Efectul radiatiilor ultraviolete asupra ochiului
Lumina ultravioleta este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este mai scurta decat cea a spectrului vizibil (sub 400nm).
Soarele emite radiatii UVA (400-320nm) si UVB (320-280nm-mai periculoase), acestea find blocate in proportie de 98,7% de stratul de ozon. Din cantitatea ce patrunde in atmosfera mai mult de 90% sunt UVA, restul UVB.
Ultravioletele au efecte benefice asupra sanatatii umane, fiind indispensabile sintezei vitaminei D (implicate in metabolismul calciului).
O expunere de lunga durata provoaca arsuri solare, precum si modificari directe aspra structurii AND (risc crescut prezinta persoanele ce lucreaza in aer liber) ceea ce poate duce la aparitia cancerului de piele.
Ochii sunt direct afectati de radiatiile UV.
La nivelul tegumentului periocular (cel mai subtire din organism) pot aparea arsuri solare manifestate prin edem palbebral (umflarea pleoapelor), roseata, senzatie de caldura locala. In cazul unor expuneri repetate, de lunga durata pot aparea: fotoimbatranirea (prin afectarea directa a colagenului tegumentar), keratoza actinica (leziune precanceroasa), carcinom bazocelular (cea mai frecventa tumora maligna a pleoapelor).
Corneea absoarbe toate radiatiile cu lungimi de unda mai mici de 300nm, expunerea exagerata si fara o protectie adecvata poate duce la aparitia fotocheratitei ce se manifesta prin vedere intetosata, fotofobie (sensibilitate exagerata la lumina), lacrimare, senzatie de corp strain, simpomatologia fiind zgomotoasa mai ales dupa 6-12 ore de la expunere.
La nivelul conjunctivei in timp pot aparea unele afectiuni degenerative, cele mai frecvente fiind pinguecula si pterigionul.
Cristalinul (lentila oculara) absoarbe majoritatea radiatiilor UV, protejand astfel retina. Cu timpul, o expunere sustinuta poate contribui la aparitia cataractei. Dupa operatia de cataracta este important ca pseudofak-ul (cristalinul artificial) sa aiba protectie la radiatia ultravioleta.
La nivelul retinei (tunica nervoasa a ochiului), pot aparea: retinita solara, arusura maculara, afectiuni grave ce pot produce o scadere importanta a acuitatii vizuale, din fericire foarte rare (apar in cazul in care ne uitam direct spre soare, fara o protectie adecvata, atat cu ochiul liber, cat si prin obiectivul unui aparat foto sau camera video).
Concluzia care se desprinde din cele de mai sus este ca trebuie sa ne protejam ochii de radiatiile solare, in sezonul cald si nu numai.
Foarte importanta este vizita la medicul oftalmolog atunci cand simptomatologia descrisa anterior apare, dar mai importanta este protectia adecvata, care reduce drastic riscurile de imbolnavire.
Ochelarii de soare, pe care multi ii considera un accesoriu, eu ii consider o necesitate. Acestia protejaza ochiul si zona sensibila perioculara.
In general lentilele din plastic (in special cele din policarbonat) ofera protectie superioara celor din sticla (sticla obisnuita permite trecerea UVA, doar cea de siliciu ofera o protectie adecvata). Este foarte important sa alegem ochelari a caror marca ofera garantia calitatii.
Si persoanele cu vicii de refractie (dioptrii) pot beneficia de protectie anti UV: lentile fotocromice (heliomate) sau ocheleri de soare cu dioptrii.