Lentile de contact rigide – Când se utilizează și de cate tipuri sunt?
Actualele “lentile de contact dure”, folosite pentru corectia optica a keratoconusului/ectaziilor corneene, sunt de fapt lentile de contact rigide, permeabile la oxigen, alcatuite dintr-un polimer biocompatibil de calitate superioara fata de PMMA (polimetilmetacrilat), din care erau confectionate primele generatii de lentile de contact dure si care erau impermeabile la oxigen. Datorită acestor proprietati, lentilele de contact rigide sunt mult mai usor de suportat de catre pacient.
Când se utilizează lentilele de contact rigide?
Lentilele de contact rigide se utilizeaza pentru corectia optica (imbunatatirea acuitatii vizuale) in afectiuni ale corneei caracterizate prin astigmatism neregulat (keratoconus, distrofie pellucida, ectazii corneene secundare, dupa transplant de cornee). In aceste situatii, suprafata corneei este neregulata si razele de lumina se refracta inegal, cauzand distorsiuni ale imaginii formate pe retina si o vedere neclara.
Lentilele de contact rigide sunt indicate atunci cand nu putem obtine o acuitate vizuala satisfacatoare folosind ochelarii sau lentilele de contact moi, de obicei in stadii avansate de keratoconus, in care suprafata corneana este foarte neregulata.
Principalul avantaj al lentilelor de contact rigide este acela ca aplatizeaza prin efect mecanic portiunea/portiunile bombata/e a/le corneei (varful conului in keratoconus) si transforma un astigmatism neregulat intr-unul regulat, mai usor de corectat. Prin acest efect mecanic, se creeaza un ansamblu unitar format din cornee si lentila de contact, care are efectul unui mediu transparent prin care razele de lumina se vor transmite uniform, formand o imagine clara pe retina.
Daca, totusi, stadiul keratoconusului nu este atat de avansat, atunci corectia optica poate fi facuta cu ochelari sau lentile de contact moi.
Lentilele de contact moi sunt foarte ușor de tolerat de către pacient și ofera o corectie optica superioara fata de cea obtinuta cu ochelari. In plus, nu ingusteaza campul vizual. Exista foarte multe tipuri de lentile de contact moi, cu inlocuire zilnica, cu inlocuire frecventa (saptamanal, bilunar, lunar), cu port continuu sau anuale. Mai multe despre lentilele de contact moi aflati aici. Numai in urma unui consult, medicul oftalmolog va poate recomanda lentilele de contact potrivite, moi sau rigide.
Tipuri de lentile de contact rigide
Pe masura ce ramura oftalmologiei care se ocupa de aceasta afectiune a evoluat, a existat o preocupare continua pentru producerea unor lentile de contact dure sau asa cum le numim acum ”rigide”, care sa ajute mai mult pacientii. De aceea, in functie de design si rolul acestora, sunt mai multe tipuri de lentile de contact rigide:
- clasice, cu diametrul mai mic decat diametrul cornean, folosite pentru corectie optica in keratoconus, dupa transplantul de cornee, ectazii corneene secundare;
- sclerale, cu diametrul mai mare decat cel cornean, acopera partial sclera, au aceleasi indicatii ca lentilele de contact rigide clasice, avand avantaje legate de stabilitatea pe suprafata ochului (sanse mai mici sa se deplaseze, sa cada sau sa patrunda corpi straini sub lentila);
- hibride – prezinta un centru alcatuit dintr-un material rigid si o zona circulara periferica din material moale. Sunt mai confortabile si mai usor de tolerat, in cazul pacientilor care nu suporta lentilele de contact rigide clasice sau sclerale;
- “piggy back” – reprezinta asocierea dintre o lentila de contact rigida care este purtata peste o lentila de contact moale.
Indicații pentru prescrierea si folosirea lentilelor de contact rigide
In unele cazuri, lentilele de contact rigide sunt greu de tolerat, fiind percepute de pacienti ca un corp strain la nivelul ochiului care determina o iritatie cu inrosire, lacrimare, disconfort. In majoritatea situatiilor, aceste manifestari se amelioareaza dupa o perioada de 1-2 sapt de purtare si prin folosirea lacrimilor artificiale peste lentilele de contact. Lentilele de contact rigide necesita o perioada de acomodare, de aceea daca ele nu sunt purtate zilnic si o perioada nu sunt folosite, atunci reluarea portului lor este insotita de senzatii neplacute pana cand ochiul se reobisnuieste. Alternative mai usor de tolerat sunt reprezentate de lentilele de contact hibride sau de Piggy-backs, insa in cazuri rare, nu se poate obtine un confort optim si atunci pacientul nu poate purta nici un tip de lentila de contact rigida.
Unul dintre motivele pentru care inainte de comanda efectiva a lentilelor de contact rigide se efectueaza o proba in cabinet, este de a stabili gradul de toleranta a pacientului pentru acest tip de lentila de contact si daca le va putea folosi in siguranta in viitor. Pentru adaptarea lentilelor de contact rigide, in primul rand este indicat ca boala sa fie stabilizata (prin crosslinking), se efectueaza un consult in care se masoara refractia si keratometria, apoi pacientul este trimis sa efectueze topografia corneana clasica si de tip Pentacam. Aceste investigatii sunt indispensabile stabilirii lentilelor de contact rigide, potrivite in fiecare caz, in functie de particularitatile corneei pacientului. Medicul aplica apoi lentilele de contact rigide din trusa de proba, efectuand teste pentru a determina acuitatea vizuala cu lentila de contact, eventuale dioptrii reziduale, daca lentila de contact este bine centrata si mobila pe suprafata corneei. Curbura acesteia trebuie sa se potriveasca cat mai bine pe curbura corneei pacientului, pentru a nu fi prea stransa (produce zgarieturi) sau prea larga (risc sa cada). La final, medicul intocmeste prescriptia pentru lentilele de contact rigide, cu dioptriile si parametrii corespunzatori pacientului respectiv.
Lentilele de contact rigide se fac pe comanda deoarece sunt adaptate corneei fiecarui pacient si, de obicei, comanda dureaza cateva saptamani. Daca regulile de intretinere si folosire sunt respectate intocmai, o lentila poate fi utilizata în siguranta pentru o perioada de 1-2 ani (port discontinuu, de obicei, se dau jos si se curata in solutie speciala pe durata noptii). Lentilele de contact rigide beneficiaza de garantie de la producator si de o sedinta de instruire efectuata de personalul medical sau de optician in privinta aplicarii si scoaterii corecte , cat si a regulilor de pastrare/dezinfectare corecte.
În cadrul clinicii Ama Optimex folosim lentile de contact rigide clasice, de la Menicon. Acestea se fac pe comanda, pentru fiecare pacient, in urma unui consult si a investigatiilor oftalmologice. De asemenea, necesita controale periodice.
Buna ziua ! Exista lentile de contact rigide pentru keratoconus colorate ?
Mulțumesc
Bună ziua,
Nu există astfel de lentile.
O zi bună!
Buna ziua! Lentilele de contact rigide pot fi multifocale? Multumesc!
Buna ziua! Lentilele de contact rigide pot fi si multifocale? Multumesc!
Buna ziua,
Exista Lentilele de contact multifocale moi. Cele rigide sunt cu rol terapeutic.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna seara ! Daca am facut cross linking de o săptămână pot purta lentile de contact normale (moi) in locul ochelarilor care trebuiesc schimbați ?
Buna ziua,
Va recomand sa adresati aceste intrebari medicului care va trateaza.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua! Cum procedez sa comand la dumneavoastra lentile de contact Rose k? Am deja un an de purtare cu primele lentile,si un an si 3 luni de la kroslincking. Multumesc frumos
Bună ziua,
În cazul în care aveți rețetă puteți comanda lentilele direct la magazinul de optică. Îi puteți contacta pe colegii noștri telefonic 0725 OPTICA (0725678422) sau pe e-mail [email protected].
În cazul în care nu aveți rețetă, vă recomandăm consult oftalmologic.
O zi bună!
Până la ce dioptrii se recomandă ca având rol terapeutic lentilele rigide de noapte? Sau de la ce dioptrii nu mai sunt recomandate deoarece sunt inutile? Mulțumesc
Buna ziua,
Noi nu recomandam acest tip de tratament (lentilele de noapte). In cazul in care doriti un sfat corect, va recomand o consultatie.
O zi buna,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua.Am observat ca nu recomandati lentilele dure de noapte .Pot face cataracta dupa port indelungat?Sau ce riscuri sunt ?
Buna ziua.Am observat ca nu recomandati lentilele dure de noapte .Pot face cataracta dupa port indelungat?Sau ce riscuri sunt ?Multumesc!
Bună ziua,
Lentilele de contact rigide au indicații medicale clare, așa cum a explicat și colega mea, Dr. Raluca Moisescu, în acest articol: https://www.amaoptimex.ro/lentile-de-contact-rigide-opt/.
O zi bună,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua ,am avut o pareza faciala dreapta ,am operat lagoftalmie si ectropion pleoapa inferioara dreapta
si 1 an am purtat lentile de 1 luna ,am recomandare ptr lentila rigida ,vreau sa stiu daca voi mai folosi picaturile de care depind zi de zi sau lentila hidrateaza ochiul permanent ?
Buna ziua,
Va recomand sa va adresati unei clinici specializate in astfel de afectiuni.
Multa sanatate!
Bună ziua!
Pentru keratoconus, aveți lentile rigide produse hanita?
Buna ziua,
Va recomand o evaluare (consultatie si investigatii) la colega mea Dr. Raluca Moisescu, medicul specialist pentru keratoconus in clinica noastra.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip