Pterigionul – simptome si tratament
Pterigionul este o extensie triunghiulara a conjunctivei bulbare degenerate (foita transparenta de deasupra globului ocular) peste marginea corneei. Apare in mod tipic in dreptul fisurii palpebrale (deschiderii pleoapei) in partea nazala.
Se dezvolta mai ales la persoanele care traiesc intr-un climat cald sau care petrec mult timp in aer liber. Pterigionul este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei.
Poate reprezenta un raspuns cronic la uscaciune, praf si expunerea la raze ultraviolete (soare), dar poate exista si o predispozitie genetica.
Simptomele includ: roseata persistenta a ochilor, in special inspre unghiul intern, senzatie de corp strain, de nisip in ochi, lacrimare, uscaciunea ochilor si mancarime. In cazurile mai avansate poate fi afectata vederea prin invadarea partii centrale a corneei.
Forme clinice ale pterigionului:
- Tipul 1 – se extinde peste cornee mai putin de 2mm. Uneori, un depozit fin de fier se poate vedea in partea transparenta a corneei in dreptul varfului ptrigionului. Este frecvent asimptomatic, desi se poate inflama intermitent. Pacientii purtatori de lentile de contact pot simti discomfort mai devreme, deoarece lentila sta pe capul marit al pterigionului si provoaca iritatie locala.
- Tipul 2 – poate avea pana la 4 mm si poate reprezenta recidiva dupa operatie. Interfereaza cu filmul lacrimal din dreptul corneei si poate genera astigmatism.
- Tipul 3 – invadeaza corneea pe mai mult de 4 mm si incruciseaza axul vizual, impiedicand vederea. Leziunile extinse, in special cele recidivante, se pot asocia cu fibroza conjunctivala extinsa, cauzand restictia miscarilor globului ocular
Pterigionul: tratamentul este medical si chirurgical
Tratamentul medical este un tratament simptomatic constand in folosirea lacrimilor artificiale, picaturilor cu antiinflamator steroidian in caz de iritatie locala. Portul ochelarilor de soare reduce expunerea la ultraviolete si scade rata de crestere a pterigionului.
Tratamentul chirurgical este indicat pentru leziunile de tip 2 si 3.
Excizia simpla se asociaza cu o rata mai mare de recidiva. Au fost descrise mai multe tehnici pentru a minimiza recurenta. Cea mai folosita tehnica consta in excizia pterigionului si acoperirea defectului cu o grefa de conjunctiva fie cu o grefa de membrana amniotica. Tratamentul adjuvant cu Mitomicina sau iradierea cu particule beta pot scadea rata de recidiva.
Pentru leziunile profunde si extinse poate fi rareori necesara keratoplastia lamelara periferica (transplantul partial de cornee).
Diagnostic diferantial:
- Pseudopterigionul – este un fald al conjunctivei peste o cornee subtiata sau peste un ulcer cornean si este fixat de cornee numai la varf, in timp ce pterigionul adevarat este aderent pe toata suprafata lui.
- Neoplasmele conjunctivale