Feedback Feedback

Articole Medicale

Tratamentul cataractei

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Multi dintre dumneavoastra ati auzit de cineva apropiat sau cunoscut ca are sau ca s-a operat de cataracta. De fapt ce inseamna cataracta? Ochiul are in interiorul sau o lentila transparenta, de consistenta unui gel, care se numeste cristalin. Dupa o varsta aceasta isi pierde din proprietati, se opacifiaza si se intareste. Astfel, scade progresiv acuitatea vizuala. Se pare ca peste 70% din oamenii sanatosi, dupa 60 de ani vor dezvolta, mai devreme sau mai tarziu, cataracta. Incidenta cataractei in randul miopilor este mai mare decat in randul hipermetropilor.
Debutul afectiunii poate imbraca manifestari cat se poate de diverse, semnul cunoscut sub numele de “bucuria de scurta durata”, mai exact pacientul constata o imbunatatire a vederii, in special la aproape, fapt ce il face sa renunte la purtarea ochelarilor, dar in scurt timp va constata scaderea semnificativa a vederii.

Se intampla des ca pacientul nemultumit de vederea sa, incearca in zadar schimbarea ochelarilor constatand ca in scurt timp dupa schimbarea lor calitatea vederii continua sa se deterioreze. Se recomanda ca in momentul in care se constata orice modificare a vederii, sa se consulte medicul oftalmolog.

Exista si cazuri de cataracta congenitala sau secundara unor alte cauze, dintre care amintesc traumatismele, boli sistemice (diabet), efecte secundare ale unor tratamente medicamentoase (cortizon) etc.

Tratamentul este exclusiv chirurgical (operatie), astfel, chirurgul inlocuieste cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansata, operatia de cataracta dureaza aproximativ 7 minute si se face fara internare fiind este extrem de putin traumatizanta. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasa.

Operatia de cataracta cu ultrasunete, facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai moderna metoda de tratament, efectuandu-se printr-o incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura). Operatia de cataracta prin tehnica cu ultrasunete are o foarte mare rata de reusita.

La ora actuala cele mai performante sunt considerate cristalinele artificiale foldabile multifocale, cu ajutorul carora pacientul, dupa operatie, nu va mai purta ochelari de distanta sau de apropiere. Pentru cei cu dioptrii foarte mari, extreme, exista cristaline multifocale personalizate. Pana la aparitia acestor cristaline artificiale, multifocale personalizate, multi dintre cei care aveau dioptrii sferice sau cilidrice mari sau extreme nu se puteau gandi ca pot scapa definitiv de ochelari.

Pentru a ne asigura de succesul operatiei trebuie ca pacientul sa se prezinte la medicul oftalmolog imediat ce constata o scadere a vederii. Medicul are datoria de a sfatui corect pacientul in privinta momentului operatiei. In cazul operatiei de cataracta cu ultrasunete este deosebit de important ca operatia sa se faca la momentul oportun, respectiv in momentul in care pacientul nu mai are comfort vizual. In cazul in care cataracta este foarte avansata, creste riscul de aparitie al complicatiilor atat in timpul operatiei, cat si dupa. In cazul in care cataracta este foarte avansata, operatia cu ultrasunete sa nu se mai poata efectua in conditii de siguranta. In acest caz se va efectua operatie de cataracta prin metoda extracapsulara, o metoda mult mai traumatizanta (in comparatie cu facoemulsificarea), cu incizie (taietura) mare care necesita sutura cu mai multe fire (firele se scot la 4-6 saptamani, in sala de operatii), recuperarea dupa operatie fiind mult mai lenta si cu rezultate vizuale nu atat de bune ca prin metoda cu ultrasunete. In stadii avansate, neoperata, cataracta poate produce complicatii.

Este extrem de important ca pacientul sa respecte indicatiile pe care le primeste de la medicul oftalmolog inainte si dupa operatie. Tratamentul postoperator influenteaza in mod direct rezultatul vizual final.

Din fericire, in tara noastra exista clinici de oftalmologie, dotate cu tehnica de ultima ora unde chirurgi cu bogata experienta rezolva mii de astfel de cazuri in cele mai bune si moderne conditii.

5/52 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.