Feedback Feedback

Articole Medicale

Operatie cataracta – Informatii despre inlocuire cristalin

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
  1. Cand trebuie facuta operatia de cataracta?
  2. Pregatirea pentru operatia de cataracta
  3. Ce se intampla in timpul operatiei de cataracta?
  4. Dupa operatia de cataracta
  5. Cristalinele artificiale
  6. Operatie cataracta pret – Cat costa operatia?
  7. Operatie cataracta – Intrebari frecvente
    1. In cat timp se vindeca operatia de cataracta?
    2. De ce vad in ceata dupa operatia de cataracta?
    3. Cate zile se pun picaturi dupa operatia de cataracta?
    4. Ochi rosu dupa operatia de cataracta – Sa ma ingrijorez?
    5. Dupa operatia de cataracta ce restrictii sunt?
    6. Vedere dubla dupa operatia de cataracta – De ce se intampla?
    7. Se poate scapa de cataracta fara operatie?

Cataracta se manifestă prin scaderea progresiva a vederii din cauza opacifierii cristalinului și fara tratament duce la pierderea vederii. Singurul tratament eficient si curativ este operația de cataracta, prin care medicul chirurg inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Cristalinul artificial implantat nu se mai schimba, termenul de valabilitate fiind pentru tot restul vietii, indiferent de varsta. Poate că in ultima vreme ati auzit des termenul de operatie cataracta, nu trebuie sa va sperie daca ati primit acest diagnostic sau l-a primit cineva drag, deoarece este o operatie simpla cara va salva vederea.

Cand trebuie facuta operatia de cataracta?

In zilele noastre, operatia de cataracta se face in momentul in care scade confortul vizual. Cu cat se amana mai mult operatia cu atat mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scazuta, operatia va deveni mai dificila si mai riscanta, iar recuperarea vizuala dupa operatie va fi mai lenta. De asemenea, pot aparea o serie de complicatii atunci cand cataracta este foarte avansata: printre cel mai frecvent este glaucomul secundar. Trebuie retinut ca sunt rare cazurile in care operatia pentru cataracta reprezinta o urgenta chirurgicala, dar atunci este foarte important ca operatia sa se realizeze in cel mai scurt timp.

Pregatirea pentru operatia de cataracta

Inainte de operatia de cataracta, este nevoie sa faceti cateva analize de sange, analiza secretiei conjunctivale, consult cardiologic si EKG, puteți consulta lista lor aici (https://www.amaoptimex.ro/servicii/analize-necesare/). De asemenea, cu 2 zile inainte de operatie, trebuie sa incepeti un tratament cu antibiotic, cu picaturi si pastile. In ziua operatiei, nu aveti voie sa consumati cafea, deoarece poate influenta efectul anesteziei, insa puteti lua o masa usoara si sa beti lichide. Este important sa fiti insotit la operatie, doarece ochiul operat va fi pansat pana la controlul de a doua zi.

Ce se intampla in timpul operatiei de cataracta?


cataracta

Din fericire, in zilele noastre, datorita evolutiei continue a tehnologiei, operatia de cataracta este foarte usor suportata de catre pacient:

  • dureaza putin;
  • se face cu anestezie locala;
  • fara internare;
  • nu in ultimul rand are o rata foarte ridicata de succes.

Cea mai moderna si sigura tehnica chirurgicala pentru operatia de cataracta este facoemulsificarea cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil. Aceasta tehnica se realizeaza printr-o microincizie de numai 2 mm.

In ultimii ani se vorbeste despre operatia de cataracta cu laser. In momentul de fata acest tip de operatie se adreseaza in general medicilor mai putin experimentati, ajutandu-i sa execute inciziile si prefragmentarea cristalinului. Ce trebuie retinut este ca, si in cazul operatiei de cataracta cu laser, extragerea cristalinului se realizeaza tot prin tehnica de facoemulsificare cu ultrasunete. Tehnica laser nu este foarte populara printre chirurgii de cataracta experimentati, din cauza cresterii duratei operatiei, a traumatismului mai mare, insotit de cresterea presiunii intraoculare in timpul procedurii si nu in ultimul rand din cauza cresterii pretului operatiei de cataracta.

