masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Operatia de cataracta – Chiar este necesara?

Distribuie prietenilor tai!
 • 395
 •  
 •  
 •  
 1. Cand trebuie facuta operatia de cataracta?
 2. Pregatirea pentru operatia de cataracta
 3. Ce se intampla in timpul operatiei de cataracta?
 4. Dupa operatia de cataracta
 5. Cristalinele artificiale

Cataracta se manifestă prin scaderea progresiva a vederii din cauza opacifierii cristalinului și fara tratament duce la pierderea vederii. Singurul tratament eficient si curativ este operația de cataracta, prin care medicul chirurg inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Cristalinul artificial implantat nu se mai schimba, termenul de valabilitate fiind pentru tot restul vietii, indiferent de varsta. Poate că in ultima vreme ati auzit des termenul de operatie cataracta, nu trebuie sa va sperie daca ati primit acest diagnostic sau l-a primit cineva drag, deoarece este o operatie simpla cara va salva vederea.

Cand trebuie facuta operatia de cataracta?

In zilele noastre, operatia de cataracta se face in momentul in care scade confortul vizual. Cu cat se amana mai mult operatia cu atat mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scazuta, operatia va deveni mai dificila si mai riscanta, iar recuperarea vizuala dupa operatie va fi mai lenta. De asemenea, pot aparea o serie de complicatii atunci cand cataracta este foarte avansata: printre cel mai frecvent este glaucomul secundar. Trebuie retinut ca sunt rare cazurile in care operatia pentru cataracta reprezinta o urgenta chirurgicala, dar atunci este foarte important ca operatia sa se realizeze in cel mai scurt timp.

Pregatirea pentru operatia de cataracta

Inainte de operatia de cataracta, este nevoie sa faceti cateva analize de sange, analiza secretiei conjunctivale, consult cardiologic si EKG, puteți consulta lista lor aici (https://www.amaoptimex.ro/servicii/analize-necesare/). De asemenea, cu 2 zile inainte de operatie, trebuie sa incepeti un tratament cu antibiotic, cu picaturi si pastile. In ziua operatiei, nu aveti voie sa consumati cafea, deoarece poate influenta efectul anesteziei, insa puteti lua o masa usoara si sa beti lichide. Este important sa fiti insotit la operatie, doarece ochiul operat va fi pansat pana la controlul de a doua zi.

Ce se intampla in timpul operatiei de cataracta?


cataracta

Din fericire, in zilele noastre, datorita evolutiei continue a tehnologiei, operatia de cataracta este foarte usor suportata de catre pacient:

 • dureaza putin;
 • se face cu anestezie locala;
 • fara internare;
 • nu in ultimul rand are o rata foarte ridicata de succes.

Cea mai moderna si sigura tehnica chirurgicala pentru operatia de cataracta este facoemulsificarea cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil. Aceasta tehnica se realizeaza printr-o microincizie de numai 2 mm.

In ultimii ani se vorbeste despre operatia de cataracta cu laser. In momentul de fata acest tip de operatie se adreseaza in general medicilor mai putin experimentati, ajutandu-i sa execute inciziile si prefragmentarea cristalinului. Ce trebuie retinut este ca, si in cazul operatiei de cataracta cu laser, extragerea cristalinului se realizeaza tot prin tehnica de facoemulsificare cu ultrasunete. Tehnica laser nu este foarte populara printre chirurgii de cataracta experimentati, din cauza cresterii duratei operatiei, a traumatismului mai mare, insotit de cresterea presiunii intraoculare in timpul procedurii si nu in ultimul rand din cauza cresterii pretului operatiei de cataracta.

Dupa operatia de cataracta


Dr. Andrei Filip

In urma operatiei de cataracta, dupa inlocuirea cristalinului, un ochi sanatos isi recupereaza vederea intr-un interval scurt.
In cazul in care sunt prezente afectiuni in spatele cristalinului opacifiat, vederea de dupa operatie va fi influentata de ele. Afectiunile pot fi ale corpului vitros: tulburari vitreene (scame, musculite); ale retinei: diverse tipuri de degenerescente retiniene, accidente vasculare; afectiuni ale nervului optic etc.

