TOXOPLASMOZA OCULARA
Toxoplasmoza oculara reprezinta o infectie a globului ocular, ce afecteaza indeosebi retina (retinita), produsa de infestarea cu parazitul Toxoplasma gondii. Gazda naturala a acestui parazit este pisica, dar el poate fi gasit si la alte animale precum: porcul, vaca, soareci, oi – toate acestea sunt gazde intermediare de la care omul se poate contamina. Dupa patrunderea in organism, Toxoplasma se poate localiza in diferite tesuturi (cu predilectie pentru tesutul nervos) sub forma latenta sau poate circula liber in sange in forma activa, cea care determina infectare si distructie tisulara.
Transmiterea la om se produce prin:
- ingestie de carne cruda sau insuficient preparata termic;
- contaminare cu fecale de la animale sau transplacentar, daca gravida se infecteaza in timpul sarcinii (infectarea inaintea sarcinii nu afecteaza fatul).
Toxoplasmoza oculara poate fi congenitala sau dobandita. Diagnosticul serologic se face prin dozarea antigenelor specifice din sange si atesta infectia recenta. Evidentierea anticorpilor anti-Toxoplasma sugereaza o infectie veche, in stare latenta sau o reactivare.
Toxoplasmoza congenitala (corioretinita toxoplasmica a nou-nascutului) se asociaza cu semne de infectare sistemica: afectare cerebrala (convulsii, calcificari intracraniene, retard mintal) si digestive (hepatosplenomegalie, diaree, varsaturi). La nivel ocular, in proportie de 80% apare o corioretinita bilaterala fiind afectate doua dintre invelisurile globului ocular, si anume: coroida si retina. Leziunile active unde se gaseste parazitul lasa in urma cicatrici care, atunci cand sunt localizate la nivelul maculei, pot afecta sever acuitatea vizuala.
Ca si complicatii la copilul mic pot aparea:
- glaucom;
- uveita;
- cataracta;
- strabism;
- nistagmus sau chiar atrofie optica.
Toxoplasmoza dobandita se intalneste de regula la adultul tanar si debuteaza intr-o prima faza acut, asociata cu semne de infectare sistemica. Acestea sunt mult mai severe in cazul pacientilor imunocompromisi (HIV-SIDA, leucemie, post-chimioterapie).
Afectarea este de regula unilaterala si poate fi urmata dupa perioade de aparenta vindecare cu durata variabila, de reactivari la nivel ocular. In ambele faze retinita toxoplasmica se manifesta prin scaderea variabila a acuitatii vizuale si miodezopsii (“muste zburatoare”). Examenul fundului de ochi evidentiaza leziunea caracteristica ce evolueaza spre cicatrizare, atrofia straturilor retinei si depuneri de pigment.
Tratamentul Toxoplasmozei are mai multe componente:
- Tratamentul medical- presupune o colaborare stransa intre oftalmolog si specialistul in boli infectioase, adresandu-se eradicarii formelor active ale parazitului prin utilizarea unor asocieri de medicamente antiparazitare. Totusi, acesta nu poate elimina complet formele inactive, care raman dormante in diferite tesuturi, de unde se pot reactiva pe fondul unei scaderi tranzitorii a imunitatii organismului.
In cazul leziunilor mici care evolueaza spontan spre cicatrizare, la pacienti imunocompetenti, se poate opta pentru supravegherea clinica timp de 1-3 luni, inainte de initierea tratamentului medicamentos. - Fotocoagularea laser a leziunilor retiniene atunci cand apar complicatii – neovase pe suprafata retinei.
- Tratamentul chirurgical se face in stadiul complicatiilor, pentru indepartarea membranelor retiniene sau rezolvarea unei dezlipiri de retina secundare.
De retinut!
Toxoplasmoza oculara se manifesta de cele mai multe ori nespecific, de aceea un examen de specialitate este esential stabilirii diagnosticului corect. De asemenea, diagnosticul de toxoplasmoza sistemica dovedita pe baza analizalor de sange face obligatoriu un examen oftalmologic, chiar in lipsa simptomatologiei oculare.
De cele mai multe ori boala nu se vindeca niciodata complet, cei infectati devenind purtatori ai parazitului si putand suferi reactivari pe parcursul vietii. Tratamentul este unul de durata (cateva luni) si presupune respectarea indicatiilor specialistului, efectuarea investigatiilor recomandate si a controalelor programate.
Buna seara, mă interesează dacă aceste analize pentru a depista o toxoplasmoza la un copil, se efectuează în cadrul spitalului sau se efectuează pe cont propriu
Bună ziua,
Analizele se efectuează în laboratoarele specializate. Noi nu efectuăm astfel de analize la Ama Optimex.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua. Imi puteti spune exact ce fel de analize se fac ? Va mulțumesc
Buna seara,
Noi facem examen oftalmologic complet si tomografie de retina, iar medicul infectionist va va recomanda analize generale.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua, bunica mea a fost infectata cu toxoplasma gondi inainte sa aflu de aceasta infectie am umblat peste tot dar nu am rezolvat nimic, acum cand am luat analizele am aflat despre aceasta infectie, si nu stiu unde pot merge cu ea, cu un ochi numai vede deloc si cu celalalt foarte foarte putin, voiam sa va intreb daca ma puteti ajuta va rog, se poate opera? Se poate trata? Daca exista vreo sansa sa isi recapete cat de cat vederea. Va multumesc!
Buna ziua,
Va recomand o consultatie la specialista noastra pentru retina, dr. Carmen Dragne.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Buna ziua, in luna februarie a acestui an, am fost diagnosticata cu Toxoplasmoza oculara, la ochiul drept , urma sa vin in clinica dumneavoastra pentru un consult , dar intre timp s-a inchis . In momentul de fata iau un medicament prescris de medicul infectionist dar sufar de tulburare de vedere , am ameteli si cu ochiul drept vad imaginea distorsionata . Am citit pe site ul clinicii dumneavoastra ca se face fotocoagulare laser a leziunilor retiniene , asta in cazul in care apar leziuni . Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns si cu o programare .Multumesc frumos
Buna ziua,
Este corect cum procedati, infectionistul recomanda tratamentul pentru aceasta afectiune. Cand vom reveni la clinica, va recomand o programare la colega mea, Dr. Carmen Dragne, specialista noastra pentru afectiuni retiniene. In momentul in care vom reincepe activitatea, vom anunta pe pagina de Facebook a clinicii, deci va sugerez sa urmariti postarile. De asemenea, puteti sa solicitati online o programare la acest link: https://www.amaoptimex.ro/contact/detalii-programare/#programare.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua, sunt infectat cu toxoplasmoza, toxoplasmoza mi a afectat ochiul stâng și sa format un fel de cicatrice în centrul ochiului.
Spuneți mi va rog ce se poate face în cazul de față, am fost la spitalul de ochii din București am făcut sute de analize am luat sute de pastile și vederea tot nu mi a revenit…..
Se poate face operație? Sau măcar un alt fel de tratament care ma ajuta sa mi câștig văzul?
Buna ziua,
Va recomand o evaluare la un specialist pentru afectiuni retiniene. Daca doriti sa veniti la noi in clinica, va puteti programa la Dr. Carmen Dragne.
Multa sanatate,
Dr. Andrei Filip
Bună ziua. Retina distrusa 70% ,doresc sa știu dacă nu se poate face operație ținând cont ca microbul este activ. Mulțumesc .
Bună ziua,
Vă recomand consult la colega mea, Dr. Carmen Dragne, medicul specialist pentru afecțiuni retiniene la Ama Optimex.
Multă sănătate,
Dr. Andrei Filip
Recomandările dvs.domnule Filip sunt pentru dr.Dragne,specialist rețină.Înțeleg acest lucru ,dar răspundeți pacienților că această boală nu poate fi operată,tratată și nicidecum vindecată,mai mult decât tratamentul de la infecționist și am atât. Restul e can can,spun asta deoarece soțul meu are corioretinită toxoplasmozică de 13 ani ,a urmat tratamentul, a făcut injecții în ochi și boala tot a evoluat ,dar spre rău. Vorbim despre o realitate inevitabilă. Și pe lângă pierderea vederii ,are dureri de oase și mușchi cauzate de infecție. O realitate pe care o trăiesc zilnic.Îmi pare rău că dezamăgesc, dar orice încercare de îmbunătățire e doar pierdere de timp și mai ales de bani.
Buna ziua,
Toxoplasma afecteaza intreg organismul. Tratamentul il face medicul infectionist. In unele cazuri afecteaza si retina. In acea situatie medicul oftalmolog specialist in afectiuni retiniene monitoarizeaza si trateaza.
Va doresc numai bine,
Dr. Andrei Filip