Feedback Feedback

Articole Medicale

Depistarea precoce a defectelor de vedere la copil

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Tulburarile de vedere ale copilului mic sunt dificil de suspicionat de catre parinti si aproape imposibil de semnalat de catre copil. Cele mai frecvente tulburari de vedere ale copilului sunt reprezentate de viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) si strabism.
Toate aceste defecte de vedere, necorectate in copilarie, pot avea repercusiuni grave pentru toata viata.
Hipermetropia este tulburarea de vedere cea mai raspandita, aproximativ 80%. O hipermetropie mica (pana la 2 dioptrii), considerata fiziologica, este frecventa la copii in primii ani de viata cand ochiul nu este complet dezvoltat. O hipermetropie mai mare (avand la baza un ochi mai mic ca lungime), necesita corectie prin ochelari sau eventual alte metode de corectare, precum ocluzia.

Aproximativ 5% din copii sunt miopi. In cazul miopiei globul ocular este mai alungit pe axul antero-posterior, ca urmare vederea la distanta este slaba.
Astigmatismul apare datorita curburii neregulate a corneei ceea ce duce la perceperea unei imagini deformate. Se intalneste frecvent la copii si poate insoti miopia si hipermetropia.

Strabismul este tulburarea de vedere in care cei doi ochi nu pot focaliza aceeasi imagine in acelasi timp, de unde numele de “privire incrucisata”.
Diferenta de dioptrii intre cei doi ochi-anizometropia-necorectata la timp va duce la pierderea vederii la ochiul cu dioptria mai mare, tulburare denumita ambliopie sau “ochi lenes”. Ambliopia se poate trata cu ochelari sau prin ocluzie, numai in primii ani (maximum 6 ani) cand are loc dezvoltarea progresiva a sistemului vizual. Ambliopia asociata strabismului se trateaza chirurgical cat mai devreme.
Dintre metodele de determinare a viciilor de refractie, autorefractometria (Dioptron) este cea mai buna si cea mai des folosita in practica,dar neaplicabila in cazul copiilor foarte mici care nu pot colabora.

Cu ajutorul aparatului PlusoptiX exista posibilitatea depistarii precoce a tulburarilor de vedere la copil, chiar de la varsta de 6 luni. Avantajul principal al aparatului PlusoptiX A09 este acela ca masuratorile binoculare cu pupila nedilatata (fara picaturi) pot fi efectuate de la distanta de un metru. Astfel, masurarea este lipsita de disconfort pentru copil, parinte si examinator.
Parametrii masurati de aparatul PlusoptiX sunt: refractia ( sfera,cilindru, ax) exprimata in dioptrii si grade, simetria reflexelor corneene,diametrul in mm al pupilei,distanta interpupilara, harta fixatiei( pozitia reflexelor corneene fata de centrul pupilei).

Afectiunile ce pot fi detectate prin masurarea binoculara cu aparatul PlusoptiX sunt:
miopia, astigmatismul, anizometropia, strabism convergent cu unghi mic, hipermetropia (la copiii sub 2 ani masuratoarea se face cu pupila dilatata), tulburari vitreene, un corp strain sau o leziune a corneei, nistagmus(miscari rotative sau orizontale ale globilor oculari), anizocoria (pupile inegale). Anizocoria este detectata, deoarece PlusoptiX masoara diametrul pupilei la ambii ochi simultan.

Domeniul de masurare a PlusoptiX este intre -7.00 dpt si +5.00 dioptrii si este bazat pe echivalentul sferic al rezultatului masurarii. Acest domeniu de masurare poate fi extins prin max. ± 3.00 dioptrii prin utilizarea unei lentile sferice cu plus sau minus.
Tinand cont ca preventia poate salva, un consult oftalmologic trebuie efectuat cat mai devreme, chiar in primele zile dupa nastere daca medicul neonatolog considera ca este necesar. Totusi,la copilul mic, parintii sunt cei care pot observa primii, semne care indica o tulburare de vedere si au datoria de a se prezenta la medicul oftalmolog.

