SUNA ACUM!

Articole Medicale

Operatia de cataracta – Chiar este necesara?

Distribuie prietenilor tai!
 • 325
 •  
 •  
 1. Cand trebuie facuta operatia de cataracta?
 2. Pregatirea pentru operatia de cataracta
 3. Ce se intampla in timpul operatiei de cataracta?
 4. Dupa operatia de cataracta
 5. Cristalinele artificiale


operatie de cataracta

Cataracta se manifestă prin scaderea progresiva a vederii din cauza opacifierii cristalinului și fara tratament duce la pierderea vederii. Singurul tratament eficient si curativ este operația de cataracta, prin care medicul chirurg inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial. Cristalinul artificial implantat nu se mai schimba, termenul de valabilitate fiind pentru tot restul vietii, indiferent de varsta. Poate că in ultima vreme ati auzit des termenul de operatie cataracta, nu trebuie sa va sperie daca ati primit acest diagnostic sau l-a primit cineva drag, deoarece este o operatie simpla cara va salva vederea.

Cand trebuie facuta operatia de cataracta?

In zilele noastre, operatia de cataracta se face in momentul in care scade confortul vizual. Cu cat se amana mai mult operatia cu atat mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scazuta, operatia va deveni mai dificila si mai riscanta, iar recuperarea vizuala dupa operatie va fi mai lenta. De asemenea, pot aparea o serie de complicatii atunci cand cataracta este foarte avansata: printre cel mai frecvent este glaucomul secundar. Trebuie retinut ca sunt rare cazurile in care operatia pentru cataracta reprezinta o urgenta chirurgicala, dar atunci este foarte important ca operatia sa se realizeze in cel mai scurt timp.

Pregatirea pentru operatia de cataracta

Inainte de operatia de cataracta, este nevoie sa faceti cateva analize de sange, analiza secretiei conjunctivale, consult cardiologic si EKG, puteți consulta lista lor aici (https://www.amaoptimex.ro/servicii/analize-necesare/). De asemenea, cu 2 zile inainte de operatie, trebuie sa incepeti un tratament cu antibiotic, cu picaturi si pastile. In ziua operatiei, nu aveti voie sa consumati cafea, deoarece poate influenta efectul anesteziei, insa puteti lua o masa usoara si sa beti lichide. Este important sa fiti insotit la operatie, doarece ochiul operat va fi pansat pana la controlul de a doua zi.

Ce se intampla in timpul operatiei de cataracta?


cataracta

Din fericire, in zilele noastre, datorita evolutiei continue a tehnologiei, operatia de cataracta este foarte usor suportata de catre pacient:

 • dureaza putin;
 • se face cu anestezie locala;
 • fara internare;
 • nu in ultimul rand are o rata foarte ridicata de succes.

Cea mai moderna si sigura tehnica chirurgicala pentru operatia de cataracta este facoemulsificarea cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil. Aceasta tehnica se realizeaza printr-o microincizie de numai 2 mm.

In ultimii ani se vorbeste despre operatia de cataracta cu laser. In momentul de fata acest tip de operatie se adreseaza in general medicilor mai putin experimentati, ajutandu-i sa execute inciziile si prefragmentarea cristalinului. Ce trebuie retinut este ca, si in cazul operatiei de cataracta cu laser, extragerea cristalinului se realizeaza tot prin tehnica de facoemulsificare cu ultrasunete. Tehnica laser nu este foarte populara printre chirurgii de cataracta experimentati, din cauza cresterii duratei operatiei, a traumatismului mai mare, insotit de cresterea presiunii intraoculare in timpul procedurii si nu in ultimul rand din cauza cresterii pretului operatiei de cataracta.

Dupa operatia de cataracta


Dr. Andrei Filip

In urma operatiei de cataracta, dupa inlocuirea cristalinului, un ochi sanatos isi recupereaza vederea intr-un interval scurt.
In cazul in care sunt prezente afectiuni in spatele cristalinului opacifiat, vederea de dupa operatie va fi influentata de ele. Afectiunile pot fi ale corpului vitros: tulburari vitreene (scame, musculite); ale retinei: diverse tipuri de degenerescente retiniene, accidente vasculare; afectiuni ale nervului optic etc.

Exista situatii in care medicul nu poate stabili un diagnostic complet decat dupa ce inlocuieste cristalinul, adica dupa operatie. Opacifierea cristalinului il impiedica pe pacient sa vada bine, dar si pe medic sa vada inaintea operatiei structurile ochiului, din spatele cristalinului opacifiat (retina, corp vitros etc.), adica prezenta altor afectiuni. Acest lucru se intampla pentru ca multe dintre investigatiile oftalmologice existente nu se pot efectua prin cristalinul opacifiat.

