De ce si cand ne trebuie ochelari de citit?
Ce inseamna si cand avem nevoie de ochelari de citit?
Ochelarii de citit reprezinta corectia optica necesara ochiului pentru a vedea clar si fara efort la distanta de 30-40 cm. Simptomatologia legata de nevoia de ochelari de citit se refera in primul rand la tulburarile vederii de aproape (tot ce inseamna distanta sub 40 cm fata de ochi): putem sa vedem scrisul dublat, in ceata, putem sa indepartam telefonul pentru a putea vedea mai clar.
Legat de tulburarile vederii de aproape pot aparea, de asemenea, dureri de cap, vedere dubla, dupa multe ore de efort vizual.
A nu se confunda insa nevoia de ochelari de citit cu oboseala vizuala resimtita de oricine dupa o zi obositoare la birou. Un consult oftalmologic de rutina poate face aceasta distinctie, pentru a nu purta ochelari cand nu este nevoie.
Ochelari de citit in functie de varsta
In majoritatea cazurilor avem nevoie de ochelari de citit dupa varsta de 40 ani, atunci cand apare PRESBIOPIA. Aceasta este reprezentata de imposibilitatea ochiului de a mai focaliza cu aceeasi usurinta la distante mici de ochi, problema care avanseaza progresiv pana spre varsta de 60 ani. De mentionat ca presbiopia nu este o boala, ci o imbatranire normala a cristalinului (lentila din interiorul ochiului responsabila de focalizare la diferite distante).
Sub varsta de 40 ani ochelarii de citit/calculator sunt necesari in momentul in care apar probleme la efortul vizual sustinut (ore intregi de citit sau in fata calculatorului) precum tulburare intermitenta a vederii de aproape sau aparitia durerilor de cap. Afectiunile care pot determina nevoia de ochelari de citit in aceasta categorie de varsta sunt reprezentate de hipermetropie si astigmatism.
HIPERMETROPIA este viciul de refractie definit printr-un ochi mai scurt decat normalul si existenta unor dioptrii sferice pe + la masuratoarea pe autorefractometru/dioptron. Aceasta se corecteaza, cand este cazul (exista si hipermetropie fiziologica a copilului ce nu necesita corectie), cu dioptria sferica pe + suficienta cat sa relaxeze vederea la aproape.
ASTIGMATISMUL reprezinta afectiunea definita printr-o anomalie de sfericitate a globului ocular (ochiul este putin “turtit”) avand nevoie pentru corectie de dioptrii cilindrice fie pe + (astigmatism hipermetropic) fie pe – (astigmatism miopic) in functie de lungimea globului ocular. Persoanele cu astigmatism au un grad de tulburare a vederii atat la aproape cat si la distanta, nevoia de ochelari de citit/calculator fiind data de simptomatologia resimtita. De mentionat ca astigmatismul este un viciu de refractie in special congenital, ce nu se modifica pe parcursul vietii ca valoare; ceea ce se modifica, insa, la persoanele cu astigmatism este gradul de compensare a dioptriilor cilindrice de catre ochi, compensare care este cu atat mai mare (nu se resimte nevoie de ochelari) cu cat ochiul este mai tanar si efortul vizual mai redus.
Evolutie si reevaluare
Reevaluarea dioptriilor la o persoana purtatoare de ochelari se face in principiu la 1 an.
Evolutia dipotriilor are legatura cu diagnosticul pus de medic in momentul prescrierii ochelarilor.
Presbiopia evolueaza indiferent daca purtam sau nu ochelari de citit, indiferent de efortul vizual pe care il depunem; dioptriile cresc cu aproximativ 0,50 – 0,75 dioptrii o data la 2-3 ani.
Ritmul de crestere in cazul hipermetropiei si al astigmatismului este mai lent si are legatura cu efortul vizual si cu inaintarea in varsta.
Indiferent de diagnostic sau valoarea dioptriilor, un consult oftalmologic anual rezolva problemele vizuale legate de ochelari sau lipsa lor si previne aparitia unor simptome mai suparatoare precum durerile de cap asociate cu efortul vizual.
Buna.am o problema,mi-am făcut ochelari și port 0,50,două săptămâni mia fost bine cu ei,nici o durere de cap sau de ochi nu am avut.in a treia săpt a început să nu pot purta ochelarii,i țin o ora la ochi ,după acea începe chinul.ba mă înțeapă ochiul drept,sau îmi lăcrimează și trebuie sai dau jos ,sau nu știu cum să explic simt așa o jenă nu știu să dau o explicație,.i dau de pe ochi și într-un minut începe să mă doară capul și îmi obosește mai tare ochii,ptr că Iam dat jos,las câteva minute și i pun iar,nu am nimic și iar începe aceleași simptome.sint ochelari ptr aproape.nu mă doare capul când i am pe ochi ,doar acea jenă și înțepături ,nu se înroșesc ochii,.ce poate fi.? Mia luat tensiunea la ochi doua zile la rand ,și era bună,mia pus picături că să vadă ce dioptrii am ,ptr distanta nu am nevoie,sunt lentile zeiss,ce nu suporta ochii.ma apus la aparat ,tot mia făcut.
Buna ziua,
Va recomand o consultatie la noi in clinica pentru a afla care este problema.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua,
As aprecia mult daca ma puteti ajuta. Din pacate nu sunt din Bucuresti locuiesc in Hunedoara. Cu atat mai mult asa aprecia daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Am purtat tot timpul doar ochelari pentru aproape de 0,50 pe care i-am folosit doar la calculator, rar la citit (de obicei pt telefon si citit nu am avut nevoie de ochelari) De 3 luni am inceput sa am probleme de citire (vedere incetosata, intrepatrunderea literelor) la telefon si carti fiind in situatia sa folosesc ochelarii de 0,50 si pt aceste lucruri care au rezolvat problema. Cu toate acestea mi-am dat seama ca totusi imi obosesc ochii. M-am dus la oftalmolog pentru o consultatie stabilindu-se ca am nevoie de ochelari pt aproape de 1,50 dioptrii, fiind asigurat ca pot sa-i folosesc si pt calculator, citit carti si telefon. Am facut ochelarii iar cand am inceput sa-i folosesc a aparut o problema. : La citit o carte sau pe telefon nu am probleme dar la calculator imaginile, scrisul sunt neclare (chiar este mai bine fara ei). Trebuie sa mentionez ca distanta mea normala fata de calculator este undeva intre 70 – max. 80 cm. Nu stiu care este probleama pentru ca atunci cand folosesc ochelarii vechi de 0.50 la aceasta distanta, imaginea si scrisul sunt clare la calculator, iar cand folosesc pe cei de 1.50 am problemele pe care le-am expus. Nu stiu ce sa cred.
Va multumesc
Buna ziua,
Pentru a va putea sfatui corect este nevoie de o evaluare.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip