SUNA ACUM!

Articole Medicale

Depistarea precoce a defectelor de vedere la copil

Distribuie prietenilor tai!
 • 14
 •  
 •  
 •  

Tulburarile de vedere ale copilului mic sunt dificil de suspicionat de catre parinti si aproape imposibil de semnalat de catre copil. Cele mai frecvente tulburari de vedere ale copilului sunt reprezentate de viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) si strabism.
Toate aceste defecte de vedere, necorectate in copilarie, pot avea repercusiuni grave pentru toata viata.
Hipermetropia este tulburarea de vedere cea mai raspandita, aproximativ 80%. O hipermetropie mica (pana la 2 dioptrii), considerata fiziologica, este frecventa la copii in primii ani de viata cand ochiul nu este complet dezvoltat. O hipermetropie mai mare (avand la baza un ochi mai mic ca lungime), necesita corectie prin ochelari sau eventual alte metode de corectare, precum ocluzia.

Aproximativ 5% din copii sunt miopi. In cazul miopiei globul ocular este mai alungit pe axul antero-posterior, ca urmare vederea la distanta este slaba.
Astigmatismul apare datorita curburii neregulate a corneei ceea ce duce la perceperea unei imagini deformate. Se intalneste frecvent la copii si poate insoti miopia si hipermetropia.

Strabismul este tulburarea de vedere in care cei doi ochi nu pot focaliza aceeasi imagine in acelasi timp, de unde numele de “privire incrucisata”.
Diferenta de dioptrii intre cei doi ochi-anizometropia-necorectata la timp va duce la pierderea vederii la ochiul cu dioptria mai mare, tulburare denumita ambliopie sau “ochi lenes”. Ambliopia se poate trata cu ochelari sau prin ocluzie, numai in primii ani (maximum 6 ani) cand are loc dezvoltarea progresiva a sistemului vizual. Ambliopia asociata strabismului se trateaza chirurgical cat mai devreme.
Dintre metodele de determinare a viciilor de refractie, autorefractometria (Dioptron) este cea mai buna si cea mai des folosita in practica,dar neaplicabila in cazul copiilor foarte mici care nu pot colabora.

Cu ajutorul aparatului PlusoptiX exista posibilitatea depistarii precoce a tulburarilor de vedere la copil, chiar de la varsta de 6 luni. Avantajul principal al aparatului PlusoptiX A09 este acela ca masuratorile binoculare cu pupila nedilatata (fara picaturi) pot fi efectuate de la distanta de un metru. Astfel, masurarea este lipsita de disconfort pentru copil, parinte si examinator.
Parametrii masurati de aparatul PlusoptiX sunt: refractia ( sfera,cilindru, ax) exprimata in dioptrii si grade, simetria reflexelor corneene,diametrul in mm al pupilei,distanta interpupilara, harta fixatiei( pozitia reflexelor corneene fata de centrul pupilei).

Afectiunile ce pot fi detectate prin masurarea binoculara cu aparatul PlusoptiX sunt:
miopia, astigmatismul, anizometropia, strabism convergent cu unghi mic, hipermetropia (la copiii sub 2 ani masuratoarea se face cu pupila dilatata), tulburari vitreene, un corp strain sau o leziune a corneei, nistagmus(miscari rotative sau orizontale ale globilor oculari), anizocoria (pupile inegale). Anizocoria este detectata, deoarece PlusoptiX masoara diametrul pupilei la ambii ochi simultan.

Domeniul de masurare a PlusoptiX este intre -7.00 dpt si +5.00 dioptrii si este bazat pe echivalentul sferic al rezultatului masurarii. Acest domeniu de masurare poate fi extins prin max. ± 3.00 dioptrii prin utilizarea unei lentile sferice cu plus sau minus.
Tinand cont ca preventia poate salva, un consult oftalmologic trebuie efectuat cat mai devreme, chiar in primele zile dupa nastere daca medicul neonatolog considera ca este necesar. Totusi,la copilul mic, parintii sunt cei care pot observa primii, semne care indica o tulburare de vedere si au datoria de a se prezenta la medicul oftalmolog.

0/50 ratings

2 comentarii “Depistarea precoce a defectelor de vedere la copil

  1. Bună ziua,
   Momentan, tot ce puteți face este să mergeți periodic la consult și să poarte ochelari, conform prescripției optice recomandate de medic. După 18 ani și când dioptriile vor fi stabile, putem discuta de operație pentru reducerea dioptriilor.
   Până atunci, dacă doriți să veniți la noi, vă recomand consult la colegele mele care se ocupă de copii în cadrul clinicii Ama Optimex: Dr. Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Ileana Ungureanu.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.