Feedback Feedback

Articole Medicale

Femtolaserul VisuMax Carl Zeiss Meditec

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
Femtolaserul ZEISS VisuMax este platforma ideala pentru operații laser refractive si terapeutice in oftalmologie și în special pentru operație miopie.

La Ama Optimex, am introdus, in anul 2014, in premiera in Romania laserul cu femtosecunde VisuMax 500 cu platformă SMILE. Inca de atunci efectuam operatii pentru reducerea dioptriilor (miopie, hipermetropie, astigmatism) prin tehnicile ReLEx SMILE si FemtoLasik, iar din 2020 femtolaserul este utilizat si la tehnica ICR (implant al inelelor intracorneene pentru keratoconus). In anul 2022, am introdus tot in premiera in Romania laserul VisuMax 800, urmatoarea generatie a laserului produs de catre compania germana Carl Zeiss Meditec cu ajutorul caruia efectuam tehnica SMILE PRO, aceeasi tehnica, dar cu un timp intraoperator redus fata de tehnica anterioara, pe care o numim pentru simplificare ”SMILE”.

 

 

Ce face femtolaserul VisuMax?

VisuMax genereaza o raza laser cu pulsatii ultrascurte care este ghidata prin intermediul unui sistem  optic in tesutul corneei. Fiecare pulsatie ultrascurta laser genereaza bule de plasma cu diametru de cativa microni, fara transfer de caldura sau modificari ale tesuturilor din jur.

Miscarea razei laser creeaza suprafete de incizii in interiorul corneei, iar chirurgul deschide aceste incizii cu ajutorul unor instrumente chirurgicale speciale. In timpul interventiei laserul va atinge foarte delicat ochiul pacientului, ajutandu-l pe acesta sa pastreze pe durata tratamentului pozitia corecta a ochiului. Apoi sistemul efectueaza o calibrare interna pentru a asigura acuratetea geometriei suprafetei decupate.

Spre deosebire de alte lasere cu femtosecunde care folosesc o aplanatie plana, Carl Zeiss VisuMax utilizeaza o sticla de contact curbata, ce respecta anatomia ochiului. Datorita acestui fapt presiunea intraoculara nu creste foarte mult, pacientul vede in timpul interventiei, iar colaborarea este foarte buna.

ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) – Operatie miopie cu VisuMax

Operația de miopie cu laser VisuMax cu platformă SMILE este un tratament minim invaziv care se realizeaza printr-o singura procedura, folosind doar un laser: VisuMAX. SMILE se poate efectua exclusiv cu tehnologie Zeiss.

Tehnica SMILE se adreseaza pacientilor care au miopie de pana la -10 dioptrii si astigmatism miopic de pana la – 5 dioptrii. Dioptria minima care se poate corecta cu SMILE VisuMax este de -0,75 dioptrii sferice sau -0.50 dioptrii sferice, combinate cu -0.50 dioptrii cilindrice. Insa, pentru a putea corecta dioptrii mici (sub -3) cu ajutorul tehnicii SMILE, chirurgul trebuie sa aiba o experienta bogata.

In timpul procedurii se creeaza o lentila in interiorul corneei, lentila pe care chirurgul o extrage printr-o incizie de numai 2 mm.

Pentru ca in timpul interventiei SMILE, operația de miopie cu laser, nu se creeaza un flap, aceasta tehnica ofera cea mai rapida revenire la o viata fara restrictii si este ideala pentru cei implicati in sporturile extreme sau/si de contact.

Se recomanda si pacientilor cu sindrom de ochi uscat deoarece sunt afectati foarte putini nervi corneeni responsabili de lacrimare.

Operația de miopie SMILE  dureaza in jur 9 secunde cu laserul VisuMax 800, iar extragerea lenticulei dureaza pana intr-un minut.

Recuperarea dupa SMILE VisuMax este foarte rapida, aproximativ 72 de ore, iar acuitatea vizuala se stabilizeaza treptat.

FemtoLASIK cu VisuMax vs. LASIK cu microkeratom mecanic

Tehnica LASIK presupune crearea unui flap (capacel) cornean. Chirurgul ridica acest flap, iar corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului Excimer, in functie de dioptria pacientului.

Flapul cornean se poate realiza in doua moduri:

  • cu un microkeratom mecanic, prin taierea corneei cu o lama speciala (Lasik)
  • cu femtolaser (FemtoLasik )

 

Femtolaserul VisuMax permite realizarea unui flap cornean perfect si personalizat, in cateva secunde, in conditii de maxima siguranta.

Diametrul si grosimea flapului pot fi realizate cu mare precizie cu ajutorul laserului cu femtosecunde, iar in cazul pacientilor cu cornee subtire se pot alege flapuri chiar de 80 de microni. Astfel se pot corecta dioptrii mai mari.

Reasezarea flapului este mult mai usoara in cazul flapurilor realizate cu laserele cu femtosecunde, deoarece se poate alege unghiul sub care este decupata marginea acestuia si locul unde flapul ramane aderent la cornee ( hinge-ul).

De asemenea, se poate modifica si dimensiunea hinge-ului in functie de diametrul acestuia.

In perioada de recuperare de după FemtoLasik, poate aparea o discreta senzatie de corp strain si o usoara lacrimare ce poate persista cateva ore. 

Tunele pentru segmente de inele intracorneene ( ICR )

Este un tratament care modifica raza de curbura a pacientilor cu keratoconus prin implantarea unuia sau a doua inele transparente in cornee in functie de simptome.

Deoarece inelul este fabricat din acelasi polimetilmetacrilat ca si cristalinul folosit pentru chirurgia cataractei, este un material sigur si nu are aproape niciun risc de respingere.

Inelele au dimensiuni si grosimi diferite, iar tunelele si inciziile prin care se introduc in cornee se realizeaza cu mare precizie utilizand laserul Visumax.

Analiza rezultatelor dupa implantarea inelelor intracorneene a demonstrat o aplatizare postoperatorie semnificativa a corneei cu o cresterea ulterioara a acuitatii vizuale. 

Utilizarea laserului cu femtosecunde VisuMax pentru crearea tunelului a facut procedura usoara si rapida, cu o adancime  precisa de implantare si a redus riscul complicatiilor intraoperatorii și postoperatorii.

4.7/56 ratings

Eugen ROTARU

Inginer Clinic, Optometrist

2 comentarii “Femtolaserul VisuMax Carl Zeiss Meditec

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.