Feedback Feedback

Articole Medicale

Ochi uscati – cauze, simptome si tratament

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  

De ce avem senzatia de ochi uscati? Lacrimile sunt indispensabile pentru starea de sanatate a ochilor nostri si pentru o vedere clara. Ele au rol de umidificare si lubrifiere a suprafetei oculare, protejandu-ne de particule straine sau chiar de microbi care ar putea cauza infectii.

Lacrimile au o compozitie chimica complexa (aminoacizi, grasimi, minerale, zaharuri) si sunt secretate in permanenta la un nivel de baza sau in cantitate mai mare ca raspuns la factori iritanti (corpi straini, fum, traumatisme, infectii) sau stimuli psihologici puternici (stres).

Orice modificare a unuia sau mai multor componente ale filmului lacrimal declanseaza o serie de simptome pe care le reunim sub denumirea de sindrom de ochi uscat.

Cand apare si ce este sindromul ochiului uscat?

Atunci cand avem ochii uscati, fie avem un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimala producand o cantitate prea mica de lacrimi, fie lacrimile sunt produse in cantitate suficienta, insa ele se evapora mult prea repede de pe suprafata ochiului din cauza unor tulburari calitative de film lacrimal. Ambele fenomene pot duce la xeroftalmie (deshidratarea excesiva a suprafetei oculare) si keratoconjunctivita uscata (sicca) – inflamatia suprafetei oculare determinate de uscaciune, al carui principal simptom il reprezinta senzatia de nisip in ochi.

Cauzele senzatiei de nisip in ochi

Filmul lacrimal normal este format din trei straturi:

  1. extern – uleios – aflat in contact cu aerul si produs de niste glande specializate situate in grosimea pleoapelor (glandele Meibomius);
  2. mijlociu – apos – secretat de glanda lacrimala;
  3. intern – mucos – cel care inveleste practic globul ocular, mai exact: corneea si conjunctiva. El este produs de glande situate in numar mare la nivelul conjunctivei (foita mucoasa, bogata in vase de sange care imbraca partea alba a ochiului si interiorul pleoapelor).

Secretia glandei lacrimale poate fi redusa din mai multe cauze:

  • inflamatii;
  • tumori;
  • traumatisme;
  • dupa iradiere;
  • imbatranirea naturala;
  • boli autoimune;
  • tratamente si medicamente;
  • dezechilibru hormonal;
  • interventii chirurgicale (efect secundar in urma interventiei);
  • deficit de vitamina A.

Tulburarile de ordin calitativ ale filmului lacrimal, prin care evaporarea lacrimilor este crescuta, pot fi determinate de:

  • folosire in exces a dispozitivelor cu ecran (smartphone, TV, tableta, laptop, calculator);
  • expunerea indelungata la aparatul de aer conditionat;
  • mediu cu factori de stres (vant, curent, praf, temperaturi scazute);
  • fumatul si consumul de alcool;
  • conjunctivite (prin inflamarea glandelor de la nivelul conjunctivei);
  • clipit insuficient;
  • excesul produselor de ingrijire creme, make-up;
  • ectropion (tulburarile de dinamica a pleoapelor determina expunerea exagerata a suprafetei oculare la factorii de mediu);
  • afectiuni cronice si/sau dermatologice (de exemplu dermatita seboreica asociaza disfunctia glandelor secretoare de sebuum situate la nivelul marginii palpebrale).

Cele mai frecvente simptome de ochi uscati

Va puteti gandi ca suferiti de ochi uscati daca aveti unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • simtiti intepaturi sau senzatie de arsura la nivelul ochilor;
  • senzatia de nisip in ochi si de ochi uscati;
  • aveti episoade de lacrimare excesiva care alterneaza cu perioade in care ochii sunt foarte uscati;
  • ochi rosu si senzatie de corp strain;
  • ochi iritati si dureri oculare;
  • oboseala exagerata a ochilor;
  • ochi grei si mancarime la nivelul pleoapelor;
  • sensibilitate la lumina (fotofobie);
  • senzatie de usturime sau arsura la nivelul ochiului;
  • vedere incetosata, tulburari de vedere care se remit numai daca clipiti des/indelungat
  • dificultate la purtarea lentilelor de contact – nu le mai tolerati sau sunteti nevoiti sa le scoateti dupa o perioada scurta de timp;
  • dificultate in a conduce noaptea;
  • va treziti adesea dimineata cu o secretie vascosa la nivelul pleoapelor;
  • nu mai tolerati lucrul indelungat in fata calculatorului, cititul sau orice activitate care presupune o focalizare sustinuta a privirii.

Daca recunoasteti unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este recomandat sa faceti un consult oftalmologic in urma caruia medicul va stabili diagnosticul si va va recomanda tratamentul care vi se potriveste.

