masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Schimbarea culorii ochilor – De la fictiune la realitate

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Partea estetica devine din ce in ce mai importanta in epoca moderna, iar stiinta medicala joaca un rol foarte important cand vine vorba de remodelare corporala sau oculara, in cazul nostru.
Operatia de strabism si operatia de reducere a dioptriilor(prin Laser Excimer) pot fi niste exemple rasunatoare, ca operatii in scop estetic.
Se poate schimba culoarea ochilor? De multe ori se adreseaza medicului oftalmolog intrebarea respectiva. Raspunsul poate fi, in viitorul apropiat: Da. Printr-o interventie chirurgicala. Este o alternativa pentru cei care apeleaza la lentile de contact cosmetice din considerente estetice.

Denumirea metodei, inventia doctorului Gregg Homer, este „Lumineyes”. Este vorba de un LASER reglat la o anumita frecventa care indeparteaza pigmentul maro, melanina din stratul superior al irisului, iar culoarea dorita(de obicei albastra) apare in urmatoarele doua-trei saptamani.
Lumea stiintifica priveste cu scepticism noua metoda. Pot aparea complicatii pe termen scurt sau lung? Este intrebarea cea mai frecventa. Primele remarci in aceasta privinta pot fi:

  • Procedura este netestata in timp;
  • Metoda este ireversibila pentru ca tesutul maro nu se poate regenera.

Pot fi reactii adverse:

  • Risc de glaucom secundar, prin dispersia pigmentului irian in camera anterioara;
  • Risc de scadere a acuitatii vizuale, prin lezarea endoteliului cornean si depozitarea pigmentului in partea posterioara a corneei.

Este adevarat faptul ca orice metoda se perfectioneaza in timp si orice inventie se contesta la inceput. Timpul si practica medicala ne vor arata viitorul si aplicabilitatea metodei.

0/50 ratings

Dr. Grigorios TRIANTAFYLLIDIS

Medic Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.