Feedback Feedback

Articole Medicale

BLEFARITA – CAUZE, TIPURI SI TRATAMENT

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

In acest articol va sunt prezentate cauzele blefaritei, tipurile de blefarite precum si optiunile de tratament asociate acestei afectiuni.Dr. Irina Lutic

  1. Ce este blefarita?
  2. Ce este blefaroconjunctivita?
  3. Cauzele blefaritei;
  4. Simptomele blefaritei;
  5. Tipuri de blefarita;
  6. Tratament blefarita.

CE ESTE BLEFARITA?

Blefarita defineste o categorie de afectiuni inflamatorii ale pleoapelor.

CE ESTE BLEFAROCONJUNCTIVITA?

Blefaroconjunctivita este o afectiune, in general bilaterala, caracterizata prin inflamarea marginilor pleoapelor (blefarita) si a conjunctivei (conjunctivita).

CAUZELE BLEFARITEI

Cel mai frecvent, blefarita este determinata de colonizarea bacteriana a marginii pleoapelor. Este favorizata de o igiena precara (mana contaminata dusa la ochi), de afectiuni oculare (disfunctia glandelor Meibomiene, ectropion, entropion, conjunctivite infectioase sau inflamatorii, sindromul ochiului uscat), dar si de afectiuni sistemice (dermatita atopica, dermatita seboreica, rozacee).

SIMPTOME ALE BLEFARITEI

blefaritaSimptomele sunt urmatoarele:

  • pleoape cu marginea inrosita;
  • ochi iritati/congestionati
  • secretii lipicioase;
  • pleoape “lipite” dimineata;
  • uneori cruste la marginea libera a pleoapelor;
  • mancarime
  • senzatie de arsura
  • senzatie de corp strain

Cel mai des, evolutia este cronica (prezenta tot timpul), cu alternanta de perioade linistite, din punct de vedere al simptomelor, si exacerbari ale acestora.

COMPLICATII ALE BLEFARITEI

  • conjunctivita (inflamatia conjunctivei)
  • chalazionul (nodul inflamator in interiorul pleoapei);
  • orjeletul (infectia unei glande din grosimea pleoapei);
  • trichiazis (pozitie modificata a genelor in raport cu suprafata oculara);
  • keratita (inflamatii ale corneei)
  • entropion (orientarea pleoapei catre interior – catre suprafata oculara)
  • ectropion (orientarea pleoapei catre exterior)

TIPURI DE BLEFARITA

Blefaritele se impart in doua mari categorii ce se pot suprapune in cursul evolutiei la acelasi pacient:

  1. Blefarita anterioara – sunt interesate marginea pleoapei, genele si foliculii genelor. Aceasta poate fi, la randul ei:
    • Stafilococica;
    • Seboreica.
  2. Blefarita posterioara – inflamatia afecteaza orificiile glandelor Meibomiene, mergand pana la jonctiunea pleoapa-conjunctiva.

BLEFARITA STAFILOCOCICA

Blefarita stafilococica este infectioasa, cauzata de stafilococ care exista in mod obisnuit pe piele fara sa produca in majoritatea cazurilor vreo afectiune. In anumite situatii insa, fara o cauza clara, poate produce o infectie localizata a marginii pleoapelor. Prezentarea tipica este cu secretii aglutinate la baza genelor si inrosirea marginii pleoapelor.

BLEFARITA SEBOREICA

Blefarita seboreica (cunoscuta si ca blefarita scuamoasa) este in stransa legatura cu o afectiune a pielii, numita dermatita seboreica, in care pielea devine uleioasa, fiind insotita de aparitia matretii si a unui rash la nivelul fetii. Germenele incriminat este Malassezia furfur, care exista in mod normal in sebumul de pe pielea adultilor. La majoritatea oamenilor nu apare blefarita, in anumite situatii insa apare asa numita “reactie” la germene urmata de inflamatie. Nu este o boala contagioasa. Tabloul tipic este reprezentat de scuame la marginea pleoapelor, mancarime si/sau senzatie de arsura.

BLEFARITA POSTERIOARA

Blefarita posterioara apare prin inflamatia unor glande foarte mici – glandele Meibomiene, in numar de 25-30 ce se afla in fiecare pleoapa superioara respectiv inferioara. Secretia acestor glande intra in compozitia filmului lacrimal. Poate sa fie asimptomatica sau se pot observa „dopuri” de secretie la nivelul orificiilor acestor glande si inrosirea marginii pleoapelor.

BLEFARITA LA COPII

Simptomatologia este similara cu cea intalnita la adulti. Prezentarea este de regula cu afectare bilaterala, uneori asimetrica (un ochi mai afectat comparativ cu celalalt). Frecvent cei din jur sesizeaza ca cel mic are tendinta sa se frece mai mult la ochi sau sa clipeasca des. Se recomanda un control oftalmologic pentru a obtine o evaluare si un tratament adecvat, reducand astfel riscul complicatiilor si cronicizarii. 

DIAGNOSTICUL BLEFARITEI

blefarita tratamentDiagnosticul blefaritei este in esenta un diagnostic clinic, bazat pe semnele caracteristice acestei afectiuni. Acestea orienteaza medicul catre cauza blefaritei. Medicul oftalmolog va poate recomanda, la nevoie, completarea consultatiei cu un examen de secretie conjunctivala cu antibiograma sau cu un consult dermatologic.

In cazul in care prezentati simptome dintre cele enumerate mai sus, este recomandat sa va adresati unui medic oftalmolog pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate. Mai multe detalii gasiti pe pagina noastra de consultatii oftalmologice.

TRATAMENT BLEFARITA

Tratamentul are drept scop controlarea simptomatologiei, vindecarea sau dupa caz, reducerea exacerbarilor. Igiena minutioasa a pleoapelor reprezinta cel mai important mijloc de tratare si preventie a bolii, si include: comprese calde, masaj si curatare. Se folosesc geluri sau sampoane speciale pentru curatarea pleoapelor dimineata si seara, lacrimi artificiale, unguente oftalmice cu antibiotic sau combinatie antibiotic-antiinflamator, iar in cazuri selectionate inclusiv antibiotic per os.

BLEFARITA NETRATATA

Blefarita netratata poate duce la aparitia complicatiilor enumerate mai sus. Blefarita cronica poate avea impact negativ asupra calitati vietii pacientului, atat prin aspectul estetic, cat mai ales prin reducerea confortului pe care acesta il are in activitatile zilnice.

3.6/525 ratings

Dr. Irina-Luminita LUTIC

Specialist Oftalmolog

4 comentarii “BLEFARITA – CAUZE, TIPURI SI TRATAMENT

  1. Bună ziua .Am 56 ani ,și de o lună mă confrunt cu o problemă! Am avut simptome de răceală, dar parcă nu era răceală, îmi curgea nasul ,secretii apoase, pe partea dreaptă! Au început durerile de ochi ( tot dreptul), durere de sprânceana și baza nasului ! Medicul de familie mi-a dat picături pt nas și ochi ,paracetamol și ibuprofen . Am fost la oftalmolog ( la 2 de fapt ), primul mi-a pus diag de conjunctivita acuta, al doilea de iritatie oculara! Mi-au dat fiecare picături. Nici o ameliorare ! Ochiul s-a înroșit între timp ,mă doare continuu ,și dimineața vreo 5 min ,văd dublu cu ambii ochi ! Poate să îmi spună cineva ce am ? Măcar o părere! Mulțumesc!

    1. Buna ziua,
      Va recomand o consultatie cat mai repede la un medic oftalmolog. La noi in clinica puteti veni la oricare dintre medici.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  2. BUNĂ ZIUA !
    Am vărsta de 85 de ani. De aproximativ 3 luni mă confrunt cu o mâncarime la ambii ochi, stângul fiind operat pentru înlocuirea cristalinului. De 2 luni, la indicația medicului care a făcut operația, fac tratament cu SIFITAN -o picătură seara. pentru ochiul operat și cu DEXA TOBROM la cel neoperat, dar fără nici o ameliorare, ce pot face??? MULTUMESC!

    1. Buna ziua,
      Va recomand o consultatie la medicul oftalmolog. Este incorect sa va ofer sfaturi pentru tratament fara consultatie, pentru ca aceste picaturi si unguente pot fi contraindicate in anumite cazuri. Daca doriti sa veniti la noi, va puteti programa la oricare dintre colegii mei.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.