Feedback Feedback

Articole Medicale

Exoftalmia

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Exoftalmia (termenul provine din gr. exo= in afara, ophtalmos= glob ocular) reprezinta proeminenta globului ocular in afara orbitei si totodata cel mai frecvent semn al unei suferinte orbitare (orbita fiind cavitatea osoasa in care se gaseste globul ocular).

Exoftalmia poate apare la ambii ochi, in cadrul unor afectiuni generale sau la un singur ochi avand cauze locale. Protruzia bilaterala a globului ocular este o manifestare frecventa in hipertiroidie (boala Basedow-Graves), dar poate insoti si alte afectiuni endocrine, inflamatorii, tumorale.

Exoftalmia unilaterala este de obicei traumatica, vasculara, inflamatorie acuta sau cronica, tumorala. Pacientii pot observa tumefierea globului ocular atunci cand sclera (partea alba a ochiului) devine vizibila deasupra si dedesubtul irisului (partea colorata a ochiului) si cand lasa impresia ca nu clipesc deoarece inchiderea pleoapelor uneori e aproape imposibila (in acest caz pot apare si tulburari de somn).

Diagnosticul de exoftalmie se pune de catre medicul oftalmolog atunci cand globul ocular depaseste cu mai mult de 20 mm rebordul orbitar sau cand intre cei doi ochi exista o diferenta de protruzie mai mare de 2 mm. Aceste masuratori, care stabilesc si gradul exoftalmiei, se fac cu ajutorul exoftalmometrului Hertel sau cu o rigla de plastic speciala.

La examinarea obiectiva medicul trebuie sa constate daca:

  • exoftalmia poate fi redusa sau nu (adica globul ocular poate fi impins partial in spate);
  • proeminenta este pe axul orbitei sau oblic;
  • exista sau nu semne vasculare (batai pulsatile resimtite atunci cand se apasa pe ochi).

De asemenea, exoftalmia se poate asocia cu inrosirea conjunctivei, edem al pleoapelor, vedere dubla sau strabism. In cazul in care exoftalmia este progresiva si nedureroasa este bine ca pentru aprecierea debutului sa se solicite o fotografie anterioara bolii. Cauza exoftalmiei poate fi decelata prin metode imagistice (CT ,RMN, ultrasonografie, arteriografie carotidiana, flebografie orbitara).

In boala Basedow-Graves, exoftalmia poate fi unul din simptomele primare ale hipertiroidismului (jumatate din cei ce sufera de aceasta afectiune prezinta si oftalmopatia Graves). Exoftalmia poate fi de asemenea semnul cel mai evident al unei formatiuni tumorale intraorbitare.

Complicatiile exoftalmiei pot fi date de:

  • expunerea corneei la factori externi prin insuficienta reflexului de clipire;
  • limitarea miscarilor globului ocular;
  • sau cel mai grav de compresiunea nervului optic , situatie ce poate duce la pierderea vederii daca nu se intervine urgent pentru decompresie.

Tratamentul exoftalmiei este de fapt tratamentul cauzei. Asadar se aplica:

  • tratament hormonal asociat sau nu cu corticoterapie in oftalmopatia Graves;
  • tratament antibiotic si antiinflamator pentru exoftalmiile infectioase;
  • radioterapie,chimioterapie si tratament chirurgical in cazul exoftalmiei tumorale;
  • in cazul anomaliilor vasculare sau in exoftalmiile traumatice, se intervine neurochirurgical.

Consultul oftalmologic este intotdeauna primul pas pe care trebuie sa-l urmeze pacientul cu exoftalmia, iar medicul specialist in functie de caz poate indruma pacientul la investigatii sau consulturi suplimentare.

3/511 ratings

Medic Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.