Dupa operatia de cataracta pacientul va urma tratamentul prescris de catre medic si este important sa respecte recomandarile, sa se prezinte la controalele obligatorii si sa anunte de urgenta personalul medical, in cazul in care considera ca evolutia nu este normala!

In perioada imediat urmatoare de dupa operatie pot fi prezente fenomene ca:

 • usturime;
 • senzatie de ochi uscat sau de corp strain;
 • ochi rosu.

Aceste fenomene vor disparea treptat, depinzand de capacitatea de vindecare a fiecaruia. Operatia de cataracta, chiar daca aceasta este usor tolerata, este totusi un traumatism.

Un fenomen normal, care apare la toti pacientii operati de cataracta, dupa un interval de timp variabil fata de interventie, este reprezentat de cataracta secundara, adica opacifierea invelisului in care s-a introdus cristalinul artificial. Aceasta insa nu necesita o a doua interventie chirurgicala de inlocuire a cristalinului, ci numai un tratament laser, minim invaziv, care nu doare si care permite in majoritatea cazurilor restabilirea imediata a acuitatii vizuale postoperatorii.

Cristalinele artificiale


operatie cataracta

Determinarea dioptriei cristalinului artificial se realizeaza cu ajutorul unei investigatii numite biometrie oculara. Rezultatul dioptriei finale depinde de anatomia ochiului si de exactitatea biometriei care, la randul ei, este influentata de tipul si de cat de avansata este cataracta. De asemenea, procesul de vindecare si prezenta altor afectiuni pot influenta rezultatul dioptriilor de dupa operatie.
Alegerea tipului de cristalin artificial se face de catre pacient, impreuna cu medicul, dupa efectuarea investigatiilor necesare.

Cristalinele artificiale se impart in monofocale si multifocale.
Cristalinele monofocale pot fi foldabile si nefoldabile:

 • Cristalinele foldabile sunt cele mai folosite, deoarece sunt confectionate dintr-un material moale pot fi comprimate si introduse prin microincizii de aproximativ 2 mm;
 • Cristalinele nefoldabile sunt fabricate dintr-un material dur, fiind folosite mai rar, in situatii speciale, pentru ca necesita incizie mare si sutura (cusatura).

Cristalinele monofocale au un singur centru focal, adica ofera o vedere buna la o singura distanta. In cazul in care se alege un cristalin monofocal, dupa operatie, pacientul va avea nevoie de ochelari. Pacientul poate alege distanta la care doreste sa vada fara ochelari, dupa operatie, adica fara ochelari la distanta si cu ochelari la aproape sau cu ochelari la distanta si fara la aproape. Exista insa situatii cand pacientul va avea nevoie de ochelari pentru toate distantele.

Cristalinele monofocale foldabile pot fi sferice, asferice si asferice hidrofobe. Diferentele constau in principal in contrast si adancimea campului vizual.
In cazul cristalinelor monofocale, dupa operatie va fi nevoie de ochelari. In functie de evolutia procesului de vindecare, medicul va stabili momentul in care se pot prescrie ochelarii.

Cristalinele multifocale ofera independeta fata de ochelari, ele pot fi BI-focale si TRI-focale.

 • Cele BI-focale ofera o independenta fata de ochelari in 85% din activitatile zilnice, adica vederea este buna la distanta si la aproape, la activitatile intermediare putand fi nevoie de ochelari;
 • Cristalinele multifocale TRI-focale ofera independenta in 95% din activitatile zilnice, acoperind toate distantele: distanta, intermediar, aproape.

Pentru pacientii care au astigmatism exista cristaline monofocale si multifocale torice, care compenseaza dioptriile cilindrice. Iar pentru cei care au dioptrii extreme, exista cristaline multifocale personalizate.

Indiferent de tipul de cristalin folosit, este important ca operatia de cataracta sa se realizeze la interval scurt intre cei doi ochi. O astfel de operatie schimba sistemul vizual, iar creierului ii este necesara readaptarea, acest proces este cunoscut sub numele de neuroadaptare, ce poate dura intre 3 si 6 luni. In acest interval, rar, pacientul poate intampina diferite neplaceri cum ar fi halouri, sensibilitate la lumina, modificarea culorilor etc.

Pret operatie cataracta. Pretul operatiei de cataracta difera in functie de tipul cristalinului artificial ales, lista de preturi pentru operatie cataracta in clinica noastra poate fi consultata aici.

Pe pagina noastra de internet dedicata cataractei, www.cataracta.ro, gasiti toate detaliile despre pregatirea operatiei, evolutia si conduita de dupa operatie.

andrei-filip
Operatia de cataracta – Chiar este necesara?
4.4 (87.42%) 97 votes

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale