Feedback Feedback

Articole Medicale

LITIAZA CONJUNCTIVALA PALPEBRALA (Concretiuni calcare conjunctivale)

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

Litiaza conjunctivala palpebrala este o afectiune relativa frecventa, ce consta in existenta pe interiorul pleoapelor a concretiunilor calcare, “pietricelelor”, mici formatiuni dure, alb-galbui, in realitate fiind depozite de calciu, la nivelul conjunctivei.

Conjunctiva este o membrana fina, transparenta ce acopera sclera (albul ochiului) si tapeteaza pleoapele pe interior. Ea produce mucus si lacrimi in cantitate mica, contribuind astfel la mentinerea lubrefierii ochiului, de asemenea are si rol imunologic fiind o bariera in calea microbilor.

Cauza aparitei litiazei conjunctivale este reprezentata in principal de existenta unor inflamatii trenante ale pleoapelor. Celulele conjunctivei incep sa degenereze in cursul procesului inflamator, spatiile ramase libere se umplu cu diferite substante (detritusuri epiteliale si keratina), formand astfel chisturile conjunctivale, care treptat capata o consistenta dura, aparand mici depozite de calciu. Aceste depozite pot fi localizate atat sub pleoapa inferioara, cat si sub cea superioara, au dimensiuni mici 1-3 mm, pot fi unice sau multiple.

Facorii predispozanti sunt reprezentati de varsta peste 50 de ani, conjunctivite cronice (inclusive cele care apar la purtatorii de lentile de contact), acumularea de lipide sub conjunctiva, inflamatii ale pleoapelor, chalazioane vechi.

Simptome: de obicei sunt asimptomatice, daca au aparut de o perioada mai lunga pot eroda conjunctiva si pot produce o senzatie de corp strain (“nisip in ochi”), lacrimare sau discreta inrosire a ochiului. Pacientii pot remarca prezenta lor prin eversarea pleoapei inferioare si in general atunci se prezinta la medicul oftalmolog.

Tratamentul este in functie de simptomatologie. Formele asimptomatice se trateaza cu lacrimi artificiale sau geluri lubrefiante. In cazul formelor simptomatice, cand conjunctiva este erodata si apar iritatii, concretiunile trebuie indepartate de medicul oftalmolog. Procedura este simpla, nedureroasa, se realizeaza cu anestezie cu picaturi (topica), cu ajutorul biomicroscopului in cabinetul de oftalmologie. Poate sa apara o mica sangerare ce dispare prin presiunea digitala a pleoapei. Dupa indepartarea concretiunilor se recomanda tratament antibiotic local cateva zile.

In concluzie, “pietricelele” de pe interiorul pleoapelor, asa cum le denumesc pacientii, sunt in general asimptomatice, se descopera intamplator fie de catre pacient, fie de catre medicul oftalmolog in urma unui control de rutina; nu reprezinta o afectiune grava, nu modifica acuitatea vizuala, dar cand apare senzatia de jena oculara ele trebuie indepartate de catre specialist pentru a evita posibile complicatii ulterioare.

4.3/59 ratings

Dr. Miruna NICOLAE

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.