OCT sau tomografie in coerenta optica
OCT (termen abreviat din limba engleza) inseamna tomografie in coerenta optica si reprezinta una dintre investigatiile oftalmologice de ultima generatie, care permite diagnosticarea precoce, tratamentul tintit si urmarirea corecta a unei game variate de afectiuni oculare. OCT ofera o analiza de inalta rezolutie, rapida si non-invaziva a structurilor oculare – indeosebi a retinei – venind de multe ori in completarea examenului clinic.
Este posibil sa fi auzit de aceasta investigatie sub denumirea de tomografie oculara, insa termenul nu este specific limbajului de specialitate medical, corect ne referim la OCT.
Ce trebuie sa stiti atunci cand vi se recomanda un examen OCT (tomografie in coerenta optica)?
Functionarea OCT este asemanatoare ecografului clasic, dar in locul ultrasunetelor, aparatul foloseste o sursa de lumina cu care se baleiaza structurile oculare, inregistrandu-se ulterior lumina reflectata de acestea. Achizitia imaginilor este foarte rapida (cateva secunde), aparatul emite o radiatie luminoasa de tip infrarosu, astfel incat examinarea nu va produce niciun disconfort. De obicei, pentru o astfel de investigatie, veti fi pozitionat in fata unui ocular si vi se va recomanda sa fixati un spot luminos in interiorul aparatului fara sa clipiti sau sa miscati ochii timp de cateva secunde. In acest interval aparatul va capta o imagine pe care o va prelucra in mod automat si rapid, astfel incat veti putea beneficia imediat de rezultat. Investigatia nu necesita anestezie, este complet nedureroasa, pentru obtinerea unei bune rezolutii a imaginii fiind necesara adesea administrarea de picaturi care va vor dilata pupilele.
Tipurile de OCT si rolul acestora in examenul oftalmologic
Initial OCT a fost folosit pentru investigarea retinei si a nervului optic (segmentul posterior al ochiului), ulterior metoda fiind extinsa la structurile segmentului anterior (cornee, iris).
OCT retinian (tomografie retiniana) constituie principala metoda de explorare a maculei (zona centrala a retinei unde se formeaza imaginea), fiind utilizat in diagnosticul si urmarirea unor boli oftalmologice importante precum: degenerescenta maculara legata de varsta, edemul macular de diferite cauze (diabetic, posttraumatic, postoperator, din afectiuni vasculare retiniene sau din corioretinita seroasa centrala), membrane situate pe suprafata retinei (de origine vasculara, inflamatorie sau cicatriciala). In toate aceste situatii, OCT permite urmarirea raspunsului la tratament prin masurarea cu inalta precizie a unor parametri, ca de exemplu grosimea centrala a retinei.
OCT faciliteaza in prezent diagnosticul precoce al glaucomului si evaluarea progresiei acestuia prin intermediul OCT de nerv optic (tomografie nerv optic).
Aparatul masoara grosimea stratului de fibre nervoase la nivelul papilei – principalul factor care demonstreaza afectarea glaucomatoasa. Investigatia permite compararea valorilor obtinute intre cei doi ochi si, de asemenea, intre doua examinari separate, ajutand medicul in stabilirea diagnosticului de glaucom chiar inainte de aparitia modificarilor de camp vizual sau in absenta unei presiuni oculare ridicate.
Nu in ultimul rand, OCT de pol anterior este din ce in ce mai des folosit in managementul glaucomului cu unghi ingust deoarece poate evidentia detalii ale unghiului camerei anterioare si de asemenea, in imagistica corneei – dupa chirurgia refractiva sau transplantul de cornee.
Deoarece permite achizitia rapida si prelucrarea precisa a unui volum mare de date, fiind confortabil pentru pacient si usor de interpretat de catre medic, OCT a devenit un instrument deosebit de valoros pentru evaluarea corecta a afectiunilor cu mare risc de pierdere a vederii si instituirea unui tratament corect si eficient.
Later edit 19.mai.2016: De curand, am introdus in clinica noastra cel mai performant tomograf al momentului produs de catre compania germana Carl Zeiss Meditec – OCT Cirrus 5000. Acesta ne permite sa efectuam diagnostice multiple (de mare precizie, cu rezolutie HD) ale retinei, ale nervului optic si ale camerei anterioare a ochiului. In plus, un alt mare avantaj il reprezinta rapiditatea efectuarii analizei, cresterea semnificativa a confortului din timpul investigatiei, cat si posibilitatea efectuarii examinarilor fara administrarea picaturilor pentru dilatare a pupilei.