Feedback Feedback
int(16)

Articole Medicale

Trebuie sa ne sperie ASTIGMATISMUL? Poate fi tratat cu laser?

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  
 1. Ce este astigmatismul?
 2. Care sunt cauzele astigmatismului?
 3. Care sunt simptomele astigmatismului?
 4. De cate tipuri este astigmatismul?
 5. Cum aflam daca avem astigmatism?
 6. Care este tratamentul pentru astigmatism?
 7. Ce inseamna operatia pentru reducerea astigmatismului?
 8. Care sunt tehnicile?
 9. Este astigmatismul un diagnostic periculos?

astigmatism

ce este astigmatismul

Ce este astigmatismul?

Unii dintre pacientii care au nevoie permanenta de ochelari vorbesc cu oarecare preocupare despre astigmatism, mai ales cand acesta se adauga miopiei sau hipermetropiei lor, desi el poate exista ca atare. Ce este in fond acesta? Este justificata ingrijorarea acestor pacienti? Fara discutie, nu. Unul dintre celebrii pictori spanioli, ElGreco a avut astigmatism, pictura lui distingandu-se prin alungirea fetei celor pictati de el.

Ochiul are in fata irisului, culoarea ochiului, o membrana transparenta, denumita cornee, cu rol de lentila foarte puternica si care participa la trimiterea imaginilor pe retina. Are doua meridiane principale, orizontal si vertical si dioptriile acestora trebuie sa fie apropiate ca valoare pentru ca imaginea transmisa retinei sa fie clara. In situatia in care acest lucru nu se intampla, ochiul are astigmatism, iar imaginea unui punct intr-un astfel de ochi devine o linie. Rezultatul este deformarea imaginii, ca in cazul lucrarilor celebrului artist. Pentru usurinta intelegerii, daca un ochi normal are forma unei mingi de fotbal, unul cu astigmatism are forma unei mingi de rugbi.

Care sunt cauzele astigmatismului ? Este astigmatismul ereditar?

Cauzele acestei boli pot fi genetice, respectiv mostenirea de familie, fenomenul depistandu-se, deseori, cand copilul merge la scoala. Cand apare la pubertate, trebuie sa ne gandim la debutul unui eventual keratoconus, afectiune corneana cu potential impact vizual important. In aceeasi idee, daca apare dupa 50-60 de ani, poate sa ne sugereze debutul unei cataracte.

Care sunt simptomele astigmatismului?

ASTIGMATISM

Vederea neclara la toate distantele este principalul simptom al astigmatismului. Persoanele cu astigmatism vad lumea „stramba”, isi solicita ochii permanent, simt nevoia de a face „ochii mici”, de a-i strange („miji”), in incercarea de a clarifica perceptia imaginilor.

Aceste persoane se plang de oboseala oculara, cefalee (durere de cap) si/sau sensibilitate la lumina.
Ochelarii dau uneori senzatia de ameteala, mai ales atunci cand se schimba, pana cand ochii se obisnuiesc cu noua corectie.
Daca un copil se naste cu un astigmatism mai mare pe un ochi decat pe celalalt si nu este diagnosticat si tratat in primii ani de viata, mecanismele vederii se vor forma deficitar, acest lucru ducand la ambliopizarea ochiului respectiv (“lenevire”).

De cate tipuri este astigmatismul?

Astigmatismul poate fi miopic (astigmatism miopic simplu si astigmatism miopic compus), hipermetropic (astigmatism hipermetropic simplu si astigmatism hipermetropic compus) sau mixt. Astigmatismul mixt are componenta si pe + (plus) si pe – (minus).
Exista astigmatism regulat, in care unul dintre meridiane este mai bombat, iar celalalt, perpendicular, este mai plat. Atunci cand intre meridianele principale nu sunt 90 grade, astigmatismul este neregulat (prin cicatrici corneene, in keratoconus).
Astigmatismul regulat poate fi conform regulei (meridianul vertical este mai bombat), invers regulei (meridianul orizontal mai bombat) sau oblic (meridianele principale sunt oblice).

tipuri de astigmatism

Cum aflam daca avem astigmatism ?

In cabinetul oftalmologic se va efectua keratorefractometria, aceasta masurand valoarea astigmatismului. Se poate completa, dupa caz, cu topografie corneana pentru mai multe detalii referitoare la forma si suprafata corneei. In zilele noastre, cea mai exacta evaluare a corneei se numeste Pentacam, investigatie disponibila in clinica noastra, avand in dotare cea mai noua si moderna varianta a acestui dispozitiv.

Care este tratamentul pentru astigmatism?

Tratamentul acestui viciu de refractie este necesar de la depistare in cazul deficientelor de vedere manifeste, a durerilor de cap sau a lipsei de randament a copilului. De obicei, oftalmologul recomanda ochelari, care au aspect normal, desi lentilele sunt cu dioptrii denumite cilindrice. Poate fi necesara o perioada de adaptare la acesti ochelari, dar aceasta este rar intalnita la copii. Daca un adult are astigmatism si nu a purtat ochelari de mic, este posibil ca atunci cand va pune ochelarii necesari sa aiba nevoie de o perioada de acomodare de zile sau saptamani, rar mai mult. Cand copilul este mai mare, la 14-15 ani de exemplu, poate purta lentile de contact.

simptomele astigmatismului

Care sunt metodele de corectie?

Astigmatismul se poate corecta prin interventii cu laser sau prin implant in scop refractiv.

Ce inseamna operatia pentru reducerea astigmatismului?

Aceste operatii reprezinta variante de chirurgie refractiva – adica modifica refractia ochiului (dioptriile ochiului).

Care sunt tehnicile?

A. Corectia laser a astigmatismului se poate face prin:

1. Tehnica PRK/LASEK – sunt doua metode asemanatoare de corectare a dioptriilor cu ajutorul laserului cu excimeri. Tehnica se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera in mod natural si consta in indepartarea partiala a acestui strat. Ulterior, corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului, astfel obtinandu-se corectarea dioptriilor. La finalul procedurii se aplica o lentila de contact terapeutica ce se va mentine pana la o saptamana postoperator in majoritatea cazurilor. Diferenta dintre cele doua tehnici este ca la LASEK, epiteliul indepartat se repozitioneaza dupa tratamentul laser, fiind inlocuit treptat de epiteliul nou. Prin tehnica PRK se pot corecta -2 dioptrii astigmatism miopic , respectiv -5 dioptrii combinate miopie si astigmatism miopic.

2. Tehnica FemtoLASIK – este o metoda moderna de corectie a dioptriilor ce necesita utilizarea a doua tipuri de laser: Femto si Excimer. Operatiile de reducere a dioptriilor sunt realizate printr-un tratament rapid, personalizat, fara sunet, fara miros, independent de mediul inconjurator, cu o precizie de sub un micron, respectand curbura corneana. Cu ajutorul laserului cu femtosecunde se realizeaza un flap cornean, acest prim pas fiind urmat de aplicarea laserului excimer care subtiaza corneea dupa un model personalizat corespunzator dioptriilor ce necesita corectie. La final se repozitioneaza flap-ul cornean. Prin tehnica FemtoLASIK se pot corecta -5 dioptrii astigmatism miopic , -7 dioptrii combinate miopie si astigmatism miopic, in jur de +4 dioptrii astigmatism hipermetropic, +4 dioptrii combinate hipermetropie si astigmatism hipermetropic.

3. Tehnica ReLEx SMILE – aceasta este o procedura refractiva noua, minim invaziva, care reprezinta a 3-a generatie a chirurgiei refractive cu laser. Marea inovatie este ca procedura se efectueaza fara flap (ca in toate tehnicile LASIK) si fara indepartarea epiteliului cornean (ca in PRK si LASEK). Intr-un singur pas, laserul cu femtosecunde creeaza atat o lenticula refractiva, cat si tunelul prin care aceasta lentila este extrasa, fara ablatie si fara flap. Prin tehnica ReLEx SMILE se pot corecta -5 dioptrii astigmatism miopic si pana la -15 dioptrii combinate miopie si astigmatism miopic. O parte dintre avantajele acestei proceduri sunt: absenta flap-ului cornean si pastrarea epiteliului cornean cu afectarea minima a structurii de rezistenta a corneei, absenta durerii postoperator, incidenta scazuta a sindromului de ochi uscat, revenirea la activitatile zilnice in 72 de ore.

Aceste proceduri de chirurgie refractiva cu laser nu sunt recomandate in cazul in care pacientul prezinta:

 • modificarea dioptriilor in termen de 12 luni
 • orice afectiune oculara reziduala, recurenta sau activa sau anormalitate a ochiului
 • keratoconus
 • administrarea unei medicatii generale ce afecteaza inchiderea ranii (ex. corticosteroizi, agenti antimetabolici)
 • boli autoimune
 • diabet dezechilibrat
 • astigmatism neregulat
 • suspiciune de glaucom sau tensiune oculara >21 mmHg (exceptie facand ReLEx SMILE)
 • antecedente de keratita cu herpes simplex sau herpes zoster

B. Corectia astigmatismului cu implant in scop refractiv

Este o tehnica operatorie similara cu operatia de cataracta, in cadrul careia lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial multifocal toric cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv. Astfel, dupa operatie, pacientul nu mai are nevoie de ochelari. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii.

Este astigmatismul un diagnostic periculos?

Astigmatismul este un viciu de refractie cu care ne nastem de obicei, fiind dat de forma ochiului. Cu o corectie adecvata se poate obtine o vedere foarte buna pe termen lung. In cazul in care astigmatismul este secundar unei boli oculare numite keratoconus, acesta va progresa pe masura ce evolueaza si keratoconusul. El apare la varsta adolescentei si se manifesta prin deformarea corneei, care in timp devine conica si se subtiaza progresiv. Cu timpul, subtierea corneei poate deveni periculoasa, existand riscul de perforare a acesteia. In zilele noastre, keratoconusul beneficiaza de tratament, iar vederea poate ramane buna in cazul in care acesta se face la timp. Daca in etapele initiale corectia vederii se poate face prin ochelari sau lentile de contact (de obicei rigide), in fazele avansate poate fi necesar transplantul de cornee (care indeparteaza riscul perforarii corneei).

3.5/581 ratings

Conf. Dr. Mircea FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Știinte Medicale

56 comentarii “Trebuie sa ne sperie ASTIGMATISMUL? Poate fi tratat cu laser?

  1. Bună ziua,
   Operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani, iar în cazul miopiei atunci când dioptriile sunt stabile de minimum 12 luni. Până atunci, vă recomand consult la una dintre colegele mele care se ocupă de copii în cadrul clinicii Ama Optimex: dr. Carmen Dragne. Dr. Ileana Ungureanu, dr. Luminița Lutic.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 1. Buna ziua , am un frate care are probleme cu vederea. Am fost la o multime de doctori si toti au diferite pareri. Cand se uita cu ochii in partea stanga vede foarte putin in partea dreapta ceva umbre iar daca e lumina mai puternica vede putin mai bine. Ce ma sfatuiti sa fac ?

 2. Buna ziua domnul Doctor,
  Am fost diagnosticat cu astigmatism miopic simplu, la vârsta de 48 ani dioptria s-a mărit cu -0,50 mi s-a prescris ochelari de distanță și aproape cu dioptrii OS – 3,25 ;OD – 1,50 ;dcyl90 gr ;DP=62 mm; control 2010.
  După doi ani dioptria la OS a scăzut la -3,00 , de 2 ani nu mai port ochelari ,dar seara simt ochii obosiți și nu mai pot lucra la calculator.Urmeaza sa m-a programez ptr consult.
  Va rog frumos daca se poate sa-mi dați o sugestie !

  Cu aleasa stima,
  Ionel Dima

 3. Buna ziua! Am 30 de ani si am astigmatism miopic si keratoconus stadiul incipient depistat de curând ! Si as vrea sa ma operez sa nu mai port ochelari ! Este posibil acest lucru având în vedere că, keratoconusul e doar in stadiul incipient?

  1. Bună ziua,
   Vă recomand consult la colega mea, dr. Raluca Moisescu, medicul specialist pentru keratoconus în clinica noastră, pentru a evalua situația și a vă putea sfătui corect. Keratoconusul este o afecțiune gravă, trebuie urmărit permanent și luate măsuri pentru a stopa evoluția. Mai multe puteți citi și în următoarele doua articole:
   https://www.amaoptimex.ro/despre-keratoconus-ad/
   https://www.amaoptimex.ro/crosslinking-tratamentul-keratoconusului-ad/.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 4. Buna! Am 34 de ani și am fost diagnosticat cu astigmatism hipermetropic compus cu o dioptrie la od +6, os +0,25, cilindru 7,00, am fost operat prin schimbare de cristalin trifocal toric, după 4 zile de la operație am văzut 80%, iar după 3 săptămânai a scăzut vederea la 40%.
  Va cer o părere!
  Mulțumesc!

  1. Bună ziua,
   Fără consult nu vă pot oferi o părere, însă vă recomand să discutați cu medicul care v-a operat, deoarece știe cel mai bine care este situația.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 5. Buna seara,domnule doctor.Am 29 de ani si am fost diagnosticat cu ASTIGMATISM MIOPIC SIMPLU
  OD -1,75 ax 180°
  OS -1,75 ax 0°
  DP=63 mm
  As putea sa ma operez si sa nu mai port ochelari deloc?Este posibil ca in decurs de cativa ani sa imi recidiveze si sa trebuiasca sa port dinnou ochelari?Urmeaza sa ma programez pentru un consult la clinica dumneavoatra!Va multumesc.Ionut

  1. Bună ziua,
   Vă recomand consult și investigații, după vă pot spune ce tehnică vi se potrivește. Mai multe informații puteți citi și pe http://www.scapadeochelari.ro.
   În ceea ce privește regresia dioptriilor, organismul este într-o continuă schimbare și diverși factori ne pot influența vederea. La consult putem discuta mai multe.
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

 6. Buna ziua!sufăr de astigmatism hipermetropic compus.la ochiul drept și totalul de vedere cu ochelari este de 40%.se poate opera sa vad mai bine?mulțumesc!

 7. Buna ziua, în copilărie am avut strabism convergent sau cel putin asa am fost diagnostificata. In urma cu 5 ani am fost diagnostificata cu Astigmatism si Hipermetropie .
  Am o dioptrie de : OS : + 3.00 sfera cu +2.5 cilindru si OD: + 2.5 sfera cu +2.5 cilindru.
  Ma intereseaza daca am posibilitatea de a ma opera. Mentionez ca eu aveam probleme foar la ochiul stâng. Probleme la ochiul drept au fost cauzate strict de lenea mușchilor de la nivelul ochiului stâng.
  Se poate opera? Reducerea dioptriilor ar garanta pe o anumita perioada ca nu mai apar iar probleme? Nu sunt din Bucuresti si vreau sa stiu daca are rost sa vin la un control.
  Multumesc.

 8. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate face operatie pentru corectie astigmatism daca acesta este asociat cu nistagmus si strabism.
  Multumesc

 9. Buna ziua. Am un astigmatism miopic compus de la vârsta foarte mică (4 ani descoperit – posibil sa fie din naștere), acum având 32, cu dioptrii -3,50/ -3.75. Acutalmente, port lentile de contact, însă ultimele doua controale la medici diferiți nu m-au lămurit in privința dioptriilor exacte – la ultimul control, dna dr mi-a dat dioptriile invers fata de medicul anterior, deci nu as putea sti exact dacă exista vreo evoluție sau nu in ultimul an. Ma interesează o operație corectiva și daca exista posibilitatea sa se reducă dioptriile la 0. In cazul in care nu se poate, se reduce dioptria, dar rămâne un ochelar cu numere mai mici? Va rog, de asemenea, sa ma îndrumați către un medic pentru un consult. Mulțumesc.

  1. Bună ziua,
   În zilele noastre putem reduce aproape orice tip de dioptrie, însă trebuie să veniți pentru consult și investigații, apoi vom ști ce tehnică vi se potrivește. Mai multe informații despre reducerea dioptriilor puteți citi pe site-ul nostru de informare: http://www.scapadeochelari.ro.
   Puteți solicita online o programare https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare sau telefonic la 021.211.16.22.
   Vă așteptăm,
   Dr. Andrei Filip

 10. Buna ziua. Am 45 de ani si azi am fost la control unde s-a constata ca am la OD astigmatism, iar la OS hipermetropie. Port ochelari progresivi de peste 4 ani se mai poate face la varsta asta operatie? (Distanta OD si OS SF+4,Cyl+0,5Ax50,Apropiete OD si OS +5,5,Cyl +0,5,Ax50).

 11. Buna ziua am un baietel de 18 luni si in urma cu 4 luni la control pediatric ni sa spus ca este astigmaric la ochiul drept si medicul oftalmolog dupa consultatie ia prescris ochelari.Problema este ca de 2 luni nu vrea nici macar 10 secunde sa i tina ,si inainte poate reuseam 5-10 pe zi.Cum sa l fac sa tina ochelarii la ochisori ?Va multumesc si va doresc o zi minunata

  1. Buna ziua,
   La varsta aceasta este foarte greu sa ii poarte. Pe masura ce va creste probabil ii va accepta mai mult timp. Este important insa sa mentineti legatura cu un specialist oftalmolog pentru copii.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 12. Buna ziua. Baiatul meu are 23 ani si are astigmatism hipermetropic compus cu dioptri de +1.75 si +1,50. Doreste sa se opereze pt a scapa de ochelari. La care doctor din clinica dvs pot sa apelez?

  1. Bună ziua,
   În principiu, se poate. Vă recomand consult pentru evaluare la colega mea, Dr. Raluca Moisescu, medicul specialist pentru keratoconus în clinica noastră.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 13. Buna seara! Fiul meu in varsta de 2 ani si 8 luni a fost diagnosticat de curand cu astigmatism hipermetropic compus, pentru moment dna dr ne-a recomandat doar reevaluare peste 8 luni, fara a fi nevoie de ochelari, cel putin nu deocamdata. Inteleg ca viciile de refractie ar trebui sa fie corectate cat mai devreme, daca totusi nu poarta ochelari( desi la aceasta varsta nu stiu cat de mult i-ar purta) nu exista riscul sa ” leneveasca” ochii? Nu pun la indoiala revomandarea doamnei doctor , vreau doar o opinie specializata pt a ma linistii ca fac tot ce este mai bine pentru fiul meu. Multumesc!

  1. Bună ziua,
   Fiind vorba despre un copil, este incorect să vă dau un sfat fără consult. Vă recomand să urmați instrucțiunile medicului care l-a consultat. Dacă doriți să veniți la Ama Optimex pentru consult, vă recomand să faceți programare la una dintre colegele mele care se ocupă de copii: Dr. Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Ileana Ungureanu, Dr. Cristina Timaru.
   O zi bună și multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 14. Bună ziua, se poate face o corecție la astigmatism dacă mai sunt și alte afecțiuni cum ar fi nistagmus și strabism?
  Mulțumesc

 15. Bună ziua, în urma operației de cataractă am dobândit un astigmatism,se poate face o corecție? Mentionez ca am implant multifocal . Multumesc.

 16. Buna ziua ,
  Fiul meu a fost dignosticat la varsta de 7 ani, cu asigmatim miopic , in prezent are 22 de ani si are diotrii : OD -1.75 dsf~0.75 dcyl 160 gade si OS: -1.00 dsf ~1.75 dcyl 10 grade. Se poate face operatie pentru reducrea asigmatismului si al miopiei ? pentru a urma o carierea militara , trebuie sa nu aiba dioptrii deloc /asigmatism .Multumesc .

  1. Bună ziua,
   Pentru miopie recomand tehnica SMILE, deoarece este cea mai modernă, minim invazivă, fără durere, cu recuperare rapidă. În cazul miopiei, operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani și atunci când dioptriile sunt stabile de cel puțin un an. La alegerea tehnicii contează mai multe particularități anatomice ale ochilor. De aceea, trebuie să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația.
   Mai multe detalii despre SMILE puteți citi și aici: https://www.scapadeochelari.ro/relex-smile/
   Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi/.
   Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

 17. Buna ziua.
  Am 46 de ani si sunt diagnosticata cu astigmatism hipermetropic compus cu dioptri de: sf +1.5 si cyl + 3 si as dori sa stiu daca se poate opera cu tehnica SMILE ?
  Va multumesc!

 18. Am pus acesta intrebare deoarece din ce am citit pe http://www.scapadeochelari.ro nu imi este clar daca se poate corecta cu tehnica Smile astigmatismul cu dioptrii cu plus ? Sunt la o distanta de peste 600 de km de Bucuresti si ma intereseaza daca tehnica Smile se poate aplica in cazul : astigmatism hipermetropic compus cu dioptri de: sf +1.5 si cyl + 3 ? Va multumesc.

  1. Bună ziua,
   Cu tehnica SMILE corectăm dioptriile cu ”-”, adică miopie și astigmatism miopic. Pentru cele cu ”+” există alte tehnici. După consult și investigații, vom ști ce tehnică vi se potrivește. Mai multe afalți pe http://www.scapadeochelari.ro.
   Vă așteptăm cu drag dacă doriți să veniți,
   Dr. Andrei Filip

 19. Buna ziua! Am varsta de 36 de ani. Acum doi ani aveam miopie -6 OS si – 6.25 OD iar luna trecuta mi s-a spus ca a crescut la -7 OSi – 7.5 OD. Am fost socata. Nu stiu daca mi s-a pus dioptria corecta pt ca ametesc cu noii ochelari si ma doare capul, iar intre momentul consultatiei si cel in care am stat fara lentilele de contact au trecut cam 10-12 h. Am spus medicului ca am suspiciune de astigmatism si mi-a zis ca nu e relevanta , fiind de doar 0.75 si mi-a prescris ochelari normali, cu lentile sferice si subtiate. Mai adaug ca am si Hashimoto( tiroidita autoimuna). Am oare sanse sa ma incadrez pentru o operatie de miopie cu ultimul tip de laser? Multumesc!

  1. Buna ziua,
   In principiu, dioptriile dvs. pot fi tratate cu ajutorul tehnicii SMILE. Puteti solicita programare la oricare dintre colegii mei pentru consult și investigații, apoi daca rezultatul este favorabil, eu mă pot ocupa de partea chirurgicală.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 20. Buna ziua,
  Daca am fost operata cu laser pt corectarea miopiei (-6) la varsta de 18 ani ( 2008), iar dupa 5 ani a recidivat iar in prezent am -3,25 , se mai poate opera?

 21. Bună ziua! Am 38 ani, de la 6 ani sa desvoperit ca am miopie , atunci aveam -6: -7, la 14 a i am ajuns la -11 , acum am OD -10.75 și OS -10, diagnostic: Miopie mare, astigmatism miopic compus

 22. Pt astigmatism miopic, – 1 cu ax 180 pt ochiul drept si 5 pt ochiul stang(sau 10…cum mi-a iesit acum un an jum… Caci zilele trecute a rezultat 5 pt ochiul stamg), este posibila operatie? Care ar fi procedurile indicate? De asemenea, nu am gasit preturi pt tipurile de proceduri.. Macar estimative. Mulțumesc

 23. Am lasat un comentariu anterior referitor la astigmatismul meu miopic, cu – 1 si ax 180 si 5, daca este posibila operatia, tehnica indicata si pret estimativ. Insa voi mai completa ca am 29 de ani, am descoperit astigmatismul in urma cu aprox 7,8 ani cand era – 0,5.ce-i drept cam greu cu purtarea ochelarilor… Acum un an si ceva era – 0,75 si acum 2 saptamani, la ultimul consult – 1 cu 180 ochi drept si 5 ochiul stang, asa cum am spus.am inteles ca in juruo varstei de 30 de ani ar cam trebui sa stagneze. Exista posibilitatea sa mai avanseze? Si daca ma pot opera cu aceste masuratori, cand ar fi indicat sa o fac? Multumesc

  1. Bună ziua,
   În principiu, orice dioptrie poate fi corectată. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Dioptriile trebuie să fie stabile de minimum 1 an la momentul operației.
   Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro. Lista cu prețuri este afișată aici, costul depinde de tehnică: https://www.amaoptimex.ro/preturi/.
   Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

 24. Buna ziua! Am fost la oftalmolog și în urma consultației am aflat că am și astigmatism. Am făcut comanda de ochelari, dar sunt dificili de purtat. Văd totul deformat: masa înclinată ( totul e inclinat), cu ochelarii la ochi mă simt mica de înălțime, legat de podea- parca as merge la vale încontinuu. E normal sa vad așa, după acomodare – voi vedea normal cu ochelarii la ochi sau tot așa?? Mulțumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.