Articole Medicale

Operatia de Pterigion

Distribuie prietenilor tai!
 • 3
 •  
 •  
 •  

operatia de pterigion

Pterigionul este o afectiune degenerativa, progresiva a conjunctivei (albul ochiului) ce intereseaza si corneea (partea transparenta a ochiului). Aceasta afectiune, netratata corespunzator duce la alterarea vederii sau cel mai rau, la pierderea vederii. Operatia de pterigion trebuie efectuata la timp, aceasta fiind singura modalitate de tratare a acestei afectiuni.

pterigion

Pterigionul este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei. Ca si varsta, incidenta creste la persoanele de peste 40 de ani, dar se pare ca cele mai multe cazuri apar intre 20 si 40 de ani. Nu s-au semnalat cazuri de pterigion la persoane cu varsta de pana in 20 de ani. Manifestarile pe care le acuza pacientii sunt aparitia unei formatiuni, inestetice, ce creste peste partea transparenta a ochiului, inflamatia sau inrosirea formatiunii, mancarime, usturime, senzatie de corp strain si, nu in ultimul rand, incetosarea vederii sau scaderea vederii (in cazurile avansate). Pterigionul poate aparea la unul sau la amandoi ochii.

Cauze

Cauzele aparitiei acestei afectiuni se pare ca sunt de expunere: la razele UV, respectiv oamenii care lucreaza in soare puternic, sudorii, locuitorii din zonele tropicale si subtropicale, expunerea la temperaturi ridicate (fierarii, sticlarii), medii toxice cu diversi vapori si substante chimice, praf, frig extrem etc. Nu in ultimul rand, predispozitia genetica poate fi un factor important de aparitie al afectiunii.

Nu este cunoscuta o metoda de prevenire.

Recomandarea este ca la observarea aparitiei orcarei modificari oculare, pacientul sa se adreseze medicului specialist. Este extrem de important ca operatia de pterigion sa se efectueze cat mai repede, la timp. Cu cat operatia se face mai devreme, cu atat rezultatul vizual este mai bun.

Tratamentul simptomatic are ca scop ameliorarea disconfortului ocular produs de ptereigion. Se recomanda tratament cu lacrimi artificiale si antiinflamatorii locale.

Operatia de Pterigion

Tratamentul curativ este intotdeauna chirurgical. Interventia chirurgicala este usoara pentru pacient, se realizeaza cu anestezie locala, fara internare. Pentru cazurile avansate, recidivate sau recidivante se poate indica terapie cu anti-VEGF intra si postoperator. Operatia dureaza putin si nu doare. Dupa operatie se face tratament local cu antibiotic, antiinflamator, lacrimi artificiale. Nu exista restrictii speciale dupa operatie.

Analize, complicatii si recomandari

Vezi analize necesare

Complicatii (din fericire foarte rare):

 • recidiva este cea mai frecventa complicatie
 • ochi rosu
 • cicatrizare vicioasa
 • astigmatism secundar
 • infectii sau inflamatii

Recomandari dupa operatia de pterigion:

 • e interzisa expunerea la praf, vant, mersul la piscina, lac, mare, timp de 30 zile
 • in primele 2 saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap pentru a nu intra apa in ochi
 • e interzis machiatul ochilor 3 saptamani
 • e interzis frecatul la ochi trebuie evitat pentru 30 zile
 • sunt interzise traumatismele locale in primele 4 saptamani

Controale postoperatorii obligatorii sunt: prima zi dupa operatie, la 6-8 saptamani, 6 luni si apoi o data pe an. Atentie, in functie de caz aceste date suporta modificare!

Despre complicatii, riscuri, rezultate, pacientul este informat cu ocazia consultului preoperator.

Pentru orice nelamurire sau informatie contactati pe una dintre asistentele noastre.

3.4/518 ratings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.