SUNA ACUM!

Articole Medicale

TOXOPLASMOZA OCULARA

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  

Toxoplasmoza oculara reprezinta o infectie a globului ocular, ce afecteaza indeosebi retina (retinita), produsa de infestarea cu parazitul Toxoplasma gondii. Gazda naturala a acestui parazit este pisica, dar el poate fi gasit si la alte animale precum: porcul, vaca, soareci, oi – toate acestea sunt gazde intermediare de la care omul se poate contamina. Dupa patrunderea in organism, Toxoplasma se poate localiza in diferite tesuturi (cu predilectie pentru tesutul nervos) sub forma latenta sau poate circula liber in sange in forma activa, cea care determina infectare si distructie tisulara.

Transmiterea la om se produce prin:

 • ingestie de carne cruda sau insuficient preparata termic;
 • contaminare cu fecale de la animale sau transplacentar, daca gravida se infecteaza in timpul sarcinii (infectarea inaintea sarcinii nu afecteaza fatul).

Toxoplasmoza oculara poate fi congenitala sau dobandita. Diagnosticul serologic se face prin dozarea antigenelor specifice din sange si atesta infectia recenta. Evidentierea anticorpilor anti-Toxoplasma sugereaza o infectie veche, in stare latenta sau o reactivare.

Toxoplasmoza congenitala (corioretinita toxoplasmica a nou-nascutului) se asociaza cu semne de infectare sistemica: afectare cerebrala (convulsii, calcificari intracraniene, retard mintal) si digestive (hepatosplenomegalie, diaree, varsaturi). La nivel ocular, in proportie de 80% apare o corioretinita bilaterala fiind afectate doua dintre invelisurile globului ocular, si anume: coroida si retina. Leziunile active unde se gaseste parazitul lasa in urma cicatrici care, atunci cand sunt localizate la nivelul maculei, pot afecta sever acuitatea vizuala.

Ca si complicatii la copilul mic pot aparea:

 • glaucom;
 • uveita;
 • cataracta;
 • strabism;
 • nistagmus sau chiar atrofie optica.

Toxoplasmoza dobandita se intalneste de regula la adultul tanar si debuteaza intr-o prima faza acut, asociata cu semne de infectare sistemica. Acestea sunt mult mai severe in cazul pacientilor imunocompromisi (HIV-SIDA, leucemie, post-chimioterapie).

Afectarea este de regula unilaterala si poate fi urmata dupa perioade de aparenta vindecare cu durata variabila, de reactivari la nivel ocular. In ambele faze retinita toxoplasmica se manifesta prin scaderea variabila a acuitatii vizuale si miodezopsii (“muste zburatoare”). Examenul fundului de ochi evidentiaza leziunea caracteristica ce evolueaza spre cicatrizare, atrofia straturilor retinei si depuneri de pigment.

Tratamentul Toxoplasmozei are mai multe componente:

 • Tratamentul medical- presupune o colaborare stransa intre oftalmolog si specialistul in boli infectioase, adresandu-se eradicarii formelor active ale parazitului prin utilizarea unor asocieri de medicamente antiparazitare. Totusi, acesta nu poate elimina complet formele inactive, care raman dormante in diferite tesuturi, de unde se pot reactiva pe fondul unei scaderi tranzitorii a imunitatii organismului.
  In cazul leziunilor mici care evolueaza spontan spre cicatrizare, la pacienti imunocompetenti, se poate opta pentru supravegherea clinica timp de 1-3 luni, inainte de initierea tratamentului medicamentos.
 • Fotocoagularea laser a leziunilor retiniene atunci cand apar complicatii – neovase pe suprafata retinei.
 • Tratamentul chirurgical se face in stadiul complicatiilor, pentru indepartarea membranelor retiniene sau rezolvarea unei dezlipiri de retina secundare.

De retinut!

Toxoplasmoza oculara se manifesta de cele mai multe ori nespecific, de aceea un examen de specialitate este esential stabilirii diagnosticului corect. De asemenea, diagnosticul de toxoplasmoza sistemica dovedita pe baza analizalor de sange face obligatoriu un examen oftalmologic, chiar in lipsa simptomatologiei oculare.

De cele mai multe ori boala nu se vindeca niciodata complet, cei infectati devenind purtatori ai parazitului si putand suferi reactivari pe parcursul vietii. Tratamentul este unul de durata (cateva luni) si presupune respectarea indicatiilor specialistului, efectuarea investigatiilor recomandate si a controalelor programate.

0/50 ratings

Dr. Raluca-Elena MOISESCU

Medic Specialist Oftalmolog

4 comentarii “TOXOPLASMOZA OCULARA

 1. Buna seara, mă interesează dacă aceste analize pentru a depista o toxoplasmoza la un copil, se efectuează în cadrul spitalului sau se efectuează pe cont propriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.