SUNA ACUM!

Articole Medicale

“Musculitele zburatoare”- Miodezopsii sau tulburari vitreene

Distribuie prietenilor tai!
  • 10
  •  
  •  
  •  

“Musculitele zburatoare” (stiintific miodezopsii) sunt denumite astfel de pacienti, intrucat majoritatea descriu existenta de puncte, linii, virgulite sau particule in campul vizual, care se misca in acelasi timp cu miscarile globului ocular. Ele produc umbre pe retina, structura fotosensibila care captuseste interiorul ochiului. Retina trimite semnale vizuale creierului, rezultand in formarea unor imagini.

“Musculitele” apar si dispar cu miscarile ochiului sau a clipitului. Ele urmaresc miscarile globului ocular si plutesc, oprindu-se apoi aproximativ cateva secunde dupa ce ochiul nu se mai misca. Aceste imagini sunt mai bine percepute atunci cand privim pe un camp luminos, uniform (perete alb, cer senin, camp acoperit cu zapada). Oamenii pot resimti una sau mai multe “musculite” la un ochi sau la ambii. Ele nu seamana cu petele pe care le vedem cand privim intens o sursa de lumina.

Majoritatea oamenilor vad “musculite” la diferite varste, astfel multi adolescenti cat si cei dupa 20 de ani pot remarca prezenta lor, in speciali miopii. Ele se inmultesc cu inaintarea in varsta.

Cauza aparitiei miodezopsiilor o constituie modificarile degenerative care se produc in mod normal in corpul vitros (structura cu aspect de gel) din interiorul globului ocular. Exista si situatii in care prezenta lor, tradeaza o rupture retiniana fara decolarea retinei, ce se trateaza chirurgical. De asemenea, miodezopsiile pot fi si consecinta unei hemoragii in interiorul ochiului.

Nu exista medicamente eficiente in tratamentul majoritatii situatiilor in care vedem aceste “musculite”, diverse complexe de vitamine pot sa scada frecventa aparitiei lor. Desi sunt suparatoare pentru pacienti, majoritatea invata sa le ignore.

In diferite situatii patologice (boli oculare) care pot determina aparitia miodezopsiilor: inflamatii, rupturi retiniene, hemoragii exista tratamente corespunzatoare.

Ce trebuie sa facem daca vedem “musculite zburatoare”?

De obicei, in momentul aparitiei miodezopsiilor trebuie sa ne prezentam la un consult oftalmologic minutios (examinarea retinei, vitrosului prin pupile dilatate), ce ar trebui sa include si o ecografie oculara. Daca se dovedesc a fi lipsite de importanta clinica (doar degenerare vitreana) se recomanda pacientului sa nu se ingrijoreze, sa invete sa le ignore, dar totusi sa observe daca vreodata ele se inmultesc brusc, atunci sa revina la medic.

Daca pacientul remarca aparitia unui numar mare de “musculite” de la inceput sau noi “musculite” asociate cu o zona de ceata intr-o anumita arie a campului vizual, atunci trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul oftamolog, intrucat ele pot constitui o problema serioasa (rupture retiniana, hemoragie intravitreana).

3.9/510 ratings

Dr. Miruna NICOLAE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

4 comentarii ““Musculitele zburatoare”- Miodezopsii sau tulburari vitreene

  1. Buna ziua, am fost de 2 ori la cabinete diferite si mi s-a spus sa le ignor fiindca nu prezinta nici un fel de probleme. Problema mea este ca incep sa am dureri de frunte si in zona ochilor si imi este teama ca acestea se tot inmultesc. Dimineata aceasta am avut o pata oarba pe ochiul stang unde am 3 puncte mai pronuntate pe langa celelalte musculite, scame si linii dar a disparut dupa ce m-am spalat pe ochi. La nici unul dintre consulturi nu am avut tensiune oculara. Au inceput sa ma deranjeze si razele de lumina care patrund printre gene iar uneori mi se inrosesc ochii, alteori simt ca un fel de nisip in ochi dar aceasta senzatie dispare rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.