Presbiopie – Corectie
Ce este presbiopia?
Presbiopia apare in jurul varstei de 40 de ani si inseamna pierderea acomodatiei cristalinului. Acest fenomen, numit presbiopie, este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici cei care nu au purtat ochelari niciodata, este neplacut si de multe ori greu de acceptat. In momentul de fata, nu sunt cunoscute metode de a impiedica aparitia presbiopiei, insa exista metode pentru a o trata, fie cu corectie optica (ochelari, lentile de contact), fie prin operatii pentru presbiopie, cu laser (PRESBYOND) sau inlocuirea cristalinul natural cu unul artificial.
Despre cauze, simptome, evolutie si metode de tratament va invitam sa cititi in cele ce urmeaza.
Care sunt cauzele presbiopiei?
Principala cauza a presbiopiei este trecerea timpului, imbatranirea cristalinului natural, care isi pierde puterea de acomodatie.
Acomodatia este calitatea cristalinul natural (lentila ochiului) prin care acesta isi modifica forma pentru a ne permite sa vedem bine la toate distantele. Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Undeva in jurul varstei de 40 de ani, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut, ce se manifesta prin scaderea progresiva a capacitatii de a vedea aproape.
Care sunt simptomele prezbiopiei si cum evolueaza?
Ochelarii sunt necesari mai intai pentru vederea de aproape, dar la unele persoane, dupa aparitia prezbiopiei, la un interval variabil de timp, poate aparea si nevoia de ochelari pentru distanta. Iar undeva in jurul varstei de 50 de ani, apare nevoia de ochelari pentru vederea la distante intermediare (calculator). Astfel, o persoana poate avea nevoie de 3 dioptrii diferite pentru cele 3 distante uzuale: distanta, intermediar si aproape.
Cresterea valorii dioptriilor este destul de rapida pana in jurul varstei de 50 de ani, apoi ritmul de crestere incetineste.
De asemenea, pe masura ce timpul trece, de la aparitia nevoii primei perechi de ochelari, persoana in cauza constata ca devine din ce in ce mai dependenta de ajutor vizual.
Ce tratament este recomandat pentru presbiopie?
Evolutia medicinei a facut posibil sa avem astazi mai multe tratamente pentru presbiopie. Pe de o parte, avem metodele de corectie optica (nonchirurgicale) care presupun purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact. Pe de alta parte, avem interventiile chirurgicale, adica operatiile pentru presbiopie.
Astfel, cand incepeti sa percepeti aceste modificari neplacute ale modului in care vedeti, daca nu va plac ochelarii sau nu suportati lentilele de contact, este bine sa vizitati medicul oftalmolog pentru a gasi metoda de corectie a presbiopiei care vi se potriveste cel mai bine.
Metode nonchirurgicale pentru tratamentul presbiopiei
In momentul de fata, avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, iar cea mai la indemana este corectia optica cu ochelari. Acestia pot fi:
- ochelari monofocali – doar pentru aproape;
- ochelari bifocali – ofera corectia vederii la distanta si la aproape;
- ochelarii degresivi – ofera corectia vederii la aproape si intermediar
- ochelari progresivi sau multifocali, cei mai moderni, au mai multe dioptrii pe aceeasi lentila, oferind o vedere buna la toate distantele. Spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele de dioptrii diferite.
Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact pot fi fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere si nu in ultimul rand tratament antireflex, care nu ofera protectie, ci o vedere mai clara si inlatura reflexiile deranjante.
Lentilele de contact sunt o alta varianta de corectare a presbiopiei, existand lentile de contact bifocale sau multifocale. ”Monovision”, adica vederea monoculara, este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta, iar celalalt pentru a vedea bine la citit, insa aceasta metoda nu este tolerata de orice pacient.
Metode chirurgicale pentru tratamentul presbiopiei
Daca nu doriti sa purtati ochelari sau lentile de contact si doriti sa optati pentru corectie chirurgicala, in cadrul consultatiei se va face o evaluare personalizata ce include o multitudine de investigatii neinvazive si prietenoase, cu ajutorul carora se va stabili daca sunteti un candidat pentru o astfel de interventie si daca da, care este tehnica chirurgicala refractiva potrivita pentru dumneavoastra.
Interventia cu laser PRESBYOND pentru tratamentul prezbiopiei
Pe scurt, prin aparitia si progresia presbiopiei se pierde treptat capacitatea de acomodatie prin care ochiul se adapteaza automat in functie de distanta la care priveste. PRESBYOND amplifica si suplineste aceasta pierdere. Putem vorbi de o „restaurare a vederii”.
Trebuie sa retinem insa ca PRESBYOND compenseaza un proces degenerativ in desfasurare. Asta inseamna ca pe masura ce cristalinul isi continua degradarea pana la aparitia cataractei, exista posibilitatea de a reaparea la un moment dat nevoia de ochelari, dar de cele mai multe ori numai in anumite situatii. In cazul in care modificarile cristalinului in contextul „drumului” spre cataracta si, in consecinta, ale dioptriilor vor fi importante, acesta poate fi inlocuit cu un cristalin monofocal, pastrand astfel proprietatea vizuala obtinuta cu ajutorul tehnicii PRESBYOND.
Tratamentul PRESBYOND se aplica la amandoi ochii si are avantajul tehnicilor laser moderne, oferind o vedere activa, pentru ca foloseste capacitatea de acomodatie ramasa a cristalinului natural. Interventia se realizeaza exclusiv cu laser, fiind astfel minim invaziva, iar timpul operator propriu-zis este de aproximativ 3 minute/ochi. Anestezia se realizeaza cu picaturi, astfel interventia este fara durere. Recuperarea este rapida (majoritatea pacientilor pot citi pe telefon cand pleaca de la clinica, dupa interventie, iar dupa 72 de ore majoritatea restrictiilor dispar).
Datorita faptului ca PRESBYOND ofera o calitate vizuala superioara celorlalte tehnici, este singura tehnica aprobata pentru pilotii de la British Airways.
Implant in scop refractiv pentru tratamentul presbiopiei
Pentru pacientii care nu se incadreaza din diverse motive pentru tehnica PRESBYOND, alternativa de corectare a prezbiopiei pe care o recomandam este PRELEX, adica inlocuirea cristalinului natural cu unul artificial multifocal/EDOF. Metoda ofera o satisfactie foarte mare presbiopilor si se face la amandoi ochii. Dupa o astfel de operatie, pacientul nu mai are nevoie de ochelari pentru distanta si pentru citit, in majoritatea activitatilor zilnice. De cele mai multe ori, in timp, pacientii se adapteaza noii situatii vizuale si independenta fata de ochelari creste, ajungand chiar si la 100% in cele mai multe cazuri.
Interventia este identica cu o operatie de cataracta. Satisfactia oferita de implantul de cristalin multifocal sau EDOF este majora. Si aici putem vorbi de o „restaurare a vederii”. Datorita tehnicii moderne, operatia se face fara internare, cu anestezie locala, fara sutura (cusatura), dureaza in jur de 7 minute, recuperarea este rapida, iar rata de reusita este de peste 99%.
Exista si alte metode, insa in momentul de fata nu au oferit rezultatele asteptate (ex.: Kamra Inlay, RainDrop Inlay, PresbiLasik, Conductive Keratoplasty etc.) sau sunt experimentale (cum ar fi implantarea de cristalin artificial acomodativ). Cel mai probabil, in viitor vor aparea si alte tehnici, care poate sunt in curs de dezvoltare.