Exista situatii in care medicul nu poate stabili un diagnostic complet decat dupa ce inlocuieste cristalinul, adica dupa operatie. Opacifierea cristalinului il impiedica pe pacient sa vada bine, dar si pe medic sa vada inaintea operatiei structurile ochiului, din spatele cristalinului opacifiat (retina, corp vitros etc.), adica prezenta altor afectiuni. Acest lucru se intampla pentru ca multe dintre investigatiile oftalmologice existente nu se pot efectua prin cristalinul opacifiat.

Dupa operatia de cataracta pacientul va urma tratamentul prescris de catre medic si este important sa respecte recomandarile, sa se prezinte la controalele obligatorii si sa anunte de urgenta personalul medical, in cazul in care considera ca evolutia nu este normala!

In perioada imediat urmatoare de dupa operatie pot fi prezente fenomene ca:

 • usturime;
 • senzatie de ochi uscat sau de corp strain;
 • ochi rosu.

Aceste fenomene vor disparea treptat, depinzand de capacitatea de vindecare a fiecaruia. Operatia de cataracta, chiar daca aceasta este usor tolerata, este totusi un traumatism.

Un fenomen normal, care apare la toti pacientii operati de cataracta, dupa un interval de timp variabil fata de interventie, este reprezentat de cataracta secundara, adica opacifierea invelisului in care s-a introdus cristalinul artificial. Aceasta insa nu necesita o a doua interventie chirurgicala de inlocuire a cristalinului, ci numai un tratament laser, minim invaziv, care nu doare si care permite in majoritatea cazurilor restabilirea imediata a acuitatii vizuale postoperatorii.

Cristalinele artificiale


operatie cataracta

Determinarea dioptriei cristalinului artificial se realizeaza cu ajutorul unei investigatii numite biometrie oculara. Rezultatul dioptriei finale depinde de anatomia ochiului si de exactitatea biometriei care, la randul ei, este influentata de tipul si de cat de avansata este cataracta. De asemenea, procesul de vindecare si prezenta altor afectiuni pot influenta rezultatul dioptriilor de dupa operatie.
Alegerea tipului de cristalin artificial se face de catre pacient, impreuna cu medicul, dupa efectuarea investigatiilor necesare.

Cristalinele artificiale se impart in monofocale si multifocale.
Cristalinele monofocale pot fi foldabile si nefoldabile:

 • Cristalinele foldabile sunt cele mai folosite, deoarece sunt confectionate dintr-un material moale pot fi comprimate si introduse prin microincizii de aproximativ 2 mm;
 • Cristalinele nefoldabile sunt fabricate dintr-un material dur, fiind folosite mai rar, in situatii speciale, pentru ca necesita incizie mare si sutura (cusatura).

Cristalinele monofocale au un singur centru focal, adica ofera o vedere buna la o singura distanta. In cazul in care se alege un cristalin monofocal, dupa operatie, pacientul va avea nevoie de ochelari. Pacientul poate alege distanta la care doreste sa vada fara ochelari, dupa operatie, adica fara ochelari la distanta si cu ochelari la aproape sau cu ochelari la distanta si fara la aproape. Exista insa situatii cand pacientul va avea nevoie de ochelari pentru toate distantele.

Cristalinele monofocale foldabile pot fi sferice, asferice si asferice hidrofobe. Diferentele constau in principal in contrast si adancimea campului vizual.
In cazul cristalinelor monofocale, dupa operatie va fi nevoie de ochelari. In functie de evolutia procesului de vindecare, medicul va stabili momentul in care se pot prescrie ochelarii.

Cristalinele multifocale ofera independeta fata de ochelari, ele pot fi BI-focale si TRI-focale.

 • Cele BI-focale ofera o independenta fata de ochelari in 85% din activitatile zilnice, adica vederea este buna la distanta si la aproape, la activitatile intermediare putand fi nevoie de ochelari;
 • Cristalinele multifocale TRI-focale ofera independenta in 95% din activitatile zilnice, acoperind toate distantele: distanta, intermediar, aproape.

Pentru pacientii care au astigmatism exista cristaline monofocale si multifocale torice, care compenseaza dioptriile cilindrice. Iar pentru cei care au dioptrii extreme, exista cristaline multifocale personalizate.

Indiferent de tipul de cristalin folosit, este important ca operatia de cataracta sa se realizeze la interval scurt intre cei doi ochi. O astfel de operatie schimba sistemul vizual, iar creierului ii este necesara readaptarea, acest proces este cunoscut sub numele de neuroadaptare, ce poate dura intre 3 si 6 luni. In acest interval, rar, pacientul poate intampina diferite neplaceri cum ar fi halouri, sensibilitate la lumina, modificarea culorilor etc.

Pret operatie cataracta. Pretul operatiei de cataracta difera in functie de tipul cristalinului artificial ales, lista de preturi pentru operatie cataracta in clinica noastra poate fi consultata aici.

Pe pagina noastra de internet dedicata cataractei, www.cataracta.ro, gasiti toate detaliile despre pregatirea operatiei, evolutia si conduita de dupa operatie.

andrei-filip
3.7/569 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

48 comentarii “Operatia de cataracta – Chiar este necesara?

 1. Ma numesc Marius, am o problema cu Mama, are o virsta de 82 ani a fost operata de cataracta la ochiu sting de doi ani, acum dupa doi ani are problemi cu amndoi occhi, ochiul operat nu vede deloc, acum nu vede nici cu dreptul la afectat si pe dreptul, ia dat tratament zi de zi nici o schimbare, picaturi pastile zi de zi nimic acum nu vede nici cu dreptul, macar o idee un consiliu ce putem face,Marius Avram, oras Moinesti jud. Bacau. Va multumim e Doamne ajuta.

  1. Bună seara,
   Vă recomand să mergeți la consult la medicul care a operat-o, deoarece știe cel mai bine care este situația. Fără consult, noi nu vă putem oferi o opinie. Dacă doriți opinia noastră trebuie să o aduceți la o consultație la oricare dintre medicii clinicii.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 2. B.ziua…cand pot veni la un consult la ochiul drept…in urma verificărilor la cabinet..port ochelari heliomat ..pentru distanta..si ce pret aveti la operatie de cataractă.. estimativ…am 62 ani..si cred ca 4 milioane de km…va multumesc. Cu respect..

  1. Bună ziua,
   Puteți face programare telefonic la 021.211.16.22 sau puteți solicita online o programare aici: https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare
   Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi/, costul diferă în funcție de tipul cristalinului artificial ales. Mai multe informații despre cataractă sunt și pe site-ul nostru de informare: http://www.cataracta.ro.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 3. Buna seara domnul Dr.mama a nu vede decat zareste un pic. Un ochi stiu ca e grav afectat. Si asta de ani buni..intrebarea mea este. Daca s-ar opera ar ajuta o cu ceva. Ar putea vedea normal? Sau macar cat de cat? Ma intereseaza parerea d voastra

 4. Buna ziua.
  Am fost operata acum 6 luni de cataracta la ochiul drept.Am ales cristalin monofacal IQ IOL urmand sa port ochelari pentru citit. Inainte de operatie aveam la ambii ochi +2-distanta, +4,5-aproape. Purtam ochelari multifocali. In urma operatiei am fost diagnosticata cu astigmatism postoperator prin urmare nu vad clar la distanta. In urma controlului dupa 2 luni prescriptia de ochelari pentru ochiul operat este : -1,25, axa 165 grade pentru distanta, +2/-1.25/axa 165 grade pentru aproape. Mi s-a recomandat sa ma operez cat ma repede si la ochiul stang cu toate ca la acesta cataracta este in stadiu incipient si nu ma deranjeaza. Eu as vrea sa port ochelarii noi si sa ma operez doar cand va fi necesar. Dumneavoastra ce imi recomandati? Faptul ca as purta ochelari 1 -2 ani ar afecta acuitatea vizuala a ochiului operat deja? Va multumesc!

 5. Bunaziua. Sotul meu in varsta de 31 de ani are cataracta congenitala, glaucom, aniridie si nistagmus. Problema la el este ca nu i se vad terminatiile nervoase si unde a mers pentru operatie i sa spus ca nu se stie daca poate fi pus alt cristalin. Dumneavoastra credeti ca ar exista vreo sansa de operatie pentru acest caz? Multumesc anticipat pentru raspuns

 6. Domnule Doctor Andrei Filip am vazut la Tv, emisiunea in privinta Bolilor Oculare , Acum 4 luni am fost operat la Ochiul Stang in spitalul Militar Focsani unde datorita unei interventi Chirurgicale mia fost atinsa Cornea datorita unei brese ce >>> am fost trimis la un specialist in Buc. unde am avut o alta interventie chirurgicala unde mia fost plantat un Cristal dupa o luna de tratament eu vedeam tot in ceata cu acest ochi ,Dupa o luna de tratament ,am fost iar la acelas Medic si am fost operat din nou dupa 3 luni de tratament vad tot in ceata , in cazul meu de poate interveni din nou Chirurgical unde sa pot vedea , Va multumesc , Tel 0764806339

 7. buna seara , mama mea are 74 ani si are catarcta dar nu s,a operat si acum are probleme foarte mari , aproape nu mai vede deloc, se mai poate face ceva?

  1. Bună ziua,
   În principiu, da, dar este nevoie să o aduceți pentru consult și investigații și abia după aceea vă putem oferi o opinie medicală corectă.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 8. Nu am vazut niciun raspuns concret. Am citit in speranta ca voi gasi ceva interesant.. Doar povesti ale oamenilor. Care mai este rolul acestui forum? Recomandati consult de la inceput pentru toata lumea.

  1. Bună seara,
   În medicină nu este corect sa oferim sfaturi medicale fără un consult, deoarece putem face mai mult rău decât bine. Acest website este unul informativ astfel încât oamenii să poată citi despre afecțiunile oftalmologice, cum spuneam, în lipsa unui consult, este dificil să oferim recomandări medicale.
   O seară bună!

 9. Buna ziua.
  Mama a fost operata de cataracta la un ochi in urma cu 5 zile si i s a pus cristalin.
  As vrea sa va intreb in ce consta recuperarea, cat timp tre sa faca repaus de la treburile casnice si ce are voie sa faca si ce nu ca de la spital nu ni s a spus nimic doar sa puna picaturi in ochi.
  Va multumesc.

 10. Buna seara,mama mea are probleme la un ochi,vede pete sau „musculite „,inseamna ca are cataracta?o sa mearga si la un control dar vroiam sa stim o părere, va multumesc.

  1. Bună ziua,
   Vă recomand consult, doar în cadrul acestuia se poate confirma sau informa diagnosticul de cataractă sau se poate stabili un alt diagnostic.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 11. Buna seara am 34 de ani si din 2012 mi s.a spus ca am inceput de cataracta.Problema este ca. Am avut miopie de mic si ajunsese la -5 -6 . In 2009 am facut operatie pt miopie cu laser si in 2010 reinterventie.Dupa nn controalea la bucuresti m.am hotarit sa ma operez in urma cu 40 zile .problema care este ca nu ma acomodez si acum treb sa port ochelari si de aproape si de distanta.

  1. Buna ziua,
   In principiu, dupa o astfel de operatie cu implant de cristalin monofocal, fenomenele sunt normale. Imi este greu sa va ofer un sfat fara sa vad exact despre ce este vorba. Daca doriti, puteti face o programare la noi in clinica pentru a vedea ce se poate face.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 12. Buna ziua ma intereseaza o operație de cataractă dar fara anestezie locala sau daca este locala sa nu fie făcută cu ac se poate face asa ceva

 13. Bună ziua,
  Fetița mea are implant de cristalin la ambii ochi + secundară, intervenții făcute între 4 și 8 luni de viață!
  Acum are 2 ani iar intrebarea mea este : cristalinul creste odată cu dezvoltarea ochilor sau sunt necesare noi implanturi în viitorul apropiat/îndepărtat ?
  Mii de mulțumiri!

 14. Bună ziua, am fost la un control și am cataracta la ochiul drept, iar la cel stâng fază incipientă.Am hotarat să mă opereze la ambii ochi, iar medicul mi-a spus că după operație vă trebui să port ochelari pe tru citit. Eu imi doresc să nu mai port ochelari deloc.Am dioptrii 4.5 si 5 cilindrice progresive și astigmatism, am 63 ani.Va rog frumos sa-mi răspundeți de ce trebuie să mai port ochelari, pot cumpara cristalin multifocal.Va multumesc.

  1. Buna seara,
   In principiu, se poate utiliza orice cristalin se doreste, atat timp cat ochii o permit. Primul pas este sa veniti la o consultatie, in cadrul careia se va efectua un set de investigatii. Dupa evaluare vom afla exact care este situatia si daca putem utiliza un cristalin multifocal. Gasiti detalii despre operatia de cataracta la http://www.cataracta.ro
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 15. Buna seara,
  Tatăl meu sufera de epilepsie si as dori sa stiu daca in aceasta situatie se poate opera de cataracta?
  Mulțumesc!

  1. Buna ziua,
   In astfel de situatii totul depinde de cat de controlate sunt crizele. Daca imi trimiteti pe email rezultatele medicale ce ofera informatii despre situatia dumnealui, anestezista noastra ne poate face recomandari. Adresa mea este [email protected].
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 16. Mama mea in varsta de 81 de ani a fost operata de 4 zile la ochiul drept de cataracta i sa pus cristalin si este in continuare pansata si i se pune picaturi fiind internata dar cu toate acestea spune ca tot nu vede cu ochiul operat este normal?

 17. buna seara..As dori si eu o informatie ca sa stiu daca necesita o programare la dvs.Am 30 de ani si la varsta de 2 ani am avut o interventie cu laserul la ochiul drept.Mama ma informat ca am avut afachie operatorie dupa cataracta congenitala…Vad cu el in ceata,de aproape disting undeva la 30-35%…Ma puteti informa daca se poate face ceva,gen transplant sau din nou operat?

  1. Buna ziua,
   Fiind vorba de o afectiune complexa, va putem oferi o opinie numai dupa o evaluare. Va puteti programa la noi la clinica la oricare dintre medici, pentru stabilirea exacta a situatiei si a unei eventuale solutii.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 18. intre consultatie si implantul propriuzis cit dureaza realizarea cristalinelor in caz de cristalin multifocar si astigmatism,ma intereseaza pt a.mi programa concediul de la servici

  1. Buna ziua,
   Putem afla astfel de detalii numai dupa consultatie si investigatii. Exista cristaline pe care le avem in stoc, altele se comanda si vin in cateva zile, iar altele pot veni in cateva saptamani. Totul depinde de model si tipul dioptriilor.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 19. Buna ziua,

  Desi cunosc faptul ca este destul de ambiguu sa va spuneti parerea pe un ochi lipsit de evaluarea d-voastra, totusi as dori sa stiu, in linii generale, daca dupa o operatie de cataracta reusita, facuta in urma cu 3-4 ani, este posibil ca persoana in cauza sa vada cu ochiul operat fascicule de lumina sau halouri. Este vorba despre dezlipire de retina? Daca da, cat de periculos este avand in vedere ca au trecut vreo 3 saptamani de cand au aparut acestea, impreuna cu niste puncte negre miscatoare.

  Va multumesc mult,
  Corina

  1. Buna seara,
   Ce descrieti dvs. poate fi legat de o tulburare la nivelul retinei sau corpului vitros. In general, daca apare dezlipire de retina, dispare o parte din imagine. Asa cum banuiati, va recomand un consult cat mai repede posibil.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.