De ce o interventie laser este prima optiune pentru a scapa de ochelari?
Chirurgia refractiva cuprinde doua mari componente – chirurgie refractiva LASER si cristaliniana. O a treia categorie reprezinta implantul de lentile intraoculare, insa cu indicatii limitate.
Prima presupune remodelarea corneei, segmentului anterior al ochiului, printr-o tehnica LASER, iar cea de-a doua presupune inlocuirea cristalinului, lentila din interiorul ochiului, cu unul artificial.
Cu ajutorul ambelor metode se pot regla dioptriile pentru a obtine independenta totala sau partiala fata de ochelari si a obtine vedere buna, atat la distanta, cat si la aproape.
Totusi, de cele mai multe ori, preferam o interventie LASER pentru reducerea dioptriilor, dintr-o serie de motive.
Interventiile LASER sunt minim invazive, sunt considerate mai sigure, cu complicatii posibile mai rare, mai usor de tratat si recuperare mai rapida. Un LASER (fie cu excimeri, fie cu femtosecunde) se aplica pe suprafata corneei, pe care o remodeleaza intr-un mod diferit in functie de fiecare tehnica disponibila (PRK, LASIK, SMILE, PRESBYOND). Procedura este rapida, de ordinul secundelor – cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, femtolaserul VisuMax 800, poate fi sub 10 secunde la tehnica SMILE; se realizeaza la ambii ochi in aceeasi zi, dupa care pacientul pleaca acasa, fara restrictii importante si fara pansament. Acuitatea vizuala se imbunatateste rapid, de cele mai multe ori, devenind foarte buna a doua zi postoperator, activitatile uzuale putand fi reluate cu usurinta. Tratamentul este doar local, cu picaturi.
Interventia de implant de cristalin este, practic, la fel ca o operatie de cataracta, desi aceasta poate sa nu fie inca prezenta. Cristalinul natural se poate schimba cu unul artificial si inaintea aparitiei cataractei, pentru a corecta dioptrii.
Totusi, aceasta varianta este mai invaziva decat o procedura LASER, in principal pentru ca se desfasoara in interiorul ochiului. Complicatiile posibile, desi extrem de rare, exista. Majoritatea sunt usoare si se rezolva cu un eventual tratament, insa exista si complicatii cu potential de pierdere de vedere – sub 0.1%. De asemenea, cristalinul natural are o proprietate importanta: cea de acomodatie, astfel, avand un grad de elasticitate, isi poate modifica forma pentru a focaliza la distanta, intermediar sau aproape. Aceasta proprietate se pierde in urma chirurgiei asupra sa. Mecanismul este compensat de implantul de cristalin artificial, insa cu limitari si necesita o perioada de adaptare, ce poate dura de la zile la luni.
Aceste doua motive fac din chirurgia refractiva corneeana cu laser varianta mai usoara pentru pacient, cu riscuri minime si rezultate optime pe termen lung.
Exista, totusi, situatii in care o interventie LASER nu se poate realiza, de exemplu: patologii corneene, sindrom de ochi uscat sever, patologii generale ce pot influenta o buna vindecare. In aceste situatii, se poate lua in considerare chirurgia refractiva cristaliniana. De asemenea, anumite particularitati oculare pot da recomandarea pentru chirurgia cristalinului. De exemplu, hipermetropia mare, in anumite situatii si pe masura ce inaintam in varsta, poate predispune la anumite tipuri de glaucom, cu unghi ingust. In aceste situatii, implantul de cristalin rezolva dioptriile si scade catre zero acest risc. In egala masura, aparitia unei cataracte impune acest tip de chirurgie.
Cea de-a treia categorie, implantul de lentile intraoculare presupune implantarea unei lentile intraoculare pe suprafata cristalinului natural, pentru corectia dioptriei. Acestea intra in discutie in cazuri de dioptrii extreme sau patologii corneene ce nu pot fi corectate LASER si, de asemenea, mentin cristalinul natural pe loc, pentru a-i pastra acomodatia.
Exista, de asemenea, si varianta unei interventii combinate, dintre cele trei mentionate anterior, rezervate cazurilor de dioptrii extreme.
In concluzie, pentru corectia dioptriilor exista o varietate de tehnici chirurgicale disponibile; de cele mai multe ori se prefera o interventie minim invaziva LASER, ce va oferi pacientului o imbunatatire rapida a calitatii vietii. In urma consultului si unui set de investigatii specifice se stabileste daca o interventie se poate realiza in siguranta si care este cea mai buna varianta, pentru fiecare caz in parte.
In cadrul clinicii Ama Optimex, oferim o gama completa de interventii pentru reducerea dioptriilor despre care puteti citi mai multe informatii pe www.scapadeochelari.ro.
Dr. Radu Malciolu
Medic Primar, Specialist Oftalmolog
Buna ziua,
ma numes G. M. am 44 de ani si hipermetropie mare (+7,+8 – pentru ochelari, cica dioptria reala +13). Pana in acest moment nu a fost nevoie de 2 perechi de ochelari (apropiere / departare). As dori sa stiu in linii mari de ce operatie am nevoie pentru a scapa de ochelari (vedere la distanta), si cat ar costa operatia.
Multumesc anticipat.
Bună ziua,
În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro. Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru: https://www.amaoptimex.ro/preturi, costul depinde de tehnică.
Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
O zi bună,
Dr. Andrei Filip