Dupa operatia de cataracta


Dr. Andrei Filip

In urma operatiei de cataracta, dupa inlocuirea cristalinului, un ochi sanatos isi recupereaza vederea intr-un interval scurt.
In cazul in care sunt prezente afectiuni in spatele cristalinului opacifiat, vederea de dupa operatie va fi influentata de ele. Afectiunile pot fi ale corpului vitros: tulburari vitreene (scame, musculite); ale retinei: diverse tipuri de degenerescente retiniene, accidente vasculare; afectiuni ale nervului optic etc.

Exista situatii in care medicul nu poate stabili un diagnostic complet decat dupa ce inlocuieste cristalinul, adica dupa operatie. Opacifierea cristalinului il impiedica pe pacient sa vada bine, dar si pe medic sa vada inaintea operatiei structurile ochiului, din spatele cristalinului opacifiat (retina, corp vitros etc.), adica prezenta altor afectiuni. Acest lucru se intampla pentru ca multe dintre investigatiile oftalmologice existente nu se pot efectua prin cristalinul opacifiat.

Dupa operatia de cataracta pacientul va urma tratamentul prescris de catre medic si este important sa respecte recomandarile, sa se prezinte la controalele obligatorii si sa anunte de urgenta personalul medical, in cazul in care considera ca evolutia nu este normala!

In perioada imediat urmatoare de dupa operatie pot fi prezente fenomene ca:

  • usturime;
  • senzatie de ochi uscat sau de corp strain;
  • ochi rosu.

Aceste fenomene vor disparea treptat, depinzand de capacitatea de vindecare a fiecaruia. Operatia de cataracta, chiar daca aceasta este usor tolerata, este totusi un traumatism.

Un fenomen normal, care apare la toti pacientii operati de cataracta, dupa un interval de timp variabil fata de interventie, este reprezentat de cataracta secundara, adica opacifierea invelisului in care s-a introdus cristalinul artificial. Aceasta insa nu necesita o a doua interventie chirurgicala de inlocuire a cristalinului, ci numai un tratament laser, minim invaziv, care nu doare si care permite in majoritatea cazurilor restabilirea imediata a acuitatii vizuale postoperatorii.

Cristalinele artificiale


operatie cataracta

Determinarea dioptriei cristalinului artificial se realizeaza cu ajutorul unei investigatii numite biometrie oculara. Rezultatul dioptriei finale depinde de anatomia ochiului si de exactitatea biometriei care, la randul ei, este influentata de tipul si de cat de avansata este cataracta. De asemenea, procesul de vindecare si prezenta altor afectiuni pot influenta rezultatul dioptriilor de dupa operatie.
Alegerea tipului de cristalin artificial se face de catre pacient, impreuna cu medicul, dupa efectuarea investigatiilor necesare.

Cristalinele artificiale se impart in monofocale si multifocale.
Cristalinele monofocale pot fi foldabile si nefoldabile:

  • Cristalinele foldabile sunt cele mai folosite, deoarece sunt confectionate dintr-un material moale pot fi comprimate si introduse prin microincizii de aproximativ 2 mm;
  • Cristalinele nefoldabile sunt fabricate dintr-un material dur, fiind folosite mai rar, in situatii speciale, pentru ca necesita incizie mare si sutura (cusatura).

Cristalinele monofocale au un singur centru focal, adica ofera o vedere buna la o singura distanta. In cazul in care se alege un cristalin monofocal, dupa operatie, pacientul va avea nevoie de ochelari. Pacientul poate alege distanta la care doreste sa vada fara ochelari, dupa operatie, adica fara ochelari la distanta si cu ochelari la aproape sau cu ochelari la distanta si fara la aproape. Exista insa situatii cand pacientul va avea nevoie de ochelari pentru toate distantele.

Cristalinele monofocale foldabile pot fi sferice, asferice si asferice hidrofobe. Diferentele constau in principal in contrast si adancimea campului vizual.
In cazul cristalinelor monofocale, dupa operatie va fi nevoie de ochelari. In functie de evolutia procesului de vindecare, medicul va stabili momentul in care se pot prescrie ochelarii.

Cristalinele multifocale ofera independeta fata de ochelari, ele pot fi BI-focale si TRI-focale.

  • Cele BI-focale ofera o independenta fata de ochelari in 85% din activitatile zilnice, adica vederea este buna la distanta si la aproape, la activitatile intermediare putand fi nevoie de ochelari;
  • Cristalinele multifocale TRI-focale ofera independenta in 95% din activitatile zilnice, acoperind toate distantele: distanta, intermediar, aproape.

Pentru pacientii care au astigmatism exista cristaline monofocale si multifocale torice, care compenseaza dioptriile cilindrice. Iar pentru cei care au dioptrii extreme, exista cristaline multifocale personalizate.

Indiferent de tipul de cristalin folosit, este important ca operatia de cataracta sa se realizeze la interval scurt intre cei doi ochi. O astfel de operatie schimba sistemul vizual, iar creierului ii este necesara readaptarea, acest proces este cunoscut sub numele de neuroadaptare, ce poate dura intre 3 si 6 luni. In acest interval, rar, pacientul poate intampina diferite neplaceri cum ar fi halouri, sensibilitate la lumina, modificarea culorilor etc.

Operatie cataracta pret – Cat costa operatia?

Pret operatie cataracta. Pretul operatiei de cataracta difera in functie de tipul cristalinului artificial ales, lista de preturi pentru operatie cataracta in clinica noastra poate fi consultata aici.

Pe pagina noastra de internet dedicata cataractei, www.cataracta.ro, gasiti toate detaliile despre pregatirea operatiei, evolutia si conduita de dupa operatie.

Operatie cataracta – Intrebari frecvente

In cat timp se vindeca operatia de cataracta?

In zilele noastre, operatia de cataracta prin facoemulsificare cu ultrasunete si microincizie este considerata minim invaziva si reprezinta standardul de aur in tratamentul cataractei. Operatia se realizeaza fara internare, fara durere, anestezia fiind locala. 

Este important sa se inteleaga ca orice operatie reprezinta un traumatism, ce deranjeaza un echilibru. Astfel, dupa operatie, in functie de gradul de stres, perceptie, ocupatie, nevoi, sensibilitati ale pacientilor, pot fi prezente diverse fenomene care inainte de interventie ar fi fost ignorate (senzatie de uscaciune, corp strain, fluctuatii de vedere, diferente de vedere intre ochi, halouri in jurul surselor luminoase etc).

Dupa operatie, este important ca pacientul sa observe o evolutie, sa se prezinte la controale, sa respecte tratamentul si recomandarile medicului, sa anunte de urgenta daca considera ca este in neregula. Intotdeauna, recomandam ca mai bine sa vina degeaba la un control, decat sa ne para rau.

In concluzie, daca operatia de cataracta este realizata la timp, in functie de capacitatea si ritmul de vindecare, ne asteptam la o recuperare rapida. In principiu, singurul semn rau dupa operatia de cataracta este scaderea dramatica / rapida a vederii.

De ce vad in ceata dupa operatia de cataracta?

In cadrul operatiei, se inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial, biocompatibil, care nu se va strica si nu mai trebuie inlocuit. 

Corneea, lentila de la suprafata ochiului, are in interior niste celule, numite endoteliale, care au rolul de a mentine transparenta acesteia.

Operatia de cataracta reprezinta un traumatism pentru aceste celule si de aceea apare ceata dupa operatia de cataracta. Pe masura ce ochiul se vindeca si celulele isi revin, se recapata transparenta corneei si ceata dispare progresiv. Procesul de vindecare depinde de la o persoana la alta si poate fi influentat si de alti factori preexistenti: alte afectiuni, tratamente, cat de avansata este cataracta, particularitati anatomice, etc.

Intelegem de aici ca este foarte important ca operatia de cataracta sa se realizeze la timp, deoarece cu cat cataracta este mai avansata, cristalinul este mai dur si dificil de extras, crescand riscul aparitiei complicatiilor, iar recuperarea vizuala va fi mai lenta si, astfel, ceata va fi prezenta mai mult timp.

De asemenea, dupa operatie se administreaza mai multe zile picaturi de dilatare, care au ca efect incetosarea vederii.

Cate zile se pun picaturi dupa operatia de cataracta?

Tratamentul postoperator difera de la o clinica la alta si poate varia in functie de particularitati. La noi in clinica tratamentul standard este de 14 zile.

Ochi rosu dupa operatia de cataracta – Sa ma ingrijorez?

Cu toate ca operatia de cataracta este minim invaziva, reprezinta un traumatism. Astfel, hemoragiile subconjuntivale pot fi frecvent intalnite la cei cu fragilitate a vaselor de sange sau care fac diverse tratamente; cu toate acestea nu reprezinta ceva care sa ingrijoreze sau sa influenteze negativ evolutia postoperatorie, dar aspectul ii sperie pe cei mai multi. Trebuie inteles ca o astfel de hemoragie este un fel de vanataie si va trece de la sine fara tratament.

In situatia in care ochiul se inroseste la un interval dupa operatie si vederea scade, este important sa va prezentati urgent la medic. In urma consultatiei, medicul va explica si va face recomandarile necesare in functie de caz.

Dupa operatia de cataracta ce restrictii sunt?

Scopul restrictiilor de dupa operatia de cataracta au menirea de a favoriza vindecarea si de a preveni complicatiille, in principal infectiile. Trebuie inteles ca o operatie se realizeaza prin niste incizii, care au nevoie sa se inchida.

Procesul de vindecare incepe imediat dupa ce s-a terminat interventia, insa vreme de cateva saptamani trebuie evitat contactul ochiului operat cu lucruri ce pot genera infectii: maini murdare, transpiratie abundenta, praf abundent, apa murdara, frecat la ochi etc.

De asemenea, este bine sa se evite traumatismele sau/si eforturile fizice mari (intensitatea difera de la o persoana la alta). 

Cu toate acestea, se recomandarea efortul vizual, pentru a se produce ceea ce numim neuroadaptarea.

Vedere dubla dupa operatia de cataracta – De ce se intampla?

Un astfel de fenomen poate aparea din multe cauze. In urma inflamatiilor produse de operatie, afectiuni preexistente, descentrari de cristalin, probleme corneene, strabism etc. La cei cu sensibilitati vasculare sau diverse afectiuni neurologice poate aparea dupa anestezie. De asemenea, poate aparea in cadrul unor accidente vasculare ce se pot suprapune cu momentul sau perioada interventiei, avand ca si punct de plecare stresul pacientului. Oricare ar fi cauza, in aceasta situatie nedorita, trebuie sa luati urgent legatura cu personalul medical al clinicii.

Se poate scapa de cataracta fara operatie?

Cataracta inseamna ca lentila din interiorul ochiului se degradeaza progresiv, ducand la pierderea transparentei.

Exista tot felul de reclame la produse ce promit vindecarea cataractei fara operatie. Astfel de tratamente nu fac decat sa amageasca, sa intarzie rezolvarea problemei si, in unele cazuri, sa complice operatia.

In momentul de fata, nu exista metode de regenerare a cristalinului. In concluzie, singurul tratament pentru cataracta este operatia prin care lentila stricata se inlocuieste cu una noua, perfect compatibila, care nu mai trebuie schimbata. In plus, in zilele noastre, exista cristaline moderne ce ne permit ca in cadrul operatiei de cataracta sa corectam si dioptriile, scapand astfel de ochelari.

3.7/5136 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

78 comentarii “Operatie cataracta – Informatii despre inlocuire cristalin

  1. Ma numesc Marius, am o problema cu Mama, are o virsta de 82 ani a fost operata de cataracta la ochiu sting de doi ani, acum dupa doi ani are problemi cu amndoi occhi, ochiul operat nu vede deloc, acum nu vede nici cu dreptul la afectat si pe dreptul, ia dat tratament zi de zi nici o schimbare, picaturi pastile zi de zi nimic acum nu vede nici cu dreptul, macar o idee un consiliu ce putem face,Marius Avram, oras Moinesti jud. Bacau. Va multumim e Doamne ajuta.

    1. Bună seara,
      Vă recomand să mergeți la consult la medicul care a operat-o, deoarece știe cel mai bine care este situația. Fără consult, noi nu vă putem oferi o opinie. Dacă doriți opinia noastră trebuie să o aduceți la o consultație la oricare dintre medicii clinicii.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  2. B.ziua…cand pot veni la un consult la ochiul drept…in urma verificărilor la cabinet..port ochelari heliomat ..pentru distanta..si ce pret aveti la operatie de cataractă.. estimativ…am 62 ani..si cred ca 4 milioane de km…va multumesc. Cu respect..

