Feedback Feedback

Articole Medicale

STRABISM

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
Grigorios Triantafyllidis

Afectiunea strabism, cunoscuta si ca “privirea incrucisata”, este o boala a muschilor oculari responsabili pentru coordonarea miscarilor oculare, care apare, de obicei, in copilarie.

Strabismul afecteaza vederea binoculara care se formeaza in primii ani de viata avand un efect estetic neplacut.

In ceea ce priveste manifestarea bolii, poate fi prezenta la ambii ochi sau numai la unul, cu orientarea privirii catre nas (strabism convergent), catre ureche (strabism divergent), in sus (hipertropie) sau in jos (hipotropie).

Cauzele in strabism

Afectiunea manifestata in copilarie poate fi cauzata de implicarea factorului ereditar, dar si de diverse probleme aparute in timpul sarcinii sau in perioada copilariei.

La adult, fenomenul apare in conditii patologice: accidente vasculare cerebrale, tumori intracraniene sau oculare, traumatisme cranio-cerebrale sau alte afectiuni neuro-musculare care pot produce paralizii oculo-motorii.

Depistarea timpurie a strabismului

Este esential ca vizita la medicul oftalmolog sa fie cat mai prompta. Daca medicul neonatolog sau pediatru observa un strabism evident inca de la nastere, consultul oftalmologic se impune imediat.

Altfel, recomand ca prima vizita la oftalmolog sa fie efectuata la varsta de 3 ani.

Tratamentul pentru strabism

Este foarte important sa se intervina pana la varsta de 6 ani. In functie de severitatea strabismului, optiunile terapeutice variaza.

Recomand ca la un strabism foarte evident sa se intervina chirurgical. Aplicata timpuriu, interventia are atat scop estetic, cat si functional, mai tarziu de 6 ani impactul functional fiind redus. Intotdeauna atentionez parintii copilului ca operatia de strabism poate fi repetata pe termen mai lung, tinand cont de faptul ca ochiul copilului continua sa se dezvolte pana la varsta de 18 ani.

strabism

In cazul unui strabism minor:

  • daca este asociat cu un viciu de refractie (de obicei, forma convergenta se asociaza cu hipermetropie, iar forma divergenta cu miopie), recomand purtarea ochelarilor cu dioptrii corespunzatoare combinate cu niste lentile speciale, cu prisme, care forteaza ochii sa stea in ortoforie (drepti);
  • daca se observa odata cu depistarea strabismului si prezenta ambliopiei (ochi lenes), atunci recomand ocluzie unilaterala sau alternativa combinata cu purtarea ochelarilor si cu efectuarea exercitiilor ortoptice;
  • exercitiile ortoptice au ca scop stimularea vederii binoculare si se pot efectua in cadrul unor departamente cu dotari corespunzatoare sau acasa prin lucrul la calculator (CD-uri cu programe speciale).

In momentul de fata, cea mai moderna metoda de stimulare a vederii la copii este cu ochelarii Amblyz.

In cazul prezentei strabismului la copil, este foarte importanta rezolvarea acestuia, datorita impactului functional si estetic de mai tarziu.

2.7/53 ratings

Medic Specialist Oftalmolog

2 comentarii “STRABISM

  1. Buna ziua .Numele meu este Roșca lacramioara și locuiesc în Brăila.Am o întrebare dacă nu vă supărați și îmi veți răspunde.Am un copil de 24 de ani ,o fata și are strabism .Acum 10 ani a făcut operatie de strabism dar nu s_au corectat ochii.poate sa mai facă o operație? Atunci ne_au spus că la o a doua operatie exista riscul sa rămână cu vedere dubla.imi cer scuze pentru deranj .mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.