Feedback Feedback

Articole Medicale

Protectia ochilor in sezonul rece

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Multi dintre noi asteptam cu nerabdare iarna, cu zapada bineinteles, pentru sporturi sau diverse activitati de sezon. Schi, snowboarding, patinaj, drumetii si nu numai, ne deconecteaza si ne fac sa petrecem cat mai mult timp in natura.

Sezonul rece este o perioada a anului in care lumina solara este extrem de intensa mai ales cand este reflectata de zapada.
Este foarte important sa purtam ochelari de soare, de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), depinzand de intensitate si de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putand determina afectiuni oculare grave.

Corneea fiind cea mai expusa, este prima ce poate fi afectata de razele ultraviolete, afectiunea se numeste keratita si reprezinta o arsura provocata de expunerea indelungata la soare. Afectiunea necesita ingrijiri medicale de specialitate si se manifesta prin durere puternica, vedere incetosata, inrosirea ochilor, lacrimare, fotofobie.

Conjunctiva poate dezvolta afectiuni degenerative provocate de temperaturile extreme, vant si expunerea indelungata la soare. Pinguecula si pterigionul sunt doua exemple de afectiuni conjunctivale.

Cristalinul, lentila ochiului, este si el afectat de razele ultraviolete, se considera ca expunerea indelungata, fara protectie, contribuie la aparitia cataractei. Retinopatiile solare sau chiar arsura maculara sunt afectiuni grave care pot duce in unele cazuri la orbire si sunt rezultatul expunerii fara protectie la soare.

Practicantii sporturilor de iarna trebuie sa se gandeasca si la protejarea ochilor impotriva traumatismelor oculare directe – (leziuni nepenetrante sau penetrante) sau zonale – (fracturi ale orbitei etc.). Exista ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu si cu o structura speciala a ramei care ofera protectie la anumite socuri.

Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt protectia fata de razele ultraviolet, calitatea lentilei, adica sa ofere o imagine clara, nedistorsionata, rezistenta lentilelor in asa fel incat in cazul unui accident sa nu raneasca si nu in ultimul rand aspectul.
Cred ca cei mai periculosi sunt ochelarii contrafacuti, deoarece purtatorul are falsa impresie ca este protejat. De aceea marca de prestigiu este o garantie a calitatii in cazul in care este demonstrata autenticitatea.

Daca vorbim despre lentile, cele polarizate ofera o claritate foarte mare a imaginii, crescand contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se coloreaza functie de intensitatea soarelui.

Un aspect important il reprezinta faptul ca toate aceste tipuri de lentile de soare sunt disponibile si pentru purtatorii de dioptrii. Ochelarii de ski sau snowboard pe care se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel, arata absolut identic cu cei normali (fara dioptrii). Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtatorul beneficiind de o vedere buna si nu in ultimul rand de confortul si protectia oferita de acesti ochelari.

5/51 rating

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.