Alegerea lentilelor pentru ochelari in functie de material si afectiune
La capitolul lentile ochelari, de cate ori nu v-ati pus intrebarea aceasta: „Eu ce lentile aleg?”. Raspunsul este simplu: trebuie sa ascultati sfatul opticianului si indicatiile de pe reteta pentru ochelari in ceea ce priveste corectia optica. Apoi, puteti opta pentru diferite materiale, indici de refractie si filtre care va aduc beneficii atat practice, cat si in scop estetic.
Opticianul trebuie sa va explice care sunt optiunile pe care le aveti si ce este potrivit in ceea ce priveste lentilele ochelarilor, luand in considerare si tipul ramelor alese pentru ochelari. Si in cazul lentilelor pentru ochelari, cercetarile continue si progresul tehnologiei au facut posibila, de-a lungul timpului, aparitia unor noi tipuri de lentile pentru ochelari si a unor materiale mai usoare si mai practice, care sporesc confortul si usureaza viata purtatorului de ochelari, adica va imbunatatesc vederea.
Lentile ochelari – in functie de afectiune
- In functie de viciul de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie) aveti nevoie de corectie optica pentru o anumita distanta sau mai multe. Astfel, daca aveti nevoie de o singura pereche de ochelari, fie pentru distanta, fie pentru aproape, atunci lentilele ochelarilor vor fi monofocale.
- Daca aveti nevoie de doua perechi de ochelari, pentru distanta si pentru aproape, deoarece aveti presbiopie, puteti opta pentru o singura pereche de ochelari cu lentile bifocale, care vor realiza corectia optica pentru cele doua distante.
- Lentilele progresive (multifocale) ofera, in plus fata de lentilele bifocale, si vedere la distanta intermediara. Confortul oferit de o singura pereche de ochelari este incomparabil fata de utilizarea constanta a doua perechi care trebuie schimbate intre ele in permanenta.
Lentile ochelari – in functie de material
In ceea ce priveste materialele, lentilele ochelarilor pot fi din sticla, plastic sau policarbonat/trivex. La alegerea materialului trebuie sa luati in considerare stilul de viata si ramele pe care le-ati ales.
- Lentilele din sticla se zgarie mai greu decat cele din plastic, dar se sparg usor si sunt mai grele, din aceste motive se recomanda sa fie montate numai pe rame cu contur.
- Lentilele din plastic sunt mai usoare decat cele din sticla, au o rezistenta mai buna la lovituri, au tratamente de suprafata care imbunatatesc durabilitatea si transparenta lentilelor si pot fi montate pe orice tip de rama (cu contur, glazant, perivist).
- Lentilele din policarbonat sunt perfecte pentru copii, sportivi, persoane cu o viata activa si sunt foarte rezistente la impact (de 12 ori mai rezistente decat lentilele standard (din plastic), cu 30% mai usoare decat cele din plastic si pot fi montate pe orice tip de rama.
Grosimea lentilelor
Grosimea lentilelor este data de indicele de refractie. Cu cat acesta este mai mare, cu atat lentila este mai subtire. Cele mai subtiri sunt lentilele minerale (din sticla) cu indice 1.9, iar cele organice (plastic) cu indice 1.74 sunt si ele cu 50% mai subtiri decat cele standard, tot din plastic, dar cu indice 1,52.
Alte aspecte legate de lentile
Pentru confortul vizual, dar si pentru aspect, este important si designul suprafetelor. Aici ne referim la lentile cu geometrie sferica (au aceeasi curbura pe toata suprafata) si lentile cu geometrie asferica/dublu asferica (isi schimba curbura din centru catre margine, constructie care le face aplatizate si mult mai subtiri). Cele cu geometrie asferica ofera o calitate vizuala optima, un camp vizual marit dat de eliminarea distorsiunilor din periferia lentilei, aberatii marginale reduse si reduc efectul de micsorare sau marire al ochilor atunci cand priviti din exterior.
In general, lentilele ochelarilor permit adaugarea unor tratamente antireflex, de durificare, pentru lumina albastra, dar despre acestea va invitam sa cititi urmatorul articol: https://www.amaoptimex.ro/tratamente-lentile-ochelari-opt/. O categorie aparte o reprezinta lentilele heliomate (fotocromatice) care isi inchid si deschid culoarea in functie de luminozitatea din mediul exterior. Cu dioptrii pot fi si lentilele ochelarilor de soare, astfel puteti opta pentru lentile colorate. Cele mai bune lentile pentru ochelari sunt lentilele de calitate, acestea va ofera o vedere buna.