Sfaturi oftalmologice in timpul pandemiei COVID 19
Traversam o perioada dificila, in care trebuie sa respectam cu maxima atentie regulile de igiena. Pe langa obligatoriul spalat pe maini, recomandarea de a nu ne atinge fata, purtarea mastii si a manusilor de protectie, trebuie sa acordam o importanta deosebita si zonei oculare.
Ochelarii de vedere sau de soare protejeaza zona oculara in cazul in care intram in contact cu persoane infectate cu coronavirus (simptomatice sau asimptomatice). De exemplu, daca o persoana stranuta sau tuseste langa dumneavoastra, virusul poate ajunge pe suprafata oculara (conjunctiva) sau pe tegumentele din zona. De aceea, este important sa nu ne atingem ochii, fata, pentru a nu intra in contact cu virusul. Pentru a reduce acest risc, este foarte bine ca in aceasta perioada sa evitati purtarea lentilelor de contact in favoarea ochelarilor. Multi purtatori de lentile de contact isi ating mai des ochii. Nu uitati ca atunci cand reveniti acasa, pe langa spalatul pe maini, dezinfectatul telefonului mobil, nu trebuie sa uitati sa va spalati si ochelarii cu apa si sapun.
In cazul in care aveti simptome de conjunctivita (ochi rosii, lacrimare excesiva, secretii abundente) asociate sau nu cu fenomene respiratorii sau digestive este posibil sa fiti infectat cu COVID 19 si sa trebuiasca sa va prezentati la un consult de urgenta.
In aceasta perioada este bine sa fim mult mai atenti pentru a evita orice fel de accidente sau traumatisme in sfera oculara. Atunci cand veti efectua anumite activitati care va pot predispune la diverse accidente trebuie sa purtati obligatoriu ochelari de protectie.
Copiii trebuie supravegheati de eventuale traumatisme, accidente, dar in acelasi timp sa incerce sa nu faca abuz de utilizarea ecranelor (PC, telefon, etc). In cazul utilizarii excesive a acestora, pot aparea simptome de ochi uscat (senzatie de nisip in ochi, jena oculara, ochi rosii, clipit des, uneori lacrimare excesiva). Atat in cazul adultilor, cat si al copiilor poate fi benefica in aceasta situatie administarea de lacrimi artificiale.
Pacientii cu afectiuni oftalmologice cronice (glaucom, degenerescenta maculara, retinopatie diabetica) trebuie sa-si urmeze ultimul tratament prescris si sa pastreze legatura cu medicul oftalmolog in cazul in care apar modificari.
Astfel, pacientii cu glaucom isi vor administra picaturile cu regularitate, conform schemei de tratament si vor lua legatura telefonic sau pe email cu medical curant daca apar dureri oculare, ochi rosii sau apare o scadere a acuitatii vizuale.
In cazul pacientilor cu retinopatie diabetica este foarte important sa-si controleze in aceasta perioada valorile glicemiei. Atat ei, cat si pacientii cu degenerescenta maculara isi vor urma tratamentul cu suplimente alimentare (antioxidanti, luteina, vitamina C, E, seleniu etc.)
In concluzie, va doresc multa sanatate, stati in casa si urmati-va tratamentul, iar in cazul in care aveti probleme, ne puteti contact pe email sau telefonic.
Buna seara! Fata mea are 32 si a facut un AVC intr-o saptamana mana,piciorul gura au revenit la normal dar singura problema este ca nu mai vede bine cu o parte de ochii.putem sa venim la clinica dumneavoastră?
Buna ziua,
Imi pare rau sa aud astfel de vesti. Va recomand sa va sfatuiti cu medicul neurolog. Din cele povestite, afectarea vederii este secundara accidentului vascular.
Va doresc numai bine,
Dr. Andrei Filip
Bună dimineața! Fiica mea de 15 ani are ochiul drept puțin rosu și vede în ceata, am fost la doctor oftalmolog și a zis ca poate are tuberculoza, este osibil asa ceva? Menționez ca fiica mea este perfect sănătoasă nu are alte simptome, nu are dureri la ochi nu tușește nu știu ce sa înțeleg. Mulțumesc anticipat!
Buna ziua,
Exista astfel de situatii. Este bine sa investigati si sa urmati sfatul medicului care a consultat-o.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip