de la inceput sau dupa o conjunctivita bacteriana. Tratamentul de inceput dureaza 7-10 zile, dar evolutia bolii este diferita in sensul ca revenirea vederii poate dura saptamani sau luni. Dupa trecerea fazei acute tratamentul poate continua cu picaturi cu derivati cortizonici si lacrimi artificiale, saptamani sau rar, chiar luni.

Ochelarii de soare alesi corespunzator usureaza deranjul produs de lumina (soare, zapada). Referitor la ochelarii de soare, in cazul nepurtarii lor la munte, la inaltimi mari unde razele ultraviolet sunt puternice, pot afecta vederea prin lezarea corneei sau retinei. Suferinta duce pacientul la oftalmolog. Expunerea la frig, curent, aer conditionat, coexistente cu boli sau stari preexistente, poate duce la inflamatii severe ale ochiului, denumite irite sau iridociclite. De obicei unilaterale, dau durere, scaderea vederii, fotofobie. Este o urgenta oftalmologica si tratamentul este mult mai complex, local si general. Examenele medicale complementare sunt necesare pentru evidentierea cauzelor. La varstnici, hemoragia conjunctivala (zona rosie pe albul ochiului), poate alerta pacientul, dar afectiunea este nepericuloasa si nu necesita tratament. De cele mai multe ori cauza nu este oculara.

4.4/513 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.