Descopera totul despre hipermetropie
INTREBARI FRECVENTE
Ce este hipermetropia?
Hipermetropia este un viciu de refractie care se caracterizeaza printr-o vedere slaba mai ales la aproape, din cauza ca razele de lumina se focalizeaza in spatele retinei.
Ce este astigmatism hipermetropic?
Astigmatismul hipermetropic inseamna ca pacientul are ochiul mai scurt si dioptrii cu plus, in acelasi timp are si corneea cu o forma neregulata, adaugandu-se dioptriile cilindrice.
Ce inseamna sa ai dioptrii cu plus?
Dioptriile cu plus semnalizeaza prezenta hipermetropiei si/sau astigmatismului hipermetropic.
Ce este hipermetropia mica?
Hipermetropie mica inseamna dioptrii pana la +3 dioptrii.
Hipermetropia se poate opera?
Hipermetropia se poate opera prin tehnicile laser FemtoLASIK, PRK sau PRESBYOND (cea din urma daca este asociata cu prezbiopie), prin implant de cristalin artificial sau lentila intraoculara Visian ICL.
Ce este hipermetropia?
Hipermetropia este un viciu de refractie si inseamna dioptrii cu plus +. Ochiul hipermetrop este mai mic, mai scurt, iar focalizarea imaginii se face in spatele retinei.
- Cauzele hipermetropiei
- Cum se manifesta hipermetropia
- Hipermetropia cu presbiopie
- Corectia hipermetropiei
Prezenta hipermetropiei presupune un efort constant al ochiului de a focaliza pe retina imaginea obiectelor situate in apropiere prin modifcarea formei lentilei din interiorul ochiului – cristalinul- iar cand acest efort nu mai poate fi sustinut, apare vederea incetosata, in primul rand la apropiere, dar si la distanta in cazul dioptriilor mai mari.
Cauzele hipermetropiei
Asa cum am spus, factorul structural ce influenteaza valoarea dioptriilor unui ochi este lungimea axului antero-posterior al globului ocular – adica un ochi mic, cu ax scurt antero-posterior va avea dioptrii cu +. Astfel, la nastere, marea majoritate a nou-nascutilor prezinta hipermetropie. Evolutia normala este de reducere a dioptriilor cu + pe masura ce copilul creste, acestea ajungand, in mod ideal, in jurul varstei de 6-7 ani la valori apropiate de 0. Acest proces poarta numele de emetropizare. Dupa varsta de 6-7 ani creste incidenta miopiei, adica a dioptriilor cu “-”, aceasta manifestandu-se prin vedere scazuta la distanta, dar cu mentinerea unei vederi foarte bune la apropiere.
Este hipermetropia o boala ereditara?
Pe langa factorii structurali, in aparitia hipermetropiei intervine si factorul genetic, astfel ca daca sunteti parinti si aveti hipermetropie mare, trebuie sa faceti un control in primii ani de viata copiilor pentru depistarea precoce a unor valori mari ale dioptriilor. Primul control se efectueaza la nastere de catre neonatolog, apoi medicul pediatru si/sau parintii pot observa daca sunt probleme grave. Daca nu este nevoie pana atunci, primul control obligatoriu se face cand copilul poate colabora, in general in jurul varstei de 3 ani, frecventa urmatoarelor controale fiind dictata de rezultatul primei consultatii.
SIMPTOME HIPERMETROPIE
In functie de marimea dioptriilor, hipermetropia se asociaza cu o vedere mai mult sau mai putin neclara la aproape (scris, citit) si/sau la distanta. De regula, la persoanele tinere cu valori mici ale dioptriilor, vederea poate sa nu fie influentata semnificativ datorita puterii de acomodatie a ochiului. La persoanele cu dioptrii mai mari, pe langa o vedere mai scazuta la aproape se asociaza si o neclaritate a vederii la distanta. La aceste persoane, care in plus au si activitate predominant la distanta mica cu durata lunga de timp (activitate tip “birou”: scris, citit, calculator), hipermetropia se poate manifesta prin dificultati in sustinerea efortului vizual, tulburari de vedere (incetosarea vederii), oboseala oculara, durere oculara si chiar durere de cap (cefalee).
O atentie deosebita trebuie acordata hipermetropiei mari la copii, in special cu anizometropie (adica diferenta mare de dioptrii intre cei doi ochi). Hipermetropia mare cu anizometropie la copii este cauza de ambliopie (“ochi lenes”), dar si de strabism convergent (ochiul “fuge” catre nas). Primul control al copilului trebuie facut in jurul varstei de 1 an pentru depistarea precoce a unor valori mari ale hipermetropiei si/sau a unei diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi. Importanta diagnosticarii precoce este data de faptul ca mecanismele vederii se definitiveaza in primii ani de viata, astfel ca tratamentul da cele mai bune rezultate daca este instituit precoce. Tratamentul ambliopiei se poate face pana in varsta de 6-7 ani, in cazuri speciale pana in 10 ani. Copiii nediagnosticati la timp vor avea ambliopie (”ochi lenes”), adica vor vedea mai putin de 100% cu un ochi (sau chiar amandoi ochii) si acest nivel de vedere se va mentine pentru tot restul vietii, nefiind imbunatatit prin ochelari, lentile de contact, operatii refractive.
Hipermetropie mica sau hipermetropie mare?
In functie de valoarea dioptriilor, hipermetropia poate fi mica, medie sau mare.
Ce inseamna hipermetropie mica?
Hipermetropie mica inseamna pana la 3 dioptrii si este cel mai frecvent tip de hipermetropie.
Ce inseamna hipermetropie medie?
Hipermetropie medie inseamna intre 3 si 6 dioptrii.
Ce inseamna hipermetropie mare?
Hipermetropie mare inseamna peste 6 dioptrii.
HIPERMETROPIA, ASOCIATA CU ALTE VICII DE REFRACTIE
Hipermetropia se poate asocia cu astigmatism, acest viciu de refractie fiind tradus prin faptul ca imaginea unui punct pe retina nu este un punct, ci o pata, ceea ce va duce la o neclaritate mai accentuata. (ex: la testarea vederii la panou in cabinetul oftalmologic confundati literele asemanatoare – O cu C, B cu E, H cu N sau puteti sesiza imprastierea accentuata a luminii farurilor de masina seara etc). Astigmatismul hipermetropic este simplu sau compus si se corecteaza cu lentile cilindrice.
ASTIGMATISM HIPERMETROPIC
Astigmatismul hipermetropic este cauzat de obicei de o forma particulara a corneei (prima lentila transparenta a ochiului) care este turtita si neregulata, ducand la formarea unei imagini neclare situate in spatele retinei, pentru a focaliza acesta imagine intr-un punct pe retina fiind necesare lentile cilindrice convergente.
ASTIGMATISM HIPERMETROPIC COMPUS
Astigmatismul hipermetropic compus presupune asocierea formei neregulate a corneei cu un ax anteroposterior al ochiului mai mic, astfel incat pentru focalizarea unei imagini clare pe retina sunt necesare lentile sferocilindrice convergente.
MIOPIE SI HIPERMETROPIE
Sunt vicii de refractie opuse, neputand sa coexiste in acelasi sistem vizual, insa de-a lungul vietii un pacient hipermetrop poate de dezolta miopie odata cu aparitia cataractei, de exemplu.
Hipermetropia cu presbiopie
Presbiopia reprezinta pierderea progresiva a capacitatii de acomodatie a ochiilor datorita scaderii elasticitatii cristalinului odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru inseamna ca daca aveti in jur de 40 de ani, vederea la aproape (scris, citit, telefon) incepe sa fie mai neclara, initial pentru caracterele mai mici si ulterior pentru caractere din ce in ce mai mari, pe masura ce dioptria creste. In prima faza puteti sesiza ca prin departarea obiectelor de ochi, imaginea acestora se clarifica. Daca aveti hipermetropie si purtati ochelari, dupa varsta de 40 de ani veti avea nevoie de o dioptrie mai mare pentru lucrul de aproape (decat pentru distanta), dioptrie ce va creste progresiv cu fiecare an. Acest lucru inseamna ca va veti schimba periodic ochelarii pentru aproape pentru a vedea clar la aceasta distanta.
Corectia hipermetropiei
Hipermetropia se vindeca?
Hipermetropia prezenta la varsta adulta nu se vindeca, insa poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau interventii pentru reducerea dioptriilor, care va scapa de ochelari.
Hipermetropii pot beneficia de ochelari sau lentile de contact cu dioptrii cu “+” pentru corectia viciului de refractie, adica pentru obtinerea unei acuitati vizuale maxime. Pentru cei dintre dumneavoastra care asociaza si presbiopie exista ochelarii cu lentile progresive si lentilele de contact multifocale ce va ofera vedere buna atat la distanta, cat si la apropiere.
OPERATIE HIPERMETROPIE
Operatie hipermetropie – In cazul in care nu doriti sa purtati ochelari sau lentile de contact puteti beneficia de operatii de chirurgie refractiva pentru reducerea dioptriilor. In aceasta categorie intra operatiile cu LASER (chirurgia refractiva corneana), ICL si operatiile cu implant de cristalin artificial in scop refractiv(refractive lens exchange/RLE).
Alegerea procedurii depinde de varsta dumneavoastra si dorinta de-a obtine independenta de ochelari si de lentile de contact la distanta si apropiere, dar si de valoarea dioptriilor si alte afectiuni sau tratamente asociate.
Daca aveti hipermetropie sau astigmatism hipermetropic, adica dioptrii cu plus, puteti opta pentru urmatoarele interventii LASER: SMILE PLUS, LASIK/FemtoLASIK, PRK (photorefractive keratectomy), PRESBYOND (laser in situ keratomileusis). Aceste proceduri va ofera o vedere buna la toate distantele.
Dupa aparitia presbiopiei, in intervalul din jurul varstelor de 40-50 de ani, independent de efectuarea unei interventii laser, este probabil sa purtati ochelari pentru citit. In cazul corectiei sau reducerii dioptriilor cu plus, ne asteptam ca momentul in care vor aparea fenomenele legate de presbiopie sa se declanseze mai tarziu. La acel moment se va evalua ce alte optiuni chirurgicale vor exista.
ICL presupune implantarea unei lentile cu dioptrii in interiorul ochiului, in spatele irisului si in fata cristalinului. In cazul ochiului hipermetrop, care este mai mic, iar componentele sale sunt mai „inghesuite”, posibilitatea de a corecta dioptriile cu plus cu ajutorul tehnicii ICL are o recomadare limitata.
Implantul de cristalin artificial multifocal presupune inlocuirea cristalinului dumneavoastra cu unul artificial care sa compenseze si dioptriile de care aveti nevoie sa vedeti clar. Acest tip de implant va ofera independenta de ochelari la distanta si apropiere si dupa varsta de 40 ani. Insa o astfel de interventie se recomanda in principiu in functie de varsta, la persoanele la care nu exista optiuni laser. Asta pentru ca inlocuirea cristalinului implica pierderea procesului natural de acomodatie. Cristalinele multifocale sau EDOF suplinesc in mare parte procesul de acomodatie, in funtie de caz oferind independenta mare fata de ochelari.
Pentru a afla daca sunteti un bun candidat pentru aceste proceduri este necesar sa efectuati un set de investigatii preoperator, investigatii ce ne ofera informatii complete despre viciul dumneavoastra de refractie, dar si despre eventualele afectiuni oculare asociate. Pretul operatiei de hipermetropie variaza in functie de tipul și valoarea dioptriilor.
Buna seara am astigmatism si hipermetropie port ochelari cu lentile progresive 2,75si3,00 am 48 de ani si as dori sa stiu daca ma pot opera si cat costa. Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Primul pas este sa veniti la o consultatie, in cadrul careia se va efectua un set de investigatii. Dupa evaluare vom afla daca ochii dumneavoastra permit o operatie si daca da, ce tehnica vi se potriveste.
Aici gasiti detalii despre operatii: http://www.scapadeochelari.ro.
O zi buna,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua! Am astigmatism hipermetropic. Sfera 0,75 la ambii ochi și cilindru 0,75 și 0,25. Medicul mi-a recomandat purtarea ochelarilor in permanenta dar nu reușesc sa ma adaptezi cu ei la distanță. La apropiere sunt f comozi. Precizez ca am 35 de ani. Credeți ca as putea sa port la distanță ochelari doar cu cilindru? Mi-ar fi mai comod?
Buna ziua,
Va pot oferi o opinie numai in urma unei consultatii.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua Domnu Doctor, as avea o intrebare pt un copil de 8 ani ochiul drept SPH +2,75 CYL -0,75 AXE 175 si ochiul stâng SPH +2,75 CYL -1,25 AXE 180 nu stiu care sunt normale mi le puteti da va rog? si daca vreti sami ziceti cum sunt cele enumerate mai sus!multumesc
Bună ziua,
Fiind vorba despre un copil, pentru o opinie corectă, vă recomand consul la una dintre colegele mele care se ocupă de copii Dr Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Ileana Ungureanu, Dr. Cristina Timaru.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua! Am fost diagnosticat cu hipermetropie +8.5 la ambii ochi. Exista o operație care poate reduce dioptriile aproape de zero sau chiar la zero? Va mulțumesc pt răspuns!
Bună ziua,
În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
O zi bună,
Dr. Andrei Filip
Bun Ziua pt dioptrie + 7 ambii ochi se poate face operatie cu laser, varsta 27 ani,mulțumesc
Bună ziua,
În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
O zi bună,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua!
Fetita de 4 ani cu hipermetropie mare, +6,25.avem vreo șansă la operație?
Sa scape de ei. Mulțumesc!
Bună ziua,
Operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani. Până atunci, este important să poarte ochelarii conform cu prescripția medicului oftalmolog și să o duceți periodic la consultații.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Va mulțumesc din suflet, d-le dr.!!!
Buna, la copil de 5 ani ne-a fost indicati ochelari cu +, pentru citit si de la distanta. De la centru de optica ne-au informat ca nu se merita de pus lentila care sa se potriveasca si pentru citit, si pentru port permanent. Ajutati- ma cu un sfat.
Buna ziua,
Fara a sti exact toate detaliile, adica fara o consultatie, nu putem oferi sfaturi.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
As dori sa stiu daca hipermetropia de 3,7 se poate vindeca doar in cateva luni purtand ochelari sa scada la 2,5 ,ma intereseaza sa stiu daca intr-un timp scurt de un an scade numai prin corectie cu ochelari
Bună ziua,
Dacă este vorba despre o persoană adultă, hipermetropia nu se vindecă, pentru a vedea bine, persoana trebuie să poarte corecție optică (ochelari sau lentile de contact) sau poate fi redusă cu ajutorul chirurgiei refractive despre care puteți citi mai multe pe http://www.scapadeochelari.ro.
Rolul ochelarilor este de a ajuta pentru o vedere bună, nu tratează dioptriile
O zi bună,
Dr. Andrei Filip