    1. Bună ziua,
      Puteți face programare telefonic la 021.211.16.22 sau puteți solicita online o programare aici: https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare
      Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi/, costul diferă în funcție de tipul cristalinului artificial ales. Mai multe informații despre cataractă sunt și pe site-ul nostru de informare: http://www.cataracta.ro.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  3. Buna seara domnul Dr.mama a nu vede decat zareste un pic. Un ochi stiu ca e grav afectat. Si asta de ani buni..intrebarea mea este. Daca s-ar opera ar ajuta o cu ceva. Ar putea vedea normal? Sau macar cat de cat? Ma intereseaza parerea d voastra

  4. Buna ziua.
    Hipermetropia forte (+9), se poate opera cu succes sau doar se poate reduce ?
    Multumesc.
    Cu stima,

    Laurentiu A.

  5. Buna ziua.
    Am fost operata acum 6 luni de cataracta la ochiul drept.Am ales cristalin monofacal IQ IOL urmand sa port ochelari pentru citit. Inainte de operatie aveam la ambii ochi +2-distanta, +4,5-aproape. Purtam ochelari multifocali. In urma operatiei am fost diagnosticata cu astigmatism postoperator prin urmare nu vad clar la distanta. In urma controlului dupa 2 luni prescriptia de ochelari pentru ochiul operat este : -1,25, axa 165 grade pentru distanta, +2/-1.25/axa 165 grade pentru aproape. Mi s-a recomandat sa ma operez cat ma repede si la ochiul stang cu toate ca la acesta cataracta este in stadiu incipient si nu ma deranjeaza. Eu as vrea sa port ochelarii noi si sa ma operez doar cand va fi necesar. Dumneavoastra ce imi recomandati? Faptul ca as purta ochelari 1 -2 ani ar afecta acuitatea vizuala a ochiului operat deja? Va multumesc!

  6. Bunaziua. Sotul meu in varsta de 31 de ani are cataracta congenitala, glaucom, aniridie si nistagmus. Problema la el este ca nu i se vad terminatiile nervoase si unde a mers pentru operatie i sa spus ca nu se stie daca poate fi pus alt cristalin. Dumneavoastra credeti ca ar exista vreo sansa de operatie pentru acest caz? Multumesc anticipat pentru raspuns

  7. Domnule Doctor Andrei Filip am vazut la Tv, emisiunea in privinta Bolilor Oculare , Acum 4 luni am fost operat la Ochiul Stang in spitalul Militar Focsani unde datorita unei interventi Chirurgicale mia fost atinsa Cornea datorita unei brese ce >>> am fost trimis la un specialist in Buc. unde am avut o alta interventie chirurgicala unde mia fost plantat un Cristal dupa o luna de tratament eu vedeam tot in ceata cu acest ochi ,Dupa o luna de tratament ,am fost iar la acelas Medic si am fost operat din nou dupa 3 luni de tratament vad tot in ceata , in cazul meu de poate interveni din nou Chirurgical unde sa pot vedea , Va multumesc , Tel 0764806339

  8. buna seara , mama mea are 74 ani si are catarcta dar nu s,a operat si acum are probleme foarte mari , aproape nu mai vede deloc, se mai poate face ceva?

    1. Bună ziua,
      În principiu, da, dar este nevoie să o aduceți pentru consult și investigații și abia după aceea vă putem oferi o opinie medicală corectă.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  9. Nu am vazut niciun raspuns concret. Am citit in speranta ca voi gasi ceva interesant.. Doar povesti ale oamenilor. Care mai este rolul acestui forum? Recomandati consult de la inceput pentru toata lumea.

    1. Bună seara,
      În medicină nu este corect sa oferim sfaturi medicale fără un consult, deoarece putem face mai mult rău decât bine. Acest website este unul informativ astfel încât oamenii să poată citi despre afecțiunile oftalmologice, cum spuneam, în lipsa unui consult, este dificil să oferim recomandări medicale.
      O seară bună!

  10. Buna ziua.
    Mama a fost operata de cataracta la un ochi in urma cu 5 zile si i s a pus cristalin.
    As vrea sa va intreb in ce consta recuperarea, cat timp tre sa faca repaus de la treburile casnice si ce are voie sa faca si ce nu ca de la spital nu ni s a spus nimic doar sa puna picaturi in ochi.
    Va multumesc.

  11. Buna seara,mama mea are probleme la un ochi,vede pete sau „musculite „,inseamna ca are cataracta?o sa mearga si la un control dar vroiam sa stim o părere, va multumesc.

    1. Bună ziua,
      Vă recomand consult, doar în cadrul acestuia se poate confirma sau informa diagnosticul de cataractă sau se poate stabili un alt diagnostic.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  12. Buna seara am 34 de ani si din 2012 mi s.a spus ca am inceput de cataracta.Problema este ca. Am avut miopie de mic si ajunsese la -5 -6 . In 2009 am facut operatie pt miopie cu laser si in 2010 reinterventie.Dupa nn controalea la bucuresti m.am hotarit sa ma operez in urma cu 40 zile .problema care este ca nu ma acomodez si acum treb sa port ochelari si de aproape si de distanta.

    1. Buna ziua,
      In principiu, dupa o astfel de operatie cu implant de cristalin monofocal, fenomenele sunt normale. Imi este greu sa va ofer un sfat fara sa vad exact despre ce este vorba. Daca doriti, puteti face o programare la noi in clinica pentru a vedea ce se poate face.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  13. Buna ziua ma intereseaza o operație de cataractă dar fara anestezie locala sau daca este locala sa nu fie făcută cu ac se poate face asa ceva

  14. buna ziua as dori sa va intreb daca prin inlocuirea cristalinului se poate corecta vederea pentru persoanele discromate

  15. Bună ziua,
    Fetița mea are implant de cristalin la ambii ochi + secundară, intervenții făcute între 4 și 8 luni de viață!
    Acum are 2 ani iar intrebarea mea este : cristalinul creste odată cu dezvoltarea ochilor sau sunt necesare noi implanturi în viitorul apropiat/îndepărtat ?
    Mii de mulțumiri!

  16. Bună ziua, am fost la un control și am cataracta la ochiul drept, iar la cel stâng fază incipientă.Am hotarat să mă opereze la ambii ochi, iar medicul mi-a spus că după operație vă trebui să port ochelari pe tru citit. Eu imi doresc să nu mai port ochelari deloc.Am dioptrii 4.5 si 5 cilindrice progresive și astigmatism, am 63 ani.Va rog frumos sa-mi răspundeți de ce trebuie să mai port ochelari, pot cumpara cristalin multifocal.Va multumesc.

    1. Buna seara,
      In principiu, se poate utiliza orice cristalin se doreste, atat timp cat ochii o permit. Primul pas este sa veniti la o consultatie, in cadrul careia se va efectua un set de investigatii. Dupa evaluare vom afla exact care este situatia si daca putem utiliza un cristalin multifocal. Gasiti detalii despre operatia de cataracta la http://www.cataracta.ro
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  17. Buna seara,
    Tatăl meu sufera de epilepsie si as dori sa stiu daca in aceasta situatie se poate opera de cataracta?
    Mulțumesc!

    1. Buna ziua,
      In astfel de situatii totul depinde de cat de controlate sunt crizele. Daca imi trimiteti pe email rezultatele medicale ce ofera informatii despre situatia dumnealui, anestezista noastra ne poate face recomandari. Adresa mea este [email protected].
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  18. Mama mea in varsta de 81 de ani a fost operata de 4 zile la ochiul drept de cataracta i sa pus cristalin si este in continuare pansata si i se pune picaturi fiind internata dar cu toate acestea spune ca tot nu vede cu ochiul operat este normal?

  19. buna seara..As dori si eu o informatie ca sa stiu daca necesita o programare la dvs.Am 30 de ani si la varsta de 2 ani am avut o interventie cu laserul la ochiul drept.Mama ma informat ca am avut afachie operatorie dupa cataracta congenitala…Vad cu el in ceata,de aproape disting undeva la 30-35%…Ma puteti informa daca se poate face ceva,gen transplant sau din nou operat?

    1. Buna ziua,
      Fiind vorba de o afectiune complexa, va putem oferi o opinie numai dupa o evaluare. Va puteti programa la noi la clinica la oricare dintre medici, pentru stabilirea exacta a situatiei si a unei eventuale solutii.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  20. intre consultatie si implantul propriuzis cit dureaza realizarea cristalinelor in caz de cristalin multifocar si astigmatism,ma intereseaza pt a.mi programa concediul de la servici

    1. Buna ziua,
      Putem afla astfel de detalii numai dupa consultatie si investigatii. Exista cristaline pe care le avem in stoc, altele se comanda si vin in cateva zile, iar altele pot veni in cateva saptamani. Totul depinde de model si tipul dioptriilor.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  21. Buna ziua,

    Desi cunosc faptul ca este destul de ambiguu sa va spuneti parerea pe un ochi lipsit de evaluarea d-voastra, totusi as dori sa stiu, in linii generale, daca dupa o operatie de cataracta reusita, facuta in urma cu 3-4 ani, este posibil ca persoana in cauza sa vada cu ochiul operat fascicule de lumina sau halouri. Este vorba despre dezlipire de retina? Daca da, cat de periculos este avand in vedere ca au trecut vreo 3 saptamani de cand au aparut acestea, impreuna cu niste puncte negre miscatoare.

    Va multumesc mult,
    Corina

    1. Buna seara,
      Ce descrieti dvs. poate fi legat de o tulburare la nivelul retinei sau corpului vitros. In general, daca apare dezlipire de retina, dispare o parte din imagine. Asa cum banuiati, va recomand un consult cat mai repede posibil.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  22. Buna ziua,soacra mea a fost operata la ambii ochi ,unu cu cristalin si unu cu silicon,la cel cu cristalin nu a mai vazut de la operatie iar cel cu silicon de cateva zile.Se mai poate face ceva macar la un unu din ochi?

  23. Daca au trecut 8 zile de la implant trifocal si nu vad aproape mi se mai poate imbunatati vederea sau e prea tarziu?

  24. Buna ziua, am 47 ani si sunt operat la ochiul stang de 6 saptamani de cataracta incipienta cu inlocuire de cristalin toric dar nu vad sa citesc de aproape iar la panou ultimele 3 randuri le vad in ceata. Care ar putea fi cauza, cat de grav si daca se mai poate face ceva in aceasta privinta. Multumesc

    1. Bună ziua,
      Vă recomand să discutați cu medicul care v-a operat deoarece cunoaște cel mai bine situația.
      Dacă doriți o opinie din partea noastră, fără o evaluare (consult+investigații) nu ne putem pronunța.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  25. Bună seara,am fost operata de cataracta cit timp pun picaturipicaturile și dacă am voi sa ma uit la TV sau sa citesc!Mulțumesc anticipat.

    1. Bună ziua,
      Trebuie să urmați întocmai instrucțiunile primite de la medicul care v-a operat. În principiu, vă puteți uita la televizor.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  26. Buna ziua,
    Fiul meu are 17 ani si a fost operat in urma cu cinci saptamani pentru o cataracta subcapsulara posterioara post-traumatica mai veche. I s-a implantat la ochiul drept un cristalin multifocal Symfony EDOF toric care ar fi trebuit sa rezolve si astigmatismul (+0.25 Dsf, +2.25 Dcil, ax 78), insa in prezent nu vede clar la apropiere. La controlul facut recent ni s-a explicat ca vederea neclara/astigmatismul mixt actual (0.0 Dsf, -1 Dcil, ax 151 ) are legatura cu firul de sutura care a actionat pe cornee…si ca probabil va fi nevoie sa poarte ochelari cu lentila dubla. (Inainte de operatie am fost „asigurati” ca vederea la ochiul drept se va recapata in totalitate si ca nu va fi nevoie sa poarte ochelari)
    As dori sa aflu care sunt optiunile terapeutice in cazul acestui astigmatism mixt si care ar fi impactul daca nu va purta ochelarii prescrisi.
    Multumesc!

