Implicații oftalmologice în infecția cu COVID19 provocată de noul coronavirus
SARS CoV2 este un nou coronavirus care produce infecția COVID-19. Fiind un virus cu transmitere aerogenă, prin picăturile Flugge, acele mici picături de secreție nazo-faringiană, ce conțin germeni patogeni, este puțin probabil ca pacienții infectați să transmit virusul prin lacrimi. Totuși conjunctiva este o poartă de intrare a virusului în corp, împreună cu mucoasa nazală și bucală. Modalitatea de contaminare a conjunctivei fiind probabil prin aerosoli care vin în contact cu aceasta, dar cel mai sigur prin aducerea mâinii la ochi după ce s-a atins o suprafață contaminată.
Manifestările oculare sunt în general rare, atunci când apar sunt tipice unei conjunctivite virale, cu ochi roșu, lăcrimos, senzație de corp străin și prurit. Totuși studiile arată că ele apar întotdeauna în contextul manifestărilor generale ale bolii: febră și simptomatologie sugestivă unei infecții respiratorii acute. Este însă util ca pe lângă mijloacele cunoscute de protecție (mască și mănuși) a se purta o pereche de ochelari de protecție pentru a limita astfel și mai mult posibilitatea infectării.
De asemenea, în situația unui pacient infectat, cu manifestări conjunctivale se recomandă o igienă locală foarte bună, și dacă adresarea într-un serviciu de oftalmologie este imposibilă, administrarea lacrimilor artificiale de câteva ori pe zi, pentru calmarea simptomatologiei.
Pacienții cu conjunctivită, care nu au alte manifestări generale trebuie să se prezinte la un consult oftalmologic înaintea auto-medicației, după ce și-au luat toate măsurile de protecție atât pentru ei, cât și pentru personalul medical.
În concluzie, deși discutăm despre un virus nou și puțin cunoscut, conjunctiva (acea membrană transparentă care acoperă globul ocular, cât și interiorul pleoapelor) este una dintre căile sale de pătrundere. Dar manifestări oculare izolate nu s-au identificat până în prezent, iar atunci când ele apar împreună cu cele specifice, nu sunt grave.
În această perioadă de pandemie, se recomandă amânarea tuturor consultațiilor oftalmologice neurgente, cât și a intervențiilor chirurgicale care suferă amânare, pentru a permite tratarea situațiilor care necesită rezolvare medicală sau chirurgicală imediată.
Buna ziua!
tratamentul cu dexametazona pe fondul infectiei cu Covid19 poate conduce la aparitia cataractei?
Am 40 de ani, am fost infectat cu Covid19, am primit tratament cu pastile de dexametazona si apoi injectabilm pe o durata de circa 21 de zile.
Aceeasi situatie s-a intamplat si cu tatal meu care a avut o forma mai grava, fiind tratat mai mult de o luna cu corticoizi.
Multumesc!
Buna ziua,
Cortizonul poate produce cataracta, insa in cazul tratamentelor indelungate, cronice. Am intalnit insa cazuri mai multe de cataracta aparute dupa covid.
La cataracta tratamentul este operatia, puteti citi mai multe informatii aici: http://www.cataracta.ro.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip