Feedback Feedback

Articole Medicale

Tratament pentru cataracta

Distribuie prietenilor tai!
 •  
 •  
 •  
 •  
cataracta

​Multi dintre dumneavoastra ati auzit de cineva apropiat sau cunoscut ca are sau ca s-a operat de cataracta. De fapt, ce inseamna cataracta? La ce ne referim cand spunem tratament pentru cataracta?

​Ochiul are in interiorul sau o lentila transparenta, de consistenta unui gel, care se numeste cristalin. Datorita procesului de imbatranire, aceasta isi pierde din caracteristici, se opacifiaza si se intareste si, astfel, scade progresiv calitatea vederii. Studiile arata ca peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvolta mai devreme sau mai tarziu cataracta. Momentul aparitiei bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de “bucuria de scurta durata”, mai exact pacientul constata o imbunatatire a vederii, fapt ce il face sa renunte la purtarea ochelarilor, dar in scurt timp va constata scaderea vederii. Pacientul este nemultumit de vederea sa si incearca in zadar schimbarea ochelarilor. Se recomanda ca in momentul in care se constata orice modificare a vederii, sa se consulte medicul oftalmolog.​

Tratament pentru cataracta – exclusiv chirurgical

​Tratamentul pentru cataracta este exclusiv chirurgical, adica operatie, prin care chirurgul oftalmolog inlocuieste cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial, care nu se mai strica niciodata. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansata, operatia de cataracta dureaza cateva minute, se face cu anestezie locala, fara internare si este nedureroasa, recuperarea vederii fiind de cele mai multe ori spectaculoasa. Operatia de cataracta cu ultrasunete (facoemulsificarea), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai moderna metoda de tratament, efectuandu-se printr-o incizie (taietura) atat de mica incat nu este nevoie de sutura (cusatura). In stadii avansate, netratata, cataracta poate produce complicatii grave.

​In cazul operatiei de cataracta cu ultrasunete este deosebit de important ca operatia sa se faca la momentul oportun, respectiv in momentul in care pacientul nu mai are confort vizual. Atunci cand cataracta este foarte avansata, creste riscul de aparitie al complicatiilor, atat in timpul operatiei, cat si dupa. Orice amanare nu face decat sa complice operatia, sa faca vindecarea mai dificila si nu in ultimul rand, sa il faca pe pacient sa aiba vedere slaba mai mult timp.

​In cazul in care cataracta este foarte avansata, operatia cu ultrasunete este posibil sa nu se mai poata efectua. In acest caz, se va face operatia de cataracta prin metoda clasica, o metoda mai  traumatizanta (in comparatie cu facoemulsificarea), cu incizie (taietura) mare, recuperarea dupa operatie fiind mult mai lenta si cu rezultate vizuale nu atat de bune ca prin metoda cu ultrasunete.

​Exista tot felul de incercari mai mult sau mai putin reusite de a realiza operatia de cataracta cu ajutorul laserului cu femtosecunde, dar in momentul de fata este o tehnica in curs de dezvoltare, foarte costisitoare, care dureaza mult, iar beneficiile sunt inexistente. Operatia de cataracta cu ultrasunete se afla la maturitate, fiind atat de stabila si sigura incat va fi foarte greu sa isi gaseasca egal.

​Exista insa o aplicatie de succes a laserului in chirurgia cataractei si anume in rezolvarea cataractei secundare, fenomen ce apare in urma oricarui tip de operatie de cataracta mai devreme sau mai tarziu.

​​Atunci cand boala este bilaterala, adica la amandoi ochii, se recomanda ca operatia sa se faca la cei doi ochi la interval scurt de timp, pentru ca restaurarea vederii si neuroadaptarea sa aiba o evolutie fireasca, normala, favorabila.
​La ora actuala cele mai performante sunt cristalinele artificiale foldabile multifocale, cu ajutorul carora pacientul nu va mai purta ochelari de distanta sau de aproape.
​Este deosebit de important ca pacientul sa respecte indicatiile pe care le primeste de la medicul oftalmolog  inainte si dupa operatie.

Atentie! Tratamentul postoperator influenteaza in mod direct rezultatul vizual final.

​In concluzie este de retinut ca sunt trei reguli de baza ce trebuie respectate pentru ca operatia de cataracta sa fie o reusita:

 • Momentul operatiei: pacientul trebuie sa se prezinte la medic in momentul in care constata scaderea vederii, iar dupa stabilirea diagnosticului de cataracta operatia sa fie facuta la timp si la interval scurt intre cei doi ochi;
 • Tehnica: ultrasunete cu microincizie si implant de cristalin artificial foldabil;
 • Tratamentul postoperator: pacientului i se incredinteaza ochii operati, care trebuie ingrijiti si tratati pentru a trece usor peste traumatismul chirurgical. Dupa efectuarea operatiei, pacientul trebuie sa semnaleze medicului orice fenomen nedorit ce afecteaza calitatea vederii.

​Nerespectarea indicatiilor medicului poate duce la aparitia de complicatii grave!

3.6/510 ratings

Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale

7 comentarii “Tratament pentru cataracta

  1. Buna ziua,
   Acele picaturi nu se mai comercializeaza. Singurul tratament pentru cataracta este chirurgical si consta in inlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial. Cu cat operatia se face mai tarziu cu atat este mai dificila, cu posibile complicatii, iar recuperarea este mai lenta. In plus, in zilele noastre exista cristaline artificiale moderne care pot oferi independenta fata de ochelari in majoritatea activitatilor zilnice.
   Multa sanatate,
   Dr. Andrei Filip

 1. Buna ziua,am citit ca Gold lutein este foarte bun pentru stoparea evolutie cataractei pentru ca are in compozitie luteina zeaxantina si DHA.
  imi puteti spune daca este recomandat acest medicament pentru inceput de cataracta si daca se mai ajunge la o agravare a situatiei astfel incat sa trebuiasca operatie?

 2. Buna ziua ! Am și eu o întrebare sau mai bine zis chiar o curiozitate ! De ce toți medicii trebuie sa te trimită neapărat la taiere de ochi ? Chiar nu exista in lumea asta picături de ochi care sa ajute in ,sau la tratarea cataractei ?

 3. Plus de asta ,chiar ne jucam cu ochii ? Cu vederea ? Înțeleg ,nu stai sa ți pierzi vederea pentru a nu mai fi bun de nimic ,dar sa te operezi de cataracta și să reapară din nou !?….mă întreb la ce și pentru ce se mai operează pacientul că doar nu costa 2 lei aceasta operație ,costa o căruță de bani ,pe deasupra mai ești pus sa și semnezi ! Nu toată lumea are posibilitatea de a se opera în momentul la care au apărut atâtea cristaline de nici nu știi de care sa pui ,sau care este mai bun pentru pacient ! Chiar va rog ,scoateți și pentru noi ăștia amărâți care trăiesc după o zi pe alta ,picături de ochi pentru cataracta care dizolva ,sau tratează cataracta ! Nu o să pierdeți clientela pentru că oamenii se vor opera și din alte motive : pentru a și micșora dioptriile ,pentru a scăpa de dioptrii și multe altele !

  1. Bună ziua,
   Din păcate, la ora actuală, cataracta poate fi tratată doar prin operație, nu există picături sau medicamente minune. Vă asigurăm că atunci când se va descoperi un tratament medicamentos eficient, vom fi mai mult decât bucuroși să îl aducem în clinica noastră. Suntem deosebit de receptivi la tot ce este nou și de real ajutor pentru pacienți și de-a lungul timpului am adus, în premieră în România, în clinica noastră, mai multe tratamente noi.
   Multă sănătate,
   Dr. Andrei Filip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.