Feedback Feedback

Articole Medicale

Ochelarii de vedere

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Ochelari de vedere

Ochelarii de vedere sunt necesari pentru compensarea defectelor de vedere precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia sau pentru protejarea ochilor de lumina emisa de ecranele de calculator, televizor, tableta etc.

Purtarea ochelarilor are avantaje, dar si dezavantaje. Printre avantaje se remarca perioada de adaptare redusa, faptul ca nu necesita produse aditionale de intretinere, iar consultatia pentru determinarea dioptriilor de ochelari este simpla si nedureroasa. Dependenta de ochelari este cel mai mare dezavantaj pentru cei mai multi, apoi se remarca aspectul estetic, faptul ca pot fi incomozi in practicarea unor activitati fizice si riscul de a se deteriora.

Ochelarii de vedere trebuie purtati numai la recomandarea unui medic oftalmolog care elibereaza o reteta pe baza careia opticianul impreuna cu pacientul aleg lentilele si ramele potrivite.

In cazul folosirii unei perechi de ochelari necorespunzatori, fie din punct de vedere al lentilelor, fie din punct de vedere al ramei care nu se potriveste, pot aparea simptome care deterioreaza in timp vederea. Durerile de cap, ametelile, senzatia de presiune la nivelul ochilor sau chiar vederea dubla se numara printre manifestarile date de purtarea unor ochelari nepotriviti.

Ochelarii de vedere sunt dispozitive medicale si sunt de mai multe tipuri:

  • pentru vederea la distanta (la condus, plimbare, sport);
  • la distanta intermediara (pentru mai mult confort in spatiul de lucru sau intr-o incapere);
  • la aproape (citit sau alte activitati ce se desfasoara pana la 40 de cm);
  • pentru toate distantele (aproape, intermediar, distanta) cu lentile multifocale (progresive).

In functie de dorinta pacientului si de recomandarea medicului oftalmolog, lentilele pot fi din sticla, plastic sau policarbonat, iar ramele pot fi metalice, din plastic sau dintr-un plastic mai flexibil si rezistent.

In plus, pe aproape orice lentila de ochelari se pot aplica diverse tratamente cum ar fi filtru antireflex, filtru calculator, filtru heliomat sau polarizat, care sporesc confortul ocular si atenueaza oboseala oculara sau sensibilitatea la lumina.

Purtarea ochelarilor de vedere, pentru multi dintre noi, este o necesitate, o nevoie reala si “medicamentul” potrivit pentru anumite afectiuni oculare.

Trebuie sa stiti ca defectele de vedere, sau academic spus, viciile de refractie, ca miopia, hipermetropia, astigmatismul, anizometropia, presbiopia, pot fi corectate si cu lentile de contact si operatii pentru reducerea dioptriilor. Primele doua metode, ochelarii si lentilele, corecteaza temporar vederea, ultima metoda, interventia chirurgicala, ofera un tratament permanent si independenta fata de ochelari. Daca doriti sa scapati de ochelari va invit sa cititi mai multe informatii despre operatiile de reducere dioptrii pe www.scapadeochelari.ro.

5/53 ratings

Medic Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.