Cefalee
Durerea de cap, cunoscuta sub numele de cefalee, este un simptom ce apare in numeroase boli, unele deosebit de grave.
Un examen ocular complet trebuie efectuat la toti pacientii care acuza dureri de cap, deoarece printre etiologiile cefaleei se numara multe afectiuni oftalmologice.
Cauzele ce produc cefalee pot fi de origine oculara sau extraoculara.
Cefalee de origine oculara
Cefaleea de origine oculara este data de anumite afectiuni oftalmologice, fiind un simptom al acestora:
- Viciu de refractie necorectat (hipermetropie, miopie, astigmatism), care in majoritatea cazurilor poate fi banuit in urma discutiei cu pacientul. Cefaleea apare dupa o perioada indelungata de citit sau stat la computer, TV. Localizarea cefaleei este, obisnuit, supraorbitara, bilaterala, poate iradia spre regiunile temporale sau occipitale;
- Existenta strabismului: tendinta la esoforie (privire incrucisata) sau exoforie (departarea axelor vizuale), existenta strabismului paralitic (paralizia unui muschi oculomotor) care poate determina diplopie;
- Inflamatii ale corneei, irisului, corpului ciliar (acestea sunt bogat inervate senzitiv si astfel pot determina cefalee). In aceste cazuri cefaleea este frecvent supraorbitara, se asociaza cu fotofobie, ochi rosu;
- Atacul de glaucom este afectiunea in care cefaleea de origine oculara atinge paroxismul. Pacientul mai acuza greata, varsaturi, ochi rosu, congestionat, scaderea acuitatii vizuale, iar la palpare ochiul are duritate de “ piatra”;
Examenul oftalmologic al pacientului cu cefalee va cuprinde: determinarea acuitatii vizuale, masurarea refractiei oculare (dioptron), masurarea tensiunii intraoculare prin aplanotonometrie Goldmann, verificarea motilitatii oculare, biomicroscopia polului anterior, examenul fundului de ochi (cu picaturi pentru dilatarea pupilei), perimetrie computerizata, gonioscopie.
In urma examenului oftalmologic complet, pacientului i se vor prescrie dupa caz: ochelari sau lentile de contact pentru corectia viciilor de refractie, diverse tratamente locale (picaturi) sau generale, precum si recomandare pentru consult neurologic, cardiologic sau de boli infectioase pentru stabilirea unui diagnostic etiologic si tratament de specialitate. Astfel, tratamentul cefaleei este specific fiecarei afectiuni oftalmologice si este prescris de medicul oftalmolog dupa consult si investigatii.
Clasificarea etiologica a cefeleei
Cefaleea poate sa fie de mai multe tipuri:
- Cefalee primara – cefaleea de tensiune
- Migrena
- Cefalee in corchine
- Cefalee secundara – boli nervoase – meningite, encefalite, abcese cerebrale
- Boli ale organelor invecinate – glaucom, tulburari de vedere, strabism, hipertensiune arteriala, snuzite, otite
- Boli psihice – nevroze, epilepsie, psihoze
Semne si simptome asociate cefaleei
Greturi, varsaturi, fotofobie, tulburari de vedere, cresterea tensiunii arteriale, ameteli, febra, redoarea cefei, dureri oculare, convulsii, pareze.
- Migrena
Migrena constain atacuri repetitive de cefalee, de intensitate moderata pana la severa,insotita de obicei de sensibilitate la lumina, greturi si varsaturi. Durerile de cap sunt localizate de obicei la jumatate de craniu, cu debut matinal, accentuate de zgomot, de lumina, de efort, de unele alimente, tulburari de vedere, parestezii.
Migrenele apar atat la copii cat si la adulti, dar afecteaza femeile de 3 ori mai mult decat barbatii.
- Cefalee de tip tensional
Alte denumiri: cefalee produsa de stres, cefalee idiopatica, cefalee psihogena.
Se manifesta cu senzatie constanta de incordare sau presiune, de obicei bilaterala, initial episodica, legata de stres si care poate aparea aproape zilnic in forma sa cronica.Durerea este de obicei de intensitate moderata, difuza sau frontotemporala.
- Cefaleein ciorchine (cluster headache)
Alte denumiri: nevralgie migrenoasa sau ciliara, cefalgie, sindrom Horton.
Cefalee orbitala sau durere faciala unilaterala severa, care dureazaintre 15 minute si 3 ore, asociata de obicei cu hiperemie conjunctivala unilaterala, lacrimare, rinoree cu blocarea unei nare, transpiratii (obraz si frunte), miozasi ptoza palpebrala.
De obicei, durerile sunt recurente ele aparand o data sau de mai multe ori pe zi pentru o perioada de saptamani sau luni. Predomina la sexul masculin.
- Cefalee cronica
Durerile de cap sunt zilnice, apar cel putin 15 zile pe lunaintr-o perioada de 3 luni. Intensitatea durerii este moderata pe tot parcursul zilei.La copii, stresul de la scoala sau activitatile din familie pot contribui la aparitia acestor dureri de cap.
- Cefalee occipitala
Durere paroxistica cu caracter de injunghierein teritoriul nervului occipital mare sau mic.
- Cefalee psihogena
Sindroamele dureroase nonorganice sunt diagnostic de excludere.O cauza pentru durerea oculara sau orbitala trebuie investigatain fiecare caz. Fenomenele psihologice trebuie luate in considerare intrucat diversele tulburari de comportament sau de personalitate pot fi implicate in raspunsul pacientului la tratamentul prescris.
Cefalee tratament
Tratamentul cefaleei este ghidat de tipul acesteia:
- Eliminarea factorilor precipitanti
- Tratament medicamentos – analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene , antidepresive, sedative, tranchilizante, vasoconstrictoare
- Metode terapeutice profilactice- stil de viata sanatos, tehnici de relaxare, masaj
Bună ziua, am 64 ani și mă comfrunt cu o durere de cap (tot capul) de aproximativ două luni de zile și nu cedează la calmante. Port ochelari de distanță și de apropiere de aprox. 30 de ani și tot de atunci nu am mai făcut un consult medical. Ce-mi recomandați ? Mulțumesc,
Buna ziua,
Daca doriti o evaluare otalmologica, va recomand o consultatie la noi in clinica, la oricare dintre medici. In cadrul consultatiei se pot efectua investigatii ce pot oferi informatii legate de starea neurologica: examen camp viziual si tomografie de nerv optic.
Puteti solicita o programare aici https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare (vă vom contacta pentru a stabili detaliile) sau telefonic la 021.211.16.22 (in timpul saptamanii intre 7:30 si 20:30, sambata intre 8:00 si 13:00).
O zi buna,
Dr. Andrei Filip