masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Ochelarii de soare si protectia ochilor in sezonul cald

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Sezonul cald este perioada a anului in care ne dorim sa petrecem cat mai mult timp afara, deci ne expunem luminii soarelui.
Este important sa purtam ochelari de soare, de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), depinzand de intensitate si de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putand determina afectiuni oculare grave.

Corneea fiind cea mai expusa, este prima ce poate fi afectata de razele ultraviolete, afectiunea se numeste keratita si reprezinta o arsura provocata de expunerea indelungata la soare. Necesita ingrijiri medicale de specialitate si se manifesta prin durere puternica, vedere incetosata, inrosirea ochilor, lacrimare, fotofobie.

Conjunctiva poate dezvolta afectiuni degenerative provocate de temperaturile extreme si expunerea indelungata la soare, pinguecula si pterigionul sunt doua exemple de astfel de afectiuni.

Cristalinul, lentila ochiului, este specific afectat de razele ultraviolete, se considera ca expunerea indelungata, fara protectie, contribuie la aparitia cataractei. Tarile cu mult soare sunt o dovada in acest sens.

Retinopatiile solare sau chiar arsura maculara sunt afectiuni grave care pot duce in unele cazuri scaderea mare de vedere si sunt rezultatul expunerii fara protectie la soare.

Practicantii de sporturi in aer liber trebuie sa se gandeasca si la protejarea ochilor impotriva traumatismelor oculare directe – (leziuni nepenetrante sau penetrante) sau zonale – (fracturi ale orbitei etc.). Astfel, cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt protectia fata de razele ultraviolete, calitatea lentilei, adica sa ofere o imagine clara, nedistorsionata, rezistenta lentilelor si chiar a ramelor, in asa fel incat in cazul unui accident sa nu raneasca si, nu in ultimul rand, aspectul. Exista ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu si cu o structura speciala a ramei care ofera protectie la socuri.

Ochelarii cu lentile polarizate ofera o claritate deosebita a imaginii, crescand contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se coloreaza functie de intensitatea soarelui.

Un aspect important il reprezinta faptul ca toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile si pentru purtatorii de dioptrii. Se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel, arata absolut identic cu cei normali (fara dioptrii) pentru diverse sporturi. Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtatorul beneficiind de o vedere buna si nu in ultimul rand de confortul si protectia oferita de acesti ochelari.
Consider ca cei mai periculosi sunt ochelarii contrafacuti, deoarece purtatorul are falsa impresie ca este protejat. De aceea, marca de prestigiu este o garantie a calitatii in cazul in care este demonstrata autenticitatea.

1/51 rating

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.