Investigatii oftalmologice
Efectuam investigatii oftalmologice in scop de diagnostic, atat in urmarirea evolutiei anumitor boli (glaucom, degenerescenta maculara legata de varsta etc), cat si in cadrul evaluarilor pre si postoperatorii ale pacientilor. Rolul acestora este foarte important in practica oftalmologica. De aceea, pe parcursul evolutiei tehnicii si al medicinei au aparut din ce in ce mai multe investigatii, utile clinicianului in practica de zi cu zi. Ele vin si in ajutorul pacientilor, intrucat contribuie la depistarea precoce a bolilor oculare severe, ce scade numarul de slabvazatori.
Cand realizam investigatii oftalmologice?
Examenul oftalmologic se bazeaza foarte mult pe utilizarea aparaturii de specialitate, astfel investigatiile oftalmologice pot fi clasificate in:
- uzuale, care se efectueaza pe parcursul consultului de rutina (autorefractometria, keratometria, tonometria);
- pentru stabilirea anumitor diagnostice, dar si pentru urmarirea unor boli cronice (tomografia in coerenta optica, perimetria computerizata, pahimetria, microscopia speculara, topografia corneana, pentacam, ecografia oculo-orbitara);
- pentru anumite interventii chirurgicale (biometria);
- investigatii oftalmologice complexe, care utilizeaza si substanta de contrast (angiofluorografia) sau care se efectueaza mai rar (ERG si PEV).
Investigatii oftalmologice uzuale
Autorefractometria si keratometria sunt doua tipuri de investigatii oftalmologice care se efectueaza practic la orice examen oftalmologic simplu, rolul lor fiind acela de a depista existenta unui viciu de refractie si de a orienta medicul oftalmolog in prescriptia ochelarilor si a lentilelor de contact. Ele pot ridica suspiciuni asupra existentei unor afectiuni corneene, de tipul keratoconusului, situatie in care trebuie completate cu investigatii oftalmologice mai complexe. Tonometria (determinarea tensiunii intraoculare) face parte si ea din examenul oftalmologic de rutina. Exista mai multe modalitati de a o determina, cea mai riguroasa fiind cea de contact, care presupune atingerea ochiului dupa administrarea prealabila a unor picaturi anestezice; da indicii importante in legatura cu boli severe, de tipul glaucomului.
Celelalte tipuri de investigatii oftalmologice
In functie de rezultatul examenului clinic, medicul specialist oftalmolog poate sa indice o serie de investigatii oftalmologice utile sustinerii sau confirmarii anumitor diagnostice. Intotdeauna se explica pacientului rolul fiecareia si modul in care il poate ajuta in diagnostic sau in urmarirea fiecarei afectiuni.
Perimetria computerizata (campul vizual) are drept scop stabilirea functionalitatii nervului optic, deci este bine sa se efectueze de rutina dupa 45-50 de ani, atat la pacientii cu o stare oftalmologica buna, cat si la cei aflati in situatii de hipertensiune oculara, glaucom, pentru diagnostic, cat si pentru urmarire cataracta (preoperator), neuropatie optica, retinopatie pigmentara etc. Este o investigatie complet nedureroasa, care necesita atentia pacientului si prezenta unui cadrul medical specializat ce trebuie sa-i explice acestuia procedura si sa-i urmareasca executia cat mai corecta. Se considera ca dupa efectuarea a 2-3 examene de camp vizual, pacientul stie cu adevarat sa execute corect si testul are o foarte buna relevanta. Interpretarea este realizata de medicul oftalmolog si corelata cu alte investigatii, dupa caz.
Pahimetria reprezinta valoarea grosimii corneene, exprimata in microni. Se realizeaza cu mai multe feluri de aparate (contact sau non-contact), intr-o serie de afectiuni ale corneei (distrofii, keratoconus etc). Este efectuata preoperator atat in cazul pacientilor care urmeaza a fi selectati pentru chirurgie refractiva corneana (fiind uneori un criteriu de excludere). Este o investigatie potrivita si pentru acei pacienti care deja au urmat o procedura chirurgicala pentru corectia viciilor de refractie in glaucom, in scopul ajustarii valorii tensiunii intraoculare in functie de grosimea corneei. Daca se efectueaza cu aparatul ce presupune atingerea ochiului, se administreaza in prealabil un colir cu anestezic, deci nu doare.
Microscopia speculara evalueaza numarul, densitatea si structura celulelor endoteliale ale corneei, adica stratul cel mai profund al acesteia, cu rol foarte important in mentinerea transparentei sale. Ea este efectuata in cadrul diferitelor forme de patologie corneana, in special in distrofii, dar si inainte de operatia de cataracta, intrucat la fiecare operatie de cataracta se pierde un anumit numar din aceste celule. Este foarte important sa cunoastem starea si numarul lor preoperator. Nu este dureroasa si nu presupune atingerea ochiului.
Topografia corneana este un examen care apreciaza forma corneei si este utila atat in detectia precoce, cat si in urmarirea anumitor boli de tipul keratoconusului si in selectia pacientilor pentru chirurgie refractiva si urmarirea lor postoperatorie. Nu se atinge ochiul in momentul efectuarii acestei investigatii oftalmologice si de asemenea nu este dureroasa.
Ecografia oculo-orbitara este practic o ecografie obisnuita, deci nedureroasa, care permite evaluarea tesuturilor moi ale orbitei, ochiului ca un intreg, dar si diferitelor structuri oculare (cristalin, vitros, coroida, retina, nerv optic). Are indicatii in traumatisme, tumori, sangerari intraoculare, in decolarea de retina, pentru evaluarea corpului vitros (miodezopsii, hemoragii vitreene, decolare posterioara de citros) si preoperator, in operatia de cataracta (fiind extrem de utila in cataractele foarte avansate ce nu permit vizualizarea structurilor fundului de ochi, din cauza densitatii cristaliniene foarte crescute).
Biometria oculara se poate realiza atat prin contact, dupa anestezie cu picaturi, cat si non-contact. Este folosita in special pentru a determina valoarea cristalinului artificial, ce urmeaza a se implanta in timpul operatiei de cataracta sau in cazul chirurgiei refractive cristaliniene. De corectitudinea executiei depinde, in general, valoarea viciului de refractie postoperator, in cataracta si chirurgie refractiva intraoculara, fiind de asemenea posibil, tot cu ajutorul ei, ca pacientul sa aleaga daca doreste sa poarte ochelari de distanta sau de citit dupa operatia de cataracta cu implant de cristalin monofocal. O buna biometrie, impreuna cu o operatie corect efectuata, permite o vedere fara ochelari la pacientii care opteaza pentru cristaline artificiale multifocale.
Tomografia in coerenta optica (OCT) este o investigatie oftalmologica foarte complexa, care permite aprecierea structurilor retinei ce nu pot fi evaluate prin nicio alta metoda imagistica, fiind extrem de utila in cazul afectiunilor retiniene, de tipul: degenerescentei maculare legate de varsta, retinopatiei diabetice, edemului macular, corioretinitei seroase centrale etc. In multe dintre situatiile enumerate anterior exista solutii terapeutice care presupun efectuarea unor injectii intraoculare sau a chirurgiei vitreo-retiniene, atunci examenul OCT este necesar atat in evaluare initiala, cat si posterapeutica/postoperatorie a pacientilor. Este foarte utila si in glaucom, are rol atat in masurarea grosimii (de ordinul micronilor), cat si in aprecierea structurilor nervului optic. Este eficienta, atat in detectia riscului de a dezvolta glaucom, cat si in diagnosticarea, respectiv urmarirea acestei boli grave, care insa depistata la timp si tratata corespunzator, permite conservarea nervului optic si deci a vedereii individului.
Exista posibilitatea efectuarii si OCT-ului de pol anterior, prin care evaluam, starea corneei, fiind foarte importanta examinarea in special dupa chirurgia refractiva, are rol in vizualizarea interfetei; de asemenea a unghiului irido-cornean (in glaucomul cu unghi ingust sau dupa efectuarea iridotomiilor), irisului etc.
Examenul Pentacam, foarte modern si complex, analizeaza corneea, realizand corelatii intre diferiti parametri (grosime, forma etc.). Este folosit curent in evaluarea pre si postoperatorie atat a candidatilor/pacientilor pentru tehnicile chirurgicale refractive corneene, moderne, de tipul FemtoLASIK si SMILE, cat si a pacientilor suspecti sau diagnosticati deja cu keratoconus. Este de asemenea util in evaluarea unghiului scleo-cornean, fiind indicata, ca screening hipermetropilor mari, a celor cu risc de inchidere a acestui unghi, dar si in evaluarea glaucomului cu unghi ingust.
Angiofluorografia este o investigatie invaziva, ce presupune injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, fluoresceina, ce permite vizualizarea circulatiei retiniene si coroidiene. Se realizeaza printr-o pregatire speciala a pacientului, in primul rand detectarea unei posibile alergii la substanta de contrast, care daca exista, contraindica analiza; administrarea de cortizon injectabil si medicatie antialergica, ea se poate efectua numai in prezenta unui personal medical specializat in acordarea primului ajutor. Ofera informatii foarte pretioase asupra circulatiei retiniene si coroidiene, fiind indicata in afectiuni ale acestora (degenerescenta maculara legata de varsta, corioretinita seroasa centrala etc.).
In prezent, se utilizeaza seturi de investigatii oftalmologice, adica asocierea mai multor investigatii, din cele prezentate mai sus, stabilita de specialistii oftalmologi, in scopul diagnosticului, urmaririi si pregatirii preoperatorii a pacientilor.
Progresele ce apar permanent in oftalmologie, numarul de cazuri tratate, independenta fata de ochelari – obtinuta chirurgical, scaderea numarului de slab vazatori si nevazatori nu s-ar putea realiza fara o aparatura performanta, ce permite o evaluare si o urmarire foarte complexa a pacientilor, relevand astfel rolul investigatiilor oftalmologice in obtinerea succesului dorit.