3.8/59 ratings

20 comentarii “Depistarea precoce a defectelor de vedere la copil

    1. Bună ziua,
      Momentan, tot ce puteți face este să mergeți periodic la consult și să poarte ochelari, conform prescripției optice recomandate de medic. După 18 ani și când dioptriile vor fi stabile, putem discuta de operație pentru reducerea dioptriilor.
      Până atunci, dacă doriți să veniți la noi, vă recomand consult la colegele mele care se ocupă de copii în cadrul clinicii Ama Optimex: Dr. Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Ileana Ungureanu.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  1. Buna ziua,
    am fost cu copilul meu in varsat de 2 ani la un control oftalmologic de rutina , si in urma consultului( copilul era foarte agitat, si i s-au administrat picaturi, iar apoi i s-au masurat dioptriile in timp ce dormea), la masuratori au iesit +4 si +6. Ni s-au prescris ochelari cu dioptrii +2 si +4.
    Este corecta prescriptia de ochelari?

  2. Buna ziua !
    Acum 6 luni am fost la control cu fiica mea și in urma consultului a ieșit -1,50 și 1,75 astăzi la distanță de la luni in care fata a purtat ochelarii continuu ni sa spus sa are -2,50si 2,75 . E posibil la un interval de 6 luni așa diferența mare?

    1. Buna ziua,
      Miopia creste cu varsta. Purtarea ochelarilor ajuta vederea, dar nu stopeaza eventuala crestere. La un moment dat se vor opri din crestere. Pentru mai multe sfaturi va recomand o consultatie la noi in clinica.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  3. buna ziua , am fost cu fetita la un consult , are 1 an si 4 luni , la plusoptix fara picaturi refractie od +0,25 -0,25 129′ si os 0,00 -0,25 9′ dupa ce i s-au administrat picaturi rezultatul a fost od hipermetropie in afara intervalului de masurare si os+3,75 -0,25 58′ , este posibil sa existe diferente asa mari? intre examen cu si fara picaturi? tin sa prfecizez ca fetita nu prea statea la a doua masuratoare iar mie mi s-a parut ca fetitat statea cu capul intr-o parte si privea spre aparat , aparatul poate gresi masuratorile daca copilul nu sta cu capul drept spre aparat? ar fi bine sa mai consult un medic? va multumesc

    1. Bună ziua,
      Este incorect să vă dau sfaturi online, mai ales fiind vorba despre un copil. Vă recomand consult la una dintre colegele mele care se ocupă de copii Dr Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Ileana Ungureanu, Dr. Cristina Timaru.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  4. Buna ziua! Eu port ochelari de la 4 ani deoarece aveam strabism, adreptul -4,5cum am 22. Pana pe la 17 aveam cel mult -1 dioptriile cu diferenta mica intre ochi, Dupa a inceput sa imi scada dar mai ales la dreptul cu cate 0,75 pe an, acum chiar cu -1. in acest moment la stangul am -1,25 cilindru cu -1 sferic si la dreptul -4,5. Nu ar trebui sa caut motivul pentru care doar ochiul drept e asa avand in vedere ca nu e instalata de mica anizometropia?

  5. Buna ziua.fetița mea poarta ochelari de la 6 luni.acum are 10 anișori și are -7 la dreptul și -4 la stângul.i-a crescut foarte mult intr-un an jumătate.ce mă sfătuiți sa fac ?mi-e frica de creșterea aceasta foarte rapida și enorm de mare.mi-e frica ca intr o perioada scurta de timp sa nu mai crească și mai mare și sa nu mai vadă deloc.precizez ca poarta ochelarii zilnic ,nu sta pe telefon și petrece mult timp afara ,nou stand la casa.ce ma sfătuiți ?va rog ,as putea sa o operez,chiar dacă nu are 18 ani?

    1. Bună ziua,
      Operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani și, în cazul miopiei, atunci când dioptriile sunt stabile de minimum 1 an.
      În momentul de față, nu se cunosc tratamente eficiente pentru stoparea evoluției miopiei. Sfatul meu este să mergeți periodic la oftalmolog, să poarte corecție optică și când va fi mare, putem discuta și de operație.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  6. buna ziua,
    copilul meu avea-2.5 cu +1 dar in urma unui consult ia mai crescut dioptriile foarte putin

    0,25.poate face operatia cu femtolasic avand 20 ani.

    1. Bună ziua,
      În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să vină la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o poate face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
      Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  7. Buna ziua,copilul meu de 4 ani a primit ochelari cu dioptrie + 3,5 si +3. Ni sa spus ca nu vede bine la distanta,se poate vindeca daca poarta ochelari?

    1. Bună ziua,
      Pentru o opinie medicală corectă, vă recomand consult la unul dintre medicii care se ocupă de copii la Ama Optimex: Dr. Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Cristina Timaru, Dr. Grigorios Triantafyllidis.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.