SUNA ACUM!

Articole Medicale

Despre cristalinele artificiale-cat

Distribuie prietenilor tai!
 • 9
 •  
 •  

Cristalinul este una dintre cele doua lentile ale ochiului si se afla imediat in spatele partii colorate a ochiului, irisul. Cristalinul are rolul de a focaliza imaginea pe retina. O alta caracteristica importanta este acomodatia, prin care intelegem capacitatea de a vedea la toate distantele.

In anumite situatii, cristalinul isi pierde proprietatile si astfel este afectata vederea, afectiunea vinovata fiind cataracta. Din fericire, acesta poate fi inlocuit cu unul artificial. Operatia de schimbare a cristalinului se efectueaza prin metoda numita facoemulsificare cu ultrasunete, dureaza aproximativ 7 minute, se face cu anestezie locala, fara internare, pacientul pleacand acasa dupa operatie. Este obligatoriu sa poarte pansament la ochiul operat pana ziua urmatoare cand se prezinta la controlul postoperator. Rata de reusita a acestei operatii este foarte mare, de peste 99%.

Cea mai frecventa afectiune ce duce la alterarea cristalinului este cataracta, peste 70 % din persoanele ce depasesc varsta de 60 de ani dezvolta cataracta. In afara de varsta exista si alti factori ce pot influenta sau determina opacifierea cristalinului:

 • medicamentele (ex.: cortizonul);
 • mediile toxice;
 • bolile sistemice (ex.: diabet);
 • traumatismele;
 • expunerea la raze ultra violet;
 • temperaturile extreme.

Cristalinul artificial este o lentila fabricata dintr-un material biocompatibil, fiind foarte bine tolerat de organism. Acesta suplineste functia cristalinului natural.

AT-LISAtri

Cristalinele artificiale sunt de mai multe feluri si dimensiuni, in functie de producator si de nevoi, pot fi rigide (PMMA) sau moi (foldabile). Cristalinele rigide sunt din ce in ce mai rar folosite deoarece necesita o incizie mai mare, de aproximativ 6 mm.

Cristalinele de “camera posterioara” sunt cele care respecta intru totul anatomia ochiului, fiind pozitionate exact in locul cristalinului natural, dupa extragerea acestuia.

Cristalinele arificiale moi, cunoscute sub numele de foldabile sunt cele mai moderne si mai dorite, datorita faptului ca se “comprima” cu ajutorul unui injector si astfel pot fi introduse in ochi printr-o microincizie (taietura mica), astfel nemaifiind nevoie de sutura (cusatura). Avantajele oferite de cristalinul foldabil sunt: incizie mica, lipsa firului, vindecare rapida, scaderea riscului de aparitie a complicatiilor intra si postoperatorii.

Cristalinele foldabile pot fi:

 • monofocale sferice si asferice;
 • multifocale;
 • torice  monofocale;
 • torice multifocale.

Cristalinele monofocale restaureaza vederea, dar dupa operatie pacientul va ramane cu ochelari, de cele mai multe ori pentru aproape. Exista situatii in care dupa operatie este nevoie de ochelari si pentru distanta si pentru aproape.

Cristalinele asferice, in comparatie cu cele sferice, furnizeaza o vedere mai clara, cu un contrast mai bun.

Cristalinele torice: au proprietatea de a corecta si dioptriile cilindrice si se adreseaza persoanelor care au astigmatism.

Cristalinele multifocale reprezinta varful tehnologiei, oferindu-i pacientului independenta fata de ochelari in peste 85% din activitatile zilnice. Cristalinele multifocale personalizate se adreseaza celor care au dioptrii extreme, inclusiv astigmatism. Acestea se comanda in urma unor masuratori si investigatii, apoi se fabrica personalizat pentru respectivul pacient.

Dintre toate tipurile de cristaline artificiale, cele multifocale ofera cea mai mare satisfactie vizuala.

Pe langa persoanele cu cataracta, cei cu dioptrii forte: miopie, hipermetropie, astigmatism, pot beneficia de operatii pentru reducerea dioptriilor prin schimbarea cristalinului in scop refractiv. In acest caz se calculeaza puterea cristalinului artificial necesara pentru a obtine dupa implantare o dioptrie suficient de mica incat sa nu fie nevoie de ochelari.

Cele mai performante cristaline artificiale multifocale sunt cele produse de catre compania Carl Zeiss Meditech din Germania. In Romania primul astfel de cristalin s-a implantat in clinica noastra cu 5 ani in urma, de atunci avand cel mai mare numar de implanturi din tara. Astfel putem spune ca avem o foarte bogata experienta cu acest tip de cristalin artificial multifocal. In luna octombrie 2012, Zeiss a lansat in premiera nationala, tot in clinica noastra, ultimul si cel mai performant model al gamei: AT.Lisa Tri.

In momentul de fata sunt disponibile mai multe tipuri de astfel de cristaline multifocale:

 • AT.Lisa – ce ofera o vedere buna atat la distanta cat si la apropiere;
 • AT.Lisa Tri – ce ofera o vedere buna la toate distantele;
 • AT.Lisa personalizat – ce se adreseaza celor cu dioptrii forte sau extreme.

In cazul in care dupa operatie de implant de orice fel de cristalin nu se obtine dioptria dorita, se poate apela la o noua interventie cu laser excimer.

In clinica noastra cele mai mari dioptrii aduse la zero au fost: miopie de -29, hipermetropie +18 si astigmatism de 8 dioptrii.

Cristalinele artificiale de “camera anterioara”, rigide sau nu, se implanteaza in fata partii colorate a ochiului (iris), la pacientii la care din anumite motive nu se poate implanta un cristalin in locul in care a fost cel natural.

Cristalinele artificiale cu iris reprezinta o solutie pentru pacientii care din nastere (congenital) sau in urma unui accident nu au iris.

Despre cristalinele artificiale-cat
3.9 (77.14%) 21 votes

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale