masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Vezi azi, traiesti acum. Despre un tratament oftalmologic facut la timp

Distribuie prietenilor tai!
  • 101
  •  
  •  
  •  

Am trecut printr-o perioada dificila, inca trecem, nu stim ce va fi, avem doar speranta ca vom trece cu bine si datoria sa procedam in asa fel incat sa fie bine pentru toti. In oftalmologie sunt doar cateva afectiuni care au nevoie urgenta de tratament, insa toate celelalte probleme de vedere au un impact semnificativ asupra vietii si desfasurarii normale a activitatilor. Nerezolvarea lor la timp implica disconfort si, uneori, chiar incapacitatea de a putea avea o viata normala.


In momentul in care s-a decis instituirea starii de urgenta, am fost abordati de catre pacienti ai clinicii, dar si de catre oameni care auzisera de clinica Ama Optimex, cu rugamintea de a le oferi solutii. Unii dintre ei aveau probleme cu rezolvare chirurgicala, situatie in care singura solutie era asteptarea ridicarii starii de urgenta si redeschiderea clinicii. Altii erau disperati pentru ca aveau dioptrii mari si ca si-au stricat ochelarii sau li se termina lentilele de contact.

Pandemia ne-a aratat cat de periculos este sa se amane rezolvarea unei probleme sau sa fii dependent de cineva sau ceva. Inainte de pandemie, anumiti pacienti se mai gandeau, mai amanau de frica, chiar daca vederea era slaba sau aveau nevoie urgent de operatie. Vorbim despre cazuri in care operatiile erau complicate, iar rezolvarea ar fi oferit o imbunatatire a confortului vizual. In alta ordine de idei, cand o boala este avansata, operatia devine mai dificila, cu riscuri mai mari, cu complicatii mai frecvente, cu recuperare mai greoaie.

Cu multi ani in urma, o prietena de familie a venit la consult si necesita operatie de cataracta la unul dintre ochi, celalalt fiind mai putin afectat. Am facut operatia, dar prietena noastra mi-a spus ca vrea sa faca operatie si la celalalt ochi, desi i-am explicat initial ca mai poate astepta. Spre surprinderea mea, mi-a argumentat ca orice tratament, dar mai ales operatiile trebuie facute cand esti mai tanar pentru ca organismul are alta putere de regenerare, de vindecare etc. Ce mare dreptate avea!

Alt exemplu. Un barbat de 56 ani, om simplu, dar cu putere financiara, vine la consultatie pentru confirmarea diagnosticului de glaucom. Constat glaucom avansat la ambii ochi, unul fiind practic pierdut. Avand dubii privind diagnosticul meu, pleaca la un consult in strainatate de unde se intoarce cu confirmarea diagnosticului. Aceasta boala oculara grava are o caracteristica importanta, respectiv tot ceea ce este pierdut nu se mai poate repara. Monitorizarea acestei boli este indelungata, plictisitoare si cu rezultat incert, adica un tratament corect nu ofera garantia mentinerii unei vederi bune in timp. Dar, din fericire, boala are un parcurs de zeci de ani, cu vedere posibil din ce in ce mai slaba. Pacientul mentionat este unul care se incadreaza in acest scenariu. In conditiile unui diagnostic precoce si tratament, boala nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control, iar in cele mai multe cazuri, vederea se pastreaza.

Cum o nenorocire nu vine niciodata singura, handicapul vizual poate favoriza si alte posibile probleme medicale, cum ar fi o fractura, pentru ca persoana in cauza nu mai apreciaza corect distantele. Problemele vizuale survin in general la varstnici, iar acestia pot avea accidente vasculare cerebrale sau cardiace care sa nu permita operatia unei cataracte in evolutie, care se poate agrava si necesita operatie in perioada de vindecare a problemei mentionate.

Consider ca aceasta situatie in care ne aflam toti ne-a invatat sau trebuie sa ne invete multe lucruri bune, pe noi ne-a invatat. Odata cu redeschiderea clinicii Ama Optimex numarul de pacienti pe care a trebuit sa ii primim a fost imens, cu toate acestea COVID ne impune reguli foarte stricte. Avand avantajul unei echipe foarte bine pregatite, formata din peste 70 de oameni, dar si experienta de 29 de ani de cand am pus bazele clinicii, ne-a ajutat sa ne reorganizam foarte bine. Pentru a ne putea ajuta pacientii sa isi rezolve problemele la timp, ne-am impartit pe echipe si in ture.

De asemenea, am introdus un sistem de evaluare oftalmologica online. Echipa de 13 medici oftalmologi, fiecare cu diverse supraspecializari, se ocupa de diferite segmente ale oftalmologiei. Asta inseamna ca va puteti programa la oricare dintre ei pentru consultatie si investigatii, apoi in functie de tipul afectiunii de care suferiti, va veti putea alege medicul care va va trata, in functie de supraspecializarea acestuia. Rezultatul este ca va putem ajuta sa va rezolvati problemele la timp, reducand semnificativ timpul de asteptare, fie ca este vorba de o prescriptie de ochelari, operatie de cataracta, operatii laser pentru reducerea dioptriilor, glaucom, afectiuni retiniene, etc.

Ne adaptam in fiecare zi, incercam sa gasim solutii, sa fim aproape de oameni pentru a-si rezolva problemele oftalmologice. Imi amintesc de momentele din starea de urgenta cand primeam un telefon, mail sau mesaj pe Facebook de la persoane cunoscute, pacienti sau alti oameni cu probleme de vedere. Uneori, ma simteam neputincios ca nu pot sa ajut de la distanta. A fost o perioada dificila, pe care am depasit-o si din care am invatat multe lucruri. Primul si cel mai important este sa nu mai asteptam, sa traim acum, sa ne rezolvam astazi problemele.

In egala masura, as vrea sa precizez ca nevoia tratamentului facut la timp se aplica pentru toate patologiile medicale, nu doar oftalmologice. Ideea preventiei si tratarii timpurii a diverselor afectiuni, din fericire, prinde din ce in ce mai mult contur, nu doar in randul medicilor, ci si pacientilor, avand ca scop final imbunatatirea calitatii vietii. Si sunt convins ca aceasta pandemie va produce o serie de schimbari semnificative in atitudinea pacientului fata de boala, dar si a posibilitatilor de tratament.

 

4.4/516 ratings

Conf. Dr. Mircea FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Știinte Medicale

4 comentarii “Vezi azi, traiesti acum. Despre un tratament oftalmologic facut la timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.