masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Femtolaserul VisuMax Carl Zeiss Meditec

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
Femtolaserul ZEISS VisuMax este platforma ideala pentru operații laser refractive si terapeutice in oftalmologie și în special pentru operație miopie.

La Ama Optimex, am introdus, in anul 2014, in premiera in Romania laserul cu femtosecunde VisuMax 500 cu platformă SMILE. Inca de atunci efectuam operatii pentru reducerea dioptriilor (miopie, hipermetropie, astigmatism) prin tehnicile ReLEx SMILE si FemtoLasik, iar din 2020 femtolaserul este utilizat si la tehnica ICR (implant al inelelor intracorneene pentru keratoconus). 

 

Ce face femtolaserul VisuMax?

VisuMax genereaza o raza laser cu pulsatii ultrascurte care este ghidata prin intermediul unui sistem  optic in tesutul corneei. Fiecare pulsatie ultrascurta laser genereaza bule de plasma cu diametru de cativa microni, fara transfer de caldura sau modificari ale tesuturilor din jur.

Miscarea razei laser creeaza suprafete de incizii in interiorul corneei, iar chirurgul deschide aceste incizii cu ajutorul unor instrumente chirurgicale speciale. In timpul interventiei laser, o sticla de contact atinge ochiul pacientului, apoi sistemul efectueaza o calibrare interna pentru a asigura acuratetea geometriei suprafetei taiate.

Spre deosebire de alte lasere cu femtosecunde care folosesc o aplanatie plana, Carl Zeiss VisuMax utilizeaza o sticla de contact curbata. Datorita acestui fapt presiunea intraoculara nu creste foarte mult, pacientul vede in timpul interventiei, iar colaborarea este foarte buna.

ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) – Operatie miopie cu VisuMax

Operația de miopie cu laser VisuMax cu platformă SMILE este un tratament minim invaziv care se realizeaza printr-o singura procedura, folosind doar un laser: VisuMAX. 

Tehnica SMILE se adreseaza pacientilor care au miopie de pana la -10 dioptrii si astigmatism miopic de pana la – 5 dioptrii. Dioptria minima care se poate corecta cu SMILE VisuMax este de -0,75 dioptrii.

In timpul procedurii se creeaza o lentila in interiorul corneei, lentila pe care chirurgul o extrage printr-o incizie de numai 2 mm.

Pentru ca in timpul interventiei SMILE, operația de miopie cu laser, nu se creeaza un flap, aceasta tehnica este ideala pentru cei implicati in sporturile de contact.

Se recomanda si pacientilor cu sindrom de ochi uscat deoarece sunt afectati foarte putini nervi corneeni responsabili de lacrimare.

Operația de miopie cu SMILE VisuMax dureaza 24 de secunde, iar extragerea lenticulei dureaza aproximativ un minut.

Recuperarea dupa SMILE VisuMax este foarte rapida, aproximativ 72 de ore, iar acuitatea vizuala se stabilizeaza treptat.

FemtoLASIK cu VisuMax vs. LASIK cu microkeratom mecanic

Tehnica LASIK presupune crearea unui flap (capacel) cornean. Chirurgul ridica acest flap, iar corneea se remodeleaza cu ajutorul laserului Excimer, in functie de dioptria pacientului.

 

 

 

Flapul cornean se poate realiza in doua moduri:

  • cu un microkeratom mecanic, cu lama (Lasik)
  • cu femtolaser (FemtoLasik )

Femtolaserul VisuMax permite realizarea unui flap cornean perfect in cateva secunde, in conditii de maxima siguranta.

Diametrul si grosimea flapului pot fi realizate cu mare precizie cu ajutorul laserului cu femtosecunde, iar in cazul pacientilor cu cornee subtire se pot alege flapuri chiar de 80 de microni. Astfel se pot corecta dioptrii mai mari.

Reasezarea flapului este mult mai usoara in cazul flapurilor realizate cu laserele cu femtosecunde, deoarece se pot alege unghiul sub care este taiata decupata marginea acestuia si locul unde flapul ramane aderent la cornee ( hinge-ul).

De asemenea, se poate modifica si dimensiunea hinge-ului in functie de diametrul acestuia.

In perioada de recuperare de după FemtoLasik, poate aparea o discreta senzatie de corp strain si o usoara lacrimare ce poate persista cateva ore. 

Tunele pentru segmente de inele intracorneene ( ICR )

Este un tratament care modifica raza de curbura a pacientilor cu keratoconus prin implantarea unuia sau a doua inele transparente in cornee in functie de simptome.

Deoarece inelul este fabricat din acelasi polimetilmetacrilat ca si cristalinul folosit pentru chirurgia cataractei, este un material sigur si nu are aproape niciun risc de respingere.

Inelele au dimensiuni si grosimi diferite, iar tunelele si inciziile prin care se introduc in cornee se realizeaza cu mare precizie utilizand laserul Visumax.

Analiza rezultatelor dupa implantarea inelelor intracorneene a demonstrat o aplatizare postoperatorie semnificativa a corneei cu o cresterea ulterioara a acuitatii vizuale. 

Utilizarea laserului cu femtosecunde VisuMax pentru crearea tunelului a facut procedura usoara si rapida, cu o adancime  precisa de implantare si a redus riscul complicatiilor intraoperatorii și postoperatorii.

 

Eugen Rotaru

Inginer Clinic, Optometrist


5/51 rating

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.