Mare parte dintre simptomele descrise mai sus sunt cauzate de inflamatia care apare mai devreme sau mai tarziu in toate cazurile de sindrom de ochi uscat. Ea determina dureri oculare, fotofobie (sensibilitate la lumina), eroziuni sau chiar ulceratii la nivelul corneei care se pot vindeca cu cicatrici ce afecteaza permanent vederea.

Atunci cand apar aceste manifestari in cazul unei persoane cu ochi uscat, vorbim de keratoconjunctivita sicca, o boala care netratata la timp poate duce la complicatii grave.

Cum previi uscaciunea ochilor

Pentru a preveni evaporarea excesiva a lacrimilor exista metode simple care se afla la indemana tuturor. Persoanele care petrec timp indelungat, zilnic, in fata ecranelor trebuie sa ia pauze de la calculator, telefon etc. periodic, pe parcursul zilei.

Se recomanda un interval minim de 5-10 minute de pauza la fiecare ora de lucru in fata ecranului, timp in care persoana respectiva clipeste si schimba distanta de focalizare (priveste in departare) pentru a restabili filmul lacrimal normal si a relaxa musculatora ochilor prevenind astfel spasmul acesteia, o problema des intalnita in zilele noastre in cazul tinerilor.

De asemenea, sunt de evitat spatiile cu aer foarte uscat, spatii cu praf, aer conditionat, curenti de aer excesivi si se recomanda folosesirea umidificatoarelor in aceste spatii pentru a reduce uscarea suprafetei oculare si a mucoaselor. Purtatorii de lentile de contact sunt indemanti sa folosesca alternativ ochelarii in locul acestora, portul excesiv al lentilelor de contact putand agrava uscaciunea suprafetei oculare.

Diagnosticarea sindromului de ochi uscati

La aparitia unuia sau mai multor simptome descrise mai sus, se recomanda un consult oftalmologic in care medicul specialist poate stabili prezenta si tipul sindromului de ochi uscat, putand apoi sa recomande un tratament adaptat fiecarei situatii.

Pentru diagnostic, ochii sunt examinati la biomicroscop, instrument care permite analizarea in detaliu a suprafetei oculare, a pleoapelor si glandei lacrimale, putand detecta modificari la nivelul acestora si putand evalua gradul de inflamatie asociata ochiului uscat.

In plus, medicul poate recomanda teste specfice prin care se masoara cantitatea de lacrimi produsa de glanda lacrimala intr-un interval de timp sau poate instila anumite substante in scop diagnostic, pentru a evalua in mod obiectiv gradul de instabilitate a filmului lacrimal.

Tratamentul ochiului uscat

Tratamentul sindromului de ochi uscat are ca obiective: restabilirea structurii filmului lacrimal, ameliorarea simptomelor asociate acestuia si prevenirea complicatiilor. Exista mai multe tipuri de tratamente: lacrimi artificiale, dopuri lacrimale.

Lacrimile artificiale

Prima linie de atac pentru ameliorarea simptomelor si restabilirea hidratarii optime a suprafetei oculare o reprezinta picaturile cunoscute sub denumirea de lacrimi artificiale. Acestea reprezinta solutii sau emulsii care incearca sa reproduca compozitia lacrimilor produse in mod natural de ochii nostri.

Ele reprezinta cea mai veche si cea mai raspandita modalitate de tratament pentru ochi uscati, sunt bine tolerate, usor de administrat, lipsite de reactii adverse si pot fi utilizate la nevoie pentru a suplini filmul lacrimal deficitar. Se gasesc sub forma de picaturi sau spray pentru pleoape si in prezent majoritatea nu contin conservanti care ar putea afecta in timp sanatatea ochilor.

Dopurile lacrimale

In plus fata de terapia locala cu lacrimi artificiale, avem la dispozitie un sistem de ocluzie mecanica a orificiilor prin care lacrimile se scurg in nas, in scopul economisirii acestora si pastrarii filmului lacrimal pe suprafata ochiului un timp indelungat.

Sistemul de ocluzoare pentru punctele lacrimale presupune fixarea de catre medicul oftalmolog a unui dop de silicon biocompatibil la nivelul punctelor lacrimale, care are rolul de a astupa orificiul respectiv impiedicand astfel lacrimile sa se scurga de pe suprafata ochiului. Este un tratament de ultima generatie, complet neinvaziv si cu grad mare de siguranta, numit VeraPlug™ de la Lacrivera.

 

Sistemul de ocluzoare pentru punctele lacrimale produs de Lacrivera presupune fixarea de catre medicul oftalmolog a unui dop de silicon biocompatibil la nivelul punctelor lacrimale, care are rolul de a astupa orificiul respectiv impiedicand astfel lacrimile sa se scurga de pe suprafata ochiului.

Ele sunt usor de introdus printr-un sistem automat, sunt disponibile in mai multe dimensiuni pentru a se adapta perfect diametrului canalului lacrimal si pot fi lasate pe loc chiar si cativa ani. Atunci cand vi se recomanda acest tratament trebuie sa stiti ca el este total nedureros (nu veti simti prezenta dopurilor nici in momentul fixarii lor, nici dupa aceea), vi se vor administra picaturi anestezice si medicul va masura diametrul punctelor lacrimale folosind niste sonde speciale, urmand ca apoi sa fixeze dopul cu marimea corespunzatoare.

Dupa interventia care dureaza cateva minute, ochiul nu va fi pansat si nu va trebui sa va puneti picaturi cu antibiotic sau sa urmati alte tratamente.

Avantaje Lacrivera VeraPlug™

dispozitiv medical pentru ochi uscati

Astfel, principalele avantaje oferite de Lacrivera VeraPlug™ sunt:

  • reducerea sau chiar eliminarea nevoii administrarii lacrimilor artificiale;
  • reducerea rapida (in decurs de cateva ore pana la 1-2 zile de la interventie) a simptomelor asociate ochiului uscat;
  • solutie de durata – pot fi mentinute cativa ani sau inlocuite la nevoie;
  • vindecarea mult mai rapida a leziunilor de keratoconjunctivita sicca si reducerea necesitatii unui tratament specific pentru aceasta (picaturi cu antibiotic, unguente, lentile de contact terapeutice).

Contraindicatii Lacrivera VeraPlug™

Contraindicatiile Lacrivera VeraPlug™ includ:

  • infectii oculare;
  • sensibilitate sau alergii la materialul ocluzorului;
  • infectii ale sistemului lacrimal;
  • stenoze (ingustari)/ obstructii ale cailor lacrimale;
  • inflamatii ale pleoapei;
  • lacrimare abundenta.

Potentialele complicatii sunt extrem de rare si se rezolva cu tratament rapid si corect instituit:

  • epifora;
  • senzatie de corp strain;
  • ineficienta ocluzorului;
  • infectii ale sistemului lacrimal;
  • eroziuni ale punctelor lacrimale;
  • deplasarea sau migrarea ocluzorului, fiind nevoie de o eventuala interventie chirurgicala.

In afara sindromului clasic de ochi uscat, putem folosi aceasta metoda pentru a economisi lacrimile produse in mod natural de ochii nostri si a maximiza beneficiile oferite de acestea in anumite boli sau situatii in care suprafata oculara necesita o lubrifiere sporita. Astfel, dopurile lacrimale Lacrivera VeraPlug™ pot fi utilizate cu succes:

  • in cazul persoanelor cu glaucom care fac tratament cu anumite picaturi ce accentueaza uscaciunea ochilor;
  • dupa operatiile de reducere a dioptriilor cu laser, in care vindecarea rapida si completa depinde de o buna umectare a suprafetei oculare sau in situatiile in care postoperator apare sau se accentueaza un sindrom de ochi uscat preexistent;
    dupa operatia de cataracta – majoritatea pacientilor sunt persoane peste 60 ani care inainte de operatie sufera intr-un anumit grad de uscaciune oculara, iar dupa operatie aceasta se poate accentua cauzand disconfort.

Eliminarea cauzelor tulburarii de film lacrimal presupune, de asemenea, atentia acordata functiei glandelor secretoare de sebuum de la nivelul marginii palpebrale (glandele Meibomius) care secreta o componenta esentiala in mentinerea stabilitatii filmului lacrimal.

Astfel, medicul oftalmolog poate recomanda suplimente care ajuta in fluidificarea si eliminarea optima a secretiei acestor glande, prevenind colmatarea acestora care poate duce la suprainfectare si inflamatie cu aparitia orjeletului (urcior). Daca apare, acesta va necesita apoi tratament medicamentos local, aplicarea de comprese calde sau in anumite situatii incizia si drenajul chirurgical al colectiei purulente.

Indiferent daca ati fost diagnosticati deja cu sindrom de ochi uscat sau aveti unele dintre simptomele descrise mai sus ca fiind sugestive pentru aceasta boala, este recomandat sa veniti la un consult oftalmologic.

Este indicat sa nu apelam la tratamente si remedii naturiste, la execitii pentru ochi a caror eficienta nu este demonstrata stiintific, ci sa consultam medicul oftalmolog care ne poate ajuta sa reducem sau chiar sa eliminam disconfortul cauzat de ochiul uscat.

DR. RALUCA MOISESCU
Medic Primar,
Specialist Oftalmolog

 

 

5/51 rating

Dr. Raluca MOISESCU

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*Declar ca am peste 16 ani, am citit Politica de confidentialitate si sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate in vederea publicarii comentariului meu.