masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Dioptrii extreme – metode de corectie

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Prin dioptrii extreme intelegem miopia cu valori mai mari de 10 dioptrii, hipermetropia cu valori mai mari de 8 dioptrii si astigmatismul mai mare de 4 dioptrii. Acestea sunt destul de rar intalnite, sub 5% si pot fi prezente la unul sau amandoi ochii. Atunci cand intre cei doi ochi exista diferente de dioptrii vorbim de anizometropie, iar cand diferenta depaseste 2 dioptrii corectia cu ochelari devine imposibila.
Acuitatea vizuala corectata a pacientului cu dioptrii extreme este de cele mai multe ori slaba. Ochiul cu dioptrie extrema este de cele mai multe ori slab sau ambliop.

Metodele de corectie pot fi ochelarii, lentilele de contact sau reducerea permanenta a dioptriilor prin metode chirurgicale.
Pentru un confort ridicat si, nu in ultimul rand, din punct de vedere estetic, la ochelarii cu dioptrii mari se recomanda lentilele usoare, de plastic sau policarbonat, subtiate.

Lentilele de contact sunt o optiune buna pentru cei care le accepta, unele firme producand chiar lentile de contact personalizate.
In cazul dioptriilor extreme, pacientii pot beneficia de o reducere partiala a numarului de dioptrii prin metoda laser respective 8 dioptrii in cazul miopiei, pana la 4 dioptrii in cazul hipermetropiei si 3-4 dioptrii cilindrice (astigmatism).
Ca si metoda de corectie totala si permanenta a dioptriilor avem la indemana implantarea de cristalin artificial multifocal personalizat. Aceasta este recomandata dupa 30-35 de ani.

Corectia prin laser excimer a dioptriilor este bine sa se faca dupa varsta 18-20 de ani.
Ambele tipuri de interventii chirurgicale se fac fara internare, cu anestezie locala, dureaza putin, rezultatele fiind spactaculoase de cele mai multe ori.

Ochii cu dioptrii extreme, in functie de tipul dioptriilor pot fi predispusi catre anumite afectiuni. Spre exemplu, miopii pot suferi diverse afectiuni retiniene pe toata durata vietii. Dupa 40 de ani au sanse mari sa dezvolte cataracta. Hipermetropii mari prezinta risc de glaucom.
Dorinta pacientului de a nu purta ochelari inestetici este mare, dar medicul trebuie sa fie precaut in decizie , deoarece, in general, este vorba de tineri care au viata inainte si riscurile nu pot fi subestimate.

Oricum, dezvoltarea actuala a tuturor ramurilor oftalmologiei face ca rezolvarea eventualelor complicatii sa fie mai la indemana ca in urma cu putini ani.

4.6/55 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

15 comentarii “Dioptrii extreme – metode de corectie

 1. Bunà ziua !am mari problem cu muschiul cervical din care mi s a prelevat o bucata avand diiptrii de -21 ambii ochi ..ma incomodeaza f tare nu I mai support VA rog ce feel de lentile de contact trebuie sa port? multumesc!

  1. Buna ziua,
   Este vorba despre dioptrii foarte mici. Dioptriile cu minus se numesc miopie si cele cu + hipermetropie. Va recomand o consultatie la noi in clinica pt a stabili care este situatia.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 2. Bună ziua. Am la OD ( Sf -0,50 si CYl 1,50 ) OS -1,25 . Mă încadrez într-un barem medical care presupune acceptarea Astigmatismul până la 3d cu cumul în cele 2 axe ? Mulțumesc frumos .

 3. Buna seara! Am miopie la ambii ochi si anizometropie. La stangul am -14, iar la dreptul -2,6. Ma supara foarte mult vederea dubla (imaginea neclara se suprapune cu cea clara). Pot face operatie cu laser astfel incat sa scap de anizometropie? Multumesc!

  1. Bună ziua,
   În principiu, orice dioptrie poate fi corectată. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultația o puteți face la colega mea Dr. Raluca Moisescu, pentru a afla exact care este solutia.
   Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
   Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

 4. Am miopie -11, de doi ani a stagnat, doresc sa ma operez cat mai repede cu laser RelExSmile, ptr readucerea dioptriilor. Am 23 ani.

 5. Am miopie -11, de doi ani a stagnat, doresc sa ma operez cat mai repede cu laser RelExSmile, ptr readucerea dioptriilor., in august sau septembrie 2022. Am 23 ani.

  1. Bună ziua,
   Într-adevăr, pentru miopie recomand tehnica SMILE, deoarece este cea mai modernă, minim invazivă, fără durere, cu recuperare rapidă. Trebuie să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
   Mai multe detalii despre SMILE puteți citi și aici: https://www.scapadeochelari.ro/relex-smile/
   Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
   O zi bună,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.