Descopera acum totul despre alegerea ochelarilor de soare – Ghidul AmaOptimex
Ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu la moda care va ofera confort vizual, ei sunt cu adevarat utili pentru ca va protejeaza ochii de razele ultraviolete care sunt nocive pentru ochi, iar in timp pot cauza afectiuni oculare grave. Mai mult, ochelarii de soare va protejeaza si de vant, praf sau de diversele particule care va pot intra in ochi si chiar de microtraumatisme.
Astfel, cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt protectia fata de razele ultraviolete; calitatea lentilei, adica sa ofere o imagine clara, nedistorsionata; rezistenta lentilelor in asa fel incat, in cazul unui accident sa nu raneasca; aspectul.
Pentru ca ochelarii de soare sa va ajute cu toate cele de mai sus, ei trebuie sa fie originali, de calitate, nu contrafacuti. De fapt, ochelarii de soare contrafacuti sunt mai periculosi pentru ochi decat daca nu ati purta deloc. De ce? Este vorba despre reactia naturala si fireasca a pupilei in momentul in care este expusa la lumina.
Ce se intampla daca purtati ochelari contrafacuti?
Pupila se contracta la lumina puternica tocmai pentru a nu permite patrunderea unei cantitati mari de lumina in ochi, acesta este mecanismul de aparare al ochiului. Cand intensitatea luminii scade, pupila se dilata si permite patrunderea unei cantitati mai mari de lumina in ochi. Ochelarii de soare contrafacuti dau falsa impresia ca va protejeaza, neavand filtre pentru protectie UV, ei blocheaza lumina, dar nu si razele ultraviolete, cele care sunt nocive pentru ochi. Blocand lumina, se dilata pupila si astfel intra o cantitate si mai mare de raze ultraviolete, care altfel (daca nu ati fi purtat ochelari contrafacuti) ar fi fi fost blocate, macar o parte, de contractarea pupilei la luminozitate mare.
Cand doriti sa achizitionati, nu va uitati la ochelari de soare ieftini si nu ii cumparati din surse care nu sunt de incredere. Indreptati-va atentia spre ochelari de soare originali, de calitate.
Cum sa va alegeti ochelarii de soare?
Sunt cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le aiba ochelarii de soare: filtre de protectie fata de razele ultraviolete si lentile care ofera o imagine clara, nedistorsionata, cu o rezistenta buna.
Cand achizitionati o pereche de ochelari de soare trebuie sa verificati sa fie conformi cu normativele, adica nu trebuie sa le lipseasca:
- Marcajul CE: trebuie sa fie vizibil, afisat pe rama, nu prin intermediul unei folii adezive
- Nota informativa care contine:
- Numele si adresa producatorului
- Categoria de filtru solar (intre 0 si 4, urmarind conditiile luminozitatii exterioare)
- Categoria 0 – 80-100% – eficienti pe vreme cu nori, fara soare
- Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, putin soare
- Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
- Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip
- Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zapada, interzisi a fi purtati la condus (transmitanta vizuala foarte mica)
- Tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degrade)
- Fotocromatice – se inchid la soare si se deschid la umbra , adica se adapteaza automat in functie de conditiile meteorologice
- Polarizante – elimina reflexiile, maresc contrastul imbunatatind vizibilitatea
- Degrade – sunt recomandate la conducerea vehiculelor.
- Clasa optica (1-a sau a 2-a, in functie de calitatea optica a lentilelor)
- Instructiunile de utilizare, de curatare si de intretinere.
Cele de mai sus certifica faptul ca ochelarii de soare pe care ii cumparati va vor proteja ochii.
Lumina puternica poate provoca disconfort cauzand dureri de cap si migrene. De aceea, trebuie sa alegeti categoria de filtru solar (mai inchis sau mai deschis), in functie de luminozitatea exterioara.
Filtrul solar porneste de la 0, de la o culoare foarte deschisa, anume filtru transparent cu transmitenta luminoasa mare, si ajunge pana la 4, la o culoare foarte inchisa, cu transmitenta luminoasa mica. Majoritatea ochelarilor sunt fabricati cu filtru din categoria 3, iar ochelarii de soare de condus cu filtru din categoria 2.
Cand trebuie sa purtati ochelari de soare?
Este bine sa purtati ochelari de soare atat vara, cand soarele este puternic, cat si iarna. Sezonul rece este o perioada a anului in care lumina solara este extrem de intensa mai ales cand este reflectata de zapada. Totusi, nu este bine sa abuzati de ei, pentru ca ochiul se poate obisnui si apoi este posibil sa inceapa sa va deranjeze lumina.
La ce riscuri va expuneti daca nu purtati ochelari de soare?
Razele ultraviolete (UV), depinzand de intensitate si de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putand determina afectiuni oculare grave.
Corneea fiind cea mai expusa, este prima care poate fi afectata de razele ultraviolete, afectiunea se numeste keratita si reprezinta o arsura provocata de expunerea indelungata la soare. Necesita ingrijiri medicale de specialitate si se manifesta prin durere puternica, vedere incetosata, inrosirea ochilor, lacrimare, fotofobie.
Conjunctiva poate dezvolta afectiuni degenerative provocate de temperaturile extreme si expunerea indelungata la soare, pinguecula si pterigionul sunt doua exemple de astfel de afectiuni.
Cristalinul, lentila ochiului, este specific afectat de razele ultraviolete, se considera ca expunerea indelungata, fara protectie, contribuie la aparitia cataractei. Tarile cu mult soare sunt o dovada in acest sens.
Retinopatiile solare sau chiar arsura maculara sunt afectiuni grave care pot duce in unele cazuri la scaderea mare de vedere si sunt rezultatul expunerii fara protectie la soare.
Tipuri ochelari de soare si tipuri de lentile
Ochelarii de soare cu lentile polarizate elimina stralucirile orbitoare produse de reflexia luminii si ofera o claritate foarte mare a imaginii, deoarece cresc contrastul.
Exista si ochelari de soare cu rezistenta mare la socuri, recomandati pentru a fi purtati in timpul practicarii sporturilor. Exista ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu si cu o structura speciala a ramei care ofera protectie la socuri.
Practicantii sporturilor (atat vara, cat si iarna) trebuie sa se gandeasca si la protejarea ochilor impotriva traumatismelor oculare directe – (leziuni nepenetrante sau penetrante) sau zonale – (fracturi ale orbitei etc.). Ochelarii pentru anumite sporturi (de ski sau snowboard) permit montarea unor lentile cu dioptrii de orice fel, arata absolut identic cu cei normali (fara dioptrii). Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtatorul beneficiind de o vedere buna si, nu in ultimul rand, de confortul si protectia oferita de acesti ochelari.
Ochelari de vedere si de soare
Daca purtati ochelari de vedere, trebuie sa stiti ca toate tipurile de lentile de soare sunt disponibile si pentru persoanele cu dioptrii, vorbim despre ochelari de soare cu dioptrii. De asemenea, o solutie buna sunt si lentilele fotocromatice (heliomate), acestea isi deschid sau isi inchid culoarea in functie de cantitatea de raze ultraviolete la care sunt expuse.
Ce culoare de lentile sa alegem?
Lentilele ochelarilor de soare pot avea diverse culori, dar daca aveti anumite probleme cu vederea, sunt culori care va avantajeaza:
- gri – este odihnitor si nu altereaza perceptia culorilor;
- maro – ofera o buna protectie impotriva radiatiilor nocive si este culoarea preferata de purtatorii miopi;
- verde – este foarte odihnitor si este indicat pentru persoanele cu hipermetropie;
- galben – recomandat la schi sau in conditii de cer acoperit, deoarece imbunatateste contrastele cromatice;
- albastru – ofera o vedere apropiata de “alb si negru” si se recomanda pentru persoanele care au probleme cu vederea de aproape;
- roz – are efect relaxant si se utilizeaza in corectia optica permanenta a vederii.
Cum armonizam ochelarii cu forma fetei?
Daca acordati atentie si aspectului vostru atunci nu neglijati forma ochelarilor. Sunt modele care se potrivesc mai bine anumitor fizionomii:
- Fata patrata – ochelarii trebuie sa fie rotunzi sau ovali. Sunt de evitat ramele patrate sau dreptunghiulare
- Fata ovala – acestui tip de fizionomie i se potrivesc aproape toate modelele de ochelari
- Fata rotunda – alegeti ochelari cu lentile late. Sunt de evitat ramele rotunde
- Fata ascutita – sunt recomandate rame subtiri, rotunde sau patrate, dar care sa nu aiba marginea de sus lata
Dar nu uitati, ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu ”must have” a sezonului cald, ei reprezinta o protectie suplimentara pentru care fiecare persoana trebuie sa opteze, din dorinta de a se proteja de ultraviolete atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece, pe timpul iernii.
Cum au aparut ochelarii de soare?
Istoricul ochelarilor nu este unul foarte clar, insa se presupune ca acestia au aparut in perioada imparatului roman Nero, care ar fi urmarit luptele gladiatorilor din arena prin smaralde lustruite. Totodata se mai stie ca ar fi existat inca din cele mai vechi timpuri ochelari care ar fi protejat ochii de soarele reflectat pe zapada, acestia erau folositi de catre inuiti. Ochelarii erau confectionati, de fapt, din fildes, iar purtatorul privea printr-o crapatura ce oferea o imagine mult mai clara, protejand partial de razele solare.
Odata cu trecere timpului si evolutia umanitatii, ochelarii de soare au ajuns sa fie folositi de tot mai multe persoane, in Asia se pare ca se foloseau lentile plate din cuart fumuriu, chiar de prin secolul XII, dar se pare ca rolul lor nu era unul de protectie, ci mai exact de ascundere a unor grimase faciale de catre judecatorii chinezi.
Undeva incepand cu secolul XVIII, James Ayschough, ajunge la o concluzie ce avea sa revolutioneze conceptul de ochelari de soare. El a descoprit ca lentila colorata in albastru sau verde ajuta pacientul si ii ofera un confort vizual marit.
Asa cum bine stim, secolul XX este unul dominat de cinematografie si totodata de inventia filmului mut, acest lucru a generat dorinta de dezvoltare a ochelarilor de soare, vedetele de film au fost promotoarele ochelarilor de soare, din cauza ca aveau ochii rosii de la luminile puternice.
Firma Foster Grant, fondata de Sam Foster, a produs in masa ochelari de soare pentru prima data, in America. Bausch&Lomb au fost cei care au furnizat in timpul razboiului ochelari cu lentile verzi soldatilor americani. De aici, a pornit practic si moda faimosului model de ochelari aviator, utilizati mai ales de catre pilotii americani. Multumirile revin lui Edwin H. Land care a inventat lentila polarizata.
Marci de ochelari de soare consacrate
-
- Ray-Ban: A fost fondata in 1937. Firma Ray-Ban este considerata drept cel mai mare producator de ochelari de soare al momentului. Se remarca modelele Aviator, Wayfarer si Clubmaster
-
- Oakley: Companie Americana fondata in 1975. Oakley sunt recunoscuti drept cei mai buni producatori de ochelari de soare sport
-
- Prada: Cunoscuta casa de moda a carei istorie se intinde pana la inceputurile secolului 20, exceleaza si cand vine vorba de a produce ochelari de soare mereu in pas cu moda
-
- Gucci: Un alt colos Italian in lumea modei, Gucci, recunoscut pentru hainele, ceasurile, pantofii si bijuteriile fabricate, nu se lasa mai prejos nici cand vine vorba de ochelarii de soare
-
- Givenchy: Istoria acestei case de moda incepe in 1952. Accesorii desavarsite, ochelarii Givenchy poarta cu eleganta stilul casei de moda
- Dolce & Gabbana: Tradusa prin lux si decadenta, casa de moda italiana Dolce & Gabbana a fost fondata in anul 1985. Ochelarii de soare Dolce & Gabbana sunt in primul rand cunoscuti pentru stilul inovator, foarte usor, cu forme rotunjite si nuante puternice.
Sunt mai multi factori care influenteaza pretul ochelarilor de soare, precum materialele, tipul lentilelor, dar si brandul. Indiferent daca va indreptati spre ochelari de soare ieftini sau sunteti dispusi sa cumparati si ochelari de soare scumpi, trebuie sa aveti grija sa respecte toate normativele si sa fie de calitate, nu contrafacuti.
Toti ochelarii de soare comercializati in magazinele 8ik sunt ochelari de soare originali, de calitate, care va protejeaza ochii de razele ultraviolete si va ofera o vedere buna.
Un articol excelent si extrem de util! :)
Mulțumim mult pentru apreciere! :)