SUNA ACUM!

Articole Medicale

Operatia de Strabism

Distribuie prietenilor tai!
 • 67
 •  
 •  
 •  

operatia de strabism

Strabismul apare cand axele globilor oculari nu sunt paralele intre ele, astfel incat ochii (unul sau ambii) sunt deviati fie spre nas (strabism convergent) fie spre ureche (strabism divergent).

Cel mai adesea apare in copilarie, mai este numit si “ochi-incrucisati”. Copiii care au strabism pot fi usor diagnosticati doar prin simpla observare a pozitiei globilor oculari. Strabismul poate apare in primele luni dupa nastere (congenital) sau in jurul varstei de 3 ani (datorat hipermetropiei=ochi mai scurt). Este posibil ca strabismul sa se datoreze si altor cauze cum sunt: cataracta, prezenta unei tumori oculare (retinoblastom). In aceste cazuri, tratamentul chirurgical trebuie sa fie facut de urgenta.

Copiii cu strabism se pot plange de urmatoarele simptome: vedere incetosata, oboseala ochilor, sensibilitate la lumina puternica, vedere dubla (aceasta apare de obicei la debutul strabismului).

In cadrul examenului oftalmologic, medicul urmareste: care dintre ochi este afectat (sau daca sunt afectati ambii ochi), directia in care ochiul este deviat, cand apare deviatia anormala (este prezenta permanent sau apare doar atunci cand copilul priveste intr-o anumita directie).

Afla cum se trateaza strabismul

Tratamentul in cazul strabismului trebuie inceput cat mai repede posibil, din momentul diagnosticarii. Tratamentul se individualizeaza in functie de varsta copilului. Sub 1 an, se prescriu picaturi cu atropina, intermitent in cei doi ochi, pentru a mentine o vedere egala la cei doi ochi. La varsta de 1 an, copilul poate purta ochelari. Parintii trebuie atentionati ca in cazul prezentei hipermetropiei, aceasta trebuie corectata din copilarie, prin prescrierea unui ochelar. Unii copii au nevoie de lentile speciale, cu prisme sau lentile bifocale. Daca copilul are o diferenta de dioptrii intre cei doi ochi (anizometropie), iar defectul de vedere nu este corectat la timp, el va duce la scaderea vederii la ochiul cu defect mai mare (creierul are tendinta de a favoriza ochiul „bun” si in timp se va baza numai pe el). Aceasta conditie se numeste ambliopie sau „ochi lenes” si este tratabila numai in primii ani ai copilariei, cand are loc dezvoltarea progresiva a sistemului vizual. Dupa maturarea definitiva a sistemului vizual (in jurul varstei de opt-noua ani), ambliopia nu mai poate fi tratata. Tratamentul de prima intentie pentru ambliopie este ocluzia ochiului bun cu scopul de a forta copilul sa utilizeze ochiul mai slab.

Trebuie subliniat faptul ca masurarea viciilor de refractie la copii se face numai cu picaturi speciale, care au rolul de a paraliza temporar muschii acomodatiei. Fara picaturi, masuratorile nu au nicio valoare, deoarece indica valori false ale dioptriilor (intrucat copiii au o capacitate foarte mare de acomodatie)

Operatia

Strabism

Tratamentul chirurgical este de multe ori singurul capabil sa alinieze globii oculari si sa imbunatatesca vederea ochilor cu strabism, prin slabirea sau intarirea muschilor responsabili de devierea oculara. Dupa interventia chirurgicala va continua purtarea ochelarilor recomandati inaintea operatiei.

Analize, complicatii si recomandari

Vezi analize necesare

Complicatii (din fericire foarte rare):

 • inflamatii
 • infectii
 • ineficienta operatiei
 • ochi rosu
 • cicatrizare vicioasa
 • vedere dubla (diplopie)

Recomandari postoperatorii:

 • este interzisa expunerea la praf, vant
 • este interzis inotul (piscina, lac, mare) timp de 30 zile
 • in primele 2 saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap pentru a nu intra apa in ochi
 • este interzis machiatul ochilor 3 saptamani
 • este interzis frecatul la ochi (trebuie evitat pentru 1 luna)
 • sunt interzise traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales in primele 6-8 saptamani

Controale postoperatorii obligatorii sunt: prima zi dupa operatie, la 6 saptamani, 6 luni si apoi o data pe an. Functie de caz aceste date suporta modificare.

Despre complicatii, riscuri, rezultate, pacientul este informat cu ocazia consultului preoperator.

Pentru orice nelamurire sau informatie contactati pe una dintre asistentele noastre.

3.8/510 ratings

11 comentarii “Operatia de Strabism

  1. Bună ziua,
   Vă recomand să luați legătura cu medicul de familie sau un medic oftalmolog care lucrează în sistemul public, noi nu lucrăm cu Casa de Asigurări.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 1. Buna seara .asi vrea să mă operez de strabism la ochiu sting cu deviere spre nas.ce trebuie sa fac sunt din craiova.o programare pentru consult asi dori.multumesc

  1. Bună ziua,
   Vă recomand consult, în urma acestuia medicul vă poate face recomandarea corectă. Fiind vorba despre un copil, este incorect să vă ofer un sfat ”online”, fără consult.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

 2. Buna ziua.Am 50 de ani,si prezint un usor strabism la ochiul stang spre interior(nas) si port ochelari de vedere de aproape 2,15 si distanta 0,5,se pot corecta prin operatie aceste probleme ale mele.Cu multumiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.