SUNA ACUM!

Articole Medicale

ReLEx SMILE – operatie de miopie cu laser, la Ama Optimex

Distribuie prietenilor tai!
 • 212
 •  
 •  
 •  

1. Indicatii si avantaje ReLEx Smile
2. Procedura ReLEx Smile
2.1. Inainte de operatie
2.2. Operatia de miopie
2.3. Dupa operatie

Relex Smile MIOPIE

Cea mai moderna operatie de miopie si astigmatism miopic, cu laser, se numeste ReLEx Smile. Small Incision Lenticule Extraction reprezinta a treia generatie de corectie cu LASER a vederii, ce redefineste complet chirurgia refractiva; se realizeaza in intregime cu ajutorul unui singur fel de LASER, cel cu Femtosecunde, este o tehnica foarte blanda pentru ochi, ce conserva la maxim tesutul corneean.

Relex Smile este o tehnica minim invaziva, fiind singura tehnica LASER prin care se pot corecta dioptrii mari, miopie pana la -10, astigmatism miopic de pana la -5 si dioptrii combinate de pana la -15. A fost descrisa de dr. Rupal Shah ca fiind un „LASIK fara flap si un PRK fara durere”.

Indicatii si avantaje ReLEx SMILE

Relex Smile este folosit in corectia:

 • miopiei de pana in – 10 dioptrii;
 • astigmatismului de pana in – 5 dioptrii;
 • dioptrii combinate miopie si astigmatism de pana in – 15 dioptrii.

Avantajele ReLEx SMILE pentru pacienti:

  • siguranta: fara flap, deci fara complicatii legate de acesta;
  • conservarea tesutului cornean (biomecanica si integritatea straturilor);
  • fara sindrom de ochi uscat ca in cazul LASIK
  • conserva nervii corneeni;
  • complet nedureroasa;
  • recuperare rapida;
 • rata mica de regresie;
 • e prietenoasa cu pacientul, silentioasa si nu miroase;
 • procedura premium, ce asigura factorul ”WOW”.

Procedura ReLEx Smile

Inainte de operatie

Pacientii care doresc o astfel de interventie, la prezentarea in clinica, pe langa un consult amanuntit si o discutie ampla cu medicul, vor efectua o serie de teste oftalmologice, eliminatorii, prin care se evalueaza oportunitatea unei astfel de proceduri in cazul fiecaruia.

Daca toate investigatiile sunt in parametri in vederea corectiei chirurgicale cu ReLEx SMILE, inainte de operatie pacientul va urma un tratament cu picaturi cu antibiotice, incepand cu doua zile inainte de procedura.

Operatia de miopie

Se relizeaza cu anestezie topica (cu picaturi), la ambii ochi in aceeasi sedinta, este complet nedureroasa, dureaza cateva minute la fiecare ochi si pacientul pleaca imediat acasa. Unul dintre cele mai importante momente ale operatiei, este cel in care se creeaza lenticula, timp in care pacientul nu trebuie sa miste ochiul. Daca insa acest lucru se intampla, laserul se opreste fara sa se pericliteze in vreun fel sanatatea ochiului si procedura se reia in sedinta respectiva sau la o data ulterioara, in functie de decizia chirurgului.

Sistemul VisuMax Carl Zeiss Meditec cu platforma SMILE, prin laserul cu femtosecunde, creeaza o lenticula, in grosimea corneei, cat si o incizie mica, intre 2,5 si 4 mm, prin intermediul careia se extrage lenticula. Astfel, nu mai este necesara crearea unui flap, ca in cazul tehnicii LASIK, fara a se mai expune corneea in interior.

Durata procedurii este de 25 de secunde, indiferent de nivelul miopiei, iar extragerea lenticulei cateva minute. Grosimea lenticulei este direct proportionala cu valoarea dioptriei pe care dorim sa o corectam.

Sistemul Visumax prin care se poate realiza tehnica Relex Smile, foloseste nivele scazute de energie puls si frecvente inalte (500kHz), ceea ce determina putine efecte secundare, nedorite asupra ochiului. Astfel, raspunsul inflamator este minim si vindecarea grosiera a corneei Relex Smile survine foarte repede, ambele aspecte avand un puternic impact in calitatea vederii obtinute.

Dupa operatie

Dupa operatie, la cateva ore, pentru o durata scurta de timp, poate aparea senzatie de „nisip in ochi”, discreta lacrimare, iar vederea va fi incetosata. Ceata dispare pe masura ce orele trec.

Pacientul isi va administra mai multe feluri de picaturi timp de 3 saptamani si va purta ochelari de soare. De asemenea, se recomanda evitarea prafului, fumului de tigara, frecatului la ochi, sauna, solarul, cat si expunerea indelungata la soare (fara protectie), baia in piscina timp de o luna. Pacientele nu trebuie sa utilizeze machiajul, crema de ochi sau anticearcan, timp de o saptamana, si nu trebuie sa-si vopseasca parul sau sa mearga la tratament cosmetic o luna.

Se vor efectua controale la o zi, o saptamana, o luna, 3 luni, 6 luni si un an postoperator, iar ulterior din an in an. Pacientii nu vor mai avea nevoie de ochelari pentru distanta, iar dupa 45 de ani vor purta corectie optica la aproape, intrucat survine presbiopia.

In eventualitatea, putin probabila (sub 2%), in care survine regresia (o parte din dioptrii revin) sau exista o dioptrie restanta, se poate face un retus, la cel putin un an interval de la prima procedura, printr-o alta modalitate chirurgicala, pe care o va stabili ulterior medicul in functie de parametrii ochiului.

Exista situatii rare in care recuperarea vizuala este mai lenta, din cauza procesului de videcare ce difera de la o persoana la alta.

Operatia SMILE în lume si in Romania

 ReLEx SMILE a fost pentru prima data realizata in 2006, de catre profesorul Walter Sekundo, in Germania si lansata international in 2011, peste 450 000 de interventii s-au efectuat pana in prezent.

In momentul de fata, Conf. Dr. Mircea Filip, Dr. Andrei Filip si cu mine, Dr. Miruna Nicolae suntem singurii medici din Romania care practicam aceasta tehnica pentru corectia miopiilor si astigmatismului miopic mari, iar clinica noastra, AMA Optimex, este singura din Romania dotata cu laserul VisuMax Zeiss cu platforma SMILE. Pana in prezent am efectuat peste 1200 interventii SMILE la Ama Optimex.

In concluzie, ReLEx SMILE este a treia generatie de corectie chirurgicala cu LASER, disponibila in prezent numai pentru tratamentul miopiei si astigmatismului miopic, existand incercari de a trata miopii mai mari, cat si hipermetropia. Dezvoltarea ReLEx SMILE sugereaza ca viitorul chirurgiei refractive sunt tehnicile minim invazive.

De asemenea, punem la dispozitia pacientului site-ul pentru informare www.scapadeochelari.ro.

 

4.2/535 ratings

Dr. Miruna NICOLAE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

22 comentarii “ReLEx SMILE – operatie de miopie cu laser, la Ama Optimex

 1. Cum as putea lua legătura cu domnul Andrei Filip vreu sami fac si eu operatie la ochi si as vrea sa dicit cu dumnialui

 2. Buna ziua,
  Daca in urma cu 12 ani am facut operatie de corectare miopie cu Lasik (-4.5o d, -3.5o s) si in prezent miopia a revenit de vreo 8 ani si au tot crescut dioptriile (-5 o d, -4 o s) ce se poate face?

  1. Bună ziua,
   Operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani și în momentul în care dioptriile sunt stabile. Pentru moment, vă recomand consult la noi în clinică, pentru a monitoriza dioptriile, iar operația o putem face atunci când va fi momentul potrivit.
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

 3. Buna ziua!Am un miopie de -5.5 si -5.75 si astigmatism de 1.5 la ambii ochi, lucru care ma impiedica sa acced la facultatea de pompieri.Din pacate dioptriile mele nu sunt stabile, am observat o crestere de -0.5 pe fiecare ochi la fiecare doi ani.Totusi, in aceste conditii, nu ar fi posibila o operatie?

 4. Buna ziua,
  Spuneti-mi va rog, daca am un usor strabism, se poate face operatia pentru reducerea dioptriilor cu Smile? In momentul de față am miopie -3.

 5. Buna ziua ! Am un astigmatism de -0.75 la ochiul drept si +0.5 la ochiul stang .Este nevoie de operatie ? Tin sa mentionez .ca am si o sensibilitate crescuta si imi lacrimeaza ochii zilnic .

  1. Buna ziua,
   Totul depinde de tipul dioptriei, particularitati anatomice, sarcina si tipul de nastere. In urma unei consultatii va putem raspunde corect in privinta situatie dvs.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

  1. Buna ziua,
   Totul depinde de tipul dioptriei, particularitati anatomice, sarcina si tipul de nastere. In urma unei consultatii va putem raspunde corect in privinta situatie dvs.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 6. buna ziua! intentionez sa ma operez, am fost si la clinica pentru o consultatie legata de ochi uscati. am vorbit putin si despre operatie, insa ceea ce nu stiam eu este ca am -12 pe fundul de ochi la ochiul stang si cyl -2. asta inseamna ca voi ramane cu -2 dioptrie dupa operatie? mentionez ca la ochelari port -8.5, asta insemnand ca pana la -12 raman 3.5 dioptrii pentru a vedea perfect. inseamna ca dupa operatie voi vedea mai bine cu ochiul stang decat vad cu ochelarii? la dreptul nu sunt probleme din acest punct de vedere, dioptria este mai mica si se incadreaza in repere.
  multumesc!

  1. Bună ziua,
   Trebuie să veniți la un consult, în cadrul căruia vom efectua un set de investigații specifice, apoi vom ști exact care este situația și vă voi putea răspunde la toate întrebările.
   Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă doriți să veniți.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.