Feedback Feedback

Articole Medicale

Ochiul “Lenes” sau Ambliopia functionala

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

ambliopia

Ambliopia functionala consta in reducerea acuitatii vizuale la un ochi care nu a fost utilizat corespunzator in copilarie. Mai este denumita si “ochiul lenes” si poate avea multiple cauze, printre cele mai frecvente fiind diferenta intre calitatea imaginilor a celor doi ochi (daca un ochi are o acuitate vizuala mai buna, atunci pe retina se va forma o imagine mai clara decat a celuilalt ochi, si in timp creierul ajunge sa inlature imaginea mai putin clara, iar ochiul respective devine ambliop) si strabismul (lipsa paralelismului celor doua axe oculare, determina formarea imaginilor in afara zonei maculare = zona de maxima acuitate vizuala a ochiului corespunzator, intotdeauna creierul va utiliza imaginea mai buna iar cel ce produce o imagine mai slaba se ambliopizeaza).

In esenta, in ambele situatii un ochi devine mai puternic iar imaginea celuilalt este supresata. Prin persistenta acestei situatii ochiul mai slab nu mai este folosit si devine inutil pentru vedere, “lenes”.
Exista si situatii in care ambliopia este bilaterala (dioptrii multe la ambii ochi, strabism, nistagmus etc), dar si in aceste situatii, in general un ochi are un grad mai mare de ambliopizare decat celalalt.
Se descrie si o alta forma de ambliopie, organica care apare in contextul unor afectiuni oftalmologice mai severe (cataracta, opacitati corneene, retinopatii, decolari de retina etc).

In cazul “ochiului lenes” (ambliopiei functionale) cu cat se diagnosticheaza, respectiv trateaza mai repede cu atat posibiltatea restabilirii acuitatii vizuale a ochiului afectat este mai mare. Inaintea tratamentului corespunzaor ambliopiei trebuie gasita si tratata cauza care a produs-o: purtarea ochelarilor dupa caz, tratament chirurgical – cand strabismul este cauza, (chirurgia strabismului) daca metodele conservatoare nu au dat nici un rezultat; operatia ajuta ochiul ambliop sa lucreze mai bine impreuna cu celalalt. Exercitii ortoptice pot fi recomandate inainte sau dupa operatie.

Tratamentul propriu-zis al ambliopiei, consta in:

  • acoperirea ochiului bun sau alternant a ambilor in functie de situatie
  • coliruri midriatice care tulbura vederea ochiului bun in acest fel obligand copilul sa-si foloseasca ochiul mai slab.

Netratata foarte devreme ochiul cu ambliopie functionala nu va mai dezvolta o buna acuitate vizuala. Se estimeaza ca 2-3% din populatia generala sufera de aceasta tulburare vizuala, de aceea se recomanda consultul oftalmologic la varste mici, incepand cu trei ani respectiv mai devreme daca medicul pediatru solicita consultul de specialitate.

In clinica noastra sunt disponibili si ochelarii electronici Amblyz, o metoda moderna pentru tratamentul ambliopiei, despre care puteti citi mai multe aici: https://www.amaoptimex.ro/amblyz-primii-ochelari-electronici-din-lume-care-trateaza-ambliopia/

ambliopia

0/50 ratings

Dr. Carmen DRAGNE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.