Feedback Feedback

Articole Medicale

Sanatatea ochilor si produsele de make-up (machiaj)

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Produsele de make-up contribuie la frumusetea ochilor, dar trebuie folosite in conditii de siguranta, respectand anumite reguli de baza, care ne ajuta la prevenirea unor afectiuni oculare, in unele cazuri chiar grave, precum reactii alergice, infectii, inflamatii, lacrimare excesiva, sindrom de ochi uscat, traumatisme, salazion sau orjelet. Persoanele care poarta lentile de contact, cele cu pielea sensibila sau cu fond alergic prezinta un risc mai mare si trebuie sa aiba mai multa grija.

Pentru sanatatea ochilor, este recomandata folosirea produselor hipoalergenice, testate dermatologic si oftalmologic.

Aplicati corect produsele pentru machiaj

Atunci cand aplicati produsele de make-up, folositi-le conform instructiunilor producatorului si evitati atingerea globului ocular si interiorul pleoapelor.
Manevrarea incorecta poate determina aparitia zgarieturilor de tipul eroziunilor corneene, extrem de dureroase si periculoase, care se manifesta prin simptome deranjante: roseata, mancarimi, durere, lacrimare excesiva. Acestea se pot infecta si pot duce la aparitia ulcerului cornean, o afectiune cu evolutie trenanta ce necesita tratament indelungat, determina scaderea severa a acuitatii vizuale si poate perfora, mergand pana la pierderea ochiului. Pentru a evita traumatismele la nivel ocular sau periocular:

  •  nu aplicati machiajul intr-un vehicul in miscare;
  •  nu folositi ace sau alte obiecte ascutite pentru a separa genele dupa aplicarea rimelului, ci o perie speciala sau un betisor de ureche imbibat in solutie de demachiere;
  • nu folositi obiecte ascutite pentru aplicarea tusului, altele decat cele indicate si testate de producator.

Trasati liniile cu creionul dermatograf in afara liniilor genelor, deoarece la acest nivel se afla glande care participa la formarea filmului lacrimal. Utilizarea incorecta a produselor poate duce la uscaciune si iritarea ochilor sau blocarea acestor glande, cu dezvoltarea unui salazion sau orjelet dureros.
Intotdeauna, demachiati-va inainte de culcare! Din pacate, nu toate persoanele au acest obicei, ceea ce poate provoca mancarimi, iritatii sau infectii.

Igiena

Poate sunteti obisnuite sa impartiti produsele cu persoanele apropiate, dar acest lucru nu este indicat, deoarece favorizeaza multiplicarea germenilor si transferarea infectiilor de la ochi la ochi. Daca insistati sa o faceti, macar folositi aplicatoare diferite! De asemenea, atunci cand testati produse in magazinele de specialitate, ar trebui folosite aplicatoare noi. Spalati buretii de machiaj dupa o saptamana de utilizare sau achizitionati altii noi. Curatati periodic pensulele cu apa calda si sapun si clatiti bine. Mentinerea igienei este cel mai bun mod de a proteja sanatatea.

Valabilitatea produselor

Produsele de make-up lichide sau cu textura cremoasa favorizeaza multiplicarea bacteriilor, fapt ce duce la aparitia infectiilor sau inflamarea ochilor. Evitati acest lucru prin inlocuirea periodica a produselor din trusa de machiaj. Respectati termenul de valabilitate recomandat de producator, in general, produsele de make-up au 3 sau 6 luni valabilitate de la deschidere. La schimbarea produselor, nu uitati sa schimbati si aplicatoarele.

Testati produsele de make-up inainte de utilizare

Daca aveti alergii la anumite substante, cititi eticheta produsului cu atentie si evitati folosirea lui. De regula, simptomele care indica o reactie alergica pot fi lacrimarea, mancarimea si roseata ochilor sau umflarea si exfolierea pleoapelor. In cazul in care ati avut astfel de reactii la folosirea unui produs in trecut, evitati sa il mai folositi pe acela sau altele care au in compozitie ingrediente similare. Daca aveti o predispozitie spre alergii, introduceti pe rand produse de make-up pe care nu le-ati mai folosit, astfel incat sa puteti observa reactiile. Mai mult, este bine ca inainte sa incepeti sa folositi un nou produs pentru machiaj, sa faceti un test pe piele (la incheietura mainii, pe interior), aplicati produsul si asteptati 24 de ore pentru a observa reactiile.

Schimbati produsele dupa o infectie oculara

In cazul aparitiei unei infectii oculare (conjunctivita), pe langa tratamentul recomandat de medicul oftalmolog, este necesara inlocuirea produselor de make-up si aplicatoarelor folosite anterior deoarece acestea pot fi contaminate ca urmare a contactului cu ochiul si pot intretine infectia si intarzia efectul tratamentului.

Interventia chirurgicala oculara

Respectati instructiunile medicului cu privire la utilizarea de produse cosmetice inainte si dupa interventia chirurgicala. In principiu, pentru a se evita contaminarea cu bacterii, nu se vor folosi produse de machiaj cateva zile inainte de operatie si se vor relua dupa aproximativ o saptamana.
De asemenea, este recomandat ca la un consult oftalmologic sa mergeti, daca este posibil, fara machiaj.

Lentile de contact
Daca purtati lentile de contact, primul pas este sa puneti lentilele, apoi sa aplicati machiajul. Seara, inainte de culcare, scoateti lentilele, apoi va demachiati.

Ochiul uscat
In cazul in care stiti ca aveti ochii uscati, folositi lacrimi artificiale la nevoie si evitati fardul metalic, cu sclipici sau alte particule ce pot intra in ochi si pot intrerupe filmul lacrimal, determinand iritatii oculare severe sau infectii.

Extensiile de gene
Ar trebui aplicate de cineva cu experienta. Ochii trebuie sa ramana inchisi pe parcursul aplicarii! Exista anumite riscuri precum traumatisme, infectii (igiena inadecvata), reactii alergice la adeziv. Daca apar, nu incercati sa le indepartati sau sa va tratati fara sa apelati la un medic oftalmolog.

Aceste reguli trebuie respectate pentru a preveni infectii sau alte boli oculare cauzate de neglijenta. Se recomanda un consult oftalmologic la aparitia semnelor de tipul: scaderea vederii, durere oculara, ochi rosu, mancarime. Uneori o afectiune minora se poate agrava fara ingrijire medicala corespunzatoare.

Mai multe informatii despre make-up si sanatatea ochilor puteti citi si aici. (https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-makeup)

 

4.5/56 ratings

Dr. Cristina Anghel Timaru

Medic Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.