Feedback Feedback

Articole Medicale

Despre pterigion

Distribuie prietenilor tai!

Pterigionul este o afectiune denegerativa, progresiva a conjunctivei (albul ochiului) ce intereseaza si corneea (partea transparenta a ochiului). Aceasta afectiune, netratata corespunzator, duce la alterarea vederii sau cel mai rau, la pierderea vederii. Ca aspect, pterigionul, arata ca o membrana alba ce creste dinspre conjunctiva si acopera corneea.

Pterigionul este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei. Ca si varsta, incidenta creste la persoanele de peste 40 de ani dar se pare ca cele mai multe cazuri apar intre 20 si 40 de ani. Nu s-au semnalat cazuri de pterigion la persoane cu varsta de pana in 20 de ani. Manifestarile pe care le acuza pacientii sunt aparitia unei formatiuni, inestetice, ce creste peste partea transparenta a ochiului, inflamatia sau inrosirea formatiunii, mancarime, usturime, senzatie de corp strain si nu in ultimul rand incetosarea vederii sau scaderea vederii (in cazurile avansate).

Pterigionul poate aparea la unul sau la amandoi ochii.
Cauzele aparitiei aceste afectiuni se pare ca sunt de expunere: la razele UV, respectiv oamenii care lucreaza in soare puternic, sudorii, locuitorii din zonele tropicale si subtropicale, expunerea la temperaturi ridicate (fierarii, sticlarii), medii toxice cu diversi vapori si substante chimice, praf, frig extrem etc. Nu in ultimul rand, predispozitia genetica poate fi un factor important de aparitie al afectiunii.
Nu este cunoscuta o metoda de prevenire.

Recomandarea este ca la observarea aparitiei orcarei modificari oculare, pacientul sa se adreseze medicului specialist.
Tratamentul curativ este intotdeauna chirurgical. Interventia chirurgicala este usoara pentru pacient, se realizeaza cu anestezie locala, fara internare. Operatia dureaza putin si nu doare. Dupa, se face tratament local cu antibiotic, antiinflamator, lacrimi artificiale. Dupa vindecare nu exista restrictii speciale. Singura problema serioasa este faptul ca aceasta afectiune este de cele mai multe ori foarte recidivanta, astfel fiind nevoie de reinterventie.

Este extrem de important ca operatia sa se efectueze cat mai repede, la timp. Cu cat operatia se face mai devreme, cu atat rezultatul vizual este mai bun.

Tratamentul simptomatic are ca scop ameliorarea disconfortului ocular produs de pterigion. Se recomanda tratament cu lacrimi artificiale si antiinflamatorii locale.

5/51 rating

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.