Feedback Feedback

Articole Medicale

Blefaroconjunctivita

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Blefaroconjunctivita este o afectiune in general cronica, bilaterala, des intalnita, caracterizata prin inflamarea marginilor pleoapelor (blefarita) si a conjunctivei (conjunctivita).

Nu este o conditie clinica severa, dar creeaza un mare disconfort pacientului intrucat nu exista practic o vindecare definitiva, tratamentul corespunzator si o buna igiena a pleoapelor pot determina o minimizare a simptomatologiei pe termen lung. Vederea este foarte rar afectata.

Exista trei mari tipuri de blefarita, cu simptome similare:

 1. Blefarita stafilococica;
 2. Blefarita seboreica;
 3. Blefarita meibomiana.

Blefarita stafilococica este infectioasa, cauzata de stafilococ care exista in mod obisnuit pe piele fara sa produca in majoritatea cazurilor vreo afectiune. In anumite situatii insa, fara o cauza clara, poate produce o infectie localizata a marginii pleoapelor.

Blefarita seboreica este in stransa legatura cu o afectiune a pielii, numita dermatita seboreica, in care pielea devine uleioasa, fiind insotita de aparitia matretii si a unui rash la nivelul fetii. Germenele incriminat este Malassezia furfur, care exista in mod normal in sebumul de pe piele adultilor. La marea majoritate a oamenilor nu apare blefarita, in anumite situatii insa apare asa numita “reactie” la germene urmata de inflamatie. Nu este o boala contagioasa.

Blefarita meibomiana apare prin inflamatia unor glande foarte mici, in numar de 25-30 ce se afla in fiecare pleoapa superioara respectiv inferioara. Rolul acestor glande fiind acela de a secreta un lichid uleios ce intra in compozitia filmului lacrimal.

In practica, este dificil de a delimita cele trei feluri de blefarita. In plus, se creeaza un cerc vicios, pacientul se scarpina la nivelul pleoapelor inflamate, agravand astfel boala, ceea ce accentueaza pruritul (mancarime), astfel el se va scarpina si mai mult. Cand inflamtia se extinde la nivelul conjunctivelor, acestea devin hiperemice, apare lacrimarea in exces, chiar secretii de diferite aspecte, se constituie astfel blefaroconjunctivita.

Simptomele, care in general apar si dispar sunt urmatoarele:

 • pleoape dureroase, cu marrginea inrosita;
 • ochii congestionati;
 • secretii lipicioase;
 • pleoape “lipite” dimineata;
 • uneori cruste la marginea libera a pleoapelor;
 • obstructia micilor glande din pleoape.

Se poate asocia cu ochiul uscat, dermatita seboreica si rozaceea.

Complicatii:

 • chalazionul (umflatura nedureroasa pe interiorul pleoapei);
 • orjeletul (umflatura dureroasa, rosie pe exteriorul pleoapei);
 • dificultati la purtatorii de lentile de contact;
 • keratite (inflamatii ale corneei).

Tratamentul are drept scop diminuarea la minimum a simptomelor fara sa se poata realiza o vindecare definitiva a afectiunii. Igiena minutioasa a pleoapelor reprezinta cel mai important mijloc de tratare si preventie a bolii, si include: comprese calde, masaj si curatare. Se utilizeaza si unguentul oftalmic cu antibiotice in cure scurte, repetate, pe o durata de trei luni si lacrimile artificiale. De asemenea, se recomanda evitarea atingerii si scarpinarii la nivelul pleoapelor, ceea ce inrautateste simptomele si agraveaza astfel blefaroconjunctivita.

3.6/524 ratings

4 comentarii “Blefaroconjunctivita

 1. Bună ziua .Am 56 ani ,și de o lună mă confrunt cu o problemă! Am avut simptome de răceală, dar parcă nu era răceală, îmi curgea nasul ,secretii apoase, pe partea dreaptă! Au început durerile de ochi ( tot dreptul), durere de sprânceana și baza nasului ! Medicul de familie mi-a dat picături pt nas și ochi ,paracetamol și ibuprofen . Am fost la oftalmolog ( la 2 de fapt ), primul mi-a pus diag de conjunctivita acuta, al doilea de iritatie oculara! Mi-au dat fiecare picături. Nici o ameliorare ! Ochiul s-a înroșit între timp ,mă doare continuu ,și dimineața vreo 5 min ,văd dublu cu ambii ochi ! Poate să îmi spună cineva ce am ? Măcar o părere! Mulțumesc!

  1. Buna ziua,
   Va recomand o consultatie cat mai repede la un medic oftalmolog. La noi in clinica puteti veni la oricare dintre medici.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 2. BUNĂ ZIUA !
  Am vărsta de 85 de ani. De aproximativ 3 luni mă confrunt cu o mâncarime la ambii ochi, stângul fiind operat pentru înlocuirea cristalinului. De 2 luni, la indicația medicului care a făcut operația, fac tratament cu SIFITAN -o picătură seara. pentru ochiul operat și cu DEXA TOBROM la cel neoperat, dar fără nici o ameliorare, ce pot face??? MULTUMESC!

  1. Buna ziua,
   Va recomand o consultatie la medicul oftalmolog. Este incorect sa va ofer sfaturi pentru tratament fara consultatie, pentru ca aceste picaturi si unguente pot fi contraindicate in anumite cazuri. Daca doriti sa veniti la noi, va puteti programa la oricare dintre colegii mei.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.