SUNA ACUM!

Articole Medicale

Operatii de reducere dioptrii. Scapa de ochelari

Doriti sa scapati de ochelari, ati auzit despre operatiile cu laser pentru reducerea dioptriilor, dar nu stiti ce sa alegeti si ce aveti de facut?

Astazi, avem 3 tehnici de reducere a dioptriilor cu laser. La toate tehnicile, dioptriile sunt reduse prin modificarea razei de curbura a corneei cu ajutorul laserului. Fiecare tehnica reprezinta o generatie a chirurgiei refractive, iar diferentele dintre ele constau in modul in care se intervine pe cornee si tipul de laser folosit (excimer sau cu femtosecunde).

Chirurgia refractiva cu laser a avut o evolutie fantastica in cei 30 de ani de cand a inceput sa fie utilizata ca metoda de tratare a dioptriilor, ajungand in acest moment sa fie practicata pe scara larga la nivel mondial. De-a lungul timpului, s-au facut progrese fantastice care au fost determinate, in mare masura, de o dorinta continua de a perfectiona tehnicile, punand in prim plan rezultatele operatiei, confortul si siguranta pacientului. De la generatie la generatie, s-a marit considerabil valoarea dioptriilor corectate cu laser si s-au eliminat diversele „neajunsuri” precum durerea postoperatorie sau instabilitatea corneana. Tehnica ReLEx SMILE (Small incision lenticule extraction), a treia generatie de chirurgie refractiva, este cea mai moderna si sigura tehnica pentru reducerea dioptriilor mari, imposibil de corectat pana acum cu ajutorul laserului. Totusi, dupa cum veti citi in cele ce urmeaza, sunt cazuri in care este recomandata tehnica primei generatii de chirurgie refractiva.

Concret, ce aveti de facut daca ati ajuns in punctul in care doriti sa scapati de ochelari?

In primul rand trebuie efectuat un consult oftalmologic si cateva investigatii oftalmologice, in urma carora medicul va poate spune daca sunteti un canditat potrivit pentru o operatie de reducere dioptrii cu laser si va va recomanda tehnica operatorie potrivita. Alegerea de a face o operatie de reducere dioptrii va apartine, acestea fac parte din categoria operatiilor estetice. Medicul va va recomanda tehnica in functie de tipul afectiunii (miopie, hipermetropie, astigmatism), valoarea dioptriilor si cativa parametri ce tin de grosimea corneei.Care sunt tehnicile operatorii pentru reducerea dioptriilor?

PRK

FemtoLASIK

ReLEx SMILE sau SMILE

GeneratiaPrima generatieA 2-a generatieA 3-a generatie – cea mai moderna si sigura
Anul primei operatii1985 de catre Theo Seiler

1987 Marguerite McDonald

1990 – LASIK – Ioannis Pallikaris

2000 – FemtoLASIK – Imola Ratkay-Traub

2006 – Walter Sekundo
Tipul de laser folositLaser excimerFemtolaser VisuMax

Laser excimer

Femtolaser VisuMax
Nr. dioptrii corectate
 • Miopie pana la -5 dioptrii
 • Astigmatism miopic pana la -2 dioptrii
 • Miopie si astigmatism miopic pana la -5 dioptrii combinate
 • Hipermetropie pana la +1,5 dioptrii
 • Hipermetropie pana la +4 dioptrii
 • Astigmatism hipermetropic pana la +4 dioptrii
 • Hipermetropie si astigmatism hipermetropic pana la +4 dioptrii combinate
 • Miopie pana la -7 dioptrii
 • Astigmastism miopic pana la -5 dioptrii
 • Miopie si astigmatism miopic pana la -7 dioptrii combinate
 • Miopie pana la -10 dioptrii
 • Astigmatism miopic pana la -5 dioptrii
 • Miopie si astigmatism miopic pana la -15 dioptrii combinate
Avantaje si dezavantajeMetoda este sigura si eficienta, dar presupune o recuperare mai lenta si destul de dureroasa. Risc mare de regresie a dioptriilor.Recuperare rapida, lipsa durerii si stabilitate mai mare in timp a dioptriilor fata de PRK. Metoda a fost perfectionata in timp prin decuparea flap-ului cu ajutorul femtolaserului: cu margini verticale, cu o precizie de sub 1 micron, deci cu o stabilitate  mai mare a corneei postoperator.

Neajunsuri: Dupa operatie durerea oculara poate fi prezenta in ziua operatiei. Efectuarea flapului poate afecta structura de rezistenta a corneei. In cazul aparitiei complicatiilor, acestea sunt cele mai serioase dintre cele 3 tehnici.

Posibilitatea de a corecta dioptrii mari, recuperare rapida, lipsa durerii, metoda minim invaziva, fara afectarea structurii de rezistenta a corneei.

Stabilitate mare a dioptriilor in timp, in comparatie cu celelalte tehnici.

ReLEx Smile combina avantajele PRK si LASEK (fara incizie pentru lambou) cu cele ale LASIK si Femto-LASIK (disconfort minim si refacere rapida a acuitatii vizuale), dar fara niciunul din dezavantajele lor.

In conluzie, SMILE este un PRK fara durere si un FemtoLasik fara flap.

Preturihttps://www.amaoptimex.ro/wp-content/uploads/preturi/preturi_operatii.pdf

Cu zece zile inainte de consult, investigatii si operatie trebuie sa renuntati la purtarea lentilelor de contact. Cu doua zile inainte de operatie trebuie sa urmati un tratament cu antibiotic picaturi si Vitamina C.
Ce se intampla in timpul si dupa operatie?

PregatireaIn ziua operatiei nu trebuie sa consumati cafea.

Inainte de a intra in sala de operatii, vi se face anestezie locala, cu picaturi.

Este bine sa veniti insotit, pentru ca imediat dupa operatie nu veti putea conduce.

Cat dureaza procedura? Aproximativ  5 minute/ochi.Aproximativ 20 minuteAproximativ 2 minute/ochi
Cum se desfasoara?Se bazeaza pe proprietatea epiteliului cornean de a se regenera si consta in indepartarea partiala a acestui strat cu ajutorul unui laser excimer

4 pasi

Se decupeaza un flap (capac) pe cornee cu femtolaserul, apoi corneea este remodelata cu laserul excimer

5 pasi

Laserul excimer decupeaza o mica lenticula in interiorul corneei, care este extrasa ulterior printr-o incizie mica

3 pasi

Dupa operatieMergeti acasa, operatiile se desfasoara fara internare
Simptome dupa operatieSimptomatologia poate fi neplacuta, fiind caracterizata de dureri oculare, senzatii de usturime si de corp strain, lacrimare abundenta, fotofobie marcata. Senzatiile neplacute pot dura pana la o saptamana pana se indeparteaza lentilele de contact.

Timp de 6-12 luni pot aparea senzatii de ochi uscat si fotofobie.

Vei simti o senzatie de arsura sau de corp strain in prima zi dupa operatie.

Dupa operatie trebuie sa evitati sa va frecati la ochi timp de o luna, deoarece exista riscul de desprindere/descentrare a flapului cornean.  Pacientii primesc ochelari de protectie pentru somn.

O usoara usturime sau senzatie de corp strain in ochi, in primele ore dupa operatie si vederea incetosata.
Cum veti vedea dupa operatie?Veti vedea imediat dupa operatie, insa in prima saptamana veti purta o lentila terapeutica, iar vederea este instabila si neclara, cu diferente de vedere la cei doi ochi. Vederea se stabilizeaza treptat dupa indepartarea lentilelor de contact.

Vindecarea atinge un procent de 98% dupa o luna si se considera completa si stabilizata dupa 3 luni.

Vederea se stabilizeaza imediat, doar in prima zi poate fi incetosata si fluctuanta si continua sa se imbunatateasca in fiecare zi. Vindecarea completa si stabilizarea vederii dureaza aproximativ 3-6 luni.  Pana a doua zi vederea se recupereaza destul de mult, suficient pentru a va desfasura activitatile zilnice normale.Vederea incepe sa se recupereze imediat dupa operatie si variaza de la caz la caz. In mod normal vederea este buna la 1-2 zile dupa operatie, iar dupa cateva saptamani se stabilizeaza complet.
Procesul de vindecare difera de la un pacient la altul! Exista situatii rare in care recuperarea este mai lenta.
Daca vi se pare ca evolutia nu este normala sau daca aveti probleme, este extrem de important sa anuntati medicul. Nerespectarea recomandarilor poate duce la aparitia unor complicatii grave!

Dupa operatie, veti primi un numar de telefon de urgenta la care puteti suna 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana.

In weeknd, in clinica noastra exista medic de garda.

Durata tratamentului postoperatoriu1 luna1 luna1 luna
Cand va puteti relua activitatea obisnuita?Dupa 10-14 zileDupa 1 lunaDupa 3 zile
Controale postoperatorii-A doua zi si la o saptamana dupa operatie (gratuit)

-La 1 luna, 3 luni, 6 luni si 1 an dupa operatie sau in functie de recomandarea medicului (contra cost)

-La controlul de un an se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (contra cost). Apoi acestea se repeta anual sau la nevoie (contra cost).

-A doua zi si la o saptamana dupa operatie (gratuit)

-La 1 luna si 3 luni (gratuit). La aceste controale se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (gratuit)

-La 6 luni si 1 an dupa operatie sau in functie de recomandarea medicului (contra cost). La aceste controale se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (contra cost). Apoi acestea se repeta anual sau la nevoie (contra cost).

-A doua zi dupa operatie (gratuit)

-La o saptamana, 1 luna, 3 luni si  6 luni dupa operatie sau in functie de recomandarea medicului (gratuit). La controalele de 3 luni si 6 luni se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (gratuit).

-La un an dupa operatie (contra cost).  La acest control se efectueaza topografie si pahimetrie corneana (contra cost).

Interventiile laser pentru reducerea dioptriilor sunt considerate cele mai sigure operatii, cu o rata de reusita fara complicatii de peste 99%. Atat timp cat operatia decurge normal si pacientul respecta indicatiile postoperatorii, complicatiile sunt practic inexistente.

In acest moment, Ama Optimex este singura clinica din Romania in care se efectueaza operatii ReLEx SMILE. Conf. Dr. Mircea Filip, Dr. Andrei Filip si Dr. Miruna Nicolae, medici primari, specialisti oftalmologi in cadrul clinicii noastre, sunt singurii chirurgi oftalmologi romani care efectueaza operatii de reducere a dioptriilor prin tehnica SMILE.
Costurile interventiilor sunt fixate astfel incat sa respecte calitatea serviciilor medicale pe care le oferim. Incercam sa oferim pacientilor din Romania acces la tehnici moderne si servicii medicale la cel mai inalt nivel, astfel incat sa poata face aceste interventii in tara, nu numai in tarile occidentale.

Ce se intampla daca dioptriile sunt mai mari?
Si in cazul dioptriilor mari avem solutii, acestea pot fi reduse prin implant cu cristalin artificial multifocal.

Pasii tehnicilor operatorii:

3-generatii-chirurgie-refractiva

Va invitam sa cititi mai multe informatii pe site-ul nostru de informare www.scapadeochelari.ro

Operatii de reducere dioptrii. Scapa de ochelari
3 (60%) 41 votes

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale