SUNA ACUM!

Articole Medicale

Despre miopie – Care sunt cauzele si ce trebuie sa stim despre operatie

Distribuie prietenilor tai!
 • 5
 •  
 •  
 1. Ce este miopia?
 2. Care sunt cauzele miopiei?
 3. Cum aflam daca avem miopie?
 4. Miopia se vindeca?
 5. Operatia de miopie si metode de tratament

Ce este miopia?

Afectiunea miopie este un viciu de refractie al ochiului (alaturi de hipermetropie si astigmatism) care se manifesta prin dificultati in distingerea obiectelor situate la distanta, in timp ce obiectele situate in apropiere sunt vazute clar.

De regula, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung si razele de lumina paralele, care vin de la un obiect situat la departare, se focalizeaza inaintea retinei, fiind necesara plasarea unei lentile divergente in fata ochiului, pentru le face sa focalizeze intr-o imagine clara situata pe retina.

De asemenea, exista miopii determinate de modificarile calitative ale mediilor transparente ale ochiului (cornee, cristalin) care apar in anumite boli precum distrofiile corneene sau cataracta.

Miopia – cauze

Cea mai frecventa cauza de aparitie a miopiei este cea genetica: aproximativ 85% din parintii miopi au, de asemenea, copii cu miopie. Aceasta debuteaza de obicei in prima copilarie sau la varsta scolara. Miopia la copii (afectiunea miopie la copii) se manifesta prin dificultati in vederea la distanta (nu vad la tabla), tendinta de a “strange din ochi”, frecatul des al ochilor. Copiii miopi prefera si realizeaza cu mai multa usurinta activitati care presupun vederea de aproape (scris, citit).

Cauze miopie

Influenta mediului asupra muschilor globului ocular se numara, de asemenea, printre cauzele aparitiei miopiei. Astfel, contractia excesiva si prelungita a muschiului ciliar – un muschi din interiorul ochiului cu rol in acomodatia pentru vederea de aproape – la cei care lucreaza mult la aproape (calculator) poate antrena miopia si astfel se explica aparitia ei la tineri intre 20 si 25 ani care in copilarie nu au avut nevoie de ochelari.

Exista si o serie de boli care se asociaza miopiei. Printre acestea se numara: retinopatia de prematuritate, boli de colagen (sindrom Marfan, Ehlers-Danlos), afectiuni metabolice congenitale (sindromul Cornelia de Lange) sau genetice (sindrom Turner). In aceste cazuri, miopia este de regula rapid progresiva, putandu-se ajunge la valori dioptrice mari asociate cu modificari retiniene.

Cauzele miopiei pot fi diverse, astfel incat numai in urma unui consult, medicul oftalmolog va poate oferi un diagnostic si un tratament. Un aspect de menționat legat de ereditate este ca nu numai miopia se poate transmite genetic, ci si alte vicii de refractie. Daca parintii au miopie sau hipermetropie, atunci si copiii pot avea.

Cum aflam daca avem miopie?

Despre simptomele miopiei se discuta mult, dar simptomul principal al miopiei il constituie aparitia unor dificultati in vederea la distanta, astfel pacientii se prezinta la un consult oftalmologic, unde in urma masuratorilor cu aparate speciale (dioptron) se stabileste valoarea dioptriilor si medicul recomanda variantele de corectare a acestora. De asemenea, in urma consultului de specialitate, se stabileste gradul miopiei si daca exista afectiuni oculare asociate.

Exista:

 • miopie mica (pana la 3 dioptrii)
 • medie (intre 3 si 6 dioptrii)
 • miopie mare (peste 6 dioptrii)
 • daca pacientul are valori ale dioptriilor peste 9-10 dioptrii vorbim despre miopie forte sau miopia patologica, in care apar modificari la fundul de ochi, care de obicei se manifesta printr-o acuitate vizuala mai scazuta chiar cu cea mai buna corectie. Atunci cand ochiul se alungeste, structurile sale se subtiaza, inclusiv retina. Subtierea straturilor retiniene poarta denumirea de coroidoza miopica si se poate asocia cu subtierea sclerei (stafilom scleral), fisuri si hemoragii la nivel macular cu formarea de cicatrici care duc la deteriorarea marcanta a vederii (pata Fuchs) sau formarea de vase noi care prolifereaza sub forma de membrane vasculare (maculopatie miopica) si necesita tratament special cu laser sau injectii intraoculare.

Miopia se vindeca?

Miopia nu se poate vindeca spontan

Odata aparuta, miopia nu se poate vindeca spontan, in sensul ca dioptriile nu scad de la sine, ci au tendinta sa creasca, mai ales la copii, pe masura ce organismul lor se dezvolta. In prezent, exista mai multe alternative de tratament al miopiei, care se stabilesc in urma consultului oftalmologic.

Cea mai utilizata metoda de corectie este cea cu ochelari. Medicul testeaza in cabinet diferite dioptrii in functie de masuratoarea cu dioptronul, alegand impreuna cu pacientul varianta cu care acesta vede cel mai bine. Ochelarii vor fi purtati permanent, atat la distanta cat si la apropiere, pentru a relaxa musculatura intraoculara, al carui spasm poate duce la cresterea miopiei.

O alta varianta o constituie purtarea lentilelor de contact, existand o gama variata de optiuni privind lentilele de contact moi: de unica folosinta (zilnice), lunare (care se dau jos peste noapte), sau cu port prelungit (pot fi purtate continuu timp de 1-2 saptamani).

Printre avantajele lentilelor de contact se numara: extinderea campului vizual, prin eliminarea distorsiunilor date de rama ochelarului, mai ales la dioptrii mari, posibilitatea practicarii unor sporturi incompatibile cu portul ochelarilor, si nu in ultimul rand posibilitatea corectarii optime atunci cand exista o diferenta mare de dioptrii intre cei doi ochi. Creierul nu tolereaza o diferenta mai mare de 2 dioptrii intre lentilele ochelarilor, insa in cazul lentilelor de contact se pot prescrie orice valori ale dioptriilor care asigura o vedere buna.

Operatie miopie

Metode de tratament eficiente si moderne

Una dintre cele mai moderne si eficiente metode de tratament o constituie operatia de corectare a miopiei, operatie miopie asa cum mai este cunoscuta, prin care se realizeaza modificarea refractiei globale a ochiului si eliminarea nevoii de ochelari sau lentile de contact. Operatia de miopie se poate face cu laserul sau prin inlocuirea cristalinului cu un cristalin artificial (similar operatiei de cataracta).

Operatie miopie

Operatiile laser realizeaza remodelarea corneei cu eliminarea dioptriilor, folosind una din cele 3 tehnici:

 

Toate se realizeaza intr-un interval de 10-15 minute pentru amandoi ochii, cu anestezie locala cu picaturi, sunt nedureroase, au un grad mare de siguranta si permit reluarea rapida a activitatii obisnuite dupa operatie (citit, lucru la calculator). Majoritatea pacientilor sunt surprinsi de cat de bine vad, la scurt timp dupa operatie.

Atunci cand exista miopii mari sau tehnicile laser nu pot fi aplicate, se recurge la operatia cu implant de cristalin artificial, in urma careia cristalinul este emulsificat cu ultrasunete si in locul sau se introduce in interiorul ochiului o lentila (cristalin artificial) avand dioptria calculata in asa fel incat sa compenseze viciul de refractie al pacientului. In urma consultului si a investigatiilor specifice, oftalmologul stabileste impreuna cu pacientul care este cea mai potrivita tehnica pentru corectarea miopiei.

Ce trebuie sa stim daca avem miopie?

Dioptriile din miopie sunt notate cu minus. Pacientii miopi au in general ochiul mai fragil, ceea ce implica anumite riscuri, indeosebi la dioptrii mari retina este mai subtire si exista riscul rupturii sau dezlipirii acesteia atunci cand se produce o crestere brusca de presiune in interiorul globului ocular. De aceea, trebuie evitate eforturile fizice mari, sporturile de contact, ridicarea greutatilor, nasterea naturala fiind contraindicata la valori mai mari de 3 dioptrii, aceste restrictii fiind valabile pe tot parcursul vietii, chiar daca pacientul a suferit o operatie pentru miopie si nu mai poarta ochelari.

De asemenea, pacientii cu miopie trebuie sa efectueaza periodic controale oftalmologice pentru a li se ajusta dioptriile in functie de evolutia miopiei si a li se evalua starea retinei. Miopia constituie un factor de risc pentru aparitia glaucomului, de aceea miopii peste 40 de ani, trebuie sa realizeze controale anual, in cadrul carora sa li determine tensiunea intraoculara.

Puteți afla costul operației de miopie consultând lista cu prețuri de la sectiunea Servicii/Operații.

Despre miopie – Care sunt cauzele si ce trebuie sa stim despre operatie
4.5 (90%) 50 votes

Dr. Raluca-Elena MOISESCU

Medic Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.