Episclerita
Episclerita este o afectiune oculara inflamatorie, neinfectioasa a episclerei (un tesut conjunctiv situat intre conjunctiva si sclera). Este o boala relativ usoara, autolimitanta, dar, din pacate, cu risc mare de recidiva. Afecteaza mai frecvent pacientii de sex feminin, de varsta adulta.
Episclerita poate fi idiopatica sau poate fi declansata si intretinuta de boli sistemice, cum ar fi: colagenoze (poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoetica, lupus, periarterita nodoasa, sindromul Reiter), boli infectioase (herpes virus, fungi, sífilis, TBC), teren atopic sau se poate asocia cu insuficienta corticosuprarenala, sindroame paraneoplazice, sau leucemia cu celule T. De obicei, recidivele apar la acelasi ochi, factorii declansatori ai puseului de episclerita putand fi stresul si tulburarile hormonale.
Simptomatologie: pacientul acuza o inrosire a ochiului, dar de obicei aceasta inrosire este sectoriala, rar putand fi si difuza. Uneori este prezenta si durerea oculara, frecvent sub forma de jena, disconfort, senzatie de corp strain si este absenta secretia conjunctivala. In timpul episoadelor de episclerita acuitatea vizuala nu este afectata.
Exista 2 forme de episclerita: difuza si nodulara.
Episclerita simpla, difuza este cea mai frecventa forma de episclerita primara. Boala poate afecta chiar si toate cadranele (este rosu tot ochiul), dar cel mai adesea ochiul este rosu doar intr-un sector.
Episclerita nodulara se caracterizeaza prin prezenta unor episoade mai dureroase si cu durata mai lunga. La examenul biomicroscopic se constata prezenta unui nodul episcleral, rosu, mobil, situat intre limb si insertia muschilor drepti oculari. In cursul evolutiei exista riscul aparitiei unor complicatii: uveita antrerioara si sclerita.
Tratamentul trebuie individuzalizat in functie de forma de episclerita. Unele forme, cele usoare se pot vindeca si spontan, dupa 10-21 zile. In formele cu episoade prelungite, recidivate sau in formele usoare pentru grabirea vindecarii trebuie administrat tratament local (antiinflamatoare nesteroidiene), iar la cei ce nu raspund la acest tratament se asociaza la tratamentul local si antiinflamtorii steroidiene precum si tratament general cu antiinflamatoare nesteroidiene. Vindecarea se realizeaza fara cicatrizare.