SUNA ACUM!

Articole Medicale

RELEX SMILE – A 3-A GENERATIE DE CORECTIE LASER A MIOPIEI

Distribuie prietenilor tai!
 • 210
 •  
 •  

Relex Smile MIOPIE

Cea mai moderna tehnica de corectie cu Laser a miopiei si astigmatismului miopic se numeste Relex Smile. Small Incision Lenticule Extraction reprezinta a treia generatie de corectie cu LASER a vederii, ce redefineste complet chirurgia refractiva; se realizeaza in intregime cu ajutorul unui singur fel de LASER, cel cu Femtosecunde, este o tehnica foarte blanda pentru ochi, ce conserva la maxim tesutul corneean.

ReLEx SMILE a fost pentru prima data realizata in 2006, de catre profesorul Walter Sekundo, in Germania si lansata international in 2011, peste 450 000 de interventii s-au efectuat pana in prezent.

Relex Smile este o tehnica minim invaziva, fiind singura tehnica LASER prin care se pot corecta dioptrii mari, miopie pana la -10, astigmatism miopic de pana la -5 si dioptrii combinate de pana la -15.
A fost descrisa de dr. Rupal Shah ca fiind un „LASIK fara flap si un PRK fara durere”.

Sistemul Visumax prin care se poate realiza tehnica Relex Smile, foloseste nivele scazute de energie puls si frecvente inalte (500kHz), ceea ce determina putine efecte secundare, nedorite asupra ochiului. Astfel, raspunsul inflamator este minim si vindecarea grosiera a corneei Relex Smile survine foarte repede, ambele aspecte avand un puternic impact in calitatea vederii obtinute.

Procedura Relex Smile

Sistemul VisuMax Carl Zeiss Meditec cu platforma SMILE, prin laserul cu femtosecunde, creeaza o lenticula, in grosimea corneei, cat si o incizie mica, intre 2,5 si 4 mm, prin intermediul careia se extrage lenticula. Astfel, nu mai este necesara crearea unui flap, ca in cazul tehnicii LASIK, fara a se mai expune corneea in interior.

Durata procedurii este de 25 de secunde, indiferent de nivelul miopiei, iar extragerea lenticulei cateva minute. Grosimea lenticulei este direct proportionala cu valoarea dioptriei pe care dorim sa o corectam.

Indicatii si avantaje Relex Smile

Relex Smile este folosit in corectia:

 • miopiei de pana in – 10 dioptrii;
 • astigmatismului de pana in – 5 dioptrii;
 • dioptrii combinate miopie si astigmatism de pana in – 15 dioptrii;

Avantajele Relex Smile pentru pacienti:

 • siguranta: fara flap, deci fara complicatii legate de acesta;
 • conservarea tesutului cornean (biomecanica si integritatea straturilor);
 • fara sindrom de ochi uscat ca in cazul LASIK
 • conserva nervii corneeni;
 • complet nedureroasa;
 • recuperare rapida;
 • rata mica de regresie;
 • e prietenoasa cu pacientul, silentioasa si nu miroase;
 • procedura premium, ce asigura factorul ”WOW”.

In momentul de fata Conf. Dr. Mircea Filip, Dr. Andrei Filip si cu mine, Dr. Miruna Nicolae suntem singurii medici din Romania care practicam aceasta tehnica pentru corectia miopiilor si astigmatismului miopic mari. Clinica noastra, AMA Optimex, este singura din Romania dotata cu laserul VisuMax Zeiss cu platforma SMILE.

Inainte de operatie

Pacientii care doresc o astfel de interventie, la prezentarea in clinica, pe langa un consult amanuntit si o discutie ampla cu medicul, vor efectua o serie de teste oftalmologice, eliminatorii prin care se evalueaza oportunitatea unei astfel de proceduri in cazul fiecaruia.

Daca toate investigatiile sunt in parametri in vederea corectiei chirurgicale cu Relex Smile, inainte de operatie pacientul va urma un tratament cu picaturi cu antibiotice, incepand cu doua zile inainte de procedura.

De asemenea punem la dispozitia pacientului un site web pentru informare: „www.scapadeochelari.ro

Operatia

Se relizeaza cu anestezie topica (cu picaturi), la ambii ochi in aceeasi sedinta, este complet nedureroasa, dureaza cateva minute la fiecare ochi si pacientul pleaca imediat acasa. Unul dintre cele mai importante momente ale operatiei, este cel in care se creeaza lenticula, timp in care pacientul nu trebuie sa miste ochiul. Daca insa acest lucru se intampla, laserul se opreste fara sa se pericliteze in vreun fel sanatatea ochiului si procedura se reia in sedinta respectiva sau la o data ulterioara, in functie de decizia chirurgului.

Dupa operatie, la cateva ore, pentru o durata scurta de timp, poate aparea senzatie de „nisip in ochi”, discreta lacrimare, iar vederea va fi incetosata. Ceata dispare pe masura ce orele trec.

Dupa operatie

Pacientul isi va administra mai multe feluri de picaturi timp de 3 saptamani si va purta ochelari de soare. De asemenea, se recomanda evitarea prafului, fumului de tigara, frecatului la ochi, sauna, solarul, cat si expunerea indelungata la soare (fara protectie), baia in piscina timp de o luna. Pacientele nu trebuie sa utilizeze machiajul, crema de ochi sau anticearcan, timp de o saptamana, si nu trebuie sa-si vopseasca parul sau sa mearga la tratament cosmetic o luna.

Se vor efectua controale la o zi, o saptamana, o luna, 3 luni, 6 luni si un an postoperator, iar ulterior din an in an. Pacientii nu vor mai avea nevoie de ochelari pentru distanta, iar dupa 45 de ani vor purta corectie optica la aproape, intrucat survine presbiopia.

In eventualitatea, putin probabila (sub 2%), in care survine regresia (o parte din dioptrii revin) sau exista o dioptrie restanta, se poate face un retus, la cel putin un an interval de la prima procedura, printr-o alta modalitate chirurgicala, pe care o va stabili ulterior medicul in functie de parametrii ochiului.

Exista situatii rare in care recuperarea vizuala este mai lenta, din cauza procesului de videcare ce difera de la o persoana la alta.

In concluzie, Relex Smile este a treia generatie de corectie chirurgicala cu LASER, disponibila in prezent numai pentru tratamentul miopiei si astigmatismului miopic, existand incercari de a trata miopii mai mari, cat si hipermetropia. Dezvoltarea Relex Smile sugereaza ca viitorul chirurgiei refractive sunt tehnicile minim invazive.

RELEX SMILE – A 3-A GENERATIE DE CORECTIE LASER A MIOPIEI
4.5 (90.1%) 97 votes

Dr. Miruna NICOLAE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale