Feedback Feedback

Articole Medicale

Despre miopie – Care sunt cauzele si cum tratam miopia

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Miopia

Ce este miopia?

Afectiunea miopie este un viciu de refractie al ochiului (alaturi de hipermetropie si astigmatism) care se manifesta prin dificultati in distingerea obiectelor situate la distanta, in timp ce obiectele situate in apropiere sunt vazute clar.

De regula, globul ocular al persoanelor mioape este mai lung si razele de lumina paralele (care vin de la un obiect situat la departare) se focalizeaza inaintea retinei, fiind necesara plasarea unei lentile divergente in fata ochiului, pentru le face sa focalizeze intr-o imagine clara situata pe retina.

De asemenea, exista miopii determinate de modificarile calitative ale mediilor transparente ale ochiului (cornee, cristalin) care apar in anumite boli precum distrofiile corneene sau cataracta.

Miopia – cauze

Cea mai frecventa cauza de aparitie a miopiei este cea genetica: aproximativ 85% din parintii miopi au, de asemenea, copii cu miopie. Aceasta debuteaza de obicei in prima copilarie sau la varsta scolara. Miopia la copii (afectiunea miopie la copii) se manifesta prin dificultati in vederea la distanta (nu vad la tabla), tendinta de a “strange din ochi”, frecatul des al ochilor. Copiii miopi prefera si realizeaza cu mai multa usurinta activitati care presupun vederea de aproape (scris, citit).

miopie simptome cauze tratament complicatii

Influenta mediului asupra muschilor globului ocular se numara, de asemenea, printre cauzele aparitiei miopiei. Astfel, contractia excesiva si prelungita a muschiului ciliar – un muschi din interiorul ochiului cu rol in acomodatia pentru vederea de aproape – la cei care lucreaza mult la aproape (calculator) poate antrena miopia si astfel se explica aparitia ei la tineri intre 20 si 25 ani care in copilarie nu au avut nevoie de ochelari.

Exista si o serie de boli care se asociaza miopiei. Printre acestea se numara: retinopatia de prematuritate, boli de colagen (sindrom Marfan, Ehlers-Danlos), afectiuni metabolice congenitale (sindromul Cornelia de Lange) sau genetice (sindrom Turner). In aceste cazuri, miopia este de regula rapid progresiva, putandu-se ajunge la valori dioptrice mari asociate cu modificari retiniene.

Cauzele miopiei pot fi diverse, astfel incat numai in urma unui consult, medicul oftalmolog va poate oferi un diagnostic si un tratament. Un aspect de menționat legat de ereditate este ca nu numai miopia se poate transmite genetic, ci si alte vicii de refractie. Daca parintii au miopie sau hipermetropie, atunci si copiii pot avea.

Simptome miopie

Simptome miopie

Despre simptomele miopiei se discuta mult, dar simptomul principal al miopiei il constituie aparitia unor dificultati in vederea la distanta. Pacientii constata la un moment dat ca nu mai pot vedea clar imagini situate la departare si au nevoie de anumite artificii pentru a le focaliza cum ar fi, de exemplu, micsorarea fantei palepbrale (strang din ochi). Daca inceperea purtarii ochelarilor este amanata sau neglijata mult timp, pot aparea dureri de cap, ameteli, senzatie de oboseala oculara excesiva.

Copiii de varsta mica, neputand verbaliza disconfortul creat de vederea neclara la distanta, manifesta de obicei simptome nespecifce precum: frecatul ochilor, clipitul des, apropierea obiectelor de ochi, toate acestea in incercarea de obtine o imagine mai clara. In astfel de situatii parintilor li se recomanda sa se prezinte cu copilul la un consult de specialitate.

Cum aflam daca avem miopie?

Atunci cand apar dificultati cu vederea la distanta, pacientii se prezinta la un consult oftalmologic, unde in urma masuratorilor cu aparate speciale (dioptron) se stabileste valoarea dioptriilor si medicul recomanda variantele de corectare a acestora. Dioptriile din miopie sunt notate cu minus. De asemenea, in urma consultului de specialitate, se stabileste gradul miopiei si daca exista afectiuni oculare asociate. In multe situatii miopia se poate asocia si cu alte vicii de refractie precum astigmatismul (dioptrie cilindrica) si atunci medicul oftalmolog recomanda prescriptia corecta pentru a ajuta pacientul sa aiba o vedere clara.

Cand este necesar controlul medical?

Vizita la medicul oftalmolog este indicata in oricare din situatiile descrise mai sus (dificultati de focalizare la distanta, dureri de cap etc.), cat si la copiii de varsta scolara sau la cei ai caror parinti/rude apropiate au miopie.

Controale oftalmologice periodice

Pacientii cu miopie trebuie sa efectueze periodic controale oftalmologice pentru a li se ajusta dioptriile in functie de evolutia miopiei si a li se evalua starea retinei.
In cazul copiilor diagnosticati cu miopie, medicul oftalmolog poate recomanda controale anuale sau la fiecare 6 luni in situatii in care progresia dioptriilor este mai accelerata, adultii necesitand de obicei verificari anuale. Miopia constituie un factor de risc pentru aparitia glaucomului si cataractei, de aceea miopii peste 40 de ani, trebuie sa realizeze controale anual, in cadrul carora sa li determine tensiunea intraoculara si sa li se evalueze gradul de transparenta al cristalinului.

Tipuri de miopie

Tipuri de miopie

  • miopie mica (pana la 3 dioptrii)
  • medie (intre 3 si 6 dioptrii)
  • miopie mare (peste 6 dioptrii)
  • miopie forte (peste 9-10 dioptrii)
  • miopie patologica (miopia forte asociata cu modificari ale fundului de ochi/retinei)

Factori de risc miopie

Pacientii miopi au in general ochiul mai fragil, ceea ce implica anumite riscuri, indeosebi la dioptrii mari retina este mai subtire si exista riscul rupturii sau dezlipirii acesteia atunci cand se produce o crestere brusca de presiune in interiorul globului ocular. De aceea, trebuie evitate eforturile fizice mari, sporturile de contact, ridicarea greutatilor, nasterea naturala fiind contraindicata la valori mai mari de 3 dioptrii, aceste restrictii fiind valabile pe tot parcursul vietii, chiar daca pacientul a suferit o operatie pentru miopie si nu mai poarta ochelari.

Atunci cand ochiul se alungeste, structurile sale se subtiaza, inclusiv retina. Subtierea straturilor retiniene poarta denumirea de coroidoza miopica si se poate asocia cu subtierea sclerei (stafilom scleral), fisuri si hemoragii la nivel macular cu formarea de cicatrici care duc la deteriorarea marcanta a vederii (pata Fuchs) sau formarea de vase noi care prolifereaza sub forma de membrane vasculare (maculopatie miopica) si necesita tratament special cu laser sau injectii intraoculare.

Complicatii miopie

Complicatii miopie

Complicatiile miopiei apar, de regula, la dioptrii mari. Daca pacientul are valori ale dioptriilor peste 9-10 dioptrii vorbim despre miopie forte sau miopia patologica, in care apar modificari la fundul de ochi, care de obicei se manifesta printr-o acuitate vizuala mai scazuta chiar cu cea mai buna corectie (ambliopie functionala).

Atunci cand ochiul se alungeste, structurile sale se subtiaza, inclusiv retina. Subtierea straturilor retiniene poarta denumirea de coroidoza miopica si se poate asocia cu subtierea sclerei (stafilom scleral), fisuri si hemoragii la nivel macular cu formarea de cicatrici care duc la deteriorarea marcanta a vederii (pata Fuchs) sau formarea de vase noi care prolifereaza sub forma de membrane vasculare (maculopatie miopica) si necesita tratament special cu laser sau injectii intraoculare.

In plus fata de complicatiile retiniene, ochii miopi cu dioptrii mari sunt mai predispusi la aparitia timpurie a cataractei care de obicei necesita interventie chirurgicala la varste tinere (40-50 ani). Glaucomul are, de asemenea, pondere mai ridicata in randul pacientilor miopi, putand avea in cazul lor o evolutie accelerata din cauza fragilitatii native a nervului optic si retinei care astfel sunt mai sensibile la variatii ale presunii intraoculare, comparativ cu pacientii emetropi (fara dioptrii).

Consecintele miopiei netratate

Daca pacientul miop nu poarta ochelari sau lentile de contact conform recomandarii medicului, in plus fata de scaderea drastica a calitatii vietii din cauza vederii scazute la distanta, pot aparea simptome neplacute precum durerile de cap, ametelile, senzatia de oboseala exagerata, toate acestea determinand ca, in final, pacientul sa se prezinte la medic spre gasirea unei solutii adecvate.

Miopia se vindeca?

Singura metoda existenta in prezent de reducere a dioptriilor in cazul persoanelor cu miopie este cea chirurgicala. Miopia, odata aparuta, nu se poate reduce spontan, cu atat mai putin vindeca.

Miopia nu se poate vindeca spontan

Odata aparuta, miopia nu se poate vindeca spontan, in sensul ca dioptriile nu scad de la sine, ci au tendinta sa creasca, mai ales la copii, pe masura ce organismul lor se dezvolta. In prezent, exista mai multe alternative de tratament al miopiei, care se stabilesc in urma consultului oftalmologic.

Corectia miopiei

Cea mai utilizata metoda de corectie este cea cu ochelari. Medicul testeaza in cabinet diferite dioptrii in functie de masuratoarea cu dioptronul, apoi administreaza pacientului picaturi care dilata pupila si relaxeaza musculatura intraoculara. Acest lucru permite, cu o noua masuratoare la dioptron, determinarea dioptriei reale a ochiului si prescrierea lentilelor corespunzatoare fiecarui pacient. Ochelarii vor fi purtati permanent, atat la distanta cat si la apropiere, pentru a relaxa musculatura intraoculara, al carui spasm poate duce la cresterea miopiei, cu exceptia persoanelor cu varsta mai mare de 40-45 de ani la care instalarea presbiopiei permite purtarea ochelarilor numai pentru distanta, ei putand vedea clar fara ochelari la apropiere.

O alta varianta o constituie purtarea lentilelor de contact, existand o gama variata de optiuni privind lentilele de contact moi: de unica folosinta (zilnice), lunare (care se dau jos peste noapte), sau cu port prelungit (pot fi purtate continuu timp de 1-2 saptamani).

Printre avantajele lentilelor de contact se numara: extinderea campului vizual, prin eliminarea distorsiunilor date de rama ochelarilor, mai ales la dioptrii mari, posibilitatea practicarii unor sporturi incompatibile cu purtarea ochelarilor, si nu in ultimul rand, posibilitatea corectarii optime atunci cand exista o diferenta mare de dioptrii intre cei doi ochi. Creierul nu tolereaza o diferenta mai mare de 2 dioptrii intre lentilele ochelarilor, insa in cazul lentilelor de contact se pot prescrie orice valori ale dioptriilor care asigura o vedere buna.

Operatie miopie

Metode de tratament eficiente si moderne

Una dintre cele mai moderne si eficiente metode de tratament o constituie operatia de corectare a miopiei, operatie miopie asa cum mai este cunoscuta, prin care se realizeaza modificarea refractiei globale a ochiului si eliminarea nevoii de ochelari sau lentile de contact. Operatia de miopie se poate face cu laserul, prin introducerea unei lentile speciale in interiorul ochiului sau prin inlocuirea cristalinului cu un cristalin artificial (similar operatiei de cataracta).

 

VISUMAX-800-Keyvisual

Operatiile laser realizeaza remodelarea corneei cu eliminarea dioptriilor, folosind una din cele 3 tehnici:

 

Toate se realizeaza intr-un interval de 15-20 minute (durata  propriu-zisa a interventiei laser este de ordinul secundelor) pentru amandoi ochii, incluzand pregatirea, cu anestezie locala cu picaturi, sunt nedureroase, au un grad mare de siguranta si permit reluarea rapida a activitatii obisnuite dupa operatie (citit, lucru la calculator). Majoritatea pacientilor sunt surprinsi de cat de bine vad, la scurt timp dupa operatie.

Atunci cand exista miopii mari sau tehnicile laser sunt contraindicate, avem alte opțiuni:

  • operatia ICL (implant de lentila intraoculara din collamer) care presupune inserarea unei lentile (Visian ICL) in interiorul ochiului, in spatele irisului si in fata cristalinului, cu rolul de a focaliza razele de lumina la nivelul retinei intr-o imagine clara. Este ca un fel de lentila de contact, dar intraoculara.
  • operatia cu implant de cristalin artificial, in urma careia cristalinul este emulsificat cu ultrasunete si in locul sau se introduce in interiorul ochiului o lentila (cristalin artificial) avand dioptria calculata in asa fel incat sa compenseze viciul de refractie al pacientului.

In urma consultatiei si a investigatiilor specifice, oftalmologul stabileste impreuna cu pacientul care este cea mai potrivita tehnica pentru corectarea miopiei. 

Riscurile operatiei de miopie

Riscurile operatiei de miopie depind in principiu de tehnica folosita. 

Printre riscurile comune la interventiile cu laser pentru miopie mentionam:

  • opacitati sau striuri corneene;
  • vindecare vicioasa, dificila sau lenta;
  • dioptrii restante;
  • modificari de structura a corneei (ectazia corneana);
  • diverse infectii ale corneei care pot aparea din cauze independente de operatie, insa pot influenta rezultatele acesteia.

In cazul tehnicii ICL riscurile operatiei de miopie constau in: descentrarea lentilei intraoculare ce necesita repozitionarea sau schimbarea acesteia, dioptrii restante, opacifierea cristalinului cu aparitia cataractei, cresteri ale tensiunii intraoculare cu lezarea nervului optic (aparitia glaucomului secundar).

Iar la implant in scop refractiv, riscurile operatiei de miopie pot fi: ruptura capsulei posterioare a cristalinuluiinflamatii si/sau infectii intraoculare (endoftalmita), hemoragii in timpul sau imediat dupa operatie (sangerare), descentrari de cristalin artificial, dioptrii restante, scaderea sensibilitatii la contrast (la cristalinele multifocale), edem macular cistoid (acumularea de lichid sub retina), dezlipire de retina.

In toate cazurile, este foarte important ca pacientul sa anunte medicul cat de repede si sa urmeze cu strictete recomandarile acestuia pentru a reduce complicatiile si riscurile cat mai mult. 

Ce trebuie sa stim daca avem miopie?

Dioptriile din miopie sunt notate cu minus. Pacientii miopi au in general ochiul mai fragil, ceea ce implica anumite riscuri, indeosebi la dioptrii mari retina este mai subtire si exista riscul rupturii sau dezlipirii acesteia atunci cand se produce o crestere brusca de presiune in interiorul globului ocular. De aceea, trebuie evitate eforturile fizice mari, sporturile de contact, ridicarea greutatilor, nasterea naturala fiind contraindicata la valori mai mari de 3 dioptrii, aceste restrictii fiind valabile pe tot parcursul vietii, chiar daca pacientul a suferit o operatie pentru miopie si nu mai poarta ochelari.

De asemenea, pacientii cu miopie trebuie sa efectueaza periodic controale oftalmologice pentru a li se ajusta dioptriile in functie de evolutia miopiei si a li se evalua starea retinei. Miopia constituie un factor de risc pentru aparitia glaucomului, de aceea miopii peste 40 de ani, trebuie sa realizeze controale anual, in cadrul carora sa li determine tensiunea intraoculara.

Puteți afla pretul operației de miopie consultând lista cu prețuri de la sectiunea Servicii/Operații.

3.9/595 ratings

Miopia este un viciu de refractie, nu este o boala. De obicei, ochiul este mai lung, iar imaginea se formeaza in fata retinei, drept consecinta, persoana nu vede bine la distanta, insa vede bine obiectele aflate in apropiere. In alte situatii, desi dimensiunea ochiului este cea normala, apare miopia din cauza unor tulburari de transparenta ale mediilor ochiului (cristalinul, corneea).

In functie de numarul de dioptrii, poate fi miopie mica (pana la 3 dioptrii), miopie medie (intre 3 si 6 dioptrii), miopie mare (peste 6 dioptrii), miopie forte (peste 9-10 dioptrii) sau miopie patologica atunci cand se asociaza modifcari ale fundului de ochi.

Principalul simptom al miopiei este vederea neclara a obiectelor aflate la distanta. Persoana cu dioptrie -1 vede bine la 1 metru. Pacientii mai pot acuza dureri de cap, ameteli, oboseala.

Miopia poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau operatii pentru reducerea dioptriilor. Cele din urma ii ofera pacientului independenta fata de ochelari sau lentile de contact. 

Dioptriile cu minus indica prezenta miopiei cu sau fara astigmatism miopic. Semnul algebric indica faptul ca ochiul are nevoie de o lentila divergenta (notatia standard din optica cu minus) pentru a focaliza razele de lumina provenite de la infinit intr-o imagine clara la nivelul retinei.

Dr. Raluca MOISESCU

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

92 comentarii “Despre miopie – Care sunt cauzele si cum tratam miopia

  1. Aceasta” miopie a scolarului” poate aparea în urma faptului ca am crescut prea repede intr-un timp foarte scurt?Va mulțumesc!

  2. Buna seara .este normal la o miopie de _7 la ambi ochi si cilindru de 2 cand faci un control amanuntit la o clinica si o pereche de ochelari si cand ii pui la ochi sa te ameteasca sa nu poti merge cu ei la ochi????spunand ca un miop trebuie sa se acomodeze ceva timp este normal am stat 4 zile cu ei si nu mai suport ???ce credeti ca medic specialist ati mai intalnit ??

    1. Buna ziua,
      Dioptriile dumneavoastra sunt mari si se poate sa va ameteasca ochelarii. Pentru a va putea oferi o opinie corecta este nevoie de o consultatie.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  3. Buna ziua! Tocmai am descoperit ca bebelușul meu de 1 an ma moștenește(eu având miopie foarte mare, -10 la ambii ochi)…întrebarea mea este dacă se poate face operație la o vârsta mai mare…poate pe la 5-6 ani…de mică am avut probleme cu ochii și nu as vrea ca băiețelul meu sa sufere și el ca mine…va mulțumesc frumos! Sa aveți o zi frumoasa!

    1. Bună ziua,
      Operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani și în cazul miopiei atunci când dioptriile sunt stabile. Până atunci, vă recomand consult oftalmologic periodic și respectarea indicațiilor medicului oftalmolog.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  4. Bună ziua! Am fost curând diagnosticata cu o miopie – 2,nu am mai purtat niciodată ochelari până la vârsta mea 34 de ani. Sincer nu ma pot obișnui cu ei și nici cu ideea ca sunt mioapa, cât ma costa o operație, sunt foarte dezamăgită și cu moralului la pământ. Va mulțumesc frumos.

    1. Bună ziua,
      Lista cu prețuri este afișată pe site-ul nostru, aici: https://www.amaoptimex.ro/preturi/
      Mai multe informații despre miopie și operațiile pentru reducerea miopiei puteți citi pe site-ul nostru de informare, accesând acest link: https://www.scapadeochelari.ro/miopie/
      În principiu, pentru dioptrii cu minus, mă gândesc în primul rând la tehnica SMILE, o tehnică minim invazivă, cu recuperare rapidă și fără durere. Este nevoie de consult și investigații, după vom ști dacă vi se potrivește. Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau dacă doriți să veniți.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  5. Buna!Am o intrebare la dumneavoastra ..Eu la varsta de 15 ani am descooerit din greseala ca ,nu vad cu ochiul drept ,pe atunci cand am fost la control aveam -3 am purtat foarte putin ochelarii ,apoi pe la 23 de ani mi-am facut o noua pereche de ochelari dar la 23 de ani in anul 2003,dioptria era de -10 iar in anul 2014 era de -15 cum se poate asa ceva?si mai am o problema din cand in cand imi fuge in jos …Intrebarea mea ar fi ,daca in cazul meu se poate face ceva ,sau daca exista vreo sansa ca ochiul sa fie salvat?

  6. Buna ziua domnule Doctor Andrei Filip am miopie și strabism la ochiul stâng valorile dioptriile sunt stângul +1.50-1.25 plus strabism pe ochiul stâng la cel drept am + 0,25 as putea sa va vindeca cum va ? Am 21 de ani mă numesc Dimitriu Stefan

  7. Bună ziua! am miopie de -1 si -0,75
    Nu am purtat ochelari până la vârsta mea de 16 ani ..
    Intrebarea mea este .. se poate vindeca miopia mea in mod natural doar purtând ochelarii si făcând exerciții pentru ochi ?
    Dacă da .. cât timp ar dura ?

    1. Bună ziua,
      Miopia nu se vindecă, dar puteți să aveți o vedere bună cu ochelari sau lentile de contact. După 18 ani și în momentul în care dioptriile vor fi stabile, există și varianta de operație pentru reducerea dioptriilor, pentru a scăpa de ochelari. Mai multe informații sunt disponibile pe http://www.scapadeochelari.ro. Până atunci, vă recomand consult periodic pentru monitorizarea dioptriilor.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  8. Bună ziua! Am o miopie de -1 si -0,75
    Nu am mai purtat ochelari până la vârsta mea de 16 ani ..
    Intrebarea mea este dacă miopia se poate vindeca in mod natural purtând doar ochelarii și făcând exerciții pentru ochi
    Dacă da .. in cât timp mi s-ar vindeca ?

  9. Am o fetiță de 11 ani și am descoperit acum 6 luni că are la un ochi -2 și la celalalt _1,50 după 6 luni am fost control după 6 luni și ia crescut la ambii cu 20 în condiții în care a purtat ochelari pot sti dacă vom scăpa de ochelari sau dacă va stagna miopia

    1. Bună ziua,
      Momentan, tot ce puteți face este să mergeți periodic la consult și să poarte ochelari, conform prescripției optice recomandate de medic. Miopia crește odată cu vârsta și se stabilizează după adolescență. După 18 ani și când dioptriile vor fi stabile, putem discuta de operație pentru reducerea dioptriilor.
      Până atunci, dacă doriți să veniți la noi, vă recomand consult la colegele mele care se ocupă de copii în cadrul clinicii Ama Optimex: Dr. Carmen Dragne, dr. Irina Lutic, dr. Ileana Ungureanu.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  10. Bună ziua. La un băiat în vârstă de 6 ani cu miopie cu dioptria 6, care sunt șansele de corecție, având în vedere că ochelarii nu l-au ajutat prea mult, în sensul ca la 4 ani avea dioptria 3,5, iar acum are 6? Va mulțumesc.

    1. Bună ziua,
      Vă recomand consult la colegele mele care se ocupă de copii în cadrul clinicii Ama Optimex: Dr. Carmen Dragne, Dr. Irina Lutic, Dr. Ileana Ungureanu. După consult, vă vor putea oferi o recomandare medicală corectă.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  11. Am miopie forte in crestere de la -7,5 la -9,5 . Am avut in ultimii 10 ani lentina progresiva deoarece s-a considerat ca am nevoie si pentru imbunatatirea vederii de aproape .
    Am fost de curand la un control oftalmologic si dl doctor mi-a spus ca am miopie -9 dar ca imi recomada sa port lentine -7 , fara lentila progresiva , ca ar fi total contraindicata .
    Torusi , e corect asa , avand in vedere ca trebuie sa vad si la distanta si in acelasi timp am nevoie sa pot lucra si la calculator ?

  12. BUNA ZIUA SI ONORE SI MULT RESPECT DOMNULE DOCTOR EU SINT MIOP LA AMBI OCHII PORT LENTILE -35 EST O PROBLEMA CA NU GASESC LENTILE AM FISURATA RETINA SI FORTE MULTE CONSULTAȚI LA DIVERSI MEDICI SPECIALISTI UNDE CREDETI SI CE MA PUTETI SFATUI SA COMAND LENTILE DE CONTACT -13 SI DIFERENTA LENTILE STICLA SAU CE MA ÎNVĂȚAȚI AM 58 ANI SIN DE LA VÎRSTA DE 12 ANI CU OCHELARI -5 SI ASA AM AJUNS SA PORT LA VÎRSTA DE 58 -35 AM SOTIA PARALIZATĂ SI VREAU SA POT VEDEA MAI BINE SA POT SO ÎNGRIJESC CE SFAT IMI DATI DACA VAM PLICTISIT VA ROG SA MA SCUZATI CU ONORE SI RESPECT VA UREZ SANATATE SI DUMNEZEU SA VA AJUTE

  13. Buna ziua,

    Am avut la primul control oftalmologic OS +0,25 OD -0,25 , la un an am ramas pe OS 0 Si OD -1,00 iar in cele din urmă am doar pe OD -1,50 . Port in permanenta ochelarii de distanta, dar observ ca tot creste dioptria pe ochiul drept… ar putea sa stagneaze sau sa scadă cum a fost pentru ochiul stâng?
    Multumesc

    1. Buna ziua,
      Va recomand o consultatie pentru a stabili care este situatia si pentru a va putea raspunde corect. In medicina exista foarte multe variabile.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  14. Buna ziua! Operatia de anulare miopie se poate face si a doua oara? Au trecut 10 ani de la prima interventia si au aparut dioptrii.
    Multumesc

    1. Bună ziua,
      În principiu, da, însă este nevoie de o evaluare (consult și investigații oftalmologice), apoi vă pot sfătui corect.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  15. Bună ziua! Fetita mea in vârstă de 11 ani are miopie – 3.75 la ambi ochii. A primit niște vitamine pentru a o ajuta. Acum întrebarea mea este:credeți ca sunt bune?

  16. Bună seara. Am miopie forte -22 la ochiul drept cu cel stâng nu vad. Nistagmus orizonto-rotator, papile cu conus miopic mai palide, artere foarte ingustate, vene rigide, retea coroidiana vizibilă cu zone de atrofie corioretiniana cu remanieri pigmentate. Scaderea sensibilitatii difuze generalizate.scotoame absolute și nesistematizate. Ambii ochi idem, la care la ochiul stâng ar fi o miopie forte de -34. Se mai poate face ceva la ochiul drept. Vad doar obiectele mari.

  17. Bună seara . Am miopie forte la ambii ochi -22 OD -34 OS. Cu cel stâng nu vad. Coroidoza miopigena, cataractă ambii ochi si nistagmus orizonto-rotator. As dori daca s-ar putea face ceva. Cu mulțumiri!

    1. Bună ziua,
      În zilele noastre aproape orice tip de dioptrie poate fi redusă. Vă așteptăm pentru consult și investigații, după vă putem spune ce tehnică vi se potrivește, deoarece contează și vârsta și mai multe particularități anatomice ale ochilor.
      Detalii despre operațiile de reducere dioptrii sunt pe http://www.scapadeochelari.ro.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  18. Buna ziua! Am miopie ( -1 ochiul stang si -0.75 ochiul drept). Se poate face operatie SMILE la aceste valori??. Am inteles ca nu prea e indicat, dar nu ma pot acomda cu ochelarii. Am 26 de ani. Am vorbit si cu un pacient de al d-voastra si mi-a zis de clinca Ama Optimex. (macar de ar scade dioptriile la 0.25). Multumesc anticipat!

    1. Bună ziua,
      În zilele noastre putem corecta aproape orice tip de dioptrie. Pentru miopie recomand tehnica SMILE, deoarece este modernă, minim invaziva, fără durere, cu recuperare rapidă. Însă putem opta și pentru alte tehnici. Primul pas este să veniți la o consultație, în cadrul căreia vom efectua un set de investigații. După evaluare, vom afla dacă ochii dumneavoastră permit o astfel de operație și ce tehnică vi se potrivește. Mai multe informații despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
      Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  19. Buna ziua, recent am fost la un medic oftalmolog si mi-a spus ca am miopie -1. Mi-a prescris ochelari si picaturi cu atropina 0.01%, o picatura seara, daca vreau sa pun, pentru a stopa evolutia miopiei. Nu stiu ce sa fac, sa le pun?

    1. Buna ziua,
      Exista opinii in lumea medicala care sustin acest tratament, cat si rezulatatele. Daca doriti o opinie corecta din partea noastra, va recomand o consultatie.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  20. Buna ziua! Este adevărat ca trebuie sa am aceeasi dioptrie timp de 1-2 ani pentru a putea face o operatie ca sa scap de miopie?

  21. am miopie OS -4 si OD -4.5. stiu ca miopii nu prea suporta lumina in exces. doctorul mi-a spus ca este necesar sa tin si veioza si becul mare aprinse seara cand lucrez la birou dar cateva cunostiinte imi zic sa fac acelasi lucru si cand lucrez la calculator, seara, ca sa fie o lumina uniforma in camera. este necesar si cand lucrez la calculator?

  22. Sufăr de miopie de la 16 ani (acum 32ani) dar In 8luni mi-au crescut dioptriile cam mult OS -2.75 OD-3.00 in conditiile in care aveam cu 0.75 mai putin.Mai nou acum m am trezit si cu un astigmatism 1 care pana acum nu era.Am facut un fund de ochi si toate par normale.Care ar putea fi cauza acestei mari creșteri? Va multumesc

  23. Buna ziua Domnul Dr. Andrei Filip
    Am si eu o rugaminte,nu vad bine la distanta si este din ce in ce mai grav ,simt ca pe zi ce trece mi se agraveaza.
    In urma cu 5-6 ani mi am facut ochelari,nu iam.purtat si s a agravat.
    In urma cu un an mi am facut alt control si mi sa prescris alta pereche de ochelari cu dioptri mai mari ( am in jur de 2-2,5 ) dar eu nu sunt in stare sa va numarul masini de inmatriculare de la distanta de 10, 15 m )
    Nu m am obisnuit si nu o sa ma obisnuiesc niciodata cu ochelari ,nu ma simt bine cu ei pe ochi ,nu imi place sa i port.
    Tin sa precizez ca i folosesc doar la condus si cand stau in casa pe telefon sau la televizor.
    Este un stres ff mare pentru mine si as dori sa fac orice sa scap de ochelari .
    Credeti ca am vre o sansa sa ma operez.(am auzit ca numai la persoanele cu dioptri mari)
    As dori sa fac o programare sa vin la un consult.
    In momentu de fata nu sunt in tara ajung de sarbatori.
    O zi buna. Va multumeac

    1. Bună ziua,
      Atât dioptriile mari, cât și cele mai mici pot fi corectate cu laser. Vă așteptăm la o consultație, în cadrul căreia vom efectua un set de investigații, apoi vom ști dacă ochii dumneavoastră permit o astfel de operație și ce tehnică vi se potrivește. Mai multe informații puteți citi și pe http://www.scapadeochelari.ro.
      Vă așteptăm,
      Dr. Andrei Filip

  24. Buna ziua.

    Am 37 de ani. Recent mi-am schimbat ochelarii. Am miopie -4 si astigmatism -2.
    Mi s-a spus ca la calculator cand sunt la serviciu sa folosesc ochelarii care ii aveam inainte de -3 miopie si -1,75 astigmatism. Pentru ca la calculator privesc de aproape mi s-a zis sa raman cu cei vechi. Pana acum de fiecare data cand am schimbat ochelarii nu am auzit informatia asta si sunt un pic confuz. Imi doresc ca la fiecare ora de munca sa fac pauza 10 minute pe cat posibil si sa privesc la distanta. Ma gandesc ca ochelarii cei vechi sa ii port mereu la lucru, chiar si in pauzele de 10 minute, si in restul timpului sa ii port pe cei noi. As dori si o alta o parere, mai ales ca pana acum stiam ca ochelarii de distanta trebuie sa ii port tot timpul. Adevarul e ca si cei vechi sunt de distanta, dar dioptria la ei este mai mica.

    Multumesc

  25. buna seara am astigmatism miopic de -0.75 cilindru OS si -1,5 cilindru OD nu am deloc miopie
    port ochelari de ce uneori vad perfect iar alteori vad mai greu ?

  26. buna seara am astigmatism miopic de -0.75 os si -1.5 od de ce uneori vad perfect cand port ochelari iar alteori nu vad asa perfect ?

  27. Bună ziua, am fost la control acum un an, mi s-a spus că am la OS -1 și OD 0, acum după un an, nu am purtat ochelari, mi s-a spus că tb să port -2 la OS și -0,25 la OD, și că nu-mi poate da aceste dioptrii să le port dintr-o dată, acum eu vă întreb, cum e corect , dintr-o dată, sau după 3 luni modific lentilele? Mulțumesc!

  28. Am un baietel care la vasta de 4ani si 6 luni a fost diagnosticat cu miopie -1.75 la ambi ochi , la 6 luni am fost la control , dupa care la cel de.al 3 control la varsta de 5ani si 6 luni a ajuns miopia la -3 la ambi ochi . Mentionez ca in aceasta perioada a purtat ochelari fara intrerupere . Ce putem face sa nu mai avanseze miopia ?

  29. Bună seara va rog sa îmi răspundeți dacă la vârsta de 13 ani cu miopia 2.25 stângu și dreptu 2, cât timp as putea sa ma joc pe calculator fără sa îmi crească diptria foarte mult. Va mulțumesc!

  30. Operatie miopie: am trecut de 40 ani si inteleg ca voi incepe sa am probleme si cu vederea de aproape si va compensa din miopie -5. Mai are o eventuala operatie sa scap de dioptrii relevanta/ eficienta? Multumesc frumos.

    1. Buna ziua,
      Exista variante chirurgicale pentru aceatsa problema. Pentru a va putea raspunde daca vi se potriveste, este nevoie de o consultatie si o evaluare. Dupa am sa va pot sfatui corect. Pana atunci puteti gasi detalii aici: http://www.scapadeochelari.ro, apoi, daca considerati oportun putem organiza o intalnire online. Ma puteti contacta directa la [email protected].
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  31. Daca fac operatia pt miopie mai sunt sanse sa se transmita genetic viitorilor mei copii aceasta afectiune? Va multumesc!

    1. Buna ziua,
      Dioptriile pot fi mostenite chiar daca faceti o operatie de reducere a lor. Va pot oferi un sfat corect in urma unei consultatii.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  32. Daca fac operatie de miopie mai sunt sanse sa se transmita viitorilor mei copii aceasta afectiune? Mentionez ca mai sufar si de migrene, ceea ce mi-au produs fotofobie, nu pot sa ma uit la lumina mai puternica, in special cand ies afara mi-e foarte greu, in cazul asta ce as putea face?

    1. Buna ziua,
      Dioptriile pot fi mostenite chiar daca faceti o operatie de reducere a lor. Va pot oferi un sfat corect in urma unei consultatii.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  33. Buna ziua,am 41 de ani si am miopia -16 OS si -17 OD si dezlipire de retina operat la ochiul stang,ma pot pensiona pe handicap sau nevăzător, va multumesc!

    1. Bună ziua,
      Îmi pare tare rău să aud astfel de vești. Pentru astfel de informații, vă recomand discutați cu specialiști din sistemul public (spital de stat) / medic de familie.
      Multă sănătate,
      Dr. Andrei Filip

  34. Buna ziua. Astazi sunt 8 zile de cand am facut o decolare de retina totala la ochiul stang. Am si o cataracta matura. Mi-a spus ca este inoperabil. Deci cecitate totala. Nu cred ca as mai avea vreo sansa. O zi frumoasa.

  35. Buna ziua! Am o miopie însoțită de Basedaw Graves.Cu ochiul stâng vad undeva la 20% iar la dreptul am – 6,75.As vrea să știu dacă aexistă vreo șansă să mă operez și să văd mai bine!?Va mulțumesc!

  36. Buna ziua!
    Am miopie, -11 la ochiul stang si -7 la ochiul drept. Este recomandata operatia cu laser? Diopriile se pot reduce in totalitate sau doar partial?
    Multumesc anticipat!

    1. Bună ziua,
      Pentru miopie recomand tehnica SMILE, deoarece este cea mai modernă, minim invazivă, fără durere, cu recuperare rapidă. În cazul miopiei, operațiile pentru reducerea dioptriilor se fac după 18 ani și atunci când dioptriile sunt stabile de cel puțin un an. La alegerea tehnicii contează mai multe particularități anatomice ale ochilor. De aceea, trebuie să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
      Mai multe detalii despre SMILE puteți citi și aici: https://www.scapadeochelari.ro/relex-smile/
      Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  37. buna ziua.Fetiței mele i s-au modificat dioptriile de la -2,25 am ajuns la -5 în doi ani.Este normal ?
    Mă îngrijorează acestă creștere…

    1. Buna ziua,
      Miopia creste cu varsta. Va recomand sa gasiti un medic specialist pentru copii care sa urmareasca evolutia. Nu exista o metoda care sa opreasca evolutia. La un moment dat, se vor opri din crestere.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  38. Bună seara.!Am un băiețel de 3 ani cu miopie -10 la ambi ochi. Are ochelari de la un an și la ultimul consult acu 6 luni iam facut alți ochelari. De ceva timp se plange în fiecare seară de durere de ochi mai ales când ii dau ochelari jos.Oare se poate agrava situatia sau pur și simplu este obosit? Ar fi posibil operatie dacă este atât de mic?

    1. Buna ziua,
      Miopia creste cu varsta. Trebuie sa poarte ochelari corespunzatori pentru a se dezvolta corect. Dupa varsta de 18 ani ne putem gandi la o evantuala interventie pentru redicerea dioptriilor. La noi in clinica avem specialisti care il pot monitoriza.
      Multa sanatate,
      Dr. Andrei Filip

  39. Buna, aveti vreo idee daca ar fi in regula sa mi fac operatia pentru corectare a miopiei tinand cont ca in cazul meu ar fi undeva la -1,5 sau -2 si duc un stil de viata foarte activ, ridic greutati si depun efort fizic intens aproape zilnic. Ma tem sa nu am probleme pe viitor daca imi fac aceastsa operatie.

    1. Bună ziua,
      În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
      Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
      Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  40. Buna ziua
    Am 49 de ani cu o miopie de -8 si cred ca este nevoie sa schimb ochelarii .Din acest motiv ma tem ca miopia nu s-a oprit . Considerati ca se poate reduce miopia cu ajutorul unei interventii chirurgicale ? Sau sa nu mai port ochelari ?
    Va multumesc

    1. Bună ziua,
      În principiu, orice dioptrie poate fi corectata. Primul pas este să veniți la consult și investigații, pentru a evalua situația. Consultatia o puteți face la oricare dintre medicii clinicii, apoi dacă totul va fi favorabil, puteți alege medicul chirurg.
      Mai multe detalii despre reducerea dioptriilor puteți citi pe http://www.scapadeochelari.ro.
      Îmi puteți scrie și pe [email protected] dacă mai aveți întrebări sau pentru a organiza consultația și investigațiile.
      O zi bună,
      Dr. Andrei Filip

  41. Buna ziua o întrebare am și eu ,am un copil de 10 ani cu miopie medie O.D -3,50 .O.S -3,00 . întrebarea este se poate da scutire pentru orele de sport dat fiind faptul că amețește foarte rău și are dureri de cap ?

    1. Buna ziua,
      Din punct de vedere medical nu exista suport pentru o astfel de scutire. Trebuie sa poarte ochelarii adecvati si aceste fenomene nu ar trebui sa fie prezente. Va recomand o consultatie la noi in clinica.
      O zi buna,
      Dr. Andrei Filip

  42. Bună ziua am o întrebare domnule doctor Andrei Filip am un băiat de 10 ani are miopie forte de 1 an de zile se poate rezolva prin operatie vă mulțumesc aștept răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.