SUNA ACUM!

Articole Medicale

Operatii de reducere dioptrii. Scapa de ochelari

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  

  1. Ce trebuie facut pentru a scapa de ochelari?
  2. Care sunt tehnicile operatorii pentru reducerea dioptriilor?
  3. Ce se intampla in timpul si dupa operatie?
  4. Ce se intampla daca dioptriile sunt mai mari?

Doriti sa scapati de ochelari, ati auzit despre operatiile cu laser pentru reducerea dioptriilor, dar nu stiti ce sa alegeti si ce aveti de facut?

Astazi, avem 3 tehnici de reducere a dioptriilor cu laser. La toate tehnicile, dioptriile sunt reduse prin modificarea razei de curbura a corneei cu ajutorul laserului. Fiecare tehnica reprezinta o generatie a chirurgiei refractive, iar diferentele dintre ele constau in modul in care se intervine pe cornee si tipul de laser folosit (excimer sau cu femtosecunde).

Chirurgia refractiva cu laser a avut o evolutie fantastica in cei peste 30 de ani de cand a inceput sa fie utilizata ca metoda de tratare a dioptriilor, ajungand in acest moment sa fie practicata pe scara larga la nivel mondial. De-a lungul timpului, s-au facut progrese fantastice care au fost determinate, in mare masura, de o dorinta continua de a perfectiona tehnicile, punand in prim plan rezultatele operatiei, confortul si siguranta pacientului. De la generatie la generatie, s-a marit considerabil valoarea dioptriilor corectate cu laser si s-au eliminat diversele „neajunsuri” precum durerea postoperatorie sau instabilitatea corneana. Tehnica ReLEx SMILE (Small incision lenticule extraction), a treia generatie de chirurgie refractiva, este cea mai moderna si sigura tehnica pentru reducerea dioptriilor mari, imposibil de corectat pana acum cu ajutorul laserului.

La Ama Optimex, efectuam operatii pentru reducerea dioptriilor cu tehnica SMILE din anul 2014. Clinica noastra este, si la ora actuala, singura din Romania in care puteti face aceasta interventie, iar conf. dr. Mircea Filip, dr. Andrei Filip si dr. Miruna Nicolae sunt sigurii medici chirurgi oftalmologi din Romania care practica tehnica SMILE, efectuând până acum peste 1100 de intervenții SMILE.

Concret, ce aveti de facut daca ati ajuns in punctul in care doriti sa scapati de ochelari?

In primul rand trebuie efectuat un consult oftalmologic si cateva investigatii oftalmologice, in urma carora medicul va poate spune daca sunteti un canditat potrivit pentru o operatie de reducere dioptrii cu laser si va va recomanda tehnica operatorie potrivita. Alegerea de a face o operatie de reducere dioptrii va apartine, acestea fac parte din categoria operatiilor estetice. Medicul va va recomanda tehnica in functie de tipul afectiunii (miopie, hipermetropie, astigmatism), valoarea dioptriilor si cativa parametri ce tin de grosimea corneei.

De asemenea, este bine sa stiti ca operatia pentru reducerea dioptriilor este optionala, trebuie sa fiti siguri ca va doriti aceasta interventie, ca o alternativa la ochelari sau lentile de contact. In clinica noastra, veti primi intotdeauna informatii si recomandari din partea medicului in ceea ce priveste optiunile pe care le aveti.

Care sunt tehnicile operatorii pentru reducerea dioptriilor?

InfoPRKFemtoLASIKReLEx SMILE sau SMILE
GeneratiaPrima generatieA 2-a generatieA 3-a generatie – cea mai moderna si sigura
Anul primei operatii1985 de catre Theo Seiler 1987 Marguerite McDonald1990-LASIK-Ioannis Pallikaris
2000-FemtoLASIK-Imola Ratkay-Traub
2006-Walter Sekundo
Tipul de laser folositLaser excimerFemtolaser VisuMax
Laser excimer
Femtolaser VisuMax
Nr. dioptrii corectateMiopie pana la -5 dioptrii
Astigmatism miopic pana la -2 dioptrii
Miopie si astigmatism miopic pana la -5 dioptrii combinate
Hipermetropie pana la +1,5 dioptrii
Hipermetropie pana la +4 dioptrii
Astigmatism hipermetropic pana la +4 dioptrii
Hipermetropie si astigmatism hipermetropic pana la +4 dioptrii combinate
Miopie pana la -7 dioptrii
Astigmastism miopic pana la -5 dioptrii
Miopie si astigmatism miopic pana la -7 dioptrii combinate
Miopie pana la -10 dioptrii
Astigmatism miopic pana la -5 dioptrii
Miopie si astigmatism miopic pana la -15 dioptrii combinate
Avantaje si dezavantajeMetoda este sigura si eficienta, dar presupune o recuperare mai lenta si dureroasa. Risc mai mare de regresie a dioptriilor. Vindecare vicioasa.Recuperare rapida, lipsa durerii si stabilitate mai mare in timp a dioptriilor fata de PRK. Metoda a fost perfectionata in timp prin decuparea flap-ului cu ajutorul femtolaserului: cu margini verticale, cu o precizie de sub 1 micron, deci cu o stabilitate  mai mare a corneei postoperator.
Neajunsuri: Dupa operatie durerea oculara poate fi prezenta in ziua operatiei. Efectuarea flapului poate afecta structura de rezistenta a corneei. Flapul se poate cuta sau disloca si la o perioada mai mare dupa operatie. Vindecare vicioasa a flapului.
In general in cazul aparitiei complicatiilor, acestea sunt cele mai serioase dintre cele 3 tehnici.
Posibilitatea de a corecta dioptrii mari, recuperare rapida, lipsa durerii, metoda minim invaziva, fara afectarea structurii de rezistenta a corneei.
Stabilitate mare a dioptriilor in timp, in comparatie cu celelalte tehnici.
ReLEx Smile combina avantajele PRK si LASEK (fara incizie pentru lambou) cu cele ale LASIK si Femto-LASIK (disconfort minim si refacere rapida a acuitatii vizuale), dar fara niciunul din dezavantajele lor.
In conluzie, SMILE poate fi considerat un PRK fara durere si un FemtoLasik fara flap.
Preturihttps://www.amaoptimex.ro/wp-content/uploads/preturi/preturi_operatii.pdf

Cu zece zile inainte de consult, investigatii si operatie trebuie sa renuntati la purtarea lentilelor de contact. Cu doua zile inainte de operatie trebuie sa urmati un tratament cu picaturi si pastile pe care vi le va recomanda medicul.

Ce se intampla in timpul si dupa operatie?

PregatireaIn ziua operatiei nu trebuie sa consumati cafea.

Inainte de a intra in sala de operatii, vi se face anestezie locala, cu picaturi.

Este bine sa veniti insotit, pentru ca imediat dupa operatie nu veti putea conduce.

Cat dureaza procedura? Aproximativ  5 minute/ochi.Aproximativ 20 minuteAproximativ 2 minute/ochi
Cum se desfasoara?Se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean de a se regenera si consta in indepartarea partiala a acestui strat cu ajutorul unui laser excimer
4 pasi
Se decupeaza un flap (capac) pe cornee cu femtolaserul, apoi corneea este remodelata cu laserul excimer
5 pasi
Laserul cu femtosecunde decupeaza o mica lenticula in interiorul corneei, care este extrasa ulterior printr-o incizie mica
3 pasi
Dupa operatieMergeti acasa, operatiile se desfasoara fara internare

Instructiuni postoperatorii:

 

Simptome dupa operatieSimptomatologia va fi neplacuta, fiind caracterizata de dureri oculare, senzatie de usturime si de corp strain, lacrimare abundenta, fotofobie marcata. Senzatiile neplacute pot dura pana la o saptamana pana se indeparteaza lentilele de contact.
Timp de 6-12 luni pot aparea senzatii de ochi uscat si fotofobie.
Vei simti o senzatie de arsura sau de corp strain in prima zi dupa operatie.
Dupa operatie trebuie sa evitati sa va frecati la ochi timp de o luna, deoarece exista riscul de desprindere/descentrare a flapului cornean. Pacientii primesc ochelari de protectie pentru somn, pe care trebuie sa ii poarte in prima luna.
O usoara usturime sau senzatie de corp strain in ochi, in primele ore dupa operatie. Vederea este incetosata si fluctuanta, dar cu evolutie buna pe masura ce orele si zilele trec.
Cum veti vedea dupa operatie?Veti vedea slab imediat dupa operatie cu diferente de vedere intre cei doi ochi. In prima saptamana vor exista oscilatii mari ale acuitatii vizuale.Vederea se stabilizeaza treptat dupa indepartarea lentilelor de contact.
Recuperarea vizuala se desfasoara pe parcursul a mai multe luni, fiind diferita de la o persoana la alta.
Vederea este incetosata si fluctuanta imediat dupa operatie, urmand sa se imbunatateasca pe masura ce timpul trece, existand diferente de vedere intre cei doi ochi. La cei mai multi, pana a doua zi vederea se recupereaza destul de mult, suficient pentru a va desfasura activitatile zilnice normale.Vederea incepe sa se recupereze imediat dupa operatie si variaza de la caz la caz. Recuperarea vizuala se desfasoara pe parcursul a mai multe luni, fiind diferita de la o persoana la alta, putand exista fluctuatii de vedere.

Cei mai multi recupereaza destul de mult in primele 24 de ore.

Procesul de vindecare difera de la un pacient la altul! Exista situatii rare in care recuperarea este mai lenta.
Daca vi se pare ca evolutia nu este normala sau daca aveti probleme, este extrem de important sa anuntati medicul. Nerespectarea recomandarilor poate duce la aparitia unor complicatii grave!
Dupa operatie, veti primi un numar de telefon de urgenta la care puteti suna 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana. In weekend, in clinica noastra exista medic de garda.
Durata tratamentului postoperatoriu1 luna1 luna1 luna
Cand va puteti relua activitatea obisnuita?Dupa 14 zileDupa 1 lunaDupa 3 zile
Controale postoperatoriiA doua zi si la o saptamana dupa operatie(gratuit)
La 1 luna, 3 luni, 6 luni si 1 an dupa operatie sau in functie de recomandarea medicului (contra cost)
La controlul de un an se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (contra cost). Apoi acestea se repeta anual sau la nevoie (contra cost).
Prima zi si la o saptamana dupa operatie (gratuit)
La 1 luna si 3 luni. La aceste controale se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (gratuit)
La 6 luni si 1 an dupa operatie sau in functie de recomandarea medicului (contra cost). La aceste controale se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (contra cost). Apoi acestea se repeta anual sau la nevoie (contra cost).
Prima zi dupa operatie (gratuit)La o saptamana, 1 luna, 3 luni si 6 luni dupa operatie sau in functie de recomandarea medicului (gratuit). La controalele de 3 luni, 6 si 12 luni se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (gratuit).
La mai mult de un an dupa operatie consultatiile si investigatiile se vor efectua contra cost.

Interventiile laser pentru reducerea dioptriilor sunt considerate cele mai sigure operatii, cu o rata de reusita fara complicatii de peste 99%. Atat timp cat operatia decurge normal si pacientul respecta indicatiile postoperatorii, riscul de aparitie a complicatiilor este extrem de scazut.


Costurile interventiilor sunt stabilite astfel incat sa respecte calitatea serviciilor medicale pe care le oferim. Incercam sa oferim pacientilor din Romania acces la tehnici moderne si servicii medicale la cel mai inalt nivel, astfel incat sa poata face aceste interventii in tara, nu numai in tarile occidentale.
Parerile pacientilor nostri pot fi vizualizate aici:

https://www.amaoptimex.ro/parerile-pacientilor/scapa-de-ochelari-testimoniale/

Ce se intampla daca dioptriile sunt mai mari?

Si in cazul dioptriilor mari avem solutii, acestea pot fi reduse prin implant cu cristalin artificial multifocal.

Pasii tehnicilor operatorii:

3-generatii-chirurgie-refractivaVa invitam sa cititi mai multe informatii pe site-ul nostru de informare www.scapadeochelari.ro

Operatii de reducere dioptrii. Scapa de ochelari
4 (80.3%) 135 votes

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale