Scaderea dioptriilor cu laser – Lasek, Prk, Lasik
Cea mai moderna metoda de a scapa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractiva (operatie cu laser), care corecteaza viciile de refractie ale ochiului. Viciile de refractie corectate prin aceste metode includ miopia, hipermetropia si astigmatismul. Corectia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scaderea cu varsta a posibilitatii de a citi de aproape) nu a luat inca o mare amploare si chiar daca se face in anumite centre oftalmologice din lume, corectia nu este permanenta si nu are proba timpului.
Miopia de pana la -7 D, hipermetropia de pana la +4 dioptrii si astigmatismele de 3D se pot corecta cu laser prin diverse tehnici (Lasek, Prk, Lasik). In cazul in care dioptriile sunt mai mari de aceste valori exista alte tehnici de scadere a dioptriilor, respectiv implant de cristalin artificial in scop refractiv. In acest caz se inlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrica necesara. In cazul in care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.
Pentru a beneficia de aceste operatii trebuie ca varsta a fie de peste 18 -20 ani, refractia oculara sa fie stabila, adica sa fim siguri ca dioptriile nu mai cresc (mai ales in cazul miopiilor), operatia este recomandata pentru cei ce vor sa renunte la ochelari sau lentile de contact.
Pacientii nu trebuie sa aiba alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau neoplazii etc.)
Persoanele care au purtat lentile de contact, vor intrerupe portul lor cu 2-4 saptamani inainte de operatie. Preoperator, se vor face diverse masuratori (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneana, pahimetrie si examen de camp vizual). Operatia se realizeaza fara internare, cu anestezie topica (picaturi).
Atentie! Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu cea mai buna corectie cu ochelari.
Tipuri de operatie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractiva – se bazeaza pe fotoablatia tesutului cornean anterior in zona optica; se realizeaza o remodelare a suprafetei de ordinul micronilor. Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de 30-60 secunde.
LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) seamana cu precedenta dar este mai bine tolerata.
Aceaste doua metode (LASEK si PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.
LASIK (laser in situ keratomileusis) este o autogrefa refractiva, lamelara, ce permite corectia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizeaza o keratectomie lamelara, respectiv indepartarea straturilor anterioare ale corneei, se aplica laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezinta mai multe riscuri decat LASEK si PRK.
In primele 24-72 ore, postoperator, apare senzatia de corp strain, lacrimare, fotofobie, chiar durere care cedeaza la administrarea de antialgice in cateva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplica lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene si nesteroidiene, cicatrizante corneene etc.
In prima luna pacientii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.
Postoperator se face control la 24 ore, 7 zile, 30 zile, 3 luni.
Recuperarea totala, postoperatorie este variabila, putand dura pana la cateva luni.
Pe termen lung, in majoritatea cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila.
Pentru metodele LASEK si PRK, complicatiile ce pot apare sunt rare, constand in: vindecare lenta sau vicioasa a epiteliului cornean, “haze” (ceata) cornean si halouri, dificultate la vederea nocturna sau la lumina puternica, regresia corectiei refractive. Infectiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de catre pacient.
Dupa LASIK, pot apare: amputari sau pierderea ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforatie corneana, defecte epiteliale, keratita lamelara difuza.
In concluzie operatia de scadere a dioptriilor cu laser are o rata foarte mare de succes, este usor suportata de catre pacient, iar vindecarea este rapida. In Romania pretul unei astfel de operatii, cu toate ca se efectueaza cu exact aceeasi aparatura de ultima ora, este mult mai mic decat in tarile vecine, Comunitatea Europeana sau Statele Unite ale Americii.