masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Low Vision Aid / Dispozitive de ajutor vizual pentru slab vazatori – Actualitati

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Dispozitive de ajutor vizual

Prin slab vazator, intelegem o persoana a carei vedere nu poate fi imbunatatita cu ajutorul ochelarilor normali, lentilelor de contact, medicamentelor sau interventiilor chirurgicale. Vederea acestor persoane este foarte slaba, astfel fiind considerate oarbe social. Aceste persoane se pot orienta in spatiu, dar functia vizuala este insuficienta pentru o activitate in care trebuie implicata vederea centrala. Astfel, in aceasta situatie, privitul la televizor, cititul, scrisul, gatitul, efectuarea cumparaturilor etc., pot deveni lucruri extrem de greu de realizat.

Afectiuni ca degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatia diabetica, glaucomul avansat, atrofia optica, maladia Stargardt, retinopatia de prematuritate, nistagmusul nesistematizat au ca rezultat scaderea acuitatii vizuale centrale, adica cea de amanunt, respectiv cei care sufera de aceste afectiuni intra in categoria slab vazatorilor.

Dispozitive de ajutor vizual – pentru slab vazatori au menirea de a incerca sa usureze viata si sa redea independenta acestor oameni si sunt indicate in aceeasi masura adultilor cat si copiilor. Utilizarea lor de catre copii slab vazatori permite o mai buna dezvoltare intelectuala a acestora prin intermediul analizatorului vizual.

Pana nu de mult aceste dispozitive erau destinate numai pentru activitati de birou, avand forma de mouse (ca cel de la computer). Acest tip de dispozitiv se poate conecta la TV sau computer pentru vizualizarea imaginilor.

Low Vision Aid

Aceste “lupe electronice” au ca principiu de baza marirea, iar luminozitatea si contrastul se regleaza automat. In functie de nevoi, modelele mai performante au diverse facilitati, cum ar fi posibilitatea de a schimba contrastul sau fondul (litere albe pe fond negru sau litere negre pe fond alb). Dispozitivele color au posibilitatea de a schimba culoarea literelor, imaginilor sau a fondului si ofera o calitate a imaginilor mult mai buna. Unele dispozitive de ajutor vizual au posibilitatea de a “fotografia” sau memora un numar de imagini.

Noutatea absoluta o constituie aparitia modelelor mobile. Avand la dispozitie un astfel de aparat, o persoana slab vazatoare poate merge la cumparaturi cu mai multa usurinta. Aceste dispozitive portabile au dimensiuni mici, ce variaza de la o carte pana la o carte de identitate. Facilitatile oferite de catre aceste dispozitive sunt de ultima ora in domeniu.

3.7/53 ratings

2 comentarii “Low Vision Aid / Dispozitive de ajutor vizual pentru slab vazatori – Actualitati

  1. Bună ziua,
   În cadrul magazinelor 8ik sunt disponibile mai multe modele de dispozitive pentru ajutor vizual. Vă recomand să luați legătura cu colegii mei pentru detalii, telefonic la 0725 OPTICA (0725678422) sau pe e-mail [email protected].
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.