Despre cataracta – O afectiune care netratata duce la pierderea vederii!
- Ce este cataracta?
- Simptomele cataractei. Cum se manifesta cataracta?
- Cauzele cataractei – Care sunt acestea?
- Tipuri de cataracta
- La ce varsta apare cataracta?
- Cum se pune diagnosticul de cataracta?
- Tratamentul cataractei
- Operatia de cataracta – Cat dureaza si cum se desfasoara?
Ce este cataracta?
Cataracta este o afectiune oftalmologica prin care lentila din interiorul ochiului isi pierde transparenta, avand ca rezultat scaderea progresiva a vederii. Peste 70% dintre oamenii sanatosi de peste 65 de ani vor dezvolta aceasta afectiune.
Cataracta poate fi congenitala sau dobandita si poate afecta oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul sau nucleul. De cele mai multe ori, sunt afectati ambii ochi, fara ca scaderea vederii sa fie insotita de durere. Pacientul va sesiza scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. In stadiile avansate, daca este netratata, aceasta afectiune poate produce complicatii grave.
Operatia de cataracta este singura metoda de tratament. Pentru a putea beneficia de evolutia tehnologiei, este foarte important ca operatia sa se efectueze la timp, in momentul in care scade confortul vizual.
Simptomele cataractei. Cum se manifesta cataracta?
Cataracta nu doare, evolueaza progresiv si se manifesta prin diverse fenomene ce afecteaza vederea: incetosare, modificarea frecventa a dioptriilor, imbunatatirea vederii de aproape, fotofobia (jena fata de lumina puternica), incapacitatea de a aprecia corect distantele – acestea sunt simptomele cataractei.
Unul dintre semnele des intalnite in cadrul aparitiei cataractei la persoanele varstnice sunt fracturile, pentru ca, in general, cataracta evolueaza diferit la cei doi ochi, astfel persoana in cauza nu mai apreciaza bine distantele, impiedicandu-se, de cele mai multe ori la diferente de nivel: scari, borduri etc.
Cauzele cataractei – Care sunt acestea?
Cauzele cataractei sunt multiple, varsta fiind considerata factorul principal in cele mai multe dintre cazuri. Tratamentele cu diferite medicamente cu efect cataractogen, expunerea indelungata la razele ultraviolete sau la medii/substante toxice, traumatismele, afectiuni ca miopia, glaucomul sau diabetul pot duce la aparitia cataractei si favorizeaza progresia acestei afectiuni oftalmologice.
Exista, desigur, si factori care pot favoriza apariția cataractei:
- fumatul (din cauza radicalilor liberi si a diferitelor substante toxice eliberate in organism in timpul fumatului):
- alcoolul (in special consumul cronic);
- expunerea la lumina ultravioleta (UV), in special tipul B (UVB);
- culoarea irisului (persoanele cu ochi caprui inchis sau negri sunt mai predispuse la aceasta afectiune);
- hipertrigliceridemia (nivelul crescut al trigliceridelor in sange), cu depunerea acestora in vasele sangvine mici.
Tipuri de cataracta
In functie de cauza aparitiei, cataracta poate fi:
Cataracta congenitala
Acest tip este extrem de grav, putand afecta semnificativ vederea si calitatea vietii. Este important ca in urma diagnosticarii sa se faca urgent o evaluare intr-un centru specializat.
Cataracta senila sau legata de varsta
Asa cum ii spunele numele, acest tip de cataracta apare la un moment dat pe parcursul vietii, in principiu, dupa 65 de ani. Exista insa situatii in care poate aparea si mai devreme in viata, cand pacientul este mai tanar. In momentul in care apare o ceata permanenta, care nu dispare cand clipiti, fotofobie sau daca dioptriile incep sa se shimbe des, intr-un interval scurt de timp, este bine sa mergeti la oftalmolog.
Cataracta complicata
Denumirea nu se refera la dificultatea operatiei de cataracta, ci la faptul ca acest tip de cataracta reprezinta o complicatie a unei alte afectiuni. Rezolvarea este aceeasi ca la cataracta legata de varsta, adica operatie de inlocuire de cristalin, insa rezultatul vizual va fi influentat de afectarea celorlalte componente ale ochiului, de catre boala de baza.
Cataracta traumatica
In cazul in care ochiul este lovit, poate dezvolta cataracta, totala sau partiala. De asemenea, suportul cristalinului (cristalinul este o lentila care este fixata de muschiul ciliar al ochiului printr-o retea de fibre, numite zonulare) poate fi afectat, situatie in care operatia poate fi mai complicata si poate influenta decizia asupra modelului de cristalin utilizat.
Cataracta toxica
Cristalinul se poate opaciza in cazul in care sunteti expus la anumite substante toxice ingerate sau lucrati in medii cu substante toxice. Tratamentul consta in schimbarea cristalinului natural cu unul artificial.
In functie de tipul opacitatii, cataracta poate fi: corticala, nucleara, corticonucleara, subcapsulara posterioara.
Cataracta secundara apare dupa operatia de cataracta si se manifesta cu vedere in ceata. Acest simptom este dat de opacifierea sacului cristalinian, suportul care susține cristalinul artificial care a fost implantat in timpul operatiei de cataracta. Este o complicatie considerata normala in urma operatiei de cataracta si care se trateaza cu o interventie simpla, cu laser, efectuata in cabinetul oftalmologic, nu in sala de operatii. Interventia dureaza intre 60 si 180 de secunde, iar dupa pacientul nu are restrictii.
La ce varsta apare cataracta?
Cataracta apare, de regula, dupa varsta de 65 de ani, dar poate să apara și mai devreme. Aparitia bolii este marcata de un moment de imbunatatire a vederii, in care pacientul renunta la ochelari. Din pacate, bucuria este de scurta durata, pentru ca persoana afectata va resimti curand pierderea vederii.
In momentul in care pacientul de peste 60-65 de ani constata modificari ale dioptriilor sau ale modului in care este obisnuit sa vada, se recomanda un consult oftalmologic intr-o clinica specializata. Exista situatii in care din motive diverse cataracta poate aparea si la persoane mai tinere.
Cum se pune diagnosticul de cataracta?
Pasii pentru tratarea cataractei sunt:
- consult oftalmologic
- investigatii oftalmologice
- operatia
In cadrul consultatiei medicul oftalmolog va stabili diagnosticul de cataracta si va recomanda momentul operatiei.
Dupa ce medicul stabileste diagnosticul de cataracta si necesitatea operatiei, pacientul este informat asupra modului in care se desfasoara operatia, riscuri si eventualele complicatii; primeste recomandarile necesare pentru pregatirea operatiei si analizelele pe care trebuie sa le efectueze intr-o clinica specializata: analize de sange, analiza secretiei conjunctivale, electrocardiograma si consult cardiologic. Tot in cadrul consultului, se vor efectua diverse investigatii oftalmologice pentru a incerca sa se afle cat mai multe detalii despre starea de sanatate a ochiului si masuratori care permit stabilirea dioptriei cristalinului artificial care urmeaza sa fie implantat, apoi medicul impreuna cu pacientul vor hotari momentul operatiei si tipul de cristalin artificial folosit.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza sistemul vizual, trebuie sa ne gandim la un aparat de fotografiat, care este compus din: lentile, diafragma, camera obscura (intunecata) si film (sau la aparatele digitale: senzor). Lentilele ochiului sunt corneea si cristalinul, diafragma este irisul cu pupila, camera obscura este interiorul ochiului in care se afla corpul vitros, iar filmul sau senzorul este retina. Trebuie inteles faptul ca pentru a avea o vedere buna, intregul sistem vizual trebuie sa fie sanatos si functional.
Tratamentul cataractei
Chiar daca exista tentatia cautarii de remedii naturiste si leacuri pentru tratamentul cataractei, este important de stiut faptul ca tratamentul cataractei fara operatie nu este posibil. De multe ori, tratamentele cu diverse picaturi sau tratamentele naturiste pentru stoparea sau incetinirea evolutiei cataractei pot influenta negativ structura cristaliniana, facand operatia mai dificila si mai riscanta.Tehnologia avansata face ca operatia de cataracta sa dureze doar cateva minute, se face cu anestezie locala, fara internare si nu doare.
Este foarte important de retinut ca exista 3 consecințe semnificative ale amanarii excesive a operatiei de cataracta:
- pacientul vede prost o perioada mai lunga de timp, chinuindu-se fara motiv si riscand accidentari, prin faptul ca vederea scade progresiv si diferit intre ochi, iar acesta nu mai poate aprecia corect distantele. Astfel, apar accidente la scari sau borduri.
- operatia va fi mai dificilă implicand riscuri mai mari;
- recuperarea poate fi mai anevoioasa.
Despre operatia de cataracta puteti citi mai multe detaii aici.
Operatia de cataracta – Cat dureaza si cum se desfasoara?
Operatia de cataracta este o intervențte usoara si prietenoasa pentru pacient, care se face in momentul in care dispare confortul vizual. Operatia de cataracta dureaza aproximativ 7 minute si se efectueaza fara internare, cu anestezie locala. Anestezia este, de asemenea, prietenoasa.
La Ama Optimex efectuam operatia de cataracta prin tehnica facoemulsificarii cu ultrasunete si cu o incizie de sub 2 mm prin care este scos cristalinul opacifiat si introdus cel artificial. Incizia nu are nevoie de sutura in cele mai multe cazuri, beneficiul fiind un timp de recuperare rapid si risc scazut de complicatii.
Dupa interventie, pacientul pleaca acasa si revine a doua zi la control.
La ora actuală nu se cunosc tratamente eficiente care să prevină apariția cataractei, singura soluție este operația de cataracta. Totusi, sunt anumiti factori care predispun la cataracta (precum expunerea excesiva la razele UV, diabetul zaharat, tratamentul cronic cu corticosteroizi, alte boli oftalmologice, fumatul, alcoolul etc), de aceea o viata sanatoasa si echilibrata cu siguranta contribuie si ajuta la starea generala a organismului, implicit si la sanatatea ochilor.
Ce soluții există pentru bolnavul de diabet? Va multumesc!
Buna ziua,
Se poate face operație de cataracta în cazul diabetului, dar glicemia trebuie sa fie stabilizata. Dupa cum probabil stiti, diabetul poate afecta si retina, de aceea in primul rand va recomand o consultatie la colega mea, Dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru afecțiuni ale retinei în clinica noastră. Dansa va va face pregatirea, informarea si investigatiile pentru cataracta.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
buna ziua! La multi ani!
la un control oftalmologic, mi s-a spus ca este un inceput de cataracta. sa nu ma alarmez!!!
Am 62 ani. Nu sufar de nici o boala! Ce masuri de preventie sunt? Multumesc frumos!
Bună seara,
Momentan, nu sunt cunoscute măsuri eficiente de prevenție, sigurul tratament constă în operație, care trebuie făcută atunci când dispare confortul vizual.
Mai multe informații despre cataractă puteți citi aici https://www.amaoptimex.ro/operatia-de-cataracta-cat/ și pe site-ul nostru de informare http://www.cataracta.ro.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
La ochiul dr de un timp imi apare un punct negru , ce poate fi ?
Bună ziua,
Depinde de afecțiune, vă recomand o consultație la noi în clinică pentru o opinie medicală corectă.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Buna seara soțului meu ia sărit ceva in ochi in timp ce tăia cu flexu si nu am avut unde sa mergem abia maine găsim medic si el are corp străin de vineri … e foarte inflamat si ii apare o albiata pe ochi vede foarte tare in ceața poate fi ceva grav?
Buna ziua,
Trebuie sa mergeti la spitalul de urgente oftalmologice.
Pentru astfel de situatii poate fi nevoie de internare.
Multa sanatate!
Buna ziua. Fetiță mea suferă de AJI seropozitiva am făcut tratament la ochiul stând dar acum dupa ce l-am terminat a inceput să-i apara iar problema la ochi ceva ca o facilă lângă iris ce pot face ?
Buna ziua,
Va recomand o consultatie la colega mea, Dr. Raluca Moisescu, dansa se ocupa de astfel de cazuri.
Multa sanatate!
Buna seara, mama la ochiul drept inceput de cataracta, are diabet si in 1 martie a facut un AVC. Are 78 ani. In acest moment vede in ceata cu ambi ochi. Este posibil ca dupa AVC sa se extinda cataracta? vederea ii v-a revenii ?
Buna ziua,
Cataracta si diabetul pot fi responsabile pentru scaderea vederii, dar si AVC-ul poate afecta. Numai in urma unei consultatii si a unor investigatii vom putea afla exact care este situatia si ce avem de facut.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua! Mama mea are cataracta si este sub medicație cu anticoagulant, pentru insuficienta mitrală si fibrilație atrială , poate fi operata la ochi? Mulțumesc!
Buna ziua,
Daca imi puteti trimite ultimele analize facute si rezulatatul consulatiei cardiologice, le voi arata anestezistei si vom avea un raspuns. Le astept pe e-mail: [email protected].
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca dupa o operatie aproape nereusita de cataracta ,se mai poate corecta
ceva folosind un alt cristalin cu alte dioptrii .
Va multumesc .
Buna ziua,
In urma unei evaluari, va putem raspunde.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua mama mea s a trezit azi dimineata ca nu mai vede cu ochiul drept si a plecat imediat la doctor pentru control. Are cataracta si trebuie operata. Ce vreau sa va intreb …. cit de repede trebuie operata si cat de repede avanseaza boala.
Buna ziua,
Daca doriti o opinie corecta, este nevoie de o consultatie la noi in clinica. Detalii despre cataracta gasiti la: http://www.cataracta.ro.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua. a 51 de ani, ma numesc Cimpoieru Florin, din Craiova. Am fost diagnosticat cu cataracta la ambii ochi ( la stangul mai grav). M=ar interesa procedura pt a ma opera la dvoastra. Incepand de la consultatie, programare operatie, costuri ( sunt asigurat) samd. Va multumesc, o zi buna !
Bună ziua,
Primul pas este să veniți pentru consult și investigații.
Puteți solicita o programare aici https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare (vă vom contacta pentru a stabili detaliile) sau telefonic la 021.211.16.22 (în timpul săptămânii între 7:30 și 20:30, sâmbăta între 8:00 și 13:00).
Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi/, costul diferă în funcție de tipul cristalinului artificial ales. Mai multe informații despre cataractă sunt și pe site-ul nostru de informare: http://www.cataracta.ro.
Vă așteptăm cu drag!
Bună ziua! Se poate opera de cataracta un pacient care anterior a fost operat folosind tehnica LASIK pentru o miopie medie (aprox. -4 AO) ? in caz afirmativ, ce fel de cristalin poate fi utilizat în cadrul operatiei de catarcata? Va mulțumesc!
Bună ziua,
Se poate efectua operația de cataractă, tipul cristalinului îl putem afla în urma unui consult și a investigațiilor. Mai multe detalii pteți afla și pe site-ul nostru de informare http://www.cataracta.ro.
Vă așteptăm cu drag dacă doriți să veniți,
Dr. Andrei Filip
Mi s-a pus diagnosti opacitati cristaline cortico nuclear angioscleroza retiniana stadiu 2. Indicatie operatie cataracta tens oculara 15 od 17 os cu multumiri
Buna ziua,
Va recomand o consultatie la oricare medic din clinica noastra pentru a stabili ce este de facut.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca inaintea unei operatii de cataracta trebuie facuta o pregatire cu medicamente a ochiului.Va multumesc
Bună ziua,
Aici https://www.cataracta.ro/operatia-de-cataracta#cum-ma-pregatesc-pentru-operatie puteți găsi câteva informații despre pregătirea pentru operația de cataractă, însă medicul vă recomandă exact în cadrul consultului.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Fiul meu de 20 de ani a fost depistat acum 2 zile la spitalul militar cu cataracta traumatica ( presupun de la o lovitura cu un băț de acum 11 ani când am stat cu el în spital crezând că nu mai sunt urmări de atunci). Ce ar trebui sa fac acum ? I-am făcut comandă de ochelari . Oare trebuie operat sau e de ajuns atât?
Buna ziua,
Pentru a va putea sfatui este nevoie de o consultatie.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip