masuri masuri Feedback Feedback

Articole Medicale

Schimbarea culorii ochilor

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
Dr. Raluca-Elena Moisescu

De ce avem ochii de culori diferite…

Culoarea ochilor nostri este data de un strat foarte fin de pigment localizat la nivelul irisului (diafragma care inconjoara pupila si regleaza cantitatea de lumina care patrunde in interiorul globului ocular). Irisul este format din mai multe parti, cele mai importante find muschiul care controleaza diametrul pupilei si epiteliul pigmentar alcatuit din celule care stocheaza pigment si a caror distributie si densitate determina culoarea ochilor. Stratul pigmentar este situat atat pe fata anterioara, cat mai ales pe fata posterioara a irisului dedesubtul fibrelor musculare.

Ochii deschisi la culoare (albastri, verzi) contin o cantitate mai mica de pigment irian si prin urmare razele de lumina traverseaza in mare parte stroma irisului, determinand un aspect translucid, gri-albastrui. Ochii de culoare inchisa (caprui, negri) contin atat pe fata anterioara, cat si pe cea posterioara a irisului, o cantitate mai mare de pigment care absoarbe in proportie mare lumina si astfel irisul capata un aspect opac. Datorita acestor mecanisme, se considera ca ochii deschisi la culoare sunt mai sensibili la efectele nocive ale radiatiilor UV si IR deoarece nu beneficiaza de stratul de pigment protector.

Schimbarea culorii ochilor fara riscuri?

In prezent, singura metoda prin care se poate modifica culoarea ochilor, dovedita stiintific a fi lipsita de riscuri, o reprezinta portul lentilelor de contact moi, colorate. Acestea sunt fabricate din materiale biocompatibile impregnate cu pigmenti de diferite nuante, care permit schimbarea culorii ochilor dupa dorinta pacientului. Sunt usor de folosit, bine tolerate, asemanatoare lentilelor de contact cu dioptrii indicate pentru corectia viciilor de refractie. Aceasta este singura metoda pe care o recomandam in prezent in clinica noastra. Inainte de a incepe sa purtati lentile de contact pentru schimbarea culorii ochilor, va recomandam sa mergeti la un consult oftalmologic pentru o evaluare completa si pentru efectuarea instructajului in vederea folosirii corecte a lentilelor de contact.

Exista operatii de schimbare a culorii ochilor?

Exista si anumite interventii chirurgicale de schimbare a culorii ochilor, dar in prezent acestea sunt insotite de numeroase controverse, deoarece prezinta complicatii grave si nu sunt inca recunoscute in unanimitate de lumea medicala mondiala.

Una dintre tehnici o reprezinta implantul de iris artificial, sub forma unei diafragme alcatuita dintr-un polimer biocompatibil colorat, care se introduce in interiorul globului ocular deasupra irisului. Aceasta este insa o operatie invaziva, presupunand anestezie locala si taieturi la nivelul ochiului, grevata atat de riscurile oricarei operatii pe glob deschis (infectii), cat si de complicatii specifice: luxarea implantului in camera anterioara cu aparitia cataractei sau glaucomului secundar.

Exista de asemenea un procedeu laser care permite distrugerea tintita a melanocitelor (celulele incarcate cu pigment) iriene. Aceasta tehnica, numita Stroma Laser, este folosita de putin timp pe continentul American si are ca scop eliminarea pigmentului brun si etalarea fibrelor stromale neacoperite, care determina schimbarea culorii ochilor in gri-albastrui. Pigmentul eliberat prin distrugerea melanocitelor va fi incorporat in niste celule de dimensiuni mari (macrofage) care il vor indeparta in decurs de 3-4 saptamani. Studiile in curs de desfasurare doresc sa demonstreze siguranta acestei tehnici, argumentand ca fascicului laser este directionat strict pe epiteliul pigmentar, lasand celelalte structuri oculare (cornee, cristalin) intacte.

Una dintre cele mai de temut complicatii ale acestei proceduri este reprezentata de glaucomul pigmentar – cresterea sustinuta a presiunii intraoculare care afecteaza fibrele nervului optic prin colmatarea spatiilor prin care in mod normal se scurge umorul apos cu particule de pigment eliberate de la nivelul irisului. In prezent nu exista studii care sa demonstreze siguranta tehnicii Stroma pe termen lung, raportata la incidenta glaucomului pigmentar.

De aceea, in momentul in care decidem sa facem o operatie in scop estetic trebuie sa avem in vedere si posibilele riscuri pe termen lung la care ne putem expune in urma acestei interventii. O decizie corecta poate fi luata numai in urma unui consult oftalmologic, in urma caruia medicul ne va expune atat avantajele, cat si posibilele complicatii ale interventiei.

In clinica noastra nu efectuam si nu recomandm interventiile chirurgicale pentru schimbarea culorii ochilor deoarece consideram ca raportul risc-beneficiu este in defavoarea pacientului.

schimbarea culorii ochilor

4.5/511 ratings

Dr. Raluca MOISESCU

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.