SUNA ACUM!

Articole Medicale

De ce si cand ne trebuie ochelari de citit?

Distribuie prietenilor tai!
  • 78
  •  
  •  
ochelari de citit

Ce inseamna si cand avem nevoie de ochelari de citit?

Ochelarii de citit reprezinta corectia optica necesara ochiului pentru a vedea clar si fara efort la distanta de 35-40 cm. Simptomatologia legata de nevoia de ochelari de citit se refera in primul rand la tulburarile vederii de aproape (tot ce inseamna distanta sub 40 cm fata de ochi): putem sa vedem scrisul dublat, in ceata, putem sa indepartam telefonul pentru a putea vedea mai clar.

Legat de tulburarile vederii de aproape pot aparea, de asemenea, dureri de cap, vedere dubla, dupa multe ore de efort vizual.

A nu se confunda insa nevoia de ochelari de citit cu oboseala vizuala resimtita de oricine dupa o zi obositoare la birou. Un consult oftalmologic de rutina poate face aceasta distinctie, pentru a nu purta ochelari cand nu este nevoie.

Ochelari de citit in functie de varsta

In majoritatea cazurilor avem nevoie de ochelari de citit dupa varsta de 40 ani, atunci cand apare PRESBIOPIA. Aceasta este reprezentata de imposibilitatea ochiului de a mai focaliza cu aceeasi usurinta la distante mici de ochi, problema care avanseaza progresiv pana spre varsta de 60 ani. De mentionat ca presbiopia nu este o boala, ci o imbatranire normala a cristalinului (lentila din interiorul ochiului responsabila de focalizare la diferite distante).

Sub varsta de 40 ani ochelarii de citit/calculator sunt necesari in momentul in care apar probleme la efortul vizual sustinut (ore intregi de citit sau in fata calculatorului) precum tulburare intermitenta a vederii de aproape sau aparitia durerilor de cap. Afectiunile care pot determina nevoia de ochelari de citit in aceasta categorie de varsta sunt reprezentate de hipermetropie si astigmatism.

HIPERMETROPIA este viciul de refractie definit printr-un ochi mai scurt decat normalul si existenta unor dioptrii sferice pe + la masuratoarea pe autorefractometru/dioptron. Aceasta se corecteaza, cand este cazul (exista si hipermetropie fiziologica a copilului ce nu necesita corectie), cu dioptria sferica pe + suficienta cat sa relaxeze vederea la aproape.

ASTIGMATISMUL reprezinta afectiunea definita printr-o anomalie de sfericitate a globului ocular (ochiul este putin “turtit”) avand nevoie pentru corectie de dioptrii cilindrice fie pe + (astigmatism hipermetropic) fie pe – (astigmatism miopic) in functie de lungimea globului ocular. Persoanele cu astigmatism au un grad de tulburare a vederii atat la aproape cat si la distanta, nevoia de ochelari de citit/calculator fiind data de simptomatologia resimtita. De mentionat ca astigmatismul este un viciu de refractie in special congenital, ce nu se modifica pe parcursul vietii ca valoare; ceea ce se modifica, insa, la persoanele cu astigmatism este gradul de compensare a dioptriilor cilindrice de catre ochi, compensare care este cu atat mai mare (nu se resimte nevoie de ochelari) cu cat ochiul este mai tanar si efortul vizual mai redus.

Evolutie si reevaluare

Reevaluarea dioptriilor la o persoana purtatoare de ochelari se face in principiu la 1 an.
Evolutia dipotriilor are legatura cu diagnosticul pus de medic in momentul prescrierii ochelarilor.

Presbiopia evolueaza indiferent daca purtam sau nu ochelari de citit, indiferent de efortul vizual pe care il depunem; dioptriile cresc cu aproximativ 0,50 – 0,75 dioptrii o data la 2-3 ani.

Ritmul de crestere in cazul hipermetropiei si al astigmatismului este mai lent si are legatura cu efortul vizual si cu inaintarea in varsta.

Indiferent de diagnostic sau valoarea dioptriilor, un consult oftalmologic anual rezolva problemele vizuale legate de ochelari sau lipsa lor si previne aparitia unor simptome mai suparatoare precum durerile de cap asociate cu efortul vizual.

ochelari de citit

De ce si cand ne trebuie ochelari de citit?
5 (100%) 4 votes

Dr. Ileana UNGUREANU

Medic Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.