Feedback Feedback

Articole Medicale

De ce nu se schimba cristalinul artificial

Distribuie prietenilor tai!

In cadrul interventiei chirurgicale pentru cataracta, se schimba cristalinul natural cu unul artificial.

Inaintea interventiei chirurgicale, cristalinul natural se afla intr-un sac, cu rol de suport, fixat de fibre musculare subtiri in interiorul ochiului. Intraoperator, acest sac este decupat circular in partea anterioara, continutul cristalinian este aspirat, iar implantul artificial este pozitionat in acelasi sac, ramas pe loc.

Postoperator, urmeaza un proces de vindecare si fibrozare a sacului restant, numit capsula posterioara. Aceasta devine in timp fixa si aderenta la cristalinul artificial, un fenomen normal.

Din acest motiv, postoperator, un cristalin artificial poate fi foarte dificil de explantat, iar riscurile intra si postoperatorii cresc semnificativ, mai ales cu cat a trecut mai mult timp de la implantarea initiala.

Indicatiile pentru un explant de cristalin artificial sunt extrem de limitate. De cele mai multe ori, acest lucru se recomanta in cazuri in care implantul nu este in pozitia corecta – poate fi descentrat, subluxat, deplasat, in urma unei laxitati a sacului, varianta anatomica sau posibila in anumite sindroame, post traumatic sau in urma unei interventii chirurgicale de cataracta complicata. De asemenea, exista modele de cristaline artificiale vechi, folosite in trecut, ce s-a constatat ca duc la complicatii. In aceste situatii, vederea este afectata, pot aparea si alte complicatii, iar implantul trebuie repozitionat, daca este posibil; daca nu, acesta se explanteaza si un altul este implantat.

Interventia chirurgicala este una dificila, din cauza structurilor anatomice fragile, cu grad mare de risc si complicatii intra si postoperatorii.

Riscul principal intraoperator este ca sacul cristalinian sa se desprinda partial sau total, avand ca rezultat imposibilitatea implantarii unui cristalin artificial in aceeasi pozitie. Un nou cristalin, in aceasta situatie, trebuie ancorat de alte structuri oculare – iris sau sclera, intr-o pozitie mai putin favorabila. De asemenea, fiind o interventie chirurgicala mai traumatizanta si de durata mai lunga, creste si riscul de complicatii postoperatorii, ce pot incetini vindecarea si recuperarea vizuala.

De aceea, un cristalin artificial, odata implantat, se schimba extrem de rar si numai in situatii particulare, ce trebuie evitate.

Astfel, atunci cand pacientii opteaza pentru un anumit implant artificial in cazul operatiei de cataracta, in situatia in care se razgandesc postoperator asupra implantului folosit, din varii motive, schimbul cristalinului nu este recomandat.

Dr. Radu Malciolu

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

4.4/513 ratings

6 comentarii “De ce nu se schimba cristalinul artificial

  1. Am două operații de cataractă și la ochiul drept o cataractă secundară,rezolvată prin laser.Problemele nu se opresc aici deoarece ,după primele operații de cataractă la ochiul stâng am fost operată de gaură maculară.
    După toate aceste operații pot să iau OCULAX ?

  2. Dacă am implant de cristalin pentru miopia pot face ùn examen R M N Rezonanta Magnetica Nucleara, va mulțumesc frumos pt răspunzi.

  3. Buna ziua , am facut de 5 zile schimbare de cristalin pentru ca aveam dioptrie mare la citit ,am optat pentru un cristalin multifocal .Acum ma chinui sa vad la distanta si am constatat ca am devenit miop ,cum s-ar putea rezolva asta ? e posibil ca doctorul sa fi pus un multifocal sa pot citii? se poate schimba cu un alt cristalin ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.