  27. Buna seara
    Sora mea in varsta de 38 de ani are o problema oftalmologica se pare destul de grava. Un keratoconus de stadiu 4 nediagnosticat la timp chiar daca facea controale periodice. In ultimele zile se manifesta o dezlipire de retina. Dusa de urgenta la medic, se constata pe tomograf dezlipirea in partea inferioara. Dezlipire care acum dr sustine ca ar fi mai veche totusi dar nici aceasta nu a fost sesizata la niciun control de rutina. Maine este programata la interventia chirurgicala insa doctorul este sceptic in ceea ce priceste sansele de reusita. Ce sanse considerati ca are date fiind aceste probleme? Va multumesc!

  28. Bhna ziua, am 21 de ani si am miopie, -5,75 la ochiul drept si -4 la ochiul stâng… As dori sa fac operatie, ce sfaturi si ce informații imi dați?

    1. Bună ziua,
      Pentru miopie recomand tehnica SMILE, deoarece este cea mai modernă, minim invazivă, fără durere, cu recuperare rapidă. În cazul miopiei, operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani și atunci când dioptriile sunt stabile de cel puțin un an. La alegerea tehnicii contează mai multe particularități anatomice ale ochilor. De aceea, trebuie să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
      Mai multe detalii despre SMILE puteți citi și aici: https://www.scapadeochelari.ro/relex-smile/
      Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  29. Bună ziua am 29 de ani și am dioptria de 5 la ambii ochii dar ochiul stâng îmi fuge ași dori să mă operez ce sfaturi și ce informații îmi puteți da și cât mar putea ajunge operația?

  30. Bună ziua am 29 de ani și am dioptrie de 5 la un ochi și 5 la celalalt ochi dar la ochiul stâng am o problemă îmi fuge eu ași vrea să mă operez ce sfat și informații îmi puteți da?Și cât mar ajunge operația?

    1. Bună ziua,
      Este nevoie de o evaluare (consult și investigații), apoi vă putem oferi un sfat corect.
      Puteți solicita o programare la oricare dintre medicii clinicii.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  31. Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea. o persoana care nu are cataracta la ochi , este ok sa se faca aceata interventie cu cristalina? port ochelari . am +3 si +3.5 . Doctorul cu care am discutat a zis ca trebuia sa fac demult acesta interventie. tare mi-a parut ca era dupa bani mai mult decat orice. Dumneavoastra ce sugerati ?

    1. Buna ziua,
      Inlocuirea cristalinului se face si in scop refractiv, adica pentru a scapa de ochelari, insa aceasta este decizia dumneavoastra. Exista si tehnici laser pentru reducerea dioptriilor, pe http://www.scapadeochaleri.ro puteti citi mai multe detalii.
      Sunt multe variabile ce trebuie investigate, numai dupa consult si investigatii va vom putea sfatui corect. Daca doriti opinia noastra, puteti veni pentru o evaluare.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  32. Bună seara! M-am născut cu cataracta concenitala , la un ochii m-am operat la 7ani și la celalant acum 4ani . Mi-au reușit operația, însă nu wi vederea deoarece am Glaucom. As dori sa aflu dacă se poate face operație de cornee sa pot vedea și cât m-ar ajunge? Multumesc

  33. Bună ziua,
    Este nevoie de o evaluare (consultație și investigații) pentru a vă putea oferi o opinie. Dacă doriți, vă așteptăm cu drag la Ama Optimex, puteți solicita o programare la Dr. Irina Lutic sau Dr. Carmen Dragne.
    Multă sănătate,
    Dr. Andrei Filip

    1. Bună ziua,
      În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
      Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro. Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi, costul depinde de tehnică.
      Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  34. Mama 86 ani. I se refuza operatia de cataracta pe motivul ca nu s-a dilatat suficient pupila. Se poate face ceva? Multumesc

  35. buna ziua,vad cețos,o ceață fina ma deranjeaza mai ales in contrast cu lumina,mi a fost recomandata operatia de cataracta,o parere va rog

    1. Bună ziua,
      Vă recomand o evaluare în cadrul clinicii nostre (consultație și investigații), după aceea vă putem oferi un sfat medical corect.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  36. Buna ziua! Sunt operata de curand (3 zile) cu inlocuire cristalin artificial trifocal si nu vad clar. In cat timp se stabilizeaza imaginea si